Plusz

Cseh Tamás sosem hallott dalai is felcsendülnek a 14. Ördögkatlan Fesztiválon

2021.07.06. 16:15
Ajánlom
Magyarország egyetlen „mezítlábas” összművészeti fesztiválja augusztus 3. és 7. között ismét megnyitja kapuit a látogatók előtt Nagyharsányban és környékén, hogy a már jól ismert helyszíneken változatos irodalmi, képzőművészeti, zenei és színházi programokkal szórakoztassák a Katlan közönségét.

Az idei fesztivál díszvendége a Nézőművészeti Kft., Bereményi Géza, Pál István Szalonna és a Pannon Tükör folyóirat. Az esemény kiemelt vendége a 21 éves 30Y. Védnökük, Törőcsik Mari emlékére a zárónap előtti estén felcsendül Mozart Requiemje. A cél ezúttal is ugyanaz, mint az elmúlt években: egy minden akadályon átívelő kultikus közösségi tér megteremtése, ahol a fő szempont a minőségi szórakoztatás.

Lesz! Muszáj lennie!

Így indultak neki a szervezők tavaly is, de a vírus erősebbnek bizonyult. Ebben az évben azonban reális esély van arra, hogy valóban megrendezik a 14. Ördögkatlant. Tizennegyedik, mert ősszel, amikor „Zöldül a Katlan” címmel fákat ültettek a három településen, és elköszöntek a balszerencsét hozó 13-as számtól.

„Időközben elveszítettük védnökünket, Törőcsik Marit, akire augusztus 6-án Mozart Requiemjével emlékezünk majd. De mindketten, Cseh Tamás és Törőcsik Mari is örökös védnökként velünk maradnak, életük-életművük példa lesz számunkra” – mondták el Kiss Mónika és Bérczes László fesztivál igazgatók.

67563355_2800259993335873_8840777196235653120_o-115553.jpg

Ördögkatlan Fesztivál (Fotó/Forrás: Ördögkatlan Fesztivál)

DÍSZVENDÉGEK

 • Nézőművészeti Kft.

A független színházi csapat visszatérő vendége a Katlannak. Mucsi Zoltán „Kapa”, Scherer Péter „Pepe”, Kovács Krisztián, Katona László és Gyulay Eszter szakmai szövetségének gyökereit sok helyre (például a régi Krétakörbe) ereszti, de a Bárka Színházba is, amely a Katlannak is őshazája.

 • Bereményi Géza

Kossuth-díjas író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, rendező.

„Kutatni kezdtem az első, a legelső emlékképem után. Hátradőltem a székben. Amikor nagyanyám, Róza bilire akart szoktatni – ez jelent meg éles határozottsággal. De én még ennél is előbbre akartam lapozni, mert várakozott valami ott, mint kiderült: egy emberi őskép. Valaki fölém hajolt, egy sötét alak, a haja csiklandozta a bőrömet, a szája mozgott.”

BeremenyiGeza_ValuskaGabor-092645.jpg

Bereményi Géza (Fotó/Forrás: Margó Fesztivál / Valuska Gábor)

 • Pannon Tükör

A 25. születésnapját tavaly ünneplő Pannon Tükör kulturális folyóirat irodalmi beszélgetéseivel sokadjára vesz részt az Ördögkatlan Fesztiválon. A lapszámbemutatókkal – és egy kortárs dalszövegekből készült különleges Pannon Tükör-kiadvány bemutatójával – egybekötött beszélgetéseket Nagygéci Kovács József, a lap szerkesztője vezeti.

 • Pál István Szalonna

Liszt Ferenc-díjas népzenész, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője

„Igenis van helye a magyar népzenének a fesztiválokon, ahogyan ott kell lennie az V. kerületi romkocsmában és a MÜPA nagyszínpadán is. Ha az emberek az igazi módjával találkoznak, és megszólítja őket, akkor van jövője, van értelme. A népzene nem egy “kitalálmány”, mindig is az ember lelkivilágáról szólt. Beszippantja az embert, ha a valódi formájával találkozik.”

68334522_2797089810319558_4971425362379538432_o-123403.jpg

Ördögkatlan Fesztivál (Fotó/Forrás: Ördögkatlan Fesztivál)

KIEMELT PROGRAMOK

 • Mozart: Requiem - In Memoriam Törőcsik Mari

„Mozart Requiemje egy túlvilági lélegzet. Hogyan is hihetnénk egy ilyen zeneművet hallva, hogy a világegyetemnek nincs értelme? Kell, hogy legyen.” (Émile Cioran)

Közreműködik:

 • Pannon Filharmonikusok Zenekara / Nemzeti Filharmonikusok Kórusa
 • Szólisták: Bordás Barbara (szoprán), Kiss Judit Anna (mezzo), Tötös Roland (tenor), Kiss András (basszus)
 • Zenei vezető: Dinyés Dániel

117-115842.jpg

Törőcsik Mari (Fotó/Forrás: Keleti Éva)

 • Maszkpersely

A gondolat Háy Jánostól érkezett, a megvalósítás pedig Lengyel Csabát és csapatát, a „Játéknap Kft.”-t dicséri. Augusztusra megépül Nagyharsány központjában egy játékos kocka: egy maszkpersely. Ebbe zárhatják el a látogatók a feleslegessé vált maszkjaikat, amikortól az lehetségessé válik.

Ez az egyszerű, de felemelő gesztus magát az Időt ragadja meg. Múlt és Jövő találkozási pontja a Jelen minden momentuma, és ha ez az aktus egy közösség személyes jegyeit hordozó, kitüntetett pillanata, az maga a közös ünnep. Erre a közös ünnepre készülünk.

