Plusz

Budavár és a Vigadó 333 éves közös múltja

Érdekességek a Pesti Vigadó történetéből
2019.11.10. 11:00
Ajánlom
A Vigadó elődjének, a Redoute-nak létrejötte majd az épület és utóda a Vigadó élete nagyban összefüggött a Duna szemközti oldalán magasodó vár életével.

Kezdhetjük azzal, hogy a török Budavárból történő 1686-os kiűzése után merült fel Pest lakosaiban, hogy szükségük volna egy bálteremre és egy színházi teremre a városban, hogy ne kelljen átkelniük szórakozás céljából a német ajkú Budára. Célkitűzésük beteljesülését csak kései utódaik – unokáik, dédunokáik – láthatták megvalósulni, hiszen csupán a XIX. század első harmadára készült el a Redoute, ami kifejezetten a bálok számára épült fel. A pesti klasszicista építészet csúcsteljesítményének sorsát az pecsételte meg, hogy itt ülésezett az első népképviseleti országgyűlés 1848-ban, így a tavaszi hadjárat alkalmából Budavár ostroma során a megerősített várból ágyúval lőtték Pest klasszicista palotasorát, megsemmisítve így a fényűző palotát is.

Aztán felépült a hazai romantikus építészet csúcsteljesítménye, a Feszl által tervezett Vigadó,

és 1886-ban nagyszabású eseménysorral – több mint 2000 korabeli tárgyat és metszetet tartalmazó kiállítással, emléktábla avatással a várban, a visszafoglalást bemutató tanulmányokkal vagy éppen Csiky Gergely Petneházy című színműjével – készültek Budavár visszafoglalásának 200. évfordulójára, amelynek csúcspontját kétségtelenül Ferenc József és a külföldi delegációk részvételével a Vigadóban megtartott díszülés jelentette.

BudavaresVigado_2-120221.jpg

Pesti Vigadó

A látványosság vágya miatt már jóval a hivatalos kezdés előtt megteltek a környező utcák a bámészkodó érdeklődők tömegével, akik között csak a lovas rendőrök tudták fenntartani a rendet.

Ha a sok díszmagyarba öltözött meghívott között a közönség felismert egy-egy népszerű személyiséget élénken üdvözölte, a honvéd-altábornagyi ruhában érkező gróf Andrássy Gyulát éljenzés is fogadta. Délután öt órakor érkezett meg a császár nyitott udvari fogatban, tábornoki egyenruhában, s foglalta el helyét a nagyteremben felállított nagy piros bársony támlaszékén, a trónon. A szervezők figyeltek arra is, hogy meghívják az ostromban részt vevő nemzetek delegációit, valamint a támadók leszármazottait, ők az első padsorokban illetve külön emelvényen foglalhattak helyet. Kitüntetett helyen, Ferenc József oldalán kapott helyet a német császár küldöttsége, ami mindennél jobban mutatta a két uralkodó egymás iránti figyelmét. Ráth Károly főpolgármester és B. Kemény Gábor, a Magyar Történelmi Társulat elnöke megnyitó beszédei után gróf Széchen (Szécsen) Antal másfél órás felolvasásában (!) ismertette a visszafoglalás jelentőségét, ezt követően Budapest első embere az ülést 10 percre felfüggesztette, mialatt a király távozott. A rendezvény folytatásaként az ostrom részleteit ismerhették meg a résztvevők, végül Ráth újabb felszólalása a programok végét jelentette. Másnap került sor az ünnepi Te Deumra, majd a Vasadi Ferenc tervezte emléktábla leleplezésével zárultak az ünnepségek, éppen 133 évvel ezelőtt.

Tehát éppen 333 esztendeje annak, hogy az egyesült európai, keresztény seregek kiűzték a törököt Budavárából, lehetőséget adva így Pest lakosai számára egy bálterem létrehozására, amely épülete előbb a Redoute, majd a Vigadó nevet kapta.

Támogatott tartalom.

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött.

Otthonául szolgált Strauss, Liszt, Erkel, Wagner, Bartók, Dohnányi koncertjeinek, a Pesti Műegylet által szervezett első hazai kiállításnak, az első népképviseleti országgyűlésnek ugyanúgy, mint Bleriot XI-es repülőgépe bemutatásának vagy az aktuális korszak legnépszerűbb báljainak.

2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

Az elmúlt években megvalósult rendezvények minősége és a látogatottsági adatok azt bizonyítják, hogy sikerült ismét a magyarországi kulturális és turisztikai életben korábban méltán elfoglalt pozíciójába visszahelyezni a Főváros szívében található Pesti Vigadót!

Legnépszerűbb

Vizuál

Tarolt a Pilátus Milánóban

A legjobb női főszereplő Hámori Ildikó lett.
Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

A kulturális örökség részévé tennék az eszpresszót az olaszok

A világ szellemi kulturális örökségének részévé akarja nyilvánítani az eszpresszó kávét Olaszország, amely szerint "az eszpresszó az olasz gasztronómiai kultúra kifejeződése, amely védelmet élvez".
Plusz magazin

Bátorság vagy botránykeltés? – Márkák a kultúraépítés útján

A művészetek és a vállalatok nagyon is összeillenek – csak épp nem tudnak róla. De persze az sem mindegy, hogyan, mit és miért támogatunk. Szakembereket kérdeztünk a témáról.
Plusz hír

Salátatörvény nyomán szűnhet meg az NKA

Az Artportal információi szerint a kormányzat egy kulturális salátatörvényt nyomna át a Parlamenten, amelyben az NKA megszűnéséről is rendelkeznének.
Plusz hír

Egymilliárd forintos növekedés a magyar zeneiparban

Az előző évhez képest több mint egymilliárd forintos növekedést produkált tavaly a hazai hangfelvétel-iparág. A legnagyobb emelkedést a digitális értékesítések hozták.
Plusz

Töltőállomás hangjaiból állt össze Edo Denova új száma

Autómegállás, ajtócsukódás, töltőpisztoly behelyezése, aztán már folyik is az üzemanyag. Ez nem egy tankolás, hanem egy zeneszám alapja.