Plusz

Camerata Pro Musica

2011.02.11. 21:30
Ajánlom
A Camerata Pro Musica Kamarazenekar a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekar művészeiből alakult 1995-ben, Gyenge Tibor koncertmester vezetésével. A Szimfonikus Zenekartól független együttes célja a vonós kamara zenélés népszerűsítése, e sokszín ám mégis intimebb műfaj igényes bemutatása. Gyenge Tibor elképzelése szerint egy ilyen kis létszámú kamara csoportnál ugyanúgy fontos a felvetődő különböző technikai nehézségek, eltérő elképzelések, interpretációs problémák együttes megvitatása, megoldása, mint egységes árnyalt hangzás kialakítása. Modern építésű hangszereken játszanak és az ebből fakadó hangzás lehetőségeket szándékoznak elemző játékmóddal. A kamarazenekar tavaly ünnepelte 15 éves fennállását.

AKTUÁLIS HÍREK

Az együttes az elmúlt 15 év alatt több mint 300 koncertet adott 120 különböző művet szólaltatott meg több mint 50 szólista és vendégkarmester közreműködésével.

Jelentős hangversenytermekben (Konzerthaus-Wien, National Concert Hall-Dublin, City Concert Hall-Cork, Esterházy kastély-Fertőd, a Magyar Rádió Márványterme-Budapest)
Koncerteztek, széles repertoárjuk a barokk muzsikától a kortárs zenéig minden meghatározóZenei korszakot felölel. Közreműködtek kamaraoperai produkciókban (Pleyel:Die Fee Urgele, Donizetti: Szerelmi bájital, Haydn: A patikus), kortárs zeneszerzők (Hollós Máté, Arányi-Aschner György, Karl Messner, Károlyi Pál, Petró János) kompozícióinak ősbemutatója fűződik a nevükhöz. Koncertjeiket közvetítette a Bartók Rádió és az ORF, CD-felvételeik a Hungaroton, Ars Produktion Germany, Jada Records, Sto CD gondozásában jelentek meg.

Jelentős karmesterek, énekművészek, hangszeres szólisták működtek közre hangversenyeiken, de a zenekar zenészkollégáknak és ifjú tehetségeknek is biztosított fellépési lehetőséget.

Külföldi és országos vendégszereplései mellett a kamarazenekar rendszeresen megjelenik Vas megye városainak zenei életében is: számos tematikus jellegű, zenei vagy helyi eseményekhez köthető, illetve ifjúsági koncertre kaptak meghívást.

Zeneszerzők a Camerata Pro Musica régizenei repertoárjából

                                      

Albinoni, Tomaso
Bach, Carl Philipp Emanuel
Bach, Johann Sebastian
Beethoven, Ludwig van
Boccherini, Luigi
Bonporti, Francesco Antonio
Charpentier, Marc-Antoine
Corelli, Arcangelo
Dittersdorf, Carl von Ditters
Gluck, Christoph Willibald
Handel, George Frideric
Haydn, Michael
Haydn, Joseph
Leclair, Jean-Marie

Locatelli, Pietro Antonio
Lotti, Antonio
Manfredini, Francesco Onofrio
Marcello, Benedetto

  Mozart, Leopold
Mozart, Wolfgang Amadeus
Muffat, Gottlieb
Pachelbel, Johann
Pleyel, Ignace Joseph
Purcell, Henry
Rosetti, Antonio
Rossini, Gioacchino
Sammartini, Giovanni Battista
Schubert, Franz
Stamitz, Carl Philipp
Susato, Tielman
Tartini, Giuseppe
Telemann, Georg Philipp
Torelli, Giuseppe
Veracini, Francesco Maria
Vivaldi, Antonio
Weber, Carl Maria von

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Dragomán György parádés egyperces novellában reflektált az SZFE ügyére

A József Attila-díjas író szerint nem biztos, hogy célravezető egy exezredest kinevezni az egyetem kancellári pozíciójára. Amúgy meg ki tudja, lehet, hogy én értem félre az egyperces novellát.
Színház

A Minisztérium továbbra sem reagál az SZFE-s hallgatók követeléseire

Hétfő reggelre megmozdulást szerveztek az SZFE-s hallgatók az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete elé. A helyszínválasztás nem véletlen: ugyanis a Minisztérium közbeavatkozásával lehetne csak feloldani az egyetemi polgárság és a kuratórium között kialakult helyzetet. A tüntetésen a diákok mellett közel harminc ismert színházi és filmes alkotó kampányolt az autonóm felsőoktatás mellett.
Klasszikus

Márta emlékére játszik Kurtág György

Az új felvételen Mozart-mű hallható.
Színház

Feljelentés történt az SZFE-n zajló események miatt

Négy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen az SZFE-ügy kapcsán – tudta meg a 24. hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy felmerült a személyi szabadság megsértésének gyanúja, de más bűncselekmények miatt is vizsgálódnak.
Könyv

Az író, akinél Vámos Miklós sem jön rá a fordulatokra

Ezúttal a méltatlanul előítéletesen kezelt orosz irodalom egy képviselőjét ajánlja Vámos Miklós, aki e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Botránykönyvek és filmsikerek a novemberi Fidelioban

Az ingyenes programmagazin novemberi számában többek között Horvát Lili mesél a velencei bemutatkozásáról, Lakatos Mónikát kérdeztük a WOMEX életműdíjról, de Földes Tamás is felidézte a múlt század egyik legnagyobb botrányhősét, Boris Viant. Lapozz bele online!
Plusz hír

Október végétől kapható a Vylyan Bogyólé

Hamarosan már bárki kortyolgathatja a Vylyan Pincészet legújabb nedűjét, a francia újbor készítésének hagyományait követő Bogyólét. A 2020-as palackokat Győri Katinka Laura, a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatójának címkéje díszíti.
Plusz könnyűzene

A Qualitons, a Platon Karataev és a Mörk a leginkább exportképes zenekaraink itthon

Idén második alkalommal állította össze a külföldön is labdába rúgó könnyűzenei együttesek listáját a HOTS.
Plusz hír

25 ezer lopott régészeti emléket adott vissza Franciaország Marokkónak

Tizenöt éve történt a régészeti lopás, de csak most sikerült visszaszolgáltatni a tárgyakat Marokkónak. Az egész három tonnát nyom.
Plusz kult50

Zenebohócból dalfutár – Hajós András a Kult50-ben

Jogásznak indult Hajós András, végül szociológus diplomát szerzett. Volt saját zenekara és tévéműsora is, majd e kettőt ötvözte a Dalfutárban. A biciklivel suhanó különutasság az első évad után a műsor közvetítő felületén is megjelent, amikor a tévéről és netre költözött.