Plusz

Csendet lélegezni a zajban – Programajánló a Sziget 2. napjára

2022.08.11. 07:55
Ajánlom
Aki lemaradt volna az első napon az alvóinstallációról vagy Mészáros Máté performatív sétájáról, az ma bepótolhatja. Közös lélegzésre, elcsendesedésre hívja a fesztiválozókat a francia Claire Ducreux táncművész, akinek különleges előadását egy olasz faluban töltött nyaralás inspirálta. Nézzetek be hozzánk a Fidelio támogatásával megvalósuló színház- és táncplaccra augusztus 11-én is!

Részletes program

12:30 – SLEEPING BEAUTY PROJECT: DREAM EXPERIMENT

A Sleeping Beauty projekt egy alvó installáció, amely segítségével a fesztiválozók egy vezetett altatásban vehetnek részt. Nyugágyban fekve pihenhetünk, bizonyos érzékszerveink stimulálásán keresztül pedig az álom és ébrenlét határán lebegve frissülhetünk fel. Az álomtúrák harminc percesek.

14:00 – MÉSZÁROS MÁTÉ: A TÁVOLSÁG MECHANIKÁJA – PERFORMATÍV SÉTA

Közös mozgásra és alkotásra hívja a résztvevőket Mészáros Máté és csapata. A szigetlakók délutánonként A távolság mechanikája című koreográfiát alkothatják újra közösen, így egy órára kipróbálhatják, milyen kortárs táncossá válni.

15:00 – CIE CLAIRE DUCREUX: SILENCIS (30’)

A francia Claire Ducreux táncművész 1998-ban költözött Barcelonába, ahol tánc-és színházi előadásokkal, majd egy interaktív bohóc show-val kísérletezett. A több díjjal is jutalmazott Silencis előadás közös lélegzésre invitálja a nézőket. Megmutatja, hogy a csenddel és a befelé figyeléssel hogyan juthatunk közelebb legbelsőbb énünkhöz. 

16:00 – AHA (30’)

Az AHA társulata munkafolyamatuk során az ütközés és a konfrontáció témakörével foglalkozik: fizikális és szellemi perspektívákat keresnek, majd az ezekből megjelenő asszociációkat variálják.

17:00 – UN LOUP POUR L'HOMME: CUIR (40’)

A vonzás és vonzódás témakörét járja körbe a Cuir duettje, amelyben két béklyózott férfi játszik egymás testének manipulálásával.

18:00 – CIA MARROCH: ENTRE NOSOTROS (20')

A spanyol Marroch tánctársulat három művészből áll, akik különböző mozgásnyelvek fúzióját mutatják meg a nézőknek. Az alicantei Santa Polában 2018-ban alapított formáció tagjai olykor öltözetükben is eltérnek a megszokottól és szkafanderben lépnek színpadra.

20:00 – FOCO ALAIRE – L’ORCHESTRA SONIDER LOSTHEMAS (60’)

A mexikói társulat a tánc, a zene, a dráma és a szöveg konvenciónak megbontásával próbálja meg újraértelmezni a művészet határait. A Foco alAire-t csapata Európán kívül Dél-Amerikában és Japánban is bemutatkozott már, nemzetközi fesztiválok keretében.

21:00 – MÁRKUS SÁNDOR: THE VISUAL SENSE OF TOUCH

A pandémia alatt kezdett el 3D animációt és tervezést tanulni Márkus Sándor bábművész, látványtervező, aki egy különleges, interaktív bábinstallációt mutat be a Szigeten. Az elmúlt két év korlátozásai után a fesztivál szervezői szimbolikusan ezzel az művel fejezik ki hálájukat, hogy ismét együtt szigetelhetünk.

23:15 – INSECTOTRÓPICS: THE LEGEND OF BURNING MAN (45')

A 2011-ben, Barcelonában alakult társulat előadásain élőben, a néző szeme láttára születik meg az alkotás, legyen szó festményről, színdarabról vagy zenéről. A formáció az elmúlt tíz évben bejárta egész Európát, Latin-Amerikát, sőt Ázsiát is. A Szigetre a The Legend of Burning Man című darabjukat hozzák el, amelyet Mohamed Bouazizi, egy tunéziai utcai árus inspirált, aki 2010. december 17-én felgyújtotta magát. Ez az esemény vezetett el a jázminos forradalom kirobbanásához, közvetve pedig az arab tavaszhoz.

Tabuk nélkül, nyitottan – Idén is vár a Magic Mirror sátor!

