Plusz

Bivalyerős évünk lesz! – Ismét bélyeggel köszönti a Magyar Posta a kínai Holdújévet

2021.02.11. 13:20
Ajánlom
Szorgalom, kitartás, megbízhatóság – a kínai horoszkóp szerint ezek a jellemzők igazak mindazokra, akik a bivaly jegyében születtek. A Tavaszünnep kezdetén, 2021. február 8-án újabb zodiákus jegyet ábrázoló bélyeget bocsátott forgalomba a Magyar Posta.

A kínai horoszkóp szerint 2021 a bivaly éve. A Holdújév kezdetéhez igazítva idén már nyolcadik alkalommal bocsátott ki tematikus bélyegkisívet a Magyar Posta a Nemzeti Vagyon Kezeléséért Felelős Tárcával, a Kínai Nagykövetséggel, valamint a Budapesti Kínai Kulturális Központtal közösen.

A tervek szerint az évek során mind a tizenkét zodiákus jegy megjelenik majd a bélyegsorozaton, amely a Kína és Magyarország közötti kulturális, gazdasági, tudományos és turisztikai kapcsolat egyfajta lenyomata is. A közös projekt kezdetei kapcsán Panulin Ildikó, a Magyar Posta Zrt. szóvivője a Fideliónak elmondta: „2003-ban volt egy együttműködés a Kínai és a Magyar Posta között, amelynek részeként közösen bocsátottunk forgalomba bélyegsorozatot. A téma »A könyv művészete« volt, ehhez készített bélyegtervet Lü Jingren kínai és Andor András magyar grafikus. A sorozat egyik címletén a Képes Krónika látható, a másikon pedig a Csou szertartások könyve. Ezen felül többször szerepeltünk már Kínában bélyegkiállításon, ahol rendkívül nagy népszerűségnek örvendtek a magyar tervezésű kiadványok, így szinte adta magát, hogy még jobban elmélyítsük a két ország bélyegkiadása közötti kulturális együttműködést.”

DSC08016-123443.jpg

A Bivaly éve 2021 alkalmi bélyegkisív (Fotó/Forrás: Magyar Posta)

A Magyar Posta 2019-ben a Kína és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének hetvenedik évfordulóját is külön bélyegmegjelenéssel köszöntötte, ám az egyik legkedveltebb kiadvány kétségkívül a kínai horoszkóp sorozat.

2015-ben nemzetközi díjjal is jutalmazták a Kecske éve című bélyegkisívet.

Az idei megjelenés a bivaly évéhez kapcsolódik, a Mandel Ármin Benjámin fiatal grafikusművész által tervezett bélyegen jellegzetes, erőt sugárzó testtartásban jelenik meg a bivaly figurája. A kisív húszezer példányban került forgalomba, a február 8-i kibocsátásra egy első napi boríték és bélyegző is készült hozzá, aminek a mintáját szintén a bélyeg grafikusa tervezete.

Interjú Mandel Ármin Benjámin grafikusművésszel, a Bivaly éve 2021 bélyeg tervezőjével

DSC08453-123512.jpg

Mandel Ármin Benjámin grafikusművész (Fotó/Forrás: Magyar Posta)

Hogyan válik valaki bélyegtervezővé, mennyire speciális területe ez a képzőművészetnek?

Úgy kerültem a bélyegtervezés közelébe, hogy édesapámat, aki zenész, felkérték egy bélyegterv véleményezésére, és ekkor került szóba, hogy mivel én grafikával foglalkozom, érdemes lenne kipróbálnom magamat ezen a területen. Néhány próbálkozást követően két éve megnyertem a Magyar Posta 2019 évi szegedi kajak-kenu világbajnokságra kiírt bélyegtervezési pályázatát, ez volt az első általam tervezett bélyeg, ami megjelent.

Milyen különleges alkotói kihívást jelent egy bélyeg megtervezése?

Mindenképpen nehézséget jelent, hogy néhány centiméteres méretben is jól tudjon érvényesülni az elképzelt látványvilág. Az, hogy mennyire komplex témát kell tervezni a bélyegre, a pályázati kiírástól is függ.

