Plusz

Családi nappal indítja a nyarat a Várkert Bazár, új helyszínnel bővülnek a programoknak otthont adó terek

2023.05.23. 15:25
Ajánlom
Júniustól szeptemberig várja az érdeklődőket a csodálatos dunai panorámát kínáló Várkert Bazár, ahol a zenei, irodalmi, filmes, tánc- és gyerekprogramok mellett képzőművészeti eseményekkel is készülnek a szervezők. Június 11-én családi nappal adnak inspirációt a nyári szünethez.

A május 23-án tartott sajtótájékoztatón Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese ismertette a Várkert Bazár kilencedik kulturális évadának nyári művészeti kínálatát. Kiemelte, hogy idén új helyszínként a Lovarda épületét is bevonják, ahol a Várkert Irodalom eseménye kap helyet június 21-én.

Sikota Krisztina kitért két képzőművészeti kötődésű programra is. 100 év szezon – Építészeti emlékeink a Balaton-parton címmel nyílik meg júniusban a Várkert Bazár hagyományos nyári tárlata, amely közel százéves időszakot ölel fel a régió kultúrtörténetéből. A bemutatott üdülőhelyi épületek különböző korszakokat, eltérő társadalmi és építészeti felfogásokat tükröznek a XIX. század utolsó évtizedeitől a trianoni döntést követő turisztikai fejlesztések, majd a hatvanas és nyolcvanas évek építészetén át napjainkig. A tablók egy-egy ma is álló balatoni épületet hoznak el a Duna-partra, bemutatva jelenkori arcát, funkcióját és építészeti karakterét, valamint archív életképeken keresztül visszaidézve az elmúlt száz év nyarainak megannyi emlékét.

_BB_9134-131338.jpg

Sajtótájékoztató a Várkert Bazárban (Fotó/Forrás: Várkapitányság)

A Múzeumok Éjszakáján, június 24-én a 100 év szezon kiállításhoz kapcsolódik a Tervezd meg és építsd meg! című építészeti workshop gyerekeknek, ahol a Balaton-parti épületek ihletésében maketteket, térbeli konstrukciókat készíthetnek. A képzőművészet szerelmesei A művészet templomai: A Prado Múzeum és Az én Rembrandtom című filmeket nézhetik meg.

A gazdag kínálatban számos zenei program szerepel nagyszínpados sztárokkal, jazz és komolyzenei párosításokkal, feltörekvő fiatal zenekarokkal és a hazai elektronikus szcéna képviselőivel.

A sajtóeseményen jelen volt Horváth Boldi énekes, a Kelemen Kabátban frontembere, aki az idén tízéves zenekar június 10-i ünnepi koncertje kapcsán megjegyezte, komoly kihívás a műsorban szereplő számok kiválogatása, mivel az elmúlt évtizedben közel negyven daluk született, köztük olyan közkedvelt slágerek, mint a Maradjatok Gyerekek.

AKelemenKabatban10-131357.jpg

Kelemen Kabátban (Fotó/Forrás: Várkapitányság)

Kollár-Klemencz László zenész, író A folyó című, június 9-i koncertje kapcsán avatta be a jelenlévőket abba a zenei világba, ahonnan minden folyó ered. Mint kifejtette, a Kollár-Klemencz Kamarazenekar azonos című albumán szereplő számok közösen adják ki azt az atmoszférát, amit mindig aktuálisan keres a zenekar. Az új lemez folytatása annak a mélyre hatoló munkának, amit Kollár-Klemencz László az irodalomban és a zenében is követ, egyszerre természetes és természetfeletti, egyszerre hordozva a magyar kultúra nyomait és a határok nélküliséget.

Goldschmidt Gábor, a Keep Floyding énekes-gitárosa elárulta, hogy hasonlóan a tribute zenekart életre hívó Pink Floydhoz, ők is komoly látványvilággal készülnek a június 30-i fellépésükre, ahol az is kiderül majd, hogyan fér meg egy színpadon kedvencük albumhű előadásmódja és az élőzene varázsa.

A MÖRK zenekar nyári koncertjének részleteiről Zentai Márk dalszerző-zenész mesélt, aki izgatottan várja a Nunki Bay Starship legénységével közös augusztus 5-i estet, amelyen a soul és a funk hullámain nagyszerű dalokkal és pozitív hangulattal készülnek a fellépők.

MORK-131357.jpg

MÖRK (Fotó/Forrás: Várkapitányság)

A sokszínű zenei események sorában szerepel még Boggie tízéves jubileumi koncertjével, Zságer Balázs friss elektronikus dallamvilágokkal, Kozma Orsi, Meo Culpa x Zahár Fanni, az Ybl Pop sorozat különleges párosításaival Co Lee & Kolibri, Raklap & Zækar, Kristoaf & Ajsa Luna és Orlando x Dom Beats & Slapstick?, az ígéretes zenei tehetség, Saya Noé hangulatos pop-noir dallamokkal, valamint a Belau–Hien–Maluridé trió.

