Plusz

Bivalyerős évünk lesz! – Ismét bélyeggel köszönti a Magyar Posta a kínai Holdújévet

2021.02.11. 13:20
Ajánlom
Szorgalom, kitartás, megbízhatóság – a kínai horoszkóp szerint ezek a jellemzők igazak mindazokra, akik a bivaly jegyében születtek. A Tavaszünnep kezdetén, 2021. február 8-án újabb zodiákus jegyet ábrázoló bélyeget bocsátott forgalomba a Magyar Posta.

A kínai horoszkóp szerint 2021 a bivaly éve. A Holdújév kezdetéhez igazítva idén már nyolcadik alkalommal bocsátott ki tematikus bélyegkisívet a Magyar Posta a Nemzeti Vagyon Kezeléséért Felelős Tárcával, a Kínai Nagykövetséggel, valamint a Budapesti Kínai Kulturális Központtal közösen.

A tervek szerint az évek során mind a tizenkét zodiákus jegy megjelenik majd a bélyegsorozaton, amely a Kína és Magyarország közötti kulturális, gazdasági, tudományos és turisztikai kapcsolat egyfajta lenyomata is. A közös projekt kezdetei kapcsán Panulin Ildikó, a Magyar Posta Zrt. szóvivője a Fideliónak elmondta: „2003-ban volt egy együttműködés a Kínai és a Magyar Posta között, amelynek részeként közösen bocsátottunk forgalomba bélyegsorozatot. A téma »A könyv művészete« volt, ehhez készített bélyegtervet Lü Jingren kínai és Andor András magyar grafikus. A sorozat egyik címletén a Képes Krónika látható, a másikon pedig a Csou szertartások könyve. Ezen felül többször szerepeltünk már Kínában bélyegkiállításon, ahol rendkívül nagy népszerűségnek örvendtek a magyar tervezésű kiadványok, így szinte adta magát, hogy még jobban elmélyítsük a két ország bélyegkiadása közötti kulturális együttműködést.”

DSC08016-123443.jpg

A Bivaly éve 2021 alkalmi bélyegkisív (Fotó/Forrás: Magyar Posta)

A Magyar Posta 2019-ben a Kína és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének hetvenedik évfordulóját is külön bélyegmegjelenéssel köszöntötte, ám az egyik legkedveltebb kiadvány kétségkívül a kínai horoszkóp sorozat.

2015-ben nemzetközi díjjal is jutalmazták a Kecske éve című bélyegkisívet.

Az idei megjelenés a bivaly évéhez kapcsolódik, a Mandel Ármin Benjámin fiatal grafikusművész által tervezett bélyegen jellegzetes, erőt sugárzó testtartásban jelenik meg a bivaly figurája. A kisív húszezer példányban került forgalomba, a február 8-i kibocsátásra egy első napi boríték és bélyegző is készült hozzá, aminek a mintáját szintén a bélyeg grafikusa tervezete.

Interjú Mandel Ármin Benjámin grafikusművésszel, a Bivaly éve 2021 bélyeg tervezőjével

DSC08453-123512.jpg

Mandel Ármin Benjámin grafikusművész (Fotó/Forrás: Magyar Posta)

Hogyan válik valaki bélyegtervezővé, mennyire speciális területe ez a képzőművészetnek?

Úgy kerültem a bélyegtervezés közelébe, hogy édesapámat, aki zenész, felkérték egy bélyegterv véleményezésére, és ekkor került szóba, hogy mivel én grafikával foglalkozom, érdemes lenne kipróbálnom magamat ezen a területen. Néhány próbálkozást követően két éve megnyertem a Magyar Posta 2019 évi szegedi kajak-kenu világbajnokságra kiírt bélyegtervezési pályázatát, ez volt az első általam tervezett bélyeg, ami megjelent.

Milyen különleges alkotói kihívást jelent egy bélyeg megtervezése?

Mindenképpen nehézséget jelent, hogy néhány centiméteres méretben is jól tudjon érvényesülni az elképzelt látványvilág. Az, hogy mennyire komplex témát kell tervezni a bélyegre, a pályázati kiírástól is függ.

Van benne kihívás, de ez csak még jobban beindítja a kreativitást!

Milyen koncepció jelenik a Bivaly éve 2021 kisíven?

Sokat nézegettem az eddig megjelent horoszkóp bélyegeket, próbáltam valami újat kigondolni, ami nem hasonlít a többire. Végül a régi kínai pecsétek mintájára terveztem meg az alakzatot, ami úgy hat, mintha viaszból lenne. A fő színek a piros, a fehér és a sárga, arra azonban ügyelnem kellett – már csak a bivaly miatt is –, hogy a végeredmény ne legyen spanyolos hangulatú, ezért inkább egy élénkebb piros színt használtam, a háttérben pedig a kínai tájképekről ismerős dombszerű formákat jelenítettem meg.