Van benne kihívás, de ez csak még jobban beindítja a kreativitást!

Milyen koncepció jelenik a Bivaly éve 2021 kisíven?

Sokat nézegettem az eddig megjelent horoszkóp bélyegeket, próbáltam valami újat kigondolni, ami nem hasonlít a többire. Végül a régi kínai pecsétek mintájára terveztem meg az alakzatot, ami úgy hat, mintha viaszból lenne. A fő színek a piros, a fehér és a sárga, arra azonban ügyelnem kellett – már csak a bivaly miatt is –, hogy a végeredmény ne legyen spanyolos hangulatú, ezért inkább egy élénkebb piros színt használtam, a háttérben pedig a kínai tájképekről ismerős dombszerű formákat jelenítettem meg.

De hogyan jut el egy bélyegterv a kibocsátásig?

„Először egy erre kijelölt bizottság meghatározza azokat a témákat, amelyről bélyegmegjelenések lesznek a következő évben” – mondta el Panulin Ildikó, hozzátéve, a 2022. évi témák meghatározásához kapcsolódó munka a következő hetekben kezdődik, és várhatóan az első félév végéig konkretizálódik. „Ezt követően minden témához készül egy brief, amely alapján kiválasztják az adott témához és grafikai feladathoz megfelelő szakértelemmel rendelkező tervezőgrafikusokat, akiket meghívnak a tervezői pályázatra. A beérkezett tervek közül a Művészeti Zsűri kiválasztja a nyertes pályamunkát.

Fontos, hogy az bélyeg közvetítse azt az üzenetet, ami a kiírásban szerepelt, de figyelembe veszik a kidolgozottságot, a kreativitást, az újszerű megközelítést, adott esetben egy különleges technikai eljárást is, amitől unikális lesz.

A nyomdai munka is kiemelt fontosságú, hiszen nagyfokú precizitás szükséges ezeknek a miniatűr műalkotásoknak a gyártásában, így nem csak a gyártó nyomda munkatársai ellenőrzik a kinyomtatott bélyegeket, hanem a tervezőgrafikus is jelen van a gépinduláson, azaz amikor elkészülnek az első bélyegek, és figyelemmel kíséri, hogy a tervekkel teljes egészében azonos legyen a végeredmény.”

DSC07986-123500.jpg

A kínai horoszkóp kapcsán eddig megjelent hazai alkalmi bélyegek (Fotó/Forrás: Magyar Posta)

A bivaly a kínai mitológiában a szorgalom és a kitartás szimbóluma, a jegy szülöttjei megbízhatóak és nyugodt természetűek, azt tartják róluk, hogy nem ábrándoznak, hanem világos terveik vannak.

A kínai horoszkóp népszerűsége miatt világszerte adnak ki olyan bélyegeket, amelyek az aktuális állatövi jegyet ábrázolják.

A hazai bélyegkiadás partnerei között szerepel a Budapesti Kínai Kulturális Központ, amely küldetése szerint közvetlen bepillantást enged a kínai kultúrába a magyar állampolgárok számára, kulturális programok, kiállítások, előadások szervezése révén hidat épít a két ország között. A Központ igazgatója, Jin Hao a Holdújév kapcsán a Fideliónak kifejtette, hogy ez a legfontosabb tradicionális ünnep Kínában. „Az ősi hagyományok szerint, a közel egyhónapos Tavaszünnep, vagy Holdújév, az óév 12. holdhónapja 23. vagy 24. napjától a lampion ünnepig, azaz az első holdhónap 15. napjáig tart.  A Tavaszünnep időszakához számos olyan szokás, hagyomány köthető, mint a nagy bevásárlás az újév előtt, a házak takarítása, páros piros dekoráció felragasztása a kapukra, az újév előtti este nagy vacsora rendezése, majd éjszakázás az újév beköszöntéséig, maga az újév köszöntése, sárkány- és oroszlántánc, tisztelgés az istenek és ősök előtt, petárdázás, templomvásár látogatása, a lampionok megcsodálása stb.”

