Plusz

Cseh Tamás sosem hallott dalai is felcsendülnek a 14. Ördögkatlan Fesztiválon

2021.07.06. 16:15
Ajánlom
Magyarország egyetlen „mezítlábas” összművészeti fesztiválja augusztus 3. és 7. között ismét megnyitja kapuit a látogatók előtt Nagyharsányban és környékén, hogy a már jól ismert helyszíneken változatos irodalmi, képzőművészeti, zenei és színházi programokkal szórakoztassák a Katlan közönségét.

Az idei fesztivál díszvendége a Nézőművészeti Kft., Bereményi Géza, Pál István Szalonna és a Pannon Tükör folyóirat. Az esemény kiemelt vendége a 21 éves 30Y. Védnökük, Törőcsik Mari emlékére a zárónap előtti estén felcsendül Mozart Requiemje. A cél ezúttal is ugyanaz, mint az elmúlt években: egy minden akadályon átívelő kultikus közösségi tér megteremtése, ahol a fő szempont a minőségi szórakoztatás.

Lesz! Muszáj lennie!

Így indultak neki a szervezők tavaly is, de a vírus erősebbnek bizonyult. Ebben az évben azonban reális esély van arra, hogy valóban megrendezik a 14. Ördögkatlant. Tizennegyedik, mert ősszel, amikor „Zöldül a Katlan” címmel fákat ültettek a három településen, és elköszöntek a balszerencsét hozó 13-as számtól.

„Időközben elveszítettük védnökünket, Törőcsik Marit, akire augusztus 6-án Mozart Requiemjével emlékezünk majd. De mindketten, Cseh Tamás és Törőcsik Mari is örökös védnökként velünk maradnak, életük-életművük példa lesz számunkra” – mondták el Kiss Mónika és Bérczes László fesztivál igazgatók.

67563355_2800259993335873_8840777196235653120_o-115553.jpg

Ördögkatlan Fesztivál (Fotó/Forrás: Ördögkatlan Fesztivál)

DÍSZVENDÉGEK

 • Nézőművészeti Kft.

A független színházi csapat visszatérő vendége a Katlannak. Mucsi Zoltán „Kapa”, Scherer Péter „Pepe”, Kovács Krisztián, Katona László és Gyulay Eszter szakmai szövetségének gyökereit sok helyre (például a régi Krétakörbe) ereszti, de a Bárka Színházba is, amely a Katlannak is őshazája.

 • Bereményi Géza

Kossuth-díjas író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, rendező.

„Kutatni kezdtem az első, a legelső emlékképem után. Hátradőltem a székben. Amikor nagyanyám, Róza bilire akart szoktatni – ez jelent meg éles határozottsággal. De én még ennél is előbbre akartam lapozni, mert várakozott valami ott, mint kiderült: egy emberi őskép. Valaki fölém hajolt, egy sötét alak, a haja csiklandozta a bőrömet, a szája mozgott.”

BeremenyiGeza_ValuskaGabor-092645.jpg

Bereményi Géza (Fotó/Forrás: Margó Fesztivál / Valuska Gábor)

 • Pannon Tükör

A 25. születésnapját tavaly ünneplő Pannon Tükör kulturális folyóirat irodalmi beszélgetéseivel sokadjára vesz részt az Ördögkatlan Fesztiválon. A lapszámbemutatókkal – és egy kortárs dalszövegekből készült különleges Pannon Tükör-kiadvány bemutatójával – egybekötött beszélgetéseket Nagygéci Kovács József, a lap szerkesztője vezeti.

 • Pál István Szalonna

Liszt Ferenc-díjas népzenész, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője

„Igenis van helye a magyar népzenének a fesztiválokon, ahogyan ott kell lennie az V. kerületi romkocsmában és a MÜPA nagyszínpadán is. Ha az emberek az igazi módjával találkoznak, és megszólítja őket, akkor van jövője, van értelme. A népzene nem egy “kitalálmány”, mindig is az ember lelkivilágáról szólt. Beszippantja az embert, ha a valódi formájával találkozik.”

68334522_2797089810319558_4971425362379538432_o-123403.jpg

Ördögkatlan Fesztivál (Fotó/Forrás: Ördögkatlan Fesztivál)

KIEMELT PROGRAMOK

 • Mozart: Requiem - In Memoriam Törőcsik Mari

„Mozart Requiemje egy túlvilági lélegzet. Hogyan is hihetnénk egy ilyen zeneművet hallva, hogy a világegyetemnek nincs értelme? Kell, hogy legyen.” (Émile Cioran)

Közreműködik:

 • Pannon Filharmonikusok Zenekara / Nemzeti Filharmonikusok Kórusa
 • Szólisták: Bordás Barbara (szoprán), Kiss Judit Anna (mezzo), Tötös Roland (tenor), Kiss András (basszus)
 • Zenei vezető: Dinyés Dániel

117-115842.jpg

Törőcsik Mari (Fotó/Forrás: Keleti Éva)

 • Maszkpersely

A gondolat Háy Jánostól érkezett, a megvalósítás pedig Lengyel Csabát és csapatát, a „Játéknap Kft.”-t dicséri. Augusztusra megépül Nagyharsány központjában egy játékos kocka: egy maszkpersely. Ebbe zárhatják el a látogatók a feleslegessé vált maszkjaikat, amikortól az lehetségessé válik.

