Plusz

Búcsú a Tanár úrtól

30 éve már, hogy megismertelek, s időközben magam is annyi idős lettem, mint Te voltál azon a napon. A diplomám után ugyan összetegeződtünk, de ezt én soha nem tudtam igazán komolyan venni. Nekem Ervin helyett mindig Tanár úr maradtál, csupa nagybetűvel.

Mintha ma lett volna, amikor Szombathelyen találkoztunk. Akkor Te is azért jöttél, hogy a Tanárodat meglátogasd. Somogyi Lászlót, aki ott kurzust tartott.

Somogyi bemutatott neked, és néhány jó szót is szólt, beajánlott engem az új osztályodba.

Akkor kezdtél tanítani a Zeneakadémián. Barátságosan csillogott a szemed, amikor rám néztél, de egyben tekintélyt is parancsolt. Mondtad, jöjjek el a felvételire. Én elmentem, és Te felvettél. Így lettem tagja az első karmester-osztályodnak.

Az első benyomás rólad helyesnek bizonyult: szigorú, de szeretetteljes voltál velünk mindig.

Mi meg igyekeztünk megfelelni, ami nem volt könnyű, hisz maximalista voltál.

Mindig féltük a véleményedet, nehezen dicsértél. El lehet képzelni, mit éreztem aztán, amikor a harmedéves vizsgaelőadás után azt mondtad nekem: "Gyuri, ez olyan jó volt, hogy már nem tudok mit tanítani neked. Maradj még itt, hogy elmondhassam, hogy a növendékem voltál." A könnyeimmel küzdöttem, talán az első dicséreted volt ez - meg az utolsó is. Hisz sok évvel azután is, amikor találkoztunk, gyakran mondtad: "Voltam egy koncerteden, magasan tartod a kezedet, vagy: nem kell az a sok tánci-tánci."

És ezeket mindig komolyan is kellett venni.

Neked köszönhetem, hogy eljuthattam Franco Ferrarához, aki Téged is tanított, és akinek beajánlottál, meg Leonard Bernsteinhez, hisz Solti ösztöndíját te adományoztad nekem, hogy elmehessek hozzá Tanglewoodba.

Az első hivatásos koncertfellépésemre is Te hívtál. Akkor a Postás Zenekar Főzeneigazgatója voltál, és lehetőséget adtál a növendéknek, hogy még másodikos korában vezényelhessen egy koncertet a Zeneakadémián.

Az operát is rajtad keresztül ismertem és szerettem meg. Hisz az előbb említett harmadikos vizsgakoncerten az Aida harmadik felvonását vezényelhettem, és Te hívtad meg az Operaház akkori sztárénekeseit a tanuló vizsgájára.

A főiskola ideje alatt is, és utána is sokszor láttalak vezényelni.

Koncerteket az Állami Hangversenyzenekarral, operát itt, az Operaházban – mindkettőnek a főzeneigazgatója voltál.

Világos volt az a zene és annak a létrehozása, amit Lukács Ervin dirigált.

A partitúrákat a legutolsó, és legapróbb részletéig ismerted, semmi sem kerülte el a figyelmedet, és ezt mind meg is tudtad mutatni. Együtt lélegeztél az énekesekkel és hangszeres szólistákkal, és úgy tudtad őket irányítani, hogy azok mindig szabadnak érezhették magukat. 

Nem mindig értették meg az igényességedet, ettől sokszor szenvedtél.

Szerettem volna még, ha visszakerülvén a Magyar Állami Operaház élére, ismét hívhattalak volna, hogy segíts ezt az igényességet elmélyíteni itt a falak között.

Az Isten azonban elszólított. De nem maradtunk nélküled. A szemed felejthetetlen fénye bennünk él. Emlékezünk gyönyörű előadásaidra, tanításodra, és tudjuk, hogy onnan fentről sem hagysz el minket. A szép iránti lelkesedéseddel, amelyet belénk oltottál, továbbra is segíteni fogsz minket.

Nyugodj békében!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Vizuál

A hazai színjátszás kiválóságaival készül Herendi Gábor új filmje

A Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, Futni mentem című romantikus komédiája november 28-tól látható a mozikban. A közvetlen állami támogatás nélkül készülő produkciót rövid videóban jelentette be Udvaros Dorottya, Ember Márk és Lovas Rozi.
Vizuál

Megvannak az idei Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal.
Klasszikus

Vezető karmesterként folytatja a munkát Vajda Gergely az Ensemble Ars Novával

A neves zeneszerző-karmester három éven át volt a francia kortárs zenei együttes rezidens művésze, ám a sikeres közös projekteknek köszönhetően a zenekar továbbra is együtt kíván dolgozni vele.
Zöldhullám

„Azért is meg akarom védeni őket, mert olyan kicsik” – gyermekek hangjai az arukária fa védelmében

A Kincseink, az araukáriák című kiállítás megnyitója április 22-én, hétfőn 17 órakor lesz a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Átriumában. A tárlat középpontjában az araukária fa és annak számos értéke áll.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz beszámoló

A roma kultúrát ünnepelték a K11-ben

Harmadik alkalommal rendezték meg a Roma Világnapot a K11 Művészeti és Kulturális Központban, ahol kézműves workshopokkal, zenés meseelőadással, filmvetítéssel és koncerttel várták az érdeklődőket.
Plusz ajánló

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Plusz ajánló

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Plusz ajánló

Nyitott Ház – ismét kitárja kapuit a Pesti Vigadó

Tízéves a Magyar Művészeti Akadémia székháza, ez alkalomból május 11-én ismét megrendezik a Nyitott Ház elnevezésű programjukat, amely során egyebek közt kézműves foglalkozásokkal, kiállításokkal, kulturális előadásokkal vagy épp táncházzal várják az érdeklődőket ingyenesen. 
Plusz ajánló

Az Esterházy Art Award 2023-as díjazottjainak kiállításával nyílik a szezon a kismartoni Esterházy-kastélyban

Április 14-én 11 és 17 óra között megnyitókkal, performanszokkal, terülj-terülj asztalkámmal, a város utcáin felvonuló rézfúvós bandával, valamint koncertekkel várják az érdeklődőket a tartományi főváros, Kismarton kulturális intézményeiben. A belépés az egyes intézményekbe díjtalan.