Plusz

Csaknem ötven év után bukkant felszínre a 19. században elsüllyedt falu

2022.08.19. 10:55
Ajánlom
Angliában felszínre került egy 19. századi elsüllyedt falu – szúrta ki a 24.hu a CNN Travel oldalán. A falu maradványai 1976 óta nem bukkantak felszínre. Az ismét látható romokat egy walesi fotós megörökítette fényképein.

Szokatlan hőség és szárazság tombolt az elmúlt hetekben Nagy-Britanniában is. A Walesben található Flintshire megyében például 37,1 Celsius-fokot mértek július 18-án, amely meglehetősen ritka ezen az égtájon. Emiatt száradt ki a Powys-ban található Vyrnwy-tó, amelyet korábban Európa legnagyobb mesterséges víztározójaként tartottak számon, építését pedig 1891-ben fejezték be.

A tó vizének nagy része a nagy szárazság miatt elpárolgott, így ennek köszönhetően ismét felszínre kerülhettek Llanwddyn falu maradványai,

amelyre nem volt példa 1976 óta. A tározót kezelő víz- és hulladékszolgáltató vállaltnál dolgozó Hafren Dyfrdwy szerint a falu egy plébániatemplomból, két kápolnából, három fogadóból, tíz parasztházból és harminchét házból állt, amelyek romjai ma is láthatók.

 

A 19. századi kis falu egyes részeinek felbukkanását egy hete Phil Blagg fotográfus is észrevette, aki nem kezdett el azonnal fényképezni, hanem kivárta a legalacsonyabb vízállást,

egészen az eső előtti utolsó pillanatig, és csak aztán örökítette meg kamerájával a romokat.

A huszonnyolc éve Wales-ben élő Blagg a CNN-nek elmondta, hogy a legcsodálatosabb dolog, amit látott, az az a híd, amely 140 év után bukkant fel ismét. Az ominózus építmény korábban átívelt a falu patakján, ám egy 1800-as évekbben történt áradás miatt többé már nem volt látható.

 

Fejléckép: A Vyrnwy-tó még teljes terjedelmében (Fotó/Forrás: Sean Hattersley/Wikipedia)

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Klasszikus

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Strukturális változások miatt bezár a magyarországi Észt Intézet

A Magyarországi Észt Intézet tagja volt az európai kulturális intézetek magyarországi hálózatának is. Február végén fejezik be magyarországi tevékenységüket a tallini anyaintézmény döntése alapján.
Plusz magazin

KÉP-regény: Hóesésben

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal szomorkás emlékeket oszt meg velünk, hóesésben.
Plusz gyász

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.
Plusz ajánló

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.
Plusz interjú

Ez nem egy egyszemélyes történet – interjú Nagy Judit Évával

Nagy Judit Éva újságíró, kommunikációs és interkulturális tanácsadó hat év alelnökség után lett a Magyar–Kínai Baráti Társaság elnöke tavaly decemberben.