Plusz

„Csak józanul nézz, s ne vakon csodálkozz!”

2011.04.03. 14:13
Ajánlom
Mit tudunk a Pokolról? Létezik? Ha igen, kik kerülnek oda? Tényleg vannak bugyrai? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ a Maladype Társulat Pokol című debütáló darabjában. Másfél órás utazás Dante és társai kíséretében.

Vallási szempontokat figyelmen kívül hagyva is tisztában vagyunk vele, hogy kell valami, ami visszatartja az embereket a bűnös élettől. Dante Isteni színjátékából megismerjük az 1300-as évek keresztény világképét. A mű első színtere a Poklot mutatja be. Ahogy a Pokol bejárata fölötti felirat is mondja: „Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel."


Mi az, amiért nem szabad a bűn sötét útjára lépni? Mivel fizetünk gyengeségünkért? A Maladype Társulat arra vállalkozott, hogy ezt a részt viszi színpadra, a nézőre bízva a kérdések megválaszolását. Vendégszövegekkel teletűzdelt jelenetei viszonylag sok háttértudást igényelnek, ennek ellenére kis utánajárással könnyen érthetővé válnak. Thomas Mann Doktor Faustusából, Paolo Santarcangeli Beszélgetés a Sátánnal című könyvéből is vettek át, valamint az Isteni színjáték régi és új fordítását is felhasználták a szövegkönyv elkészítéséhez.

A darab során folyamatosan újabb és újabb szenvedő alakok bukkannak fel, akik nem jócselekedeteik miatt kerültek oda le. A társulat kevés emberből áll, ezért statiszták alakítják a Pokol különböző bugyraiban szenvedő rossz lelkeket. A darab folyamán Dante a középpontban ül, szinte mozdulatlanul. Az útján végigkíséri Vergilius, az értelem; Beatrice, a jóság és Lucifer, a gonosz megtestesítője. Dante élőként „járja végig" a Poklot és lehetőséget kínál az elkárhozottaknak, hogy nevük fennmaradjon az örökkévalóságnak (hiszen ő visszatér az élők közé útja végeztével). Az előadás mozgalmas, annak ellenére, hogy a főszereplőket statikus állapotukból nem mozgatja ki szinte semmi. Körülöttük mozognak a gonosz lelkek, ők mutatják, mennyire vagyunk mélyen a Pokolban.

A szöveg, az értelem a fontos. Az, hogy az előadás végén kattogjanak a fogaskerekeid és ne tudj szabadulni az ott tapasztalt összhatástól. Vér és meztelenség sem játszik szerepet a történet mesélésében. Azonban rávilágítanak arra, hogy mennyi bűn létezik és, hogy nem tudunk vele mit kezdeni. Élvezetes másfél órás utazás a középkorban megálmodott Pokol kortárs feldolgozásában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz szfinx

Új szfinx-szobrot találhattak Egyiptomban

Keveset tudni a frissen felfedezett szoborról, de a jelek szerint a gízai piramisok mellett álló világhírű látványosság mellett ez lehet a második egyiptomi szfinx.
Plusz ajánló

A színpad mint rituális tér – a Fidelio programjai a Sziget 7. napján

Vannak az életben olyan találkozások, amelyek egy csapásra megváltoztatják a világnézeted, amelyektől új emberré válsz. A Fidelio Színház- és Táncsátorban kedvedre válogathatsz a magyar és nemzetközi produkciók közül, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak. Íme a 7. nap kínálata.
Plusz hírek

Parazita élt a szemében - képet festett róla

Sok művész merít ihletet az saját élményeiből, akár szenvedéseiből - Ben Taylor viszont ennél is tovább ment: azt állítja, képének csak részben ő az alkotója.
Plusz ajánló

„A folyamatos mozgás tesz minket teljessé” – a Fidelio programjai a Sziget 6. napján

A Fidelio Színház- és Táncsátor hétfői kínálatában Cserepes Gyula lehámozza a nézők szégyenlősségét, miszerint a hangszer és a színpad érinthetetlen, a dél-koreai Silentium című produkció pedig bemutatja, hogyan töltődik fel a testünk és a lelkünk. Nézz be hozzánk!
Plusz ajánló

Egy férfi fantáziálásának megvalósulása – a Fidelio programjai a Sziget 5. napján

Repkednek a csókok, szétnyílnak a lábak, ringanak a csípők és magasba emelkednek a fenekek – mindez Roy Assaf Lányok című előadásában, amely után lehetőségünk van megnézni a fiúkról szóló verziót is ugyancsak ezen a napon. Vár a Fidelio Színház- és Táncsátor a Szigeten!