 • 30Y

Nyerő számok: nemcsak a 30, de a 21 is: 2021-ben 21 éves a 30Y, az Ördögkatlan állandó vendége. „Nehéz elképzelni, hogy a 30Y streamelt koncertet játsszon. Hogyan játszanánk koncertet elképzelt közönséggel? Pont az nincs akkor meg, ami miatt értelmet és erőt nyer a megszólalásunk.” Augusztus 7-én valóságos közönség által nyer erőt és értelmet egy koncert Nagyharsányban: a 21 éves 30Y koncertje a Katlan zárónapján.

 • Szent Efrém Férfikar – Háy János

Két közös produkcióra is készül Háy János és a Szent Efrém Férfikar. „Az öregtó felé” címmel a nagyharsányi templomban előbb elhangzik a szomorú változat (szakrális tér, szakrális zene, aminek mélyén megbújik a bizonyosság: Isten), majd másnap a Narancsligetben „A kéz” címmel a vidám változat (játékosság és humor, szeretet és szerelem és persze a vidám vírusirtás sem maradhat el).

Szent-Efrem-Ferfikar-3-fotokredit-Orban-Domonkos-ODPictures-161118.jpg

Szent Efrém Férfikar (Fotó/Forrás: Orbán Domonkos / Ördögkatlan Fesztivál)

 • Másnap

A kiindulópont számos előadatlan dal, amelyeket kész-félkész állapotban őriz a Cseh Tamás Archívum. A dalokat itt hallhatjuk először „élőben”. Tudathasadásos este: az előadók (Beck Zoli és Szűcs Krisztián) élnek, a szerzők (Cseh Tamás és Csengey Dénes) már nem. Nem hallhatják, hogy dalaik – amelyeket Tamás Bartók Béla utcai lakásán kazettás magnóra motyogtak-dúdoltak-énekeltek – végre megszületnek.

A zenés színházi este szerkesztője Csengey Balázs, akinek édesapja épp harminc éve halt meg.

  • Vucedol

  Az Ördögkatlan öt napja nem csak kiváló magyar és külföldi művészeket hoz el a közönségnek, de arra is lehetőséget biztosít a látogatóknak, hogy felfedezzék a környék kulturális-művészeti gazdagságát. Az Ördögkatlannak otthont adó Baranya megyében és a határon túli horvát területeken valaha a vidék legfontosabb őskori kultúrája, a Vučedoli kultúra virágzott. Ebből mutatunk ízelítőt: a játékos kedvűek a korszak autentikus elemeire épülő társasjáték által ismerhetik meg az őskori közösségek életét, a színházrajongók pedig egy interaktív vitaszínházi kalandjátékban lehetnek a bronzkori kultúra aktív résztvevői.

  A teljes és részletes program végigböngészhető az Ördögkatlan Fesztivál honlapján.

  Fejléckép: Cseh Tamás (fotó: a Cseh Tamás Archívum által őrzött hagyaték része)

  Programkereső

  hírlevél

  A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

  Legolvasottabb

  Könyv

  Alkotás vagy az élet hívása? – Lukács György megemészthetetlen öröksége

  Lukács Györgyre emlékezünk az alábbi, korábban sehol nem publikált interjúval, amely 1984-ben készült, és első közlése a szerző engedélyével a Fidelio oldalán történik, közel négy évtized elmúltával.
  Klasszikus

  Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

  Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.
  Színház

  A valóság mindig sokkal keményebb – beszélgetés Gianina Cărbunariuval

  Gianina Cărbunariu román drámaíró, rendező és színházvezető, aki munkáiban érzékeny és fontos témákat dolgoz fel. De vajon képes-e a színház változtatni a világon? Ezt is megkérdeztük tőle, ahogy az is kiderült, mit mondana fiatalkori énjének, ha találkozna vele, amivel annak idején már Karinthynak is meggyűlt a baja.
  Klasszikus

  Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

  A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
  Klasszikus

  Elhunyt Kaija Saariaho

  A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.

  Nyomtatott magazinjaink

  Ezt olvasta már?

  Plusz ajánló

  Világsztár hegedűs, Petőfi táncban és egy kiállítás Budapestről – Sokszínű hétvégét ígér a Margitszigeti Színház

  Pénteken a közönség részt vehet egy varázslatos nyitókoncerten Daniel Lozakovich világsztár hegedűművész vendégszereplésével a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, vasárnap pedig egy fergeteges táncjátékkal várnak mindenkit Petőfi életének legszebb pillanatairól.
  Plusz hír

  Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új Örökös Tagjait

  Idén is a szakmai kuratórium által kijelölt előadóművészek közül a közönség döntötte el, kik legyenek a Halhatatlanok Társulatának új tagjai. Az új Örökös Tagok lábnyomát elhelyezik a Halhatatlanok sétányán is.
  Plusz hír

  Kováts Adél színművész és Sumonyi Papp Zoltán költő, író is a XIII. kerület díszpolgára lett

  85 éves a XIII. kerület. Ebből az alkalomból Dr. Tóth József polgármester díszpolgári címet adományozott Kováts Adél Kossuth-díjas színművésznek, Dr. Simonyi András diplomatának és Sumonyi Papp Zoltán József Attila-díjas költőnek, írónak.
  Plusz ajánló

  Antal-napi vigasság a Gödöllői Királyi Kastélyban

  Idén különleges családi nappal várja látogatóit a Gödöllői Királyi Kastély június 18-án, amely az építtetőnek Grassalkovich I. Antalnak állít emléket. Az egésznapos programban többek között meseelőadás, koncertek, épülettörténeti séta és múzeumpedagógiai foglalkozások is szerepelnek.
  Plusz hír

  Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

  A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.