De hogyan jut el egy bélyegterv a kibocsátásig?

„Először egy erre kijelölt bizottság meghatározza azokat a témákat, amelyről bélyegmegjelenések lesznek a következő évben” – mondta el Panulin Ildikó, hozzátéve, a 2022. évi témák meghatározásához kapcsolódó munka a következő hetekben kezdődik, és várhatóan az első félév végéig konkretizálódik. „Ezt követően minden témához készül egy brief, amely alapján kiválasztják az adott témához és grafikai feladathoz megfelelő szakértelemmel rendelkező tervezőgrafikusokat, akiket meghívnak a tervezői pályázatra. A beérkezett tervek közül a Művészeti Zsűri kiválasztja a nyertes pályamunkát.

Fontos, hogy az bélyeg közvetítse azt az üzenetet, ami a kiírásban szerepelt, de figyelembe veszik a kidolgozottságot, a kreativitást, az újszerű megközelítést, adott esetben egy különleges technikai eljárást is, amitől unikális lesz.

A nyomdai munka is kiemelt fontosságú, hiszen nagyfokú precizitás szükséges ezeknek a miniatűr műalkotásoknak a gyártásában, így nem csak a gyártó nyomda munkatársai ellenőrzik a kinyomtatott bélyegeket, hanem a tervezőgrafikus is jelen van a gépinduláson, azaz amikor elkészülnek az első bélyegek, és figyelemmel kíséri, hogy a tervekkel teljes egészében azonos legyen a végeredmény.”

DSC07986-123500.jpg

A kínai horoszkóp kapcsán eddig megjelent hazai alkalmi bélyegek (Fotó/Forrás: Magyar Posta)

A bivaly a kínai mitológiában a szorgalom és a kitartás szimbóluma, a jegy szülöttjei megbízhatóak és nyugodt természetűek, azt tartják róluk, hogy nem ábrándoznak, hanem világos terveik vannak.

A kínai horoszkóp népszerűsége miatt világszerte adnak ki olyan bélyegeket, amelyek az aktuális állatövi jegyet ábrázolják.

A hazai bélyegkiadás partnerei között szerepel a Budapesti Kínai Kulturális Központ, amely küldetése szerint közvetlen bepillantást enged a kínai kultúrába a magyar állampolgárok számára, kulturális programok, kiállítások, előadások szervezése révén hidat épít a két ország között. A Központ igazgatója, Jin Hao a Holdújév kapcsán a Fideliónak kifejtette, hogy ez a legfontosabb tradicionális ünnep Kínában. „Az ősi hagyományok szerint, a közel egyhónapos Tavaszünnep, vagy Holdújév, az óév 12. holdhónapja 23. vagy 24. napjától a lampion ünnepig, azaz az első holdhónap 15. napjáig tart.  A Tavaszünnep időszakához számos olyan szokás, hagyomány köthető, mint a nagy bevásárlás az újév előtt, a házak takarítása, páros piros dekoráció felragasztása a kapukra, az újév előtti este nagy vacsora rendezése, majd éjszakázás az újév beköszöntéséig, maga az újév köszöntése, sárkány- és oroszlántánc, tisztelgés az istenek és ősök előtt, petárdázás, templomvásár látogatása, a lampionok megcsodálása stb.”

DSC07969-123545.jpg

Jin Hao, a Kínai Kulturális Központ igazgatója (Fotó/Forrás: Kínai Kulturális Központ)

Az igazgató arról is mesélt, hogy a Holdújévhez kapcsolódó szokások és hagyományok régiónként, kultúránként eltérhetnek egymástól részleteiben. „Számos tabu is létezik, például az emberek úgy vélik, hogy az újév első napján nem lehet gyógyszert szedni, különben egész évben betegek lesznek. Nem lehet söpörni és szemetet kivinni, mert ha valaki újév napján ezt teszi, azzal kisöpörné a szerencséjét a házból.

Nem lehet olyan negatív jelentésű szavakat kiejteni, mint halál vagy szegénység, csak szerencsét hozó szavakat lehet használni.”

