Plusz

#CreativeEuropeAtHome: Kultúra otthonra, az EU támogatásával

2020.04.10. 14:00
Ajánlom
A technológiának és a művészek kreativitásának köszönhetően a járvány idején sem kell kultúra nélkül maradnunk. Az Európai Unió által támogatott projektek között is szép számmal akad olyan, amelynek eredményét akár saját otthonunkban is élvezhetjük. A #CreativeEuropeAtHome kampány is ezt a célt szolgálja.

A #CreativeEuropeAtHome („Kreatív Európa otthon”) kampányt az Európai Bizottság indította azzal a céllal, hogy az Európai Unió támogatásával létrejött projektek ebben a kihívásokkal teli időszakban is eljussanak a közönséghez. Az Unió a Kreatív Európa programon keresztül számos kulturális és audiovizuális projektet támogat, a 2014-2020-as időszak alatt összesen 1,46 milliárd euróval. A program segítségével készülhetett el Európa-szerte számos film és videójáték, így jöhettek létre fesztiválok, koncertek és színházi előadások, de a kortárs európai irodalom jelentős része is így juthat el a magyar olvasókhoz.

Ugyan a járvány hatásai sajnos nyomot hagynak a támogatott projekteken, és egyre több szervezet kényszerül elhalasztani vagy lemondani az eseményeit, ezzel párhuzamosan a kulturális szereplők jelentős része „átköltözött” az online térbe, és honlapjaik, közösségi oldalaik segítségével igyekeznek továbbra is kreatív módon megosztani művészetüket és fenntartani a (lehetőségekhez mérten) aktív kapcsolatot a közönséggel.

creative_europe_at_home_2-135513.jpg

#CreativeEuropeAtHome (Fotó/Forrás: Kreatív Európa)

Erre a jelenségre reagált az Európai Bizottság, amikor március végén elindította a #CreativeEuropeAtHome kampányt a Facebook-, Twitter- és Instagram-oldalain. A kampány keretében arra biztatják a Kreatív Európa programban támogatást nyert szervezeteket, hogy tegyék közzé online elérhető tartalmaikat az erre a célra létrehozott hashtaggel. Az így megjelölt bejegyzések közül a legjobbakat a Program közösségi oldalain is megosztják.

Az alábbiakban mi is ajánlunk néhányat közülük:

  • A Both Miklós és csapata által létrehozott Polyphony Projekt weboldalán többszólamú ukrán népdalokat hallgathatnak, és akár meg is tanulhatják a dalokat.
  • A Liveurope platform tagjaként az A38 Hajó korábbi koncertek részleteiből állította össze a Liveurope Rocks és a Liveurope Vibes lejátszási listákat.
  • Az OperaVision online felületén ingyen élvezhetjük Európa legjobb operaházainak előadásait.
  • A Müpa Home szolgáltatása most ingyenesen hozza estéről estére a nappalinkba a művészetet. Az ECHO (European Concert Hall Organisation) hálózatnak a Müpa is tagja, így Európa legkiválóbb koncerttermeinek vendégei is lehetünk egy-egy hangversenyre.
  • Ha európai irodalmat olvasnának, ezen a listán válogathatnak. Számos kiadó kínál e-könyveket, akár ingyen.
  • Digitális oktatáshoz ajánljuk az ingyenesen letölthető Journey to the Beginnings alkalmazást, amellyel betekinthetünk a bronzkori emberek mindennapjaiba.
  • Felnőttek és gyerekek egyaránt játszhatnak a Sunward Games The Myth Seekers című videojátékával, ami itt megvásárolható.
  • Húsz dokumentumfilmet tekinthetnek meg ingyen a Kinedok Magyarország online platformján.
  • A magyar forgalmazók VoD-felületein egy mozijegy árának töredékéért nézhetnek olyan díjnyertes európai filmeket, mint az Izlandi amazon, a Mindenki tudja vagy A boldogságvirág.

A Kreatív Európa Programról és az aktuálisan elérhető pályázati lehetőségekről a program hazai koordinációját végző Kreatív Európa Iroda online felületein (a Kultúra alprogram és a MEDIA alprogram honlapján, valamint az iroda Facebook-oldalán) tájékozódhatnak.

Támogatott tartalom

A KULT50 bemutatja: Both Miklós

Kapcsolódó

A KULT50 bemutatja: Both Miklós

Munkája szempontjából nagy elismerésnek számított, amikor első és egyetlen gitárosként bekerült a Rendhagyó Prímástalálkozó formációba. Both Miklós portréja a Fidelio gondozásában megjelent KULT50 kiadványból.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Klasszikus

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

„Csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól” – Ata Kandó fotókiállítása az 1956-ban elmenekült gyerekekről

„Azoknak az embereknek, különösen a gyerekeknek a sorsát akartam megmutatni, akik nagyobb szabadságért harcoltak a kommunista Magyarországon” – mondta a 103 évet élt Ata Kandó fotóművész egy korábbi interjújában az 1956-os menekülthullám idején készített gyerekportréi kapcsán. Ezekből a képekből láthatunk most egy válogatást a PaperLab Galériában, Messzemenők címmel. 
Vizuál

Több ezer műtárggyal várja a látogatókat az Art Market Budapest

Több mint ötszáz kiállító művésszel és több ezer alkotással várja az Art Market Budapest az érdeklődőket október 6-9. között a Bálnában. Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vásárát a Duna-parti épület négy emeletén összesen mintegy 8.000 négyzetméteren építik fel. A vásár idei díszvendége Szerbia.
Színház

Játék! – Ádám és Éva, kifordítva

Október 14-én érkezik a SzínházTV online felületére Vinnai András Garzonpánik című darabja, Szabó Győzővel, Klem Viktorral és Pálos Hannával a főszerepben. Játsszon a Fidelióval, és kövesse Ön is az előadást kényelmesen, a kanapéjáról!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

A nem hallható zene – felvételek a környező világ rezgéseiből

A zenei világnap alkalmából érdemes eltűnődni, mi is a muzsika, és milyen rezgések léteznek a hallható tartományon túl. Bemutatunk néhány művészt és tudóst, kísérletező kedvű alkotókat, akik a körülöttünk lévő világ alig érzékelhető hangjait dolgozzák fel.
Plusz gyász

Elhunyt Coolio, a híres amerikai rapper

Az 59 éves zenész a Gangsta's Paradise című ikonikus slágerével vált világhírűvé. Haláláról régi menedzsere, Jarez Posey számolt be az amerikai médiának – írja a BBC.
Plusz gyász

Elhunyt Ipacs László dobos

A Vágtázó Halottkémek egykori alapítója 65 éves volt, halálának hírét lánya tudatta a Facebookon. A temetésről később intézkednek.
Plusz ajánló

Az ősz mámora az októberi Fidelióban

Már fellelhető országszerte a Fidelio Magazin 2022. októberi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint több vidéki színház kínálatával.
Plusz ajánló

Patti Smith-napot rendeznek a Freeszfe hallgatói

Jóformán minden művészeti ág képviseli magát október 1-jén a hét helyszínen zajló Patti Smith-napon, koncert, színház, kiállítás, tánc, és megannyi program várja azokat, akik szeretik átlépni a megszokott határokat.