Plusz

Búcsú a Tanár úrtól

2011.03.11. 20:57
Ajánlom
30 éve már, hogy megismertelek, s időközben magam is annyi idős lettem, mint Te voltál azon a napon. A diplomám után ugyan összetegeződtünk, de ezt én soha nem tudtam igazán komolyan venni. Nekem Ervin helyett mindig Tanár úr maradtál, csupa nagybetűvel.

Mintha ma lett volna, amikor Szombathelyen találkoztunk. Akkor Te is azért jöttél, hogy a Tanárodat meglátogasd. Somogyi Lászlót, aki ott kurzust tartott.

Somogyi bemutatott neked, és néhány jó szót is szólt, beajánlott engem az új osztályodba.

Akkor kezdtél tanítani a Zeneakadémián. Barátságosan csillogott a szemed, amikor rám néztél, de egyben tekintélyt is parancsolt. Mondtad, jöjjek el a felvételire. Én elmentem, és Te felvettél. Így lettem tagja az első karmester-osztályodnak.

Az első benyomás rólad helyesnek bizonyult: szigorú, de szeretetteljes voltál velünk mindig.

Mi meg igyekeztünk megfelelni, ami nem volt könnyű, hisz maximalista voltál.

Mindig féltük a véleményedet, nehezen dicsértél. El lehet képzelni, mit éreztem aztán, amikor a harmedéves vizsgaelőadás után azt mondtad nekem: "Gyuri, ez olyan jó volt, hogy már nem tudok mit tanítani neked. Maradj még itt, hogy elmondhassam, hogy a növendékem voltál." A könnyeimmel küzdöttem, talán az első dicséreted volt ez - meg az utolsó is. Hisz sok évvel azután is, amikor találkoztunk, gyakran mondtad: "Voltam egy koncerteden, magasan tartod a kezedet, vagy: nem kell az a sok tánci-tánci."

És ezeket mindig komolyan is kellett venni.

Neked köszönhetem, hogy eljuthattam Franco Ferrarához, aki Téged is tanított, és akinek beajánlottál, meg Leonard Bernsteinhez, hisz Solti ösztöndíját te adományoztad nekem, hogy elmehessek hozzá Tanglewoodba.

Az első hivatásos koncertfellépésemre is Te hívtál. Akkor a Postás Zenekar Főzeneigazgatója voltál, és lehetőséget adtál a növendéknek, hogy még másodikos korában vezényelhessen egy koncertet a Zeneakadémián.

Az operát is rajtad keresztül ismertem és szerettem meg. Hisz az előbb említett harmadikos vizsgakoncerten az Aida harmadik felvonását vezényelhettem, és Te hívtad meg az Operaház akkori sztárénekeseit a tanuló vizsgájára.

A főiskola ideje alatt is, és utána is sokszor láttalak vezényelni.

Koncerteket az Állami Hangversenyzenekarral, operát itt, az Operaházban – mindkettőnek a főzeneigazgatója voltál.

Világos volt az a zene és annak a létrehozása, amit Lukács Ervin dirigált.

A partitúrákat a legutolsó, és legapróbb részletéig ismerted, semmi sem kerülte el a figyelmedet, és ezt mind meg is tudtad mutatni. Együtt lélegeztél az énekesekkel és hangszeres szólistákkal, és úgy tudtad őket irányítani, hogy azok mindig szabadnak érezhették magukat. 

Nem mindig értették meg az igényességedet, ettől sokszor szenvedtél.

Szerettem volna még, ha visszakerülvén a Magyar Állami Operaház élére, ismét hívhattalak volna, hogy segíts ezt az igényességet elmélyíteni itt a falak között.

Az Isten azonban elszólított. De nem maradtunk nélküled. A szemed felejthetetlen fénye bennünk él. Emlékezünk gyönyörű előadásaidra, tanításodra, és tudjuk, hogy onnan fentről sem hagysz el minket. A szép iránti lelkesedéseddel, amelyet belénk oltottál, továbbra is segíteni fogsz minket.

Nyugodj békében!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.
Plusz balaton

Nyár, kultúra, Balaton

Magyarország és a Balaton-part leghosszabb összművészeti fesztiválja 2018. június 22-én kezdődik, és egészen augusztus 26-ig tart.