Plusz

Családi délelőtt - Táncrendkészítő workshop

2020.01.17. 10:40
Ajánlom
Nagyon régre nyúlik vissza a Pesti Vigadó bál-története, lassan 190 éve zajlanak ilyen díszes események a házban. Ebben az évben a gyerekeket sem hagyjuk ki belőle, sőt alkotni és felfedezni hívunk minden kis érdeklődőt!

Szeretettel várunk a Pesti Vigadóba 8-12 éves gyerekeket január 25-én, szombaton, hogy a farsangi időszakban a téli hideg helyett a fényűző bálok hangulata töltse meg e hétvégét. Amíg a gyerekek alkotnak, a szülők, kísérők felfedezhetik a Vigadó épületét és megismerhetik a ház és az aktuális kiállítások titkát.

Jegyvásárlás:

Gyerekeknek (legfeljebb 20 fő) – Díszterem megtekintése és workshop: 3.000 Ft

Kísérőknek, szülőknek – A teljes műemléki épület látogatható tereinek és a Himnusz – A magyar nép imái című kiállítás megtekintése vezetéssel: 2.000 Ft

A gyermekeknek szóló jegy csak online, a kísérőknek szóló jegy csak a helyszínen vásárolható meg.

20180629_100221-103713.jpg

Táncrend (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

Az egykor erkölcstelennek tartott keringő szülte a korabeli „notebookot”

FSZEK-103853.jpg

báli hangulat (Fotó/Forrás: FSZEK / Pesti Vigadó)

1833. január 13-án este 9 órakor rendezték meg a városi táncpalota első bálját, de a kapukat már délelőtt kinyitották, hogy minden érdeklődő bekukkanthasson a nagy rendezvény előkészületeibe. Az esti mulatságra a belépő ára elővételben 1 forint 20 krajcár volt, amelyet Pesten a Redoute-hoz közeli Szervita téren, a Fischer cukrászboltban és Emmerling Károly kávéházában lehetett megvásárolni, Budán pedig két fűszeres árusította a bilétákat. Az este beköszöntével gyönyörű hintók és fogatok gördültek a táncterem elé, majd díszes ruhába öltözött hölgyek és frakkos urak vették birtokba az épületet… (forrás: mult-kor.hu)

Az új évtized első báli szezonjában a családokat is várjuk a Pesti Vigadóba. A program során felidézzük a korabeli bálok hangulatát, megnézzük a ház szimbolikus tereit, és táncrendet készítünk Földi Andrea jelmeztervező (Próbababa) vezetésével egy olyan helyszínen, ahol nem egyszer maga Sisi is megfordult egy-egy báli mulatságban.

Helyszín: Pesti Vigadó

Időpont: 2020. január 25. (szombat) 10:30

Minden résztvevőt kérünk, hogy 10:15-ig érkezzen meg a helyszínre! 

A program körülbelül 12:30-kor fejeződik be.

További információ a programmal a kapcsolatban a Kiállításszervezési Csoporttól kérhető a galeria@vigado.hu címen vagy a 06 1 328-3333 telefonszámon.

 

Támogatott tartalom

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött.

Otthonául szolgált Strauss, Liszt, Erkel, Wagner, Bartók, Dohnányi koncertjeinek, a Pesti Műegylet által szervezett első hazai kiállításnak, az első népképviseleti országgyűlésnek ugyanúgy, mint Bleriot XI-es repülőgépe bemutatásának vagy az aktuális korszak legnépszerűbb báljainak.

2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

Az elmúlt években megvalósult rendezvények minősége és a látogatottsági adatok azt bizonyítják, hogy sikerült ismét a magyarországi kulturális és turisztikai életben korábban méltán elfoglalt pozíciójába visszahelyezni a Főváros szívében található Pesti Vigadót!

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz felmérés

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.
Plusz magazin

KÉP-regény: A piros lámpa zöldre vált

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Amszterdam egyik látványosságáról lesz szó, ami hamarosan teljesen megújul, mégpedig a környezettudatosság jegyében.
Plusz ajánló

Ingyenes online koncertet ad Gerendás Péter

Április 13-án ünnepli 65. születésnapját a Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, elődadóművész, aki folytatva „Önök kérték” sorozatát, újra ingyenes koncertet ad.
Plusz hír

Tom Jones mellett kizárólag hazai művészek lépnek színpadra az idei VeszprémFesten

Az eredetileg meghirdetetthez képest később, augusztus közepén rendezik meg az idei fesztivált.
Plusz gyász

Elhunyt Fülöp herceg

Életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje – közölte pénteken a Buckingham-palota.