Plusz

Csabai Máté, a Fidelio munkatársa Junior Prima Díjban részesült

2019.11.25. 21:05
Ajánlom
Átadták a Junior Prima Díjakat magyar sajtó kategóriában. A harminc évnél fiatalabb tehetségeket elismerő kitüntetésben az idén hatan részesültek, köztük a Fidelio rovatvezetője.

A Széchenyi Kártya Programot irányító Kavosz Zrt. hatodszorra kérte fel a meghatározó szakmai szervezeteket, médiavállalatokat, szerkesztőségeket és médiaszemélyiségeket, hogy jelöljék a díjra az általuk kiemelkedően tehetségesnek tartott, magyar sajtóban dolgozó fiatalokat. A kitüntetés nettó kétmillió forintos pénzjutalommal jár.

Idén összesen harminckét jelölés érkezett, és mint azt a szervezők elmondták, mindegyik nagyon komolynak bizonyult. A jelöltek közül a legkiemelkedőbb hat újságírót a Junior Prima Díj zsűrije választotta ki, amelynek tagjai: Balogh Gabriella, a Net Média Zrt. résztulajdonosa, Holló Márta, az ATV műsorvezetője, Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója, Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára, Tallai Gábor, a Fiatal Írók Szövetségének alapító tagja, Varga Edit, az InfoRádió szerkesztő-műsorvezetője és Vaszily Miklós a TV2 elnöke. Az elnöki tisztséget Krisán László, a Kavosz Zrt. vezérigazgatója tölti be.

A november 25-én megtartott díjátadón Krisán László kiemelte: A díjazottak a saját szemükön keresztül láttatják a világot,

nézőpontjuk a későbbiekben védjegyükké fog válni.

A zsűri elnöke fontosnak tartja, hogy elismerjék a médiában dolgozókat, akik közvetítik a lakosság felé a lényeges információkat.

Díjazottak

Díjat vehetett át Bánlaki Dalma Stella (Forbes), Csabai Máté (Fidelio), Huszák Dániel (portfolio.hu), Koltay Anna (MTVA - Petőfi TV), Nagy Kristóf (Magyar Nemzet), valamint Nemes Anna (ATV).

junior-173818.jpg

A Junior Prima Díj sajtó kategóriájának 2019-es kitüntetettjei a zsűrivel (Fotó/Forrás: Kovács Tamás / MTI)

Csabai Máté 2017 áprilisában csatlakozott a Fidelio csapatához, miután két évvel korábban első helyezést ért el a Fidelio és a Magyar Állami Operaház kritikapályázatán, így már akkor rendszeres publikálójává vált az oldalnak. A klasszikus és a zenés színház rovatok vezetőjeként naprakész a hazai és nemzetközi zenei élet eseményeiben.

Interjúiban a megszólaló éltének és munkásságának mély ismeretéről tesz tanúbizonyságot, a mű mögött álló ember bemutatása izgatja. Idén áprilisban a 94 éves Konrád György brácsaművésszel beszélgetett. Mint írja, az „örökifjú” muzsikus olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy azt öröm hallgatni, a zene mellett pedig egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át: a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta szerzőnknek. Az interjú itt olvasható:

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Kapcsolódó

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.

Máté szinte a kezdetek óta részt vesz a Fidelio szerkesztésében évről évre összeállított Kult50 – A kultúra ötven arca című projekt zsűrizésében és lebonyolításában. A 2018-as kiadványban megjelent Azt hiszed, klasszikus zene, pedig nem című írásában e sorokkal kezd bele a szegmens elemzésébe: „A klasszikus zenei »easy-listening« jövedelmező, kényelmes, konformista, és épp attól a komplexitástól fosztja meg a műfajt, amely annak lényege.” A teljes cikk itt olvasható:

Azt hiszed, klasszikus zene, pedig nem

Kapcsolódó

Azt hiszed, klasszikus zene, pedig nem

A klasszikus zenei „easy-listening” jövedelmező, kényelmes, konformista, és épp attól a komplexitástól fosztja meg a műfajt, amely annak lényege.

Kollégánk jó érzékkel választ magának témát, ezáltal mind szélesebb közönséghez képes eljuttatni a kultúrához kapcsolódó gondolatait, végső soron pedig magát az esztétikáról való gondolkodást és a művészet szeretetét. Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza? című esszéjének felütése így szól: „A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?” A válasz kiderül ide kattintva:

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

Kapcsolódó

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?

Írásai olvashatók az Opera Magazinban, a Budapesti Tavaszi Fesztivál magazinjában, 2019 szeptemberétől a Klasszik Rádió Élményszám című szegmensének rendszeres vendége mint klasszikus zenei kritikus.

2013 óta publikál rendszeresen a Revizor kritikai portálon elsősorban klasszikus zenei, kortárs klasszikus zenei, zenés színházi, illetve irodalmi témában. Hol a kiút Escher lépcsőjéből? – teszi fel a kérdést januárban megjelent kritikájában, amelyben a Budapest Sound Collective kamaraegyüttes Müpa-beli koncertjét méltatta. „Végre magyar együttestől is elhangzott a 21. század első remekműve, az in vain, és én meditációval töltöttem a nagy részét” – kezdi az írást, amely teljes terjedelmében itt érhető el.