DSC07969-123545.jpg

Jin Hao, a Kínai Kulturális Központ igazgatója (Fotó/Forrás: Kínai Kulturális Központ)

Az igazgató arról is mesélt, hogy a Holdújévhez kapcsolódó szokások és hagyományok régiónként, kultúránként eltérhetnek egymástól részleteiben. „Számos tabu is létezik, például az emberek úgy vélik, hogy az újév első napján nem lehet gyógyszert szedni, különben egész évben betegek lesznek. Nem lehet söpörni és szemetet kivinni, mert ha valaki újév napján ezt teszi, azzal kisöpörné a szerencséjét a házból.

Nem lehet olyan negatív jelentésű szavakat kiejteni, mint halál vagy szegénység, csak szerencsét hozó szavakat lehet használni.”

A kínai asztrológia kultúrája szorosan kapcsolódik az ősi kínai naptárhoz, közvetlenül befolyásolja a kínai emberek idővel és a világegyetemmel kapcsolatos nézeteit, és mint Jin Hao kiemelte, a kínai hagyományos kultúra egyik legjellemzőbb vonulatának számít. „Ezért is őrizzük a horoszkóp bélyeg kibocsátásának hagyományát. Kínában a horoszkóp bélyegek az emberek újévi jókívánságait és az adott évben születettek szerencséjét is ábrázolják. A világ sok országában bocsátanak ki horoszkóp bélyegeket, erre Magyarország kiváló példa. Véleményem szerint, ez Magyarország a kínai kultúra iránti tiszteletét és elismerését is tükrözi, s egyben kifejezi Magyarország kulturális és nemzetiségi sokszínűségét és toleranciáját is” – tette hozzá az igazgató.

DSC08259-123459.jpg

Panulin Ildikó, a Magyar Posta Zrt. szóvivője (Fotó/Forrás: Magyar Posta)

A bélyegek bámulatosan sokféle formát ölthetnek, időnként egészen meglepő megoldásokkal találkozhatunk a bélyegtervezés során, gondoljunk csak a fémből vagy csokoládéból készült bélyegre, az illatosított papírra nyomtatott vagy UV-lámpa alatt kirajzolódó mintákra. Annak kapcsán, hogy hol válik el egymástól a bélyeg mint funkció, illetve a képzőművészeti alkotás, Panulin Ildikó elmondta: „Az alkalmi bélyegek esetében kiemelt szempont a művészi érték, de a forgalmi bélyegek esetében is fontos az esztétikum, mindamellett, hogy ez utóbbiak esetében a bérmentesítésre történő felhasználás az elsődleges funkció.

Valaha pont azért kezdtek bele az alkalmi bélyegek kibocsátásába, mert megjelentek a gyűjtők, akik érdeklődtek ezek iránt.

Az első világháború idején adtak ki először olyan bélyeget, amelynek a megvásárlásával a hadiözvegyeket és -árvákat lehetett támogatni, ekkor vált ténylegesen ketté a két bélyegtípus.”

A szóvivő azt is megjegyezte, hogy egyre több küldemény érkezik Kínából Magyarországra, az egyik típusra egy külön postai szakkifejezés is vonatkozik. „Ez az »amorf«, ami arra utal, hogy ezeknek a levélként érkező feladványoknak a súlya és a mérete eltér az európai sztenderdtől, vagyis nem férnek be a postaládák nyílásán, ami külön kihívást jelent a kézbesítőink számára.”

DSC08044-123443.jpg

A Bivaly éve 2021 alkalmi bélyegkisív (Fotó/Forrás: Magyar Posta)

Az eddig említetteken kívül még számos érdekes szokás kapcsolódik a Holdújév ünnepéhez. Akit érdekel, keresse fel a Budapesti Kínai Kulturális Központ Facebook oldalát, ahol a Tavaszünnep alatt egy különleges sorozatot is indítanak, amely bemutatja a holdújévi szokásokat és tabukat. Ahogy a Központ igazgatója elmondta, a 2021-es év állata, a bivaly a céltudatosságot és a felelősségvállalást képviseli, valamint a kínai-magyar kapcsolatok pragmatikus és stabil fejlődését is jelzi. „Ugyanakkor, a bivaly erős állat. Kívánok mindenkinek olyan egészséget és erőt, mint amit a bivaly hordoz!

