Plusz

#CreativeEuropeAtHome: Kultúra otthonra, az EU támogatásával

2020.04.10. 14:00
Ajánlom
A technológiának és a művészek kreativitásának köszönhetően a járvány idején sem kell kultúra nélkül maradnunk. Az Európai Unió által támogatott projektek között is szép számmal akad olyan, amelynek eredményét akár saját otthonunkban is élvezhetjük. A #CreativeEuropeAtHome kampány is ezt a célt szolgálja.

A #CreativeEuropeAtHome („Kreatív Európa otthon”) kampányt az Európai Bizottság indította azzal a céllal, hogy az Európai Unió támogatásával létrejött projektek ebben a kihívásokkal teli időszakban is eljussanak a közönséghez. Az Unió a Kreatív Európa programon keresztül számos kulturális és audiovizuális projektet támogat, a 2014-2020-as időszak alatt összesen 1,46 milliárd euróval. A program segítségével készülhetett el Európa-szerte számos film és videójáték, így jöhettek létre fesztiválok, koncertek és színházi előadások, de a kortárs európai irodalom jelentős része is így juthat el a magyar olvasókhoz.

Ugyan a járvány hatásai sajnos nyomot hagynak a támogatott projekteken, és egyre több szervezet kényszerül elhalasztani vagy lemondani az eseményeit, ezzel párhuzamosan a kulturális szereplők jelentős része „átköltözött” az online térbe, és honlapjaik, közösségi oldalaik segítségével igyekeznek továbbra is kreatív módon megosztani művészetüket és fenntartani a (lehetőségekhez mérten) aktív kapcsolatot a közönséggel.

creative_europe_at_home_2-135513.jpg

#CreativeEuropeAtHome (Fotó/Forrás: Kreatív Európa)

Erre a jelenségre reagált az Európai Bizottság, amikor március végén elindította a #CreativeEuropeAtHome kampányt a Facebook-, Twitter- és Instagram-oldalain. A kampány keretében arra biztatják a Kreatív Európa programban támogatást nyert szervezeteket, hogy tegyék közzé online elérhető tartalmaikat az erre a célra létrehozott hashtaggel. Az így megjelölt bejegyzések közül a legjobbakat a Program közösségi oldalain is megosztják.

Az alábbiakban mi is ajánlunk néhányat közülük:

  • A Both Miklós és csapata által létrehozott Polyphony Projekt weboldalán többszólamú ukrán népdalokat hallgathatnak, és akár meg is tanulhatják a dalokat.
  • A Liveurope platform tagjaként az A38 Hajó korábbi koncertek részleteiből állította össze a Liveurope Rocks és a Liveurope Vibes lejátszási listákat.
  • Az OperaVision online felületén ingyen élvezhetjük Európa legjobb operaházainak előadásait.
  • A Müpa Home szolgáltatása most ingyenesen hozza estéről estére a nappalinkba a művészetet. Az ECHO (European Concert Hall Organisation) hálózatnak a Müpa is tagja, így Európa legkiválóbb koncerttermeinek vendégei is lehetünk egy-egy hangversenyre.
  • Ha európai irodalmat olvasnának, ezen a listán válogathatnak. Számos kiadó kínál e-könyveket, akár ingyen.
  • Digitális oktatáshoz ajánljuk az ingyenesen letölthető Journey to the Beginnings alkalmazást, amellyel betekinthetünk a bronzkori emberek mindennapjaiba.
  • Felnőttek és gyerekek egyaránt játszhatnak a Sunward Games The Myth Seekers című videojátékával, ami itt megvásárolható.
  • Húsz dokumentumfilmet tekinthetnek meg ingyen a Kinedok Magyarország online platformján.
  • A magyar forgalmazók VoD-felületein egy mozijegy árának töredékéért nézhetnek olyan díjnyertes európai filmeket, mint az Izlandi amazon, a Mindenki tudja vagy A boldogságvirág.

A Kreatív Európa Programról és az aktuálisan elérhető pályázati lehetőségekről a program hazai koordinációját végző Kreatív Európa Iroda online felületein (a Kultúra alprogram és a MEDIA alprogram honlapján, valamint az iroda Facebook-oldalán) tájékozódhatnak.

Támogatott tartalom

A KULT50 bemutatja: Both Miklós

Kapcsolódó

A KULT50 bemutatja: Both Miklós

Munkája szempontjából nagy elismerésnek számított, amikor első és egyetlen gitárosként bekerült a Rendhagyó Prímástalálkozó formációba. Both Miklós portréja a Fidelio gondozásában megjelent KULT50 kiadványból.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Klasszikus

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.
Vizuál

Saját agyműtétjéről készített fotósorozatot a Capa-nagydíj nyertese

„Nem tudtam, mi történik velem. Megijedtem, tanulmányoztam, mostanra elfogadtam” – írta Neogrády-Kiss Barnabás fotós.
Fidelio Tours

Egy polgári életforma szellemi lenyomatai - Baján kalandozik a Partitúra

„Ahogy a Duna-parton, a leszakadó, agyagos parton látod, hogy mikor van áradás, mikor van agyagos lerakódás, ebben a házban is így, 150-200 esztendő óta hol fellobbant az olajmécs, hol elhalványult, majd újratöltődött…” Ifj. Éber Sándor írta ezt a családi házukról. Bajai festőművész dinasztia az övék. Ma az Éber-emlékházban őrzik id. Éber Sándor és két gyermeke, Sándor és Anna hagyatékát: festményeken, rajzokon, szobrokon kívül a család hely- és irodalomtörténeti dokumentumait, és bácskai, sárközi néprajzi, népművészeti tárgyakat is. Itt is forgatott a Partitúra stábja. A bajai műsor október 24-én, szombaton, a szokásos időben, 14.30-kor látható a Duna tévén.
Tánc

Egy valódi danseur noble – Balázsi Gergő Ármin a Kult50-ben

Fiatal kora ellenére díjak egész sorával büszkélkedhet a Magyar Nemzeti Balett principálja, Balázsi Gergő Ármin, aki 2019-ben „Az évad legjobb férfi táncművésze” cím mellett megkapta a Junior Prima Díjat is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz felhívás

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.
Plusz ajánló

Botránykönyvek és filmsikerek a novemberi Fidelióban

Az ingyenes programmagazin novemberi számában többek között Horvát Lili mesél a velencei bemutatkozásáról, Lakatos Mónikát kérdeztük a WOMEX életműdíjról, de Földes Tamás is felidézte a múlt század egyik legnagyobb botrányhősét, Boris Viant. Lapozz bele online!
Plusz hír

Október végétől kapható a Vylyan Bogyólé

Hamarosan már bárki kortyolgathatja a Vylyan Pincészet legújabb nedűjét, a francia újbor készítésének hagyományait követő Bogyólét. A 2020-as palackokat Győri Katinka Laura, a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatójának címkéje díszíti.
Plusz könnyűzene

A Qualitons, a Platon Karataev és a Mörk a leginkább exportképes zenekaraink itthon

Idén második alkalommal állította össze a külföldön is labdába rúgó könnyűzenei együttesek listáját a HOTS.
Plusz hír

25 ezer lopott régészeti emléket adott vissza Franciaország Marokkónak

Tizenöt éve történt a régészeti lopás, de csak most sikerült visszaszolgáltatni a tárgyakat Marokkónak. Az egész három tonnát nyom.