Június 17-én jazz és barokk találkozik a Zenében szabadon koncerten a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Tálas Áron Trió előadásában, július 21-én pedig különleges Petőfi-koncert dübörög majd Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, valamint a Modern Art Orchestra közreműködésével, bluesos-rockos előadásban a Petőfi200 emlékév keretében.

Irány a nyár!

Június 11-én családi nappal adnak inspirációt a nyári szünethez. Gyerekkoncertek, interaktív játszóház, kézműves-foglalkozás és tavaszi karikatúra készítés várja a kicsiket és nagyobbakat a nyárindító családi kavalkádon.

A további programok között szerepel szabadtéri kertmozi, amelyen az elmúlt évek legjobb magyar alkotásaival jelentkeznek (angol felirattal és felvezető beszélgetéssel). Hirtling István Márai Sándor humorát és iróniával gyógyító arcát hozza közelebb az érdeklődőkhöz, Feledi János koreográfiájában jön a Don Quijote táncelőadás, az OpeRandi szezonzáró eseményén pedig a virágok és a hozzájuk kapcsolódó áriák kerülnek középpontba.

BozsikYvette_Foto_HorvathJudit-131356.jpg

Bozsik Yvette (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Várkapitányság)

A nyári programsorozat zárásaként szeptember 10-én lesz látható Bozsik Yvette Lakodalom című táncelőadása, amelyet a nagyapja emlékére készített három évtizede. A Kossuth-díjas koreográfus a sajtóeseményen úgy fogalmazott, minden darab egy vallomás arról, éppen hol tart a pályáján, illetve milyen problémák foglalkoztatják. Az emblematikus produkció újragondolva, új jelmezekkel és díszlettel, új koreográfiával kerül színre az idén harmincéves jubileumát ünneplő Bozsik Yvette Társulat nyárzáró előadásaként. Szürreális családi kép egy falusi esküvőről, melynek koreográfiájában úgy keverednek a hagyományos néptánc elemei groteszk megjelenésben a modern tánc gesztusaival, ahogy Lajkó Félix zenéjében a népzene, a jazz és a modern zene.

Fejléckép: Várkert Bazár (forrás: Várkapitányság)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Regény, film, opera? – Krasznahorkai-feldolgozást mutattak be Berlinben

Nemrég mutatták be a Berlini Állami Opera legújabb kortárs operaprojektjét, Marc-André Dalbavie Az ellenállás melankóliája című műve Krasznahorkai László azonos című regényéből készült. Július 4-én, a sorozat második előadásán jártunk.
Jazz/World

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.
Zenés színház

Színházi előadás készült egy Kurtág-műből

Július elején mutatta be az Aix-en-Provence-i Fesztivál a Dalok és töredékek című produkciót, amely Kurtág György Kafka-Fragmente Peter Maxwell Davies Eight Songs for a Mad King című művére épül.
Vizuál

Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmje is versenyez a palicsi filmfesztivál fődíjáért

A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak ítélt alkotásra.
Plusz

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.
Plusz ajánló

Utcabállal ünneplik a francia nemzeti ünnepet

Július 13-án hat órától, a francia nemzeti ünnep előestéje alkalmából ingyenes koncertekkel és műhelyfoglalkozásokkal várja az érdeklődőket a Francia Intézet.
Plusz ajánló

Udvari mulatság a kismartoni Esterházy-kastélyban

Július 20-án egész napos programokkal várják az érdeklődőket Kismartonba, az esemény idei mottója Vivaldihoz kapcsolódóan a négy évszak. A kastélyfesztivál során bárki betekinthet az Esterházyak egykori udvartartásába, a gyerekprogramok mellett pedig természetesen hangversenyekkel is készülnek a szervezők. 
Plusz hír

Kurtág György és Roska Botond is Wolf-díjban részesül

A rangos, pénzjutalommal is járó izraeli elismerést néhány hónap múlva vehetik át az idei díjazottak. Kurtág Györgyöt zeneművészeti, Roska Botondot pedig orvostudományi kategóriában tüntetik ki. A Wolf-díjasok több mint egyharmada a későbbiek során elnyerte a Nobel-díjat is.
Plusz hír

A debreceni BMW gyár mellett épülhet fel a Közlekedési Múzeum

A város központjától mintegy tíz kilométerre, egy szántóföldön húzhatják fel azt az épületkomplexumot, amely otthont adna a Közlekedési Múzeumnak is. A Népszava információi szerint az erről szóló pályázatot augusztus elején hirdetheti meg a minisztérium.