Plusz

Cembalissimo 2011 - II. Nemzetközi Csembalófesztivál

2011.03.07. 14:15
Ajánlom
Színes és gazdag lesz a 2011. május 1-8 között immár másodszorra megrendezendő Csembalófesztivál programja.

A Cembalissimo 2011 vendége lesz Johann Sonnleitner, az osztrák születésű, Zürichben élő csembaló-orgona-fortepianoművész, aki szólóestet ad Bach és Froberger műveiből a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyban, majd mesterkurzust tart a Zeneakadémián. Ugyancsak a csodálatosan helyreállított Károlyi kastély ad otthont a Zeneakadémia csembalista növendékei által, gyermekeknek összeállított „Mesélő csembaló" című koncertnek. Ratkó Ágnes Szent Mihály templombeli korabarokk szólóműsorának egyik különlegessége a historikus hangolások bemutatása Cabezón, J. Bull, Sweelinck, Frescobaldi, Kerll művein keresztül.

Dobozy Borbála és Elek Szilvia ún. „modern", pedálos csembalón "Bartók és korunk csembalózenéje" címmel a 20-21. század magyar csembalóirodalmából mutat be izgalmas válogatást Pálhegyi Máté fuvolaművész közreműködésével; érdekesség, hogy maga Bartók ajánlotta a Mikrokozmosz darabjainak csembalón való megszólaltatását. Ez a koncert - stílusosan - a Bartók Emlékházban hangzik majd el.
Soltész Anikó a csembalisták számára egyik legnagyobb erőpróbát jelentő Bach: Goldberg-variációkat játssza a Szent Mihály templomban. A hatalmas mű „zeneterápiai" vetületére rímel a koncert előtti zeneterápiás műhelyfoglalkozás fogyatékkal élő fiataloknak.

Szentendrén, a Vujicsics Tihamér Alapfokú Művészetoktatási Intézményben egész napos szakmai továbbképzés lesz zeneiskolai tanároknak, középpontban a csembalóval, a korhű előadásmóddal, korabeli táncokkal, az ún. historikus zene-felfogással. A továbbképzés előadói Széll Rita, Csizmadia Angelika és Horváth Anikó. Spányi Miklós J. S. Bach, C. Ph. E. Bach és Nicolas Séjan műveiből összeállított szólóestje koronázza meg a nap programját.

A fesztivál záró rendezvényét a Magyar Nemzeti Múzeumban tartjuk, itt Bach 2 csembalós versenyművei hangzanak majd el, a szólisták Dobozy Borbála, Elek Szilvia, Horváth Anikó, Oláh Aino, Spányi Miklós, Takács Szilvia, kísér a Budapest Barokk Együttes.

A szervezők szeretettel várják a csembalót és irodalmát szerető közönséget, s remélik, hogy a vonzó helyszínek, a 17-18. századi flamand és francia mintára épített gyönyörű csembalók, a kitűnő előadók és a sokszínű program idén is biztosítják majd a látogatottságot és a sikert.

Részletes program:

Május 1. Fehérvárcsurgó, Károlyi kastély

16 óra „Mesélő csembaló" - fiatal csembalisták hangversenye gyermekeknek
19 óra  Johann Sonnleitner (Bécs, Zürich, Basel) csembalóestje
Műsor: Froberger, J.S.Bach művei

Május 2-4.

Prof. Johann Sonnleitner mesterkurzusa a Liszt Ferenc Zeneakadémián

Május 3. Budapest, Belvárosi Szent Mihály templom

19 óra Ratkó Ágnes csembalóestje 
Műsor: J.Bull, Cabezón, Frescobaldi, Sweelinck, Kerll művei

Május 4. Budapest, Bartók Emlékház

18 óra Dobozy Borbála és Elek Szilvia hangversenye
Bartók és korunk csembalózenéje
Közreműködik: Pálhegyi Máté - fuvola
Bartók Béla, Balázs Árpád, Ligeti György, Nagy János, Arányi-Aschner György, Elek Szilvia, Hollós Máté, Kocsár Miklós művei

Május 5. Budapest, Belvárosi Szent Mihály templom

17 óra Zeneterápiás műhely fogyatékkal élő fiataloknak
19 óra Soltész Anikó csembalóestje
Műsor: J.S.Bach : Goldberg-variációk BWV 988

Május 7. Szentendre  Vujicsics Tihamér Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Nagyterem

10-17 óra Bach és kortársai - billentyűs zene és tánc - szakmai továbbképzés zeneiskolai tanároknak
18 óra Spányi Miklós csembalóestje
Műsor: J.S.Bach, C.P.E.Bach, Nicolas Séjan

Május 8. Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum, Díszterem

18 óra CONCERTO - J.S.Bach: Versenyművek 2 csembalóra és vonósokra BWV 1060-1062  - zenekari est
Dobozy Borbála, Elek Szilvia, Horváth Anikó, Oláh Aino, Spányi Miklós, Takács Szilvia - csembaló, Budapest Barokk Együttes


www.clavicembalo.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz művészet

Művészettel az orvostan hallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Plusz nyár

A júliusi Fidelio már a polcokon van

Az ingyenes programmagazinban a júliusi eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Dragomán György íróval és Szabó Balázs zenésszel. Lapozzon bele online!
Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.