Plusz

Cseh Tamás sosem hallott dalai is felcsendülnek a 14. Ördögkatlan Fesztiválon

2021.07.06. 16:15
Ajánlom
Magyarország egyetlen „mezítlábas” összművészeti fesztiválja augusztus 3. és 7. között ismét megnyitja kapuit a látogatók előtt Nagyharsányban és környékén, hogy a már jól ismert helyszíneken változatos irodalmi, képzőművészeti, zenei és színházi programokkal szórakoztassák a Katlan közönségét.

Az idei fesztivál díszvendége a Nézőművészeti Kft., Bereményi Géza, Pál István Szalonna és a Pannon Tükör folyóirat. Az esemény kiemelt vendége a 21 éves 30Y. Védnökük, Törőcsik Mari emlékére a zárónap előtti estén felcsendül Mozart Requiemje. A cél ezúttal is ugyanaz, mint az elmúlt években: egy minden akadályon átívelő kultikus közösségi tér megteremtése, ahol a fő szempont a minőségi szórakoztatás.

Lesz! Muszáj lennie!

Így indultak neki a szervezők tavaly is, de a vírus erősebbnek bizonyult. Ebben az évben azonban reális esély van arra, hogy valóban megrendezik a 14. Ördögkatlant. Tizennegyedik, mert ősszel, amikor „Zöldül a Katlan” címmel fákat ültettek a három településen, és elköszöntek a balszerencsét hozó 13-as számtól.

„Időközben elveszítettük védnökünket, Törőcsik Marit, akire augusztus 6-án Mozart Requiemjével emlékezünk majd. De mindketten, Cseh Tamás és Törőcsik Mari is örökös védnökként velünk maradnak, életük-életművük példa lesz számunkra” – mondták el Kiss Mónika és Bérczes László fesztivál igazgatók.

67563355_2800259993335873_8840777196235653120_o-115553.jpg

Ördögkatlan Fesztivál (Fotó/Forrás: Ördögkatlan Fesztivál)

DÍSZVENDÉGEK

 • Nézőművészeti Kft.

A független színházi csapat visszatérő vendége a Katlannak. Mucsi Zoltán „Kapa”, Scherer Péter „Pepe”, Kovács Krisztián, Katona László és Gyulay Eszter szakmai szövetségének gyökereit sok helyre (például a régi Krétakörbe) ereszti, de a Bárka Színházba is, amely a Katlannak is őshazája.

 • Bereményi Géza

Kossuth-díjas író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, rendező.

„Kutatni kezdtem az első, a legelső emlékképem után. Hátradőltem a székben. Amikor nagyanyám, Róza bilire akart szoktatni – ez jelent meg éles határozottsággal. De én még ennél is előbbre akartam lapozni, mert várakozott valami ott, mint kiderült: egy emberi őskép. Valaki fölém hajolt, egy sötét alak, a haja csiklandozta a bőrömet, a szája mozgott.”

BeremenyiGeza_ValuskaGabor-092645.jpg

Bereményi Géza (Fotó/Forrás: Margó Fesztivál / Valuska Gábor)

 • Pannon Tükör

A 25. születésnapját tavaly ünneplő Pannon Tükör kulturális folyóirat irodalmi beszélgetéseivel sokadjára vesz részt az Ördögkatlan Fesztiválon. A lapszámbemutatókkal – és egy kortárs dalszövegekből készült különleges Pannon Tükör-kiadvány bemutatójával – egybekötött beszélgetéseket Nagygéci Kovács József, a lap szerkesztője vezeti.

 • Pál István Szalonna

Liszt Ferenc-díjas népzenész, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője

„Igenis van helye a magyar népzenének a fesztiválokon, ahogyan ott kell lennie az V. kerületi romkocsmában és a MÜPA nagyszínpadán is. Ha az emberek az igazi módjával találkoznak, és megszólítja őket, akkor van jövője, van értelme. A népzene nem egy “kitalálmány”, mindig is az ember lelkivilágáról szólt. Beszippantja az embert, ha a valódi formájával találkozik.”

68334522_2797089810319558_4971425362379538432_o-123403.jpg

Ördögkatlan Fesztivál (Fotó/Forrás: Ördögkatlan Fesztivál)

KIEMELT PROGRAMOK

 • Mozart: Requiem - In Memoriam Törőcsik Mari

„Mozart Requiemje egy túlvilági lélegzet. Hogyan is hihetnénk egy ilyen zeneművet hallva, hogy a világegyetemnek nincs értelme? Kell, hogy legyen.” (Émile Cioran)

Közreműködik:

 • Pannon Filharmonikusok Zenekara / Nemzeti Filharmonikusok Kórusa
 • Szólisták: Bordás Barbara (szoprán), Kiss Judit Anna (mezzo), Tötös Roland (tenor), Kiss András (basszus)
 • Zenei vezető: Dinyés Dániel

117-115842.jpg

Törőcsik Mari (Fotó/Forrás: Keleti Éva)

 • Maszkpersely

A gondolat Háy Jánostól érkezett, a megvalósítás pedig Lengyel Csabát és csapatát, a „Játéknap Kft.”-t dicséri. Augusztusra megépül Nagyharsány központjában egy játékos kocka: egy maszkpersely. Ebbe zárhatják el a látogatók a feleslegessé vált maszkjaikat, amikortól az lehetségessé válik.

Ez az egyszerű, de felemelő gesztus magát az Időt ragadja meg. Múlt és Jövő találkozási pontja a Jelen minden momentuma, és ha ez az aktus egy közösség személyes jegyeit hordozó, kitüntetett pillanata, az maga a közös ünnep. Erre a közös ünnepre készülünk.