A Magic Mirror sátor már húsz éve a nyitottságról, a toleranciáról és az elfogadásról szól. Idén is tabuk nélküli, felhőtlen szórakozást ígérnek a szervezők, akik kabaréval, cirkusszal, burleszkkel, koncertekkel, drag queenek és drag kingek fellépésével emelik az est hangulatát. A helyszín egyik legizgalmasabb programjának idén is az esti showműsor ígérkezik: a nagysikerű LIMBO rendezője Scott Maidment és csapata Ausztráliából érkezik a fesztiválra, hogy lenyűgözze a közönséget, mégpedig egy olyan előadással, amely kizárólag a Szigetre készült, Can’t stop, won’t stop címmel. A showműsorok mellett workshopokkal, stand-up comedy előadásokkal, filmvetítésekkel és panelbeszélgetésekkel várják az érdeklődőket, akik a nemzetközi LMBTQ trendeket is megismerhetik.

A 2010-ben alakult angol pop-rock banda, a Bastille több mint 11 millió lemezt adott el világszerte. A négy tagot számláló népszerű csapat 19:30-tól csap a húrok közé a nagyszínpadon.  Ugyanitt, az est sztárvendégeként az amerikai indie rock együttes, a Kings of Leon lép színpadra 21:15 perckor. A három testvérből és egy unokatestvérből álló formáció első sikereit az Egyesült Királyságban érte el, ahol a BBC Top 40-es listáján kilenc daluk is szerepelt. Mára azonban az USA-ban és Ausztráliában is híresek.

Jegyvásárlás ide kattintva! >>> 

Fejléckép/Forrás: Sziget Official

 

A kirekesztés ellen is kampányol az idei Sziget

Kapcsolódó

A kirekesztés ellen is kampányol az idei Sziget

Egy hónap sincs már hátra, hogy két év kihagyás után kezdetét vegye az idei Sziget, ahol magunk mögött hagyhatjuk a mindennapok nyűgét, és elmerülhetünk a programok sűrűjében augusztus 10. és 15. között.

A Sziget nélkül már nagyon nehéz lenne elképzelnünk az életünket – Kardos József programigazgató a Fülbemászóban

A Sziget nélkül már nagyon nehéz lenne elképzelnünk az életünket – Kardos József programigazgató a Fülbemászóban

Egy hét múlva kezdődik a Sziget. A két év kihagyás után jelentkező fesztiválra több mint ötven országból várják a fellépőket, a zenei kínálat mellett pedig ezúttal is gazdag felhozatal lesz kísérőprogramokból. Kardos Józseffel, a Sziget programigazgatójával Várhegyi András beszélgetett a Fülbemászóban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Klasszikus

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

„Csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól” – Ata Kandó fotókiállítása az 1956-ban elmenekült gyerekekről

„Azoknak az embereknek, különösen a gyerekeknek a sorsát akartam megmutatni, akik nagyobb szabadságért harcoltak a kommunista Magyarországon” – mondta a 103 évet élt Ata Kandó fotóművész egy korábbi interjújában az 1956-os menekülthullám idején készített gyerekportréi kapcsán. Ezekből a képekből láthatunk most egy válogatást a PaperLab Galériában, Messzemenők címmel. 
Vizuál

Több ezer műtárggyal várja a látogatókat az Art Market Budapest

Több mint ötszáz kiállító művésszel és több ezer alkotással várja az Art Market Budapest az érdeklődőket október 6-9. között a Bálnában. Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vásárát a Duna-parti épület négy emeletén összesen mintegy 8.000 négyzetméteren építik fel. A vásár idei díszvendége Szerbia.
Színház

Játék! – Ádám és Éva, kifordítva

Október 14-én érkezik a SzínházTV online felületére Vinnai András Garzonpánik című darabja, Szabó Győzővel, Klem Viktorral és Pálos Hannával a főszerepben. Játsszon a Fidelióval, és kövesse Ön is az előadást kényelmesen, a kanapéjáról!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

A nem hallható zene – felvételek a környező világ rezgéseiből

A zenei világnap alkalmából érdemes eltűnődni, mi is a muzsika, és milyen rezgések léteznek a hallható tartományon túl. Bemutatunk néhány művészt és tudóst, kísérletező kedvű alkotókat, akik a körülöttünk lévő világ alig érzékelhető hangjait dolgozzák fel.
Plusz gyász

Elhunyt Coolio, a híres amerikai rapper

Az 59 éves zenész a Gangsta's Paradise című ikonikus slágerével vált világhírűvé. Haláláról régi menedzsere, Jarez Posey számolt be az amerikai médiának – írja a BBC.
Plusz gyász

Elhunyt Ipacs László dobos

A Vágtázó Halottkémek egykori alapítója 65 éves volt, halálának hírét lánya tudatta a Facebookon. A temetésről később intézkednek.
Plusz ajánló

Az ősz mámora az októberi Fidelióban

Már fellelhető országszerte a Fidelio Magazin 2022. októberi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint több vidéki színház kínálatával.
Plusz ajánló

Patti Smith-napot rendeznek a Freeszfe hallgatói

Jóformán minden művészeti ág képviseli magát október 1-jén a hét helyszínen zajló Patti Smith-napon, koncert, színház, kiállítás, tánc, és megannyi program várja azokat, akik szeretik átlépni a megszokott határokat.