Plusz

But I’m a freak

2010.11.15. 19:17
Ajánlom
A szerző kísérletet tesz arra, hogy újabb szóvirágokkal illesse a Tiger Lilliest.

(A Jógyerekek képeskönyve kapcsán párban írtunk Szofival - enyém volt a Tiger Lillies, ő kapta Aschert -, aztán jöttek a Trafóba koncertezni, ennek kapcsán szkájpoltunk egyet - a netkábel másik végén Martyn Jacques, eredménye pedig ez lett - következésképp nyugodtan idézhetem magam.)

A Tiger Lillies egy örömlányról elnevezett avantgard/punk kabarettistaformáció, dalaik Brecht, Weill, Dessau és Tom Waits világát egyaránt idézik. (Én meg, mondom, magamat.) Úgyhogy teljesen normális, hogy freakshow-t csinálnak háromszívű lánnyal, háromlábú meg hatkezű fiúval (ez két fiú!), a világ leghosszabb hajú asszonyával és társaikkal. Liliputiak, guminő, maharadzsa, szomorú kövér kurva (lásd Martyn Jacques egykori lakóhelyét), zombi, elátkozott szerelmes, a zenekar három tagja meg a többiek - összesen tíz szomorú bohóc. A 19. század végi Párizs frivolsága, a 20. század eleji varieté iránti nosztalgia, a vándorcirkusz melankóliája (korhoz kötetlenül), meg az a fajta irónia, ami mondjuk az In Brugge (magyarul a csapnivaló Erőszakik címet kapó) filmet jellemzi, nyakon öntve jó adag sóvárgó romantikával, szomorú álomvilággal. S miután jól kibőgtük magunkat saját szerencsétlenségünkön, belenézünk a tükörbe, és meglátva vörösre sírt szemünket, szétszipogott orrunkat, leázott sminkünket, megfogadjuk, hogy ha nem tudunk decensen sírni, hát teszünk az egészre, inkább nyelvet nyújtunk magunkra és röhögünk egy nagyot a bennünk élő nyomorékon. Mert mindenkiben él egy freak, jól gondolta a rendező, Sebastiano Toma (belga születésű úriember, aki aztán Németországba ment cirkuszolni, és 2003-ban Athénban megcsinálta a Tiger Lillies közreműködésével a Circust, 2009-ben ugyanott pedig a Freakshow-t) - a dalokat szerző Martyn Jacques pedig nem árul zsákbamacskát.

Darwin után szabadon: The Survival of The Freakest. (Hát akkor ezért néztek ki olyan sufnituningosan egymásra dobáltnak a színpad két oldalán a hangfalak, és ezért működött a pécsi színházban minden masinéria!)

Viszont hogy ne nyomódjon szét az oldal, a roppant kedves Pécs2010-ék jóvoltából, akik amellett, hogy hoztak-vittek, még fotóztak is, inkább csak linkelem a galériát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Marton László

A Vígszínház egykori igazgatóját hosszú, méltósággal viselt betegség után érte a halál. 76 éves volt.
Zenés színház

Maxon a regény eksztázisa: ilyen A nagy Gatsby a Vígben

Gatsby pesti milleniál 2019-ből. Gatsby Fitzgerald klasszikus alakja. Gatsby visszafele úszik, az idővel szemben. A Vígszínház új előadásában Gatsby jól énekel.
Vizuál

Menekülés az arisztokráciába

Végre ismét megpillanthatjuk a Downton Abbey ismerős sziluettjét, kószálhatunk a tökéletes angol gyepen, és már szélesvásznon csodálhatjuk a tökéletes szereplők tökéletes jelmezeit. Kérdés, hogy ez elég-e? Kérdés, hogy akarunk-e egyáltalán többet?
Zenés színház

Gyerekszereplők mesélnek a távozó Billy Elliot musicalről

Az évek során több gyerek is játszott a musicalben, amelyre szeptember 22-én lejár az Operaház szerződése. Búcsúzóul nézd meg, milyen volt a darabban játszani.
Vizuál

A magyar festőnő Bernstein-képei, amik bejárták a világot

Miközben fest, a zenész felvételeit hallgatja, kompozícióinak hátterét pedig a muzsika inspirálja. Zászkalicky Ágnes festményei szeptember 26-ig láthatók a Forrás Galériában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

A Fidelio is csatlakozott az Art is Business Díjhoz

A hazai nagyvállalatok, kis- és középvállalkozások, valamint mecénások elismerésére létrehozott díj annak érdekében jött létre, hogy megmutassa, kik azok, akik a kulturális intézményeket, projekteket és művészeket támogatják. A Fidelio egyedi módon kapcsolódik a kezdeményezéshez.
Plusz hír

Ez a nagypapa tíz hegedűt készített tíz éven át az unokáinak

Gene Van Alstine annak idején hegedűt örökölt a nagypapájától, és szívesen továbbadná a hangszert az unokáinak, csakhogy tíz van belőlük.
Plusz ajánló

Tudod, mit csinálsz szeptember 28-án?

Mi igen. Tematikus séták szakértőkkel a Pesti Vigadóhoz kötődő technikai vívmányokról a XIX. századtól napjainkig – telefonos operaközvetítés, villanyvilágítás, Bleriot monoplán, Bogányi-zongora.
Plusz magazin

160 éve adták át a Dohány utcában Európa legnagyobb működő zsinagógáját

Az 1859. szeptember 6-án tartott ünnepségen a pesti előkelőségek valláskülönbség nélkül vettek részt. Az elsősorban maga Liszt Ferenc ült, akinek műve elsőként csendült fel a zsinagóga orgonáján.
Plusz ajánló

Jordán Tamás, Bálint gazda, zene és színház a Fidelio színpadán a Pozsonyi Pikniken

A Fideilo Színpódium az irodalom, a kamaraszínházi előadások, valamint a kortárs és klasszikus zenei műfajok kedvelőinek helyszíne. Várunk a Balzac utca és Szent István park sarkán szeptember 7-én 10.00 és 21.00 óra között.