A kínai asztrológia kultúrája szorosan kapcsolódik az ősi kínai naptárhoz, közvetlenül befolyásolja a kínai emberek idővel és a világegyetemmel kapcsolatos nézeteit, és mint Jin Hao kiemelte, a kínai hagyományos kultúra egyik legjellemzőbb vonulatának számít. „Ezért is őrizzük a horoszkóp bélyeg kibocsátásának hagyományát. Kínában a horoszkóp bélyegek az emberek újévi jókívánságait és az adott évben születettek szerencséjét is ábrázolják. A világ sok országában bocsátanak ki horoszkóp bélyegeket, erre Magyarország kiváló példa. Véleményem szerint, ez Magyarország a kínai kultúra iránti tiszteletét és elismerését is tükrözi, s egyben kifejezi Magyarország kulturális és nemzetiségi sokszínűségét és toleranciáját is” – tette hozzá az igazgató.

DSC08259-123459.jpg

Panulin Ildikó, a Magyar Posta Zrt. szóvivője (Fotó/Forrás: Magyar Posta)

A bélyegek bámulatosan sokféle formát ölthetnek, időnként egészen meglepő megoldásokkal találkozhatunk a bélyegtervezés során, gondoljunk csak a fémből vagy csokoládéból készült bélyegre, az illatosított papírra nyomtatott vagy UV-lámpa alatt kirajzolódó mintákra. Annak kapcsán, hogy hol válik el egymástól a bélyeg mint funkció, illetve a képzőművészeti alkotás, Panulin Ildikó elmondta: „Az alkalmi bélyegek esetében kiemelt szempont a művészi érték, de a forgalmi bélyegek esetében is fontos az esztétikum, mindamellett, hogy ez utóbbiak esetében a bérmentesítésre történő felhasználás az elsődleges funkció.

Valaha pont azért kezdtek bele az alkalmi bélyegek kibocsátásába, mert megjelentek a gyűjtők, akik érdeklődtek ezek iránt.

Az első világháború idején adtak ki először olyan bélyeget, amelynek a megvásárlásával a hadiözvegyeket és -árvákat lehetett támogatni, ekkor vált ténylegesen ketté a két bélyegtípus.”

A szóvivő azt is megjegyezte, hogy egyre több küldemény érkezik Kínából Magyarországra, az egyik típusra egy külön postai szakkifejezés is vonatkozik. „Ez az »amorf«, ami arra utal, hogy ezeknek a levélként érkező feladványoknak a súlya és a mérete eltér az európai sztenderdtől, vagyis nem férnek be a postaládák nyílásán, ami külön kihívást jelent a kézbesítőink számára.”

DSC08044-123443.jpg

A Bivaly éve 2021 alkalmi bélyegkisív (Fotó/Forrás: Magyar Posta)

Az eddig említetteken kívül még számos érdekes szokás kapcsolódik a Holdújév ünnepéhez. Akit érdekel, keresse fel a Budapesti Kínai Kulturális Központ Facebook oldalát, ahol a Tavaszünnep alatt egy különleges sorozatot is indítanak, amely bemutatja a holdújévi szokásokat és tabukat. Ahogy a Központ igazgatója elmondta, a 2021-es év állata, a bivaly a céltudatosságot és a felelősségvállalást képviseli, valamint a kínai-magyar kapcsolatok pragmatikus és stabil fejlődését is jelzi. „Ugyanakkor, a bivaly erős állat. Kívánok mindenkinek olyan egészséget és erőt, mint amit a bivaly hordoz!

Reméljük, hogy a COVID járvány mihamarabb elmúlik, mindenki élete és munkája, társadalmi és kulturális cseréje a lehető leghamarabb helyreáll.”

A Bivaly éve horoszkóp bélyeget 2021. február 8- án bocsátották forgalomba, az erről készült felvétel itt tekinthető meg:

Támogatott tartalom.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz interjú

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.
Plusz ajánló

Épülettörténeti séta naplementével koronázva 

A Pesti Vigadó terei csodálatos történeteket rejtenek a 19-20. századi Budapest életéből, amelyeket május 24-én mi is átélhetünk az intézmény épülettörténeti sétája során. 
Plusz ajánló

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz hír

Szerenáddal búcsúztak pályaelhagyó és kirúgott tanáraiktól a diákok a Radnóti Színházban – Videó

A társulat Istentelen ifjúság című előadása végén a közönségben ülő tanárok saját volt diákjaikat pillanthatták meg a színpadon, akik a Valaki mondja meg című dallal köszöntötték őket. A megható találkozásról felvétel is készült. 
Plusz ajánló

Idén is ingyenes programok tucatjaival hívogat a Református Zenei Fesztivál

Három nap alatt hat helyszínen, negyven ingyenes programmal érkezik pünkösd hétvégéjén Budapest egyik legnagyobb zenei eseménye. Ezúttal is több ezer résztvevőre számítanak a szervezők.