Plusz

#CreativeEuropeAtHome: Kultúra otthonra, az EU támogatásával

2020.04.10. 14:00
Ajánlom
A technológiának és a művészek kreativitásának köszönhetően a járvány idején sem kell kultúra nélkül maradnunk. Az Európai Unió által támogatott projektek között is szép számmal akad olyan, amelynek eredményét akár saját otthonunkban is élvezhetjük. A #CreativeEuropeAtHome kampány is ezt a célt szolgálja.

A #CreativeEuropeAtHome („Kreatív Európa otthon”) kampányt az Európai Bizottság indította azzal a céllal, hogy az Európai Unió támogatásával létrejött projektek ebben a kihívásokkal teli időszakban is eljussanak a közönséghez. Az Unió a Kreatív Európa programon keresztül számos kulturális és audiovizuális projektet támogat, a 2014-2020-as időszak alatt összesen 1,46 milliárd euróval. A program segítségével készülhetett el Európa-szerte számos film és videójáték, így jöhettek létre fesztiválok, koncertek és színházi előadások, de a kortárs európai irodalom jelentős része is így juthat el a magyar olvasókhoz.

Ugyan a járvány hatásai sajnos nyomot hagynak a támogatott projekteken, és egyre több szervezet kényszerül elhalasztani vagy lemondani az eseményeit, ezzel párhuzamosan a kulturális szereplők jelentős része „átköltözött” az online térbe, és honlapjaik, közösségi oldalaik segítségével igyekeznek továbbra is kreatív módon megosztani művészetüket és fenntartani a (lehetőségekhez mérten) aktív kapcsolatot a közönséggel.

creative_europe_at_home_2-135513.jpg

#CreativeEuropeAtHome (Fotó/Forrás: Kreatív Európa)

Erre a jelenségre reagált az Európai Bizottság, amikor március végén elindította a #CreativeEuropeAtHome kampányt a Facebook-, Twitter- és Instagram-oldalain. A kampány keretében arra biztatják a Kreatív Európa programban támogatást nyert szervezeteket, hogy tegyék közzé online elérhető tartalmaikat az erre a célra létrehozott hashtaggel. Az így megjelölt bejegyzések közül a legjobbakat a Program közösségi oldalain is megosztják.

Az alábbiakban mi is ajánlunk néhányat közülük:

  • A Both Miklós és csapata által létrehozott Polyphony Projekt weboldalán többszólamú ukrán népdalokat hallgathatnak, és akár meg is tanulhatják a dalokat.
  • A Liveurope platform tagjaként az A38 Hajó korábbi koncertek részleteiből állította össze a Liveurope Rocks és a Liveurope Vibes lejátszási listákat.
  • Az OperaVision online felületén ingyen élvezhetjük Európa legjobb operaházainak előadásait.
  • A Müpa Home szolgáltatása most ingyenesen hozza estéről estére a nappalinkba a művészetet. Az ECHO (European Concert Hall Organisation) hálózatnak a Müpa is tagja, így Európa legkiválóbb koncerttermeinek vendégei is lehetünk egy-egy hangversenyre.
  • Ha európai irodalmat olvasnának, ezen a listán válogathatnak. Számos kiadó kínál e-könyveket, akár ingyen.
  • Digitális oktatáshoz ajánljuk az ingyenesen letölthető Journey to the Beginnings alkalmazást, amellyel betekinthetünk a bronzkori emberek mindennapjaiba.
  • Felnőttek és gyerekek egyaránt játszhatnak a Sunward Games The Myth Seekers című videojátékával, ami itt megvásárolható.
  • Húsz dokumentumfilmet tekinthetnek meg ingyen a Kinedok Magyarország online platformján.
  • A magyar forgalmazók VoD-felületein egy mozijegy árának töredékéért nézhetnek olyan díjnyertes európai filmeket, mint az Izlandi amazon, a Mindenki tudja vagy A boldogságvirág.

A Kreatív Európa Programról és az aktuálisan elérhető pályázati lehetőségekről a program hazai koordinációját végző Kreatív Európa Iroda online felületein (a Kultúra alprogram és a MEDIA alprogram honlapján, valamint az iroda Facebook-oldalán) tájékozódhatnak.