 • 30Y

Nyerő számok: nemcsak a 30, de a 21 is: 2021-ben 21 éves a 30Y, az Ördögkatlan állandó vendége. „Nehéz elképzelni, hogy a 30Y streamelt koncertet játsszon. Hogyan játszanánk koncertet elképzelt közönséggel? Pont az nincs akkor meg, ami miatt értelmet és erőt nyer a megszólalásunk.” Augusztus 7-én valóságos közönség által nyer erőt és értelmet egy koncert Nagyharsányban: a 21 éves 30Y koncertje a Katlan zárónapján.

 • Szent Efrém Férfikar – Háy János

Két közös produkcióra is készül Háy János és a Szent Efrém Férfikar. „Az öregtó felé” címmel a nagyharsányi templomban előbb elhangzik a szomorú változat (szakrális tér, szakrális zene, aminek mélyén megbújik a bizonyosság: Isten), majd másnap a Narancsligetben „A kéz” címmel a vidám változat (játékosság és humor, szeretet és szerelem és persze a vidám vírusirtás sem maradhat el).

Szent-Efrem-Ferfikar-3-fotokredit-Orban-Domonkos-ODPictures-161118.jpg

Szent Efrém Férfikar (Fotó/Forrás: Orbán Domonkos / Ördögkatlan Fesztivál)

 • Másnap

A kiindulópont számos előadatlan dal, amelyeket kész-félkész állapotban őriz a Cseh Tamás Archívum. A dalokat itt hallhatjuk először „élőben”. Tudathasadásos este: az előadók (Beck Zoli és Szűcs Krisztián) élnek, a szerzők (Cseh Tamás és Csengey Dénes) már nem. Nem hallhatják, hogy dalaik – amelyeket Tamás Bartók Béla utcai lakásán kazettás magnóra motyogtak-dúdoltak-énekeltek – végre megszületnek.

A zenés színházi este szerkesztője Csengey Balázs, akinek édesapja épp harminc éve halt meg.

  • Vucedol

  Az Ördögkatlan öt napja nem csak kiváló magyar és külföldi művészeket hoz el a közönségnek, de arra is lehetőséget biztosít a látogatóknak, hogy felfedezzék a környék kulturális-művészeti gazdagságát. Az Ördögkatlannak otthont adó Baranya megyében és a határon túli horvát területeken valaha a vidék legfontosabb őskori kultúrája, a Vučedoli kultúra virágzott. Ebből mutatunk ízelítőt: a játékos kedvűek a korszak autentikus elemeire épülő társasjáték által ismerhetik meg az őskori közösségek életét, a színházrajongók pedig egy interaktív vitaszínházi kalandjátékban lehetnek a bronzkori kultúra aktív résztvevői.

  A teljes és részletes program végigböngészhető az Ördögkatlan Fesztivál honlapján.

  Fejléckép: Cseh Tamás (fotó: a Cseh Tamás Archívum által őrzött hagyaték része)

  hírlevél

  A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

  Legolvasottabb

  Jazz/World

  Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

  Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
  Vizuál

  A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

  Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
  Klasszikus

  Elisabeth Leonskaja áprilisban ingyenes, nyilvános mesterkurzust tart a Concerto Mesteriskola keretében

  Két koncerttel és a zeneszerető közönség számára is ingyenesen látogatható mesterkurzussal érkezik Elisabeth Leonskaja a Concerto Budapesthez ezen a tavaszon.
  Klasszikus

  Képeslap Itáliából – olasz zeneszerzők művei csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

  Április 18-án a Müpában ad koncertet a MÁV Szimfonikus zenekar, az est során Rossini, Respighi, illetve Paganini műveit hallhatja a közönség. Az együttest Antonello Allemandi dirigálja, közreműködik Kelemen Barnabás. A zenekar a hangverseny részeként köszönti Fodor Ákos nagybőgőművészt. 
  Vizuál

  KÉP-regény: Teljes KO

  A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különösen csavaros nap eseményeit idézi fel, amely során ki akarták rúgni munkahelyéről. De vajon mi köze ehhez Kovács „Kokó” Istvánnak?

  Nyomtatott magazinjaink

  Ezt olvasta már?

  Plusz ajánló

  Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

  Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
  Plusz ajánló

  Nyitott Ház – ismét kitárja kapuit a Pesti Vigadó

  Tízéves a Magyar Művészeti Akadémia székháza, ez alkalomból május 11-én ismét megrendezik a Nyitott Ház elnevezésű programjukat, amely során egyebek közt kézműves foglalkozásokkal, kiállításokkal, kulturális előadásokkal vagy épp táncházzal várják az érdeklődőket ingyenesen. 
  Plusz ajánló

  Az Esterházy Art Award 2023-as díjazottjainak kiállításával nyílik a szezon a kismartoni Esterházy-kastélyban

  Április 14-én 11 és 17 óra között megnyitókkal, performanszokkal, terülj-terülj asztalkámmal, a város utcáin felvonuló rézfúvós bandával, valamint koncertekkel várják az érdeklődőket a tartományi főváros, Kismarton kulturális intézményeiben. A belépés az egyes intézményekbe díjtalan.
  Plusz ajánló

  Idén is labdarúgó tornával emlékezik Esterházy Péterre a FISZ

  A Fiatal Írók Szövetsége immáron ötödik alkalommal szervezi meg a Futball-EP elnevezésű tornáját, amelynek mérkőzései között Esterházy Péternek ajánlott felolvasásokat hallgathat meg a közönség. A rendezvényre április 13-án a Bikás parkban kerül sor.
  Plusz ajánló

  Pódiumprogramok a MOMkult kupolájában

  A műfaji sokszínűség jegyében szervezett estek nem csupán interaktivitásra csábítják a nézőket, de kötetlen információszerzést is jelenthetnek.