Plusz

Családi délelőtt - Táncrendkészítő workshop

2020.01.17. 10:40
Ajánlom
Nagyon régre nyúlik vissza a Pesti Vigadó bál-története, lassan 190 éve zajlanak ilyen díszes események a házban. Ebben az évben a gyerekeket sem hagyjuk ki belőle, sőt alkotni és felfedezni hívunk minden kis érdeklődőt!

Szeretettel várunk a Pesti Vigadóba 8-12 éves gyerekeket január 25-én, szombaton, hogy a farsangi időszakban a téli hideg helyett a fényűző bálok hangulata töltse meg e hétvégét. Amíg a gyerekek alkotnak, a szülők, kísérők felfedezhetik a Vigadó épületét és megismerhetik a ház és az aktuális kiállítások titkát.

Jegyvásárlás:

Gyerekeknek (legfeljebb 20 fő) – Díszterem megtekintése és workshop: 3.000 Ft

Kísérőknek, szülőknek – A teljes műemléki épület látogatható tereinek és a Himnusz – A magyar nép imái című kiállítás megtekintése vezetéssel: 2.000 Ft

A gyermekeknek szóló jegy csak online, a kísérőknek szóló jegy csak a helyszínen vásárolható meg.

20180629_100221-103713.jpg

Táncrend (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

Az egykor erkölcstelennek tartott keringő szülte a korabeli „notebookot”

FSZEK-103853.jpg

báli hangulat (Fotó/Forrás: FSZEK / Pesti Vigadó)

1833. január 13-án este 9 órakor rendezték meg a városi táncpalota első bálját, de a kapukat már délelőtt kinyitották, hogy minden érdeklődő bekukkanthasson a nagy rendezvény előkészületeibe. Az esti mulatságra a belépő ára elővételben 1 forint 20 krajcár volt, amelyet Pesten a Redoute-hoz közeli Szervita téren, a Fischer cukrászboltban és Emmerling Károly kávéházában lehetett megvásárolni, Budán pedig két fűszeres árusította a bilétákat. Az este beköszöntével gyönyörű hintók és fogatok gördültek a táncterem elé, majd díszes ruhába öltözött hölgyek és frakkos urak vették birtokba az épületet… (forrás: mult-kor.hu)

Az új évtized első báli szezonjában a családokat is várjuk a Pesti Vigadóba. A program során felidézzük a korabeli bálok hangulatát, megnézzük a ház szimbolikus tereit, és táncrendet készítünk Földi Andrea jelmeztervező (Próbababa) vezetésével egy olyan helyszínen, ahol nem egyszer maga Sisi is megfordult egy-egy báli mulatságban.

Helyszín: Pesti Vigadó

Időpont: 2020. január 25. (szombat) 10:30

Minden résztvevőt kérünk, hogy 10:15-ig érkezzen meg a helyszínre! 

A program körülbelül 12:30-kor fejeződik be.

További információ a programmal a kapcsolatban a Kiállításszervezési Csoporttól kérhető a galeria@vigado.hu címen vagy a 06 1 328-3333 telefonszámon.

 

Támogatott tartalom

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött.

Otthonául szolgált Strauss, Liszt, Erkel, Wagner, Bartók, Dohnányi koncertjeinek, a Pesti Műegylet által szervezett első hazai kiállításnak, az első népképviseleti országgyűlésnek ugyanúgy, mint Bleriot XI-es repülőgépe bemutatásának vagy az aktuális korszak legnépszerűbb báljainak.

2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

Az elmúlt években megvalósult rendezvények minősége és a látogatottsági adatok azt bizonyítják, hogy sikerült ismét a magyarországi kulturális és turisztikai életben korábban méltán elfoglalt pozíciójába visszahelyezni a Főváros szívében található Pesti Vigadót!

Legnépszerűbb

Klasszikus

Veszélyben van a szimfonikus zenekar intézménye?

Számos veszély fenyegeti a szimfonikus zenekarokat, de ha túlélik, az biztos, hogy a jövő zenekara nem olyan lesz, mint a mai. Fischer Iván szerint ideje megreformálni a zenekarok működését, hogy megfeleljen a következő generációk korszakának.
Klasszikus

Rácz Ödön nagybőgős rekordot döntött A dongóval

Rimszkij-Korszakov eredetileg hegedűre és zongorára írt darabját már majd' minden hangszercsoport képviselői eljátszották, most egy extra gyors nagybőgő verziót mutatunk. Videó!
Színház

Kállai Ferenc, az egyik legsokoldalúbb magyar színész

Tíz éve, 2010. július 11-én halt meg Kállai Ferenc Kossuth-díjas színész, a nemzet színésze. 
Vizuál

Elárverezik Katharine Hepburn Howard Hughesnak írott szerelmesleveleit

Hughes és Hepburn romantikus kapcsolata másfél évig tartott. Nem házasodtak össze, de szerelmi történetük nagy port kavart annak idején Hollywoodban, és a 2004-ben bemutatott Aviátor című filmben is megörökítették.
Jazz/World

Kiütötték a Fonó falát!

A kényszerű koncertszünetben elkészült a Fonó új, szabadtéri színpada!

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Eredeti formájában állítják helyre a Notre-Dame-székesegyházat

A tavalyi áprilisi tűzvész nyomán leomlott huszártornyot a francia elnök szerette volna kortárs építészeti tervek szerint újjáépíteni, hogy magán hordozza a 21. század többé-kevésbé merész lenyomatát.
Plusz cirkuszok éjszakája

Pénteken és szombaton Zamárdiban a Richter Flórián Cirkusz várja a közönséget

A Drónok a porondon című előadás kibővített változatával, extra fellépőkkel várja a közönséget a Richter Flórián Cirkusz Zamárdiban az idén kétnapos Cirkuszok éjszakáján pénteken és szombaton.
Plusz magazin

Kőbányára kell utaznunk a legújabb Kolodkóért

A gerillaszobrász két új alkotásával gazdagodott Budapest: ezúttal a Dreher Sörgyárak története ihlette meg Kolodko Mihályt.
Plusz hír

Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke

A neurobiológus a hat év után leköszönő Lovász Lászlót váltja a Magyar Tudományos Akadémia élén.
Plusz magazin

A nagyorrú Beatle – Ringo Starr 80 éves

A Beatles egykori dobosa virtuális jótékonysági koncerttel ünnepli a kerek évfordulót.