A Vígszínházban frissen bemutatott A nagy Gatsby című előadásról úgy véli: „Hogy a csillámporos, jazzkori Nagy Gatsbyből musical legyen, és ne hagyományos dráma, az legfeljebb utólag kézenfekvő.” Az ifj. Vidnyánszky Attila rendezéséről szóló kritika az alábbi linkenre kattintva olvasható:

Maxon a regény eksztázisa: ilyen A nagy Gatsby a Vígben

Kapcsolódó

Maxon a regény eksztázisa: ilyen A nagy Gatsby a Vígben

Gatsby pesti milleniál 2019-ből. Gatsby Fitzgerald klasszikus alakja. Gatsby visszafele úszik, az idővel szemben. A Vígszínház új előadásában Gatsby jól énekel.

Gratulálunk kollégánknak!

A díj átvételének pillanatai:

További díjazottak

Bánlaki Dalma Stella kíváncsisága nem áll meg egyetlen területen: tudományos kérdésekkel, külpolitikával, gazdasággal és gasztronómiával egyaránt foglalkozott. Vezető szerkesztője a Forbes magazin különszámainak, például a legbefolyásosabb magyar nőkről szólónak – mondta Holló Márta, az ATV műsorvezetője.

Huszák Dániel kiváló teherbírású, gyors újságíró. Állampapírokról szóló cikkeivel, elemzéseivel megtakarításra és öngondoskodásra ösztönöz, de kiemelt figyelmet fordít az internetes csalásokra, a piramisjátékokra is – mondta méltatásában Varga Edit, az InfoRádió szerkesztő-műsorvezetője.

Koltay Annát a munkája iránti alázat jellemzi. Felkészült szerkesztő, érdeklődő riporter, karakteres műsorvezető, aki arra törekszik, hogy igényesen mutassa be a könnyűzenei, fiatalokat érintő témákat. Munkája a bizonyíték rá, hogy ma is lehet trendi a köztévézés – hangoztatta Vaszily Miklós, a TV2 elnöke.

Nagy Kristóf a mozgókép irányába indult el, de remek váltás után kiváló elemzéseket készített a nyomtatott sajtóban az agrárium, a munkaerőpiac és a kiskereskedelem területén. Rendkívül lelkiismeretes és kitartó, könnyen teremt kapcsolatot – emelte ki Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója.

Nemes Anna gyermekkori álma vált valóra azzal, hogy televíziós bemondóként dolgozhat, de riporteri, szerkesztői feladatokat is ellát. Szorgalma példaértékű, minden témába alaposan beleássa magát. Dolgozik rádióműsorban is, novellái jelennek meg, továbbá segíti a fogyatékossággal élő embereket – méltatta az elismerésben részesülőt Balogh Gabriella, a Net Média Zrt. résztulajdonosa.

 

Fejléckép: Molnár Barbara, a Programmagazin Kft. ügyvezetője, Csabai Máté rovatvezető és Várhegyi András, a fidelio.hu főszerkesztője (fotó: Csabai Kristóf)

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Zsámbéki Gábor rendező 41 év tanítás után hagyja ott az Egyetemet, és követi példáját Gáspár Máté megbízott intézetvezető is, aki lemondásával az SZFE modellváltásának elve és gyakorlati megvalósítása ellen is tiltakozik. Mindez azután, hogy a minisztérium bejelentette: Vidnyánszky Attila vezetheti az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát.
Zenés színház

Először vezényel női karmester a Salzburgi Ünnepi Játékokon

A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozatának szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.
Vizuál

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.
Színház

Otthagyja a Nemzetit Bánsági Ildikó

A színésznő a közösségi oldalán jelentette be, hogy felmondott a Vidnyánszky Attila vezette teátrumban.
Vizuál

Angyalszív, Madárka, Evita - Alan Parker legjobb filmjei

Hetvenhat éves korában, július 31-én meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, akinek nevéhez olyan kult filmek fűződnek mint a Pink Floyd:Fal, az Angyalszív vagy az Evita.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz galéria

Hangolódj galériánkkal az Ékszerek Éjszakájára!

Idén is lesz Ékszerek Éjszakája a tematika pedig 0- / Zero negative. A nyitásig mutatunk egy kis ízelítőt!
Plusz hír

Augusztus 15. után sem lehet zenés-táncos rendezvényeket tartani

Bármilyen változtatás kockázatos - indokolta a csütörtök reggeli bejelentést Gulyás Gergely.
Plusz ajánló

Éjszakai távcsöves csillagnézés

Az érdeklődők az Agóra hídján végigsétálva “bejárhatják” a Naprendszert, majd távcsövön keresztül csodálhatják meg a Jupitert, a Szaturnuszt, a Holdat és egy távolodó üstököst is.
Plusz ajánló

Minden szombaton épülettörténeti séták féláron!

Augusztus 31-ig minden szombaton felkészült idegenvezetőkkel sétálhatnak a látogatók a Pesti Vigadóban.
Plusz hír

HVG: „A kulturális életnek is kampó lehet az idén”

A HVG hetilap információi szerint Kásler Miklós 200 főben maximalizálná a kulturális események látogatószámát, ami a nyári színházaknak is komoly gondot okozna.