Plusz

But I’m a freak

2010.11.15. 19:17
Ajánlom
A szerző kísérletet tesz arra, hogy újabb szóvirágokkal illesse a Tiger Lilliest.

(A Jógyerekek képeskönyve kapcsán párban írtunk Szofival - enyém volt a Tiger Lillies, ő kapta Aschert -, aztán jöttek a Trafóba koncertezni, ennek kapcsán szkájpoltunk egyet - a netkábel másik végén Martyn Jacques, eredménye pedig ez lett - következésképp nyugodtan idézhetem magam.)

A Tiger Lillies egy örömlányról elnevezett avantgard/punk kabarettistaformáció, dalaik Brecht, Weill, Dessau és Tom Waits világát egyaránt idézik. (Én meg, mondom, magamat.) Úgyhogy teljesen normális, hogy freakshow-t csinálnak háromszívű lánnyal, háromlábú meg hatkezű fiúval (ez két fiú!), a világ leghosszabb hajú asszonyával és társaikkal. Liliputiak, guminő, maharadzsa, szomorú kövér kurva (lásd Martyn Jacques egykori lakóhelyét), zombi, elátkozott szerelmes, a zenekar három tagja meg a többiek - összesen tíz szomorú bohóc. A 19. század végi Párizs frivolsága, a 20. század eleji varieté iránti nosztalgia, a vándorcirkusz melankóliája (korhoz kötetlenül), meg az a fajta irónia, ami mondjuk az In Brugge (magyarul a csapnivaló Erőszakik címet kapó) filmet jellemzi, nyakon öntve jó adag sóvárgó romantikával, szomorú álomvilággal. S miután jól kibőgtük magunkat saját szerencsétlenségünkön, belenézünk a tükörbe, és meglátva vörösre sírt szemünket, szétszipogott orrunkat, leázott sminkünket, megfogadjuk, hogy ha nem tudunk decensen sírni, hát teszünk az egészre, inkább nyelvet nyújtunk magunkra és röhögünk egy nagyot a bennünk élő nyomorékon. Mert mindenkiben él egy freak, jól gondolta a rendező, Sebastiano Toma (belga születésű úriember, aki aztán Németországba ment cirkuszolni, és 2003-ban Athénban megcsinálta a Tiger Lillies közreműködésével a Circust, 2009-ben ugyanott pedig a Freakshow-t) - a dalokat szerző Martyn Jacques pedig nem árul zsákbamacskát.

Darwin után szabadon: The Survival of The Freakest. (Hát akkor ezért néztek ki olyan sufnituningosan egymásra dobáltnak a színpad két oldalán a hangfalak, és ezért működött a pécsi színházban minden masinéria!)

Viszont hogy ne nyomódjon szét az oldal, a roppant kedves Pécs2010-ék jóvoltából, akik amellett, hogy hoztak-vittek, még fotóztak is, inkább csak linkelem a galériát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Jazz/World

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

A Fidelio már augusztusra hangol – megjelent az új szám!

Az ingyenes programmagazin augusztusi számában a nyári eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Szécsi Noémivel, Karinthy Mártonnal, Szemenyei Jánossal. Lapozzon bele online!
Plusz gasztro

Hé, Bubu, mi van a piknikkosaradban?

Maci Laci, a népszerű mesében szereplő medve imádta a kirándulókat, főleg a piknikkosarakban megbúvó finomságok miatt. E havi gasztro-összeállításunk a nyár egyik kedvenc foglalatosságáról szól: mire figyeljünk, mit vigyünk magunkkal, és hogyan élvezzük a piknikezés minden pillanatát.
Plusz videó

Will Smith sokat tesz a magyar országimázsért

Ezúttal a Lánchíd tetején lejtett örömtáncot lejt, így búcsúzik Magyarországtól.
Plusz hír

Ritka, a zsidó háborúból származó érmére bukkantak

Nemcsak az a történelmi kor különleges, ahonnan az érme származik, hanem maga a lelet is. Egészen más felirat áll rajta, mint a korabeli pénzeken.
Plusz magazin

Egy póknak köszönhetik függetlenségüket a skótok

A skótok mitikus királyának, I. Róbertnek kalandos élete volt - a mesebeli történések pedig a halálával sem szakadtak meg.