Ez az egyszerű, de felemelő gesztus magát az Időt ragadja meg. Múlt és Jövő találkozási pontja a Jelen minden momentuma, és ha ez az aktus egy közösség személyes jegyeit hordozó, kitüntetett pillanata, az maga a közös ünnep. Erre a közös ünnepre készülünk.

 • 30Y

Nyerő számok: nemcsak a 30, de a 21 is: 2021-ben 21 éves a 30Y, az Ördögkatlan állandó vendége. „Nehéz elképzelni, hogy a 30Y streamelt koncertet játsszon. Hogyan játszanánk koncertet elképzelt közönséggel? Pont az nincs akkor meg, ami miatt értelmet és erőt nyer a megszólalásunk.” Augusztus 7-én valóságos közönség által nyer erőt és értelmet egy koncert Nagyharsányban: a 21 éves 30Y koncertje a Katlan zárónapján.

 • Szent Efrém Férfikar – Háy János

Két közös produkcióra is készül Háy János és a Szent Efrém Férfikar. „Az öregtó felé” címmel a nagyharsányi templomban előbb elhangzik a szomorú változat (szakrális tér, szakrális zene, aminek mélyén megbújik a bizonyosság: Isten), majd másnap a Narancsligetben „A kéz” címmel a vidám változat (játékosság és humor, szeretet és szerelem és persze a vidám vírusirtás sem maradhat el).

Szent-Efrem-Ferfikar-3-fotokredit-Orban-Domonkos-ODPictures-161118.jpg

Szent Efrém Férfikar (Fotó/Forrás: Orbán Domonkos / Ördögkatlan Fesztivál)

 • Másnap

A kiindulópont számos előadatlan dal, amelyeket kész-félkész állapotban őriz a Cseh Tamás Archívum. A dalokat itt hallhatjuk először „élőben”. Tudathasadásos este: az előadók (Beck Zoli és Szűcs Krisztián) élnek, a szerzők (Cseh Tamás és Csengey Dénes) már nem. Nem hallhatják, hogy dalaik – amelyeket Tamás Bartók Béla utcai lakásán kazettás magnóra motyogtak-dúdoltak-énekeltek – végre megszületnek.

A zenés színházi este szerkesztője Csengey Balázs, akinek édesapja épp harminc éve halt meg.

  • Vucedol

  Az Ördögkatlan öt napja nem csak kiváló magyar és külföldi művészeket hoz el a közönségnek, de arra is lehetőséget biztosít a látogatóknak, hogy felfedezzék a környék kulturális-művészeti gazdagságát. Az Ördögkatlannak otthont adó Baranya megyében és a határon túli horvát területeken valaha a vidék legfontosabb őskori kultúrája, a Vučedoli kultúra virágzott. Ebből mutatunk ízelítőt: a játékos kedvűek a korszak autentikus elemeire épülő társasjáték által ismerhetik meg az őskori közösségek életét, a színházrajongók pedig egy interaktív vitaszínházi kalandjátékban lehetnek a bronzkori kultúra aktív résztvevői.

  A teljes és részletes program végigböngészhető az Ördögkatlan Fesztivál honlapján.

  Fejléckép: Cseh Tamás (fotó: a Cseh Tamás Archívum által őrzött hagyaték része)

  Programkereső

  hírlevél

  A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

  Legolvasottabb

  Színház

  A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

  A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
  Tánc

  Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

  A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
  Zenés színház

  Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

  A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
  Klasszikus

  Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

  A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
  Vizuál

  Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

  Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

  Nyomtatott magazinjaink

  Ezt olvasta már?

  Plusz ajánló

  A való világ aprócska mása: hétvégi város- és vasútmodell kiállítás Pestújhelyen

  Kicsit a legóról, de sokkal inkább a modellezés szerelmeseiről szól az a bemutató, amely három napig, május 20. és 22. között várja az érdeklődőket a Pestújhelyi Közösségi Házban, az 1-es Villamos Klub szervezésében.
  Plusz hír

  A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

  Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
  Plusz hír

  Játssz a hangokkal! – Bemutatkozik a Kreatív Hangtér a Magyar Zene Házában

  Interaktív játékokkal várja a közönséget a Magyar Zene Háza új egysége, a Kreatív Hangtér. A május 18-án megnyíló új kiállításon mindenki szabadon kísérletezhet hang és tér, zene és látvány kapcsolatával.
  Plusz hír

  A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

  Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.
  Plusz ajánló

  Kreativitás és környezetvédelem kapcsolódik össze az Eleven Tavasz fesztiválon

  Megújult programözönnel várja a helyieket és a Bartók Béla Boulevard-ra látogatókat az Eleven Tavasz, ahol a workshopokon dolgozhatunk vadnövényekkel, készíthetünk skandináv fűzött szíveket, alkothatunk növényi tintákkal, elkészíthetjük első makettünket.