Plusz

#CreativeEuropeAtHome: Kultúra otthonra, az EU támogatásával

2020.04.10. 14:00
Ajánlom
A technológiának és a művészek kreativitásának köszönhetően a járvány idején sem kell kultúra nélkül maradnunk. Az Európai Unió által támogatott projektek között is szép számmal akad olyan, amelynek eredményét akár saját otthonunkban is élvezhetjük. A #CreativeEuropeAtHome kampány is ezt a célt szolgálja.

A #CreativeEuropeAtHome („Kreatív Európa otthon”) kampányt az Európai Bizottság indította azzal a céllal, hogy az Európai Unió támogatásával létrejött projektek ebben a kihívásokkal teli időszakban is eljussanak a közönséghez. Az Unió a Kreatív Európa programon keresztül számos kulturális és audiovizuális projektet támogat, a 2014-2020-as időszak alatt összesen 1,46 milliárd euróval. A program segítségével készülhetett el Európa-szerte számos film és videójáték, így jöhettek létre fesztiválok, koncertek és színházi előadások, de a kortárs európai irodalom jelentős része is így juthat el a magyar olvasókhoz.

Ugyan a járvány hatásai sajnos nyomot hagynak a támogatott projekteken, és egyre több szervezet kényszerül elhalasztani vagy lemondani az eseményeit, ezzel párhuzamosan a kulturális szereplők jelentős része „átköltözött” az online térbe, és honlapjaik, közösségi oldalaik segítségével igyekeznek továbbra is kreatív módon megosztani művészetüket és fenntartani a (lehetőségekhez mérten) aktív kapcsolatot a közönséggel.

creative_europe_at_home_2-135513.jpg

#CreativeEuropeAtHome (Fotó/Forrás: Kreatív Európa)

Erre a jelenségre reagált az Európai Bizottság, amikor március végén elindította a #CreativeEuropeAtHome kampányt a Facebook-, Twitter- és Instagram-oldalain. A kampány keretében arra biztatják a Kreatív Európa programban támogatást nyert szervezeteket, hogy tegyék közzé online elérhető tartalmaikat az erre a célra létrehozott hashtaggel. Az így megjelölt bejegyzések közül a legjobbakat a Program közösségi oldalain is megosztják.

Az alábbiakban mi is ajánlunk néhányat közülük:

  • A Both Miklós és csapata által létrehozott Polyphony Projekt weboldalán többszólamú ukrán népdalokat hallgathatnak, és akár meg is tanulhatják a dalokat.
  • A Liveurope platform tagjaként az A38 Hajó korábbi koncertek részleteiből állította össze a Liveurope Rocks és a Liveurope Vibes lejátszási listákat.
  • Az OperaVision online felületén ingyen élvezhetjük Európa legjobb operaházainak előadásait.
  • A Müpa Home szolgáltatása most ingyenesen hozza estéről estére a nappalinkba a művészetet. Az ECHO (European Concert Hall Organisation) hálózatnak a Müpa is tagja, így Európa legkiválóbb koncerttermeinek vendégei is lehetünk egy-egy hangversenyre.
  • Ha európai irodalmat olvasnának, ezen a listán válogathatnak. Számos kiadó kínál e-könyveket, akár ingyen.
  • Digitális oktatáshoz ajánljuk az ingyenesen letölthető Journey to the Beginnings alkalmazást, amellyel betekinthetünk a bronzkori emberek mindennapjaiba.
  • Felnőttek és gyerekek egyaránt játszhatnak a Sunward Games The Myth Seekers című videojátékával, ami itt megvásárolható.
  • Húsz dokumentumfilmet tekinthetnek meg ingyen a Kinedok Magyarország online platformján.
  • A magyar forgalmazók VoD-felületein egy mozijegy árának töredékéért nézhetnek olyan díjnyertes európai filmeket, mint az Izlandi amazon, a Mindenki tudja vagy A boldogságvirág.

A Kreatív Európa Programról és az aktuálisan elérhető pályázati lehetőségekről a program hazai koordinációját végző Kreatív Európa Iroda online felületein (a Kultúra alprogram és a MEDIA alprogram honlapján, valamint az iroda Facebook-oldalán) tájékozódhatnak.

Támogatott tartalom

A KULT50 bemutatja: Both Miklós

Kapcsolódó

A KULT50 bemutatja: Both Miklós

Munkája szempontjából nagy elismerésnek számított, amikor első és egyetlen gitárosként bekerült a Rendhagyó Prímástalálkozó formációba. Both Miklós portréja a Fidelio gondozásában megjelent KULT50 kiadványból.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.
Klasszikus

Barokk muzsikától a dallamos kortárs zenéig - 11 éves az Anima Musicae

A 11 éves Anima Musicae korszakokon átívelő műsorral készül születésnapi koncertjére. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét június 20-án este, a Nádor Teremben.
Klasszikus

Szabadtéri programokkal indul újra az Óbudai Társaskör

Július 9-én a Budapesti Vonósok háromnapos sorozatával nyit az Óbudai Társaskör, majd koncertekkel és zenés összeállításokkal várja a közönséget az Óbudai Nyár keretében. Vendégük lesz többek közt Bősze Ádám, Dés László és a Sárik Péter Trió.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Hommage a Széchényi Ferenc - Összművészeti fesztivál a Nemzeti Múzeumban

Összművészeti fesztivállal tiszteleg alapítója, Széchényi Ferenc előtt a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), ahol koncert, tárlatvezetések és egyéb programok várják az érdeklődőket június 18-19-én.
Plusz ajánló

Igazi kulturális koktélt kínál a „kultúrára szomjazóknak” a Várkert Bazár

Frissítő és tartalmas kikapcsolódást ígér az idei nyári szezonban a Várkert Bazár, amely ezúttal is műfaji sokszínűségre törekedett a programok kialakításánál. A Múzeumok Éjszakája mellett a szervezők irodalmi barangolásokkal, koncertekkel, kortárs táncelőadásokkal , kertmozival, sőt szabadtéri jógával is készülnek.
Plusz ajánló

Családi kikapcsolódás a szabad ég alatt

Jenő az élet apró örömeinek ünnepére invitál. Szeláví! néven új kisfesztivál indul Pilisborosjenő határában június 18-20. között a slow turizmus, az ökotudatosság és az összművészetiség jegyében.
Plusz hír

Berkesi Gábor, Grecsó Krisztián és Kalmár Magda a XIII. kerület új díszpolgárai

Június elsején ünnepli születésnapját a XIII. kerület, miután ezen a napon vált 1938-ban önálló közigazgatási egységgé. Minden évben a születésnap egyik ünnepi eseménye a díszpolgárrá avatás, melyet idén az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban rendeztek meg. Dr. Tóth József polgármester díszpolgári címet adományozott Berkesi Gábornak, Grecsó Krisztiánnak és Kalmár Magdának. Mind a hárman kötődnek a XIII. kerülethez és munkásságukkal hozzájárultak a kerület fejlődéséhez, valamint erősítették annak hírnevét.
Plusz ajánló

Fáy Miklós: Mi vagyunk a visszfény. Vagy a visszfény visszfényei.

Júniusi írásában Fáy Miklós kritikus könyvet, kiállítást, albumot és koncertet is ajánl.