Plusz

Camerata Pro Musica

2011.02.11. 21:30
Ajánlom
A Camerata Pro Musica Kamarazenekar a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekar művészeiből alakult 1995-ben, Gyenge Tibor koncertmester vezetésével. A Szimfonikus Zenekartól független együttes célja a vonós kamara zenélés népszerűsítése, e sokszín ám mégis intimebb műfaj igényes bemutatása. Gyenge Tibor elképzelése szerint egy ilyen kis létszámú kamara csoportnál ugyanúgy fontos a felvetődő különböző technikai nehézségek, eltérő elképzelések, interpretációs problémák együttes megvitatása, megoldása, mint egységes árnyalt hangzás kialakítása. Modern építésű hangszereken játszanak és az ebből fakadó hangzás lehetőségeket szándékoznak elemző játékmóddal. A kamarazenekar tavaly ünnepelte 15 éves fennállását.

AKTUÁLIS HÍREK

Az együttes az elmúlt 15 év alatt több mint 300 koncertet adott 120 különböző művet szólaltatott meg több mint 50 szólista és vendégkarmester közreműködésével.

Jelentős hangversenytermekben (Konzerthaus-Wien, National Concert Hall-Dublin, City Concert Hall-Cork, Esterházy kastély-Fertőd, a Magyar Rádió Márványterme-Budapest)
Koncerteztek, széles repertoárjuk a barokk muzsikától a kortárs zenéig minden meghatározóZenei korszakot felölel. Közreműködtek kamaraoperai produkciókban (Pleyel:Die Fee Urgele, Donizetti: Szerelmi bájital, Haydn: A patikus), kortárs zeneszerzők (Hollós Máté, Arányi-Aschner György, Karl Messner, Károlyi Pál, Petró János) kompozícióinak ősbemutatója fűződik a nevükhöz. Koncertjeiket közvetítette a Bartók Rádió és az ORF, CD-felvételeik a Hungaroton, Ars Produktion Germany, Jada Records, Sto CD gondozásában jelentek meg.

Jelentős karmesterek, énekművészek, hangszeres szólisták működtek közre hangversenyeiken, de a zenekar zenészkollégáknak és ifjú tehetségeknek is biztosított fellépési lehetőséget.

Külföldi és országos vendégszereplései mellett a kamarazenekar rendszeresen megjelenik Vas megye városainak zenei életében is: számos tematikus jellegű, zenei vagy helyi eseményekhez köthető, illetve ifjúsági koncertre kaptak meghívást.

Zeneszerzők a Camerata Pro Musica régizenei repertoárjából

                                      

Albinoni, Tomaso
Bach, Carl Philipp Emanuel
Bach, Johann Sebastian
Beethoven, Ludwig van
Boccherini, Luigi
Bonporti, Francesco Antonio
Charpentier, Marc-Antoine
Corelli, Arcangelo
Dittersdorf, Carl von Ditters
Gluck, Christoph Willibald
Handel, George Frideric
Haydn, Michael
Haydn, Joseph
Leclair, Jean-Marie

Locatelli, Pietro Antonio
Lotti, Antonio
Manfredini, Francesco Onofrio
Marcello, Benedetto

  Mozart, Leopold
Mozart, Wolfgang Amadeus
Muffat, Gottlieb
Pachelbel, Johann
Pleyel, Ignace Joseph
Purcell, Henry
Rosetti, Antonio
Rossini, Gioacchino
Sammartini, Giovanni Battista
Schubert, Franz
Stamitz, Carl Philipp
Susato, Tielman
Tartini, Giuseppe
Telemann, Georg Philipp
Torelli, Giuseppe
Veracini, Francesco Maria
Vivaldi, Antonio
Weber, Carl Maria von

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Zenés színház

Cecilia Bartoli operaigazgató lett

Az olasz operaénekesnő az első nőként veszi át a monte-carlói operaház, a La Salle Garnier vezetését 2023-tól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Tom Waits, a sötét sikátorok dalnoka

Hetven éves a recsegő hangú énekes, aki állandó és sikeres kitérőket tesz a film világába, és valódi trubadúrja az utóbbi évtizedeknek.
Plusz hír

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Plusz tokió

Magyar kulturális intézet nyílt Tokióban

Kodály Zoltán fontos összekötő kapocs a két ország zeneművészete között és más művészeti ágak is rendszeresen bemutatkoznak Japánban - emeltek ki a megnyitón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 
Plusz hír

A kulturális örökség részévé tennék az eszpresszót az olaszok

A világ szellemi kulturális örökségének részévé akarja nyilvánítani az eszpresszó kávét Olaszország, amely szerint "az eszpresszó az olasz gasztronómiai kultúra kifejeződése, amely védelmet élvez".
Plusz magazin

Bátorság vagy botránykeltés? – Márkák a kultúraépítés útján

A művészetek és a vállalatok nagyon is összeillenek – csak épp nem tudnak róla. De persze az sem mindegy, hogyan, mit és miért támogatunk. Szakembereket kérdeztünk a témáról.