Plusz

#CreativeEuropeAtHome: Kultúra otthonra, az EU támogatásával

2020.04.10. 14:00
Ajánlom
A technológiának és a művészek kreativitásának köszönhetően a járvány idején sem kell kultúra nélkül maradnunk. Az Európai Unió által támogatott projektek között is szép számmal akad olyan, amelynek eredményét akár saját otthonunkban is élvezhetjük. A #CreativeEuropeAtHome kampány is ezt a célt szolgálja.

A #CreativeEuropeAtHome („Kreatív Európa otthon”) kampányt az Európai Bizottság indította azzal a céllal, hogy az Európai Unió támogatásával létrejött projektek ebben a kihívásokkal teli időszakban is eljussanak a közönséghez. Az Unió a Kreatív Európa programon keresztül számos kulturális és audiovizuális projektet támogat, a 2014-2020-as időszak alatt összesen 1,46 milliárd euróval. A program segítségével készülhetett el Európa-szerte számos film és videójáték, így jöhettek létre fesztiválok, koncertek és színházi előadások, de a kortárs európai irodalom jelentős része is így juthat el a magyar olvasókhoz.

Ugyan a járvány hatásai sajnos nyomot hagynak a támogatott projekteken, és egyre több szervezet kényszerül elhalasztani vagy lemondani az eseményeit, ezzel párhuzamosan a kulturális szereplők jelentős része „átköltözött” az online térbe, és honlapjaik, közösségi oldalaik segítségével igyekeznek továbbra is kreatív módon megosztani művészetüket és fenntartani a (lehetőségekhez mérten) aktív kapcsolatot a közönséggel.

creative_europe_at_home_2-135513.jpg

#CreativeEuropeAtHome (Fotó/Forrás: Kreatív Európa)

Erre a jelenségre reagált az Európai Bizottság, amikor március végén elindította a #CreativeEuropeAtHome kampányt a Facebook-, Twitter- és Instagram-oldalain. A kampány keretében arra biztatják a Kreatív Európa programban támogatást nyert szervezeteket, hogy tegyék közzé online elérhető tartalmaikat az erre a célra létrehozott hashtaggel. Az így megjelölt bejegyzések közül a legjobbakat a Program közösségi oldalain is megosztják.

Az alábbiakban mi is ajánlunk néhányat közülük:

  • A Both Miklós és csapata által létrehozott Polyphony Projekt weboldalán többszólamú ukrán népdalokat hallgathatnak, és akár meg is tanulhatják a dalokat.
  • A Liveurope platform tagjaként az A38 Hajó korábbi koncertek részleteiből állította össze a Liveurope Rocks és a Liveurope Vibes lejátszási listákat.
  • Az OperaVision online felületén ingyen élvezhetjük Európa legjobb operaházainak előadásait.
  • A Müpa Home szolgáltatása most ingyenesen hozza estéről estére a nappalinkba a művészetet. Az ECHO (European Concert Hall Organisation) hálózatnak a Müpa is tagja, így Európa legkiválóbb koncerttermeinek vendégei is lehetünk egy-egy hangversenyre.
  • Ha európai irodalmat olvasnának, ezen a listán válogathatnak. Számos kiadó kínál e-könyveket, akár ingyen.
  • Digitális oktatáshoz ajánljuk az ingyenesen letölthető Journey to the Beginnings alkalmazást, amellyel betekinthetünk a bronzkori emberek mindennapjaiba.
  • Felnőttek és gyerekek egyaránt játszhatnak a Sunward Games The Myth Seekers című videojátékával, ami itt megvásárolható.
  • Húsz dokumentumfilmet tekinthetnek meg ingyen a Kinedok Magyarország online platformján.
  • A magyar forgalmazók VoD-felületein egy mozijegy árának töredékéért nézhetnek olyan díjnyertes európai filmeket, mint az Izlandi amazon, a Mindenki tudja vagy A boldogságvirág.

A Kreatív Európa Programról és az aktuálisan elérhető pályázati lehetőségekről a program hazai koordinációját végző Kreatív Európa Iroda online felületein (a Kultúra alprogram és a MEDIA alprogram honlapján, valamint az iroda Facebook-oldalán) tájékozódhatnak.

Támogatott tartalom

A KULT50 bemutatja: Both Miklós

Kapcsolódó

A KULT50 bemutatja: Both Miklós

Munkája szempontjából nagy elismerésnek számított, amikor első és egyetlen gitárosként bekerült a Rendhagyó Prímástalálkozó formációba. Both Miklós portréja a Fidelio gondozásában megjelent KULT50 kiadványból.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.
Vizuál

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz kutatás

Juhok segítségével oldják meg a Holt-tengeri tekercsek rejtélyeit

A Holt-tengeri tekercsek DNS-vizsgálata fényt derített a pergamenek eredetére, arra, hogy milyen állat bőréből készítették őket, és ezzel választ kínál számos tudományos kérdésre - jelentette a helyi média.
Plusz hír

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.
Plusz magazin

Ezt a törvényt csak a gyerekek kárára lehet meghozni – Művészek az örökbefogadásról

Öt ismert művész emelte fel a szavát a kormány új törvényjavaslata ellen, amely nem tenné kötelezővé, hogy az örökbefogadó szülők tanfolyamon készüljenek fel az örökbefogadásra.
Plusz vélemény

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Plusz gyerek

Fidelio Matiné: Interaktív gyermeknap a Müpával

Vidám zenei válogatással, kreatív ötletekkel, gyermekeknek (is) ajánlott online tartalmakkal és egy izgalmas, letölthető foglalkoztatófüzettel teszi emlékezetessé ezt a hétvégét a Müpa.