Támogatott tartalom

A KULT50 bemutatja: Both Miklós

Kapcsolódó

A KULT50 bemutatja: Both Miklós

Munkája szempontjából nagy elismerésnek számított, amikor első és egyetlen gitárosként bekerült a Rendhagyó Prímástalálkozó formációba. Both Miklós portréja a Fidelio gondozásában megjelent KULT50 kiadványból.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Öt mesterhegedűvel gazdagodott a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyéves keresést követően öt mesterhegedűre talált rá, amelyek még magasabb művészeti interpretációt tesznek lehetővé az együttes számára a jövőben. A zenekar soron következő tavaszi koncertjein már hallhatóak lesznek az új hangszerek.
Zenés színház

KVÍZ: Felismered a musicaleket az első mondatuk alapján?

Talán nem is gondolnánk, hogy az első jelenet mennyire meghatározhatja egy darab egészét: megadja a hangulatát, előrevetíti a cselekményt, még talán a végkifejletre is utal.
Vizuál

A bárányok hallgatnak – 6 érdekesség a 30 éves film kapcsán

Tényleg sosem pislog Hannibal Lecter? És miért jut eszembe a molylepkéről Salvador Dalí? Összeszedtünk néhány érdekes tényt a film kapcsán, amely nyomán a világ megismerte az egyik leghíresebb fiktív emberevőt, Hannibal Lectert.
Vizuál

Lidérc úr és a lelki karantén: Díjnyertes rövidfilmek online

Idén januárban a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál exkluzív online premierekkel lepi meg a rövidfilmek szerelmeseit. A limitált ideig látható válogatásban 4 magyar és 5 nemzetközi, díjnyertes alkotás látható a fesztivál Facebook-oldalán.
Tánc

Az Operaház külföldi balettművészei is Walesi bárdokat szavalnak

Orosz, kazah, moldvai, ukrán, belarusz és brit balettművész is szerepel abban az új videóban, amelyben Arany János jól ismert balladája hangzik el az Operaház balettosaitól A magyar kultúra napján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Átadták a Petőfi Zenei Díjakat

Ötödik alkalommal adták át Magyarország egyik legrangosabb könnyűzenei díját, a Petőfi Zenei Díjat. A jeles eseményen, melyen az év zenekara mellett kitüntették a legjobb férfi, illetve női előadót is, a Bagossy Brothers Company triplázott: három kategóriában is átvehették a Petőfi Sándort formázó szobrot.
Plusz magazin

Lady Gagának szabadott, amit Radics Giginek nem

Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van annak, hogy az új elnököt popsztárok körében eskessék fel. Tegnap Joe Bidennek Lady Gaga énekelt himnuszt, tizenkét éve Aretha Franklin tette felejthetetlenné Obama beiktatását. De Barbra Streisand, Ricky Martin és Gene Kelly egyaránt mutatkoztak hasonló szerepben. És mi az, amiért Radics Gigit tetemre hívták, Lady Gagát viszont nem?
Plusz galéria

Két ember, akik a világ legmagasabb fáit fényképezik, hogy unokáik is láthassák őket

Az egyre nagyobb mértékben végrehajtott erdőirtások miatt veszélyben vannak a világ legmagasabb fái. Steven Pearce és Jennifer Sanger elhatározták, hogy lefényképezik őket, hátha észbe kapnak az erdőirtók: hatalmas értéket készülnek elpusztítani.
Plusz hír

Bach és Händel művei szólnak az oltóközponttá alakított Salisbury Székesegyházban

Ideiglenes oltóközpont lett a 800 éves délnyugat-angliai Salisbury Katedrálisból. Az orvosok dolgoznak és orgonazene szól, miközben a 80 év felettiek megkapják a koronavírus elleni Pfizer/BioNTech vakcinát.
Plusz hír

Online rendezik meg az éves szinkronszemlét

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Szinkron Alapszervezete (SziA) ősszel rendezte volna meg a hagyományos Szinkronünnepet és a Szinkronikum Díjátadó gálát, viszont a járványhelyzet miatt az esemény elmaradt. A szervezet azonban fontosnak tartja, hogy – habár most nincs lehetőség a személyes találkozásra – díjazza a tavalyi év legjobb szinkronos alkotásait és a legkiemelkedőbb művészeket.