Reméljük, hogy a COVID járvány mihamarabb elmúlik, mindenki élete és munkája, társadalmi és kulturális cseréje a lehető leghamarabb helyreáll.”

A Bivaly éve horoszkóp bélyeget 2021. február 8- án bocsátották forgalomba, az erről készült felvétel itt tekinthető meg:

Támogatott tartalom.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Ők az idei Junior Prima Díjasok színház- és filmművészet kategóriában

„Senki sem születik egyedülálló művésznek, hanem a családjának, környezetének és nem utolsósorban persze önmaga kitartó, kemény munkájának köszönhetően válhat azzá” – vallja Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, aki a szeptember 14-i díjátadó ünnepségen hat fiatal művésznek adta át a színház- és filmművészet kategória pénzjutalommal is járó Junior Prima Díját.
Színház

A sudár mosonmagyaróvári naiva – Rujder Vivien portréja

A budapesti Katona József Színház fiatal művésze Junior Prima Díjat vehetett át szeptember 14-én. A Takarékbank Zrt. támogatásával megvalósuló díjátadón Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója méltatta Rujder Vivien tehetségét.
Színház

Ragyogó és huncut angyal – Mentes Júlia Virginia portréja

Zenésszínész-osztályában végzett, de nem zenés színészként gondol magára. Alakításai a szakma nagyjait is meggyőzik, tehetségét szeptember 14-én a Takarékbank Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal ismerték el.
Színház

Szívesen látják el szerepekkel – Gyöngyösi Zoltán portréja

A Vígszínház művészének szakmai szempontból igazán jól indult az évad: másfél hete komoly színészi helyzetben bizonyíthatott, amikor a Szerelmek városa főszerepében lépett színpadra, kiváló teljesítménnyel, szeptember 14-én pedig Junior Prima Díjat vehetett át a Takarékbank Zrt. jóvoltából. Az elismerést Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója adta át.
Színház

Kíváncsian villanó, világos szempár – Rózsa Krisztián portréja

Mohácsi János nem visz színre olyan darabot a Miskolci Nemzeti Színházban, amelyben Rózsa Krisztián ne kapna szerepet – nem véletlenül. A fiatal színművész tehetségét a Takarékbank Zrt. támogatásával Junior Prima Díjjal ismerték el szeptember 14-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Emlékbélyeggel tisztelegnek a 100 éve született Pilinszky János előtt

Alkalmi bélyeget bocsájtott ki a Magyar Posta szeptember 14-én Pilinszky János születésének 100. és halálának 40. évfordulója alkalmából. A bélyeghez tartozó borítékon az Aranykori töredék című vers részlete olvasható.
Plusz ajánló

Nemzetközi sztárírók és a hazai kulturális élet legjava a 2021-es PesText fesztiválon

Közel 80 fellépővel és több mint 50 programmal rendezik meg idén a PesText világirodalmi és kulturális fesztivált. Szeptember 17-26. között nyolc vidéki és budapesti helyszínen várják a látogatókat, köztük az A38 Hajón, a B32 Galériában, az Ottlik-kertben és a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Plusz ajánló

Kultúrházak éjjel-nappal szeptember 24-től 26-ig

A péntektől vasárnapig tartó eseményen több mint 400 szervezet kínál közel 1000 programot országszerte, a legkisebb falutól a legnagyobb városig a kulturális központokban és művelődési házakban.
Plusz hír

Radnótitól idézett Ferenc pápa budapesti látogatása során

A Szentatya a Bori notesz sorai mellett Rainer Maria Rilkétől is idézett a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a magyarországi zsidó szervezetek delegációjával folytatott találkozóján.
Plusz Zöldhullám

Sir David Attenborough világa előtt tiszteleg a gödöllői természetvédelmi fesztivál

Elkezdődött a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál Gödöllőn, ahol vasárnapig a Kárpát-medencei Filmszemle természetfilmjei, fotókiállítás, valamint gyerek- és ismeretterjesztő programok is várják az érdeklődőket. A fesztiválon 10 nemzeti park mutatkozik be.