Plusz

But I’m a freak

2010.11.15. 19:17
Ajánlom
A szerző kísérletet tesz arra, hogy újabb szóvirágokkal illesse a Tiger Lilliest.

(A Jógyerekek képeskönyve kapcsán párban írtunk Szofival - enyém volt a Tiger Lillies, ő kapta Aschert -, aztán jöttek a Trafóba koncertezni, ennek kapcsán szkájpoltunk egyet - a netkábel másik végén Martyn Jacques, eredménye pedig ez lett - következésképp nyugodtan idézhetem magam.)

A Tiger Lillies egy örömlányról elnevezett avantgard/punk kabarettistaformáció, dalaik Brecht, Weill, Dessau és Tom Waits világát egyaránt idézik. (Én meg, mondom, magamat.) Úgyhogy teljesen normális, hogy freakshow-t csinálnak háromszívű lánnyal, háromlábú meg hatkezű fiúval (ez két fiú!), a világ leghosszabb hajú asszonyával és társaikkal. Liliputiak, guminő, maharadzsa, szomorú kövér kurva (lásd Martyn Jacques egykori lakóhelyét), zombi, elátkozott szerelmes, a zenekar három tagja meg a többiek - összesen tíz szomorú bohóc. A 19. század végi Párizs frivolsága, a 20. század eleji varieté iránti nosztalgia, a vándorcirkusz melankóliája (korhoz kötetlenül), meg az a fajta irónia, ami mondjuk az In Brugge (magyarul a csapnivaló Erőszakik címet kapó) filmet jellemzi, nyakon öntve jó adag sóvárgó romantikával, szomorú álomvilággal. S miután jól kibőgtük magunkat saját szerencsétlenségünkön, belenézünk a tükörbe, és meglátva vörösre sírt szemünket, szétszipogott orrunkat, leázott sminkünket, megfogadjuk, hogy ha nem tudunk decensen sírni, hát teszünk az egészre, inkább nyelvet nyújtunk magunkra és röhögünk egy nagyot a bennünk élő nyomorékon. Mert mindenkiben él egy freak, jól gondolta a rendező, Sebastiano Toma (belga születésű úriember, aki aztán Németországba ment cirkuszolni, és 2003-ban Athénban megcsinálta a Tiger Lillies közreműködésével a Circust, 2009-ben ugyanott pedig a Freakshow-t) - a dalokat szerző Martyn Jacques pedig nem árul zsákbamacskát.

Darwin után szabadon: The Survival of The Freakest. (Hát akkor ezért néztek ki olyan sufnituningosan egymásra dobáltnak a színpad két oldalán a hangfalak, és ezért működött a pécsi színházban minden masinéria!)

Viszont hogy ne nyomódjon szét az oldal, a roppant kedves Pécs2010-ék jóvoltából, akik amellett, hogy hoztak-vittek, még fotóztak is, inkább csak linkelem a galériát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Klasszikus

Egy női zeneszerző kapta idén a zenei Pulitzer-díjat

Ellen Reid első operájáért kapta meg a 15 ezer dollárral járó elismerést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Fidelio Klasszik: Hogyan jelenik meg a humor a klezmerben?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adásában ez is kiderül. Április 20-án a 92.1-en interjú hallható Csadi Zoltánnal, Kovács Adriennel, Masa Tamással a Sabbathsong Klezmer Band vezetőjével, és Perjés Jánossal.
Plusz ajánló

Nyitott Ház – Május 18-án a Pesti Vigadóban

Hagyományok és modernkori igények, amelyeket a művészet és a kultúra kapcsol össze: koncertek, előadások, workshopok designerekkel felnőtteknek és kézművesfoglalkozások kicsiknek, idegenvezetések, kiállítások – ingyenes programok május 18-án egész nap a Pesti Vigadóban.
Plusz ajánló

A hosszú élet titka is kiolvasható a májusi Fidelióból

Az ingyenes programmagazin májusi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálod Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, valamint számos interjút, többek között Udvaros Dorottyával, Volf Katalinnal, Konrád Györggyel és Krusovszky Dénessel. Lapozz bele online!
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Plusz videó

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.