Plusz

Csíkszeredai Régizene Fesztivál

2011.07.04. 20:21
Ajánlom
Július 11-17. között rendezik meg a 31. Csíkszeredai Régizenei Fesztivált és a 4. Régizenei Nyári Egyetemet.

A három évtizede létező Csíkszeredai Régizene Fesztivál számos újdonsággal várja a közönséget 2011-ben: új zenei témákkal, premier előadásokkal, ritkán hallott zeneszerzők műveivel és a fesztivál repertoárjában új hangszerekkel. A koncertek és programok témái a kelet- és nyugat-európai zenetörténeti kapcsolatokra hívják fel a figyelmet.

A Csíkszeredába látogatók hallhatják az Észak-Olaszországból érkező Dramsam együttest, akik az itáliai középkori és reneszánsz zene kitűnő előadói. Fellépnek a fesztivál jól ismert szereplői a magyarországi Kobzos Kiss Tamás, Erdal Şalikoğlu, a Musica Historica, a hazai Flauto Dolce, Collegium, Codex és a Lyceum Consort együttesek. A fesztivál több koncertje is nemzetközi együttműködésében jön létre, s a fesztivál zenei projektjeibe bekapcsolódik több jelenleg Nyugat-Európa neves régizenei intézményeiben tevékenykedő muzsikus is. Folytatódik az egyedi kezdeményezés, a Barokk Fesztiválzenekar, amely a barokk hangszeres muzsikusokat fogja össze, Ulrike Titze, barokk hegedűművész vezetésével. A szeredai közönség egy új hangszerrel ismerkedhet meg, a barokk trombitával, amelyet Hegyi Gábor szólaltat meg.

A feszitvállal párhuzamosan negyedik alkalommal indul a Régizenei Nyári Egyetem, ahol a tanulni vágyó zenészek nemzetközi hírnevű oktatókkal tanulhatnak régizenei műveket historikus előadásmódban.

Mesterkurzusok:

barokk hegedű - Ulrike Titze (Németország)

barokk oboa - Guido Titze (Németország)

viola da gamba és számozott basszus - Ilse L. Herbert (Románia)

ének - Kiss Noémi (Magyarország)

furulya és fuvola - Széplaki Zoltán (Magyarország)

lant és gitár - Kónya István (Magyarország)

reneszánsz és barokk tánc - Kovács Gábor (Magyarország)

ütőhangszerek a régizenében, ütőhangszeres kamarakurzus: zenei játékok, rögtönzés, szólamszerkesztés - Kasza Roland (Magyarország). Közreműködik: Sudár Balázs (Magyarország)

reneszánsz együttes mesterkurzus - Csörsz Rumen István (Magyarország)

A fesztivál szervezője a Hargita Megyei Kulturális Központ, társszervezői Hargita Megye Tanácsa és Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Információk és regisztrálási lehetőség a mesterkurzusokra a  http://www.musica-antiqua-hr.ro/ oldalon.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Kulturális sokszínűség a ZsiMü kínálatában

Az eredetileg májusra tervezett Zsidó Művészeti Napok programjai a világjárvány miatt nem tudtak megvalósulni, így rendhagyó módon októbertől decemberig tart a zsidó kultúra ünnepe, melynek kínálatában izgalmas előadások, egyedi felállású zenei formációk, népszerű művészek és egy különleges kiállítás is szerepel a már jól ismert helyszíneken.
Plusz ajánló

Kulturális programok középpontjában a vadászat

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódó kulturális fesztivál utolsó öt napja is izgalmas és tartalmas programokat kínál. Az események között megtalálhatók klasszikus és világzenei koncertek, filmvetítés, színházi előadás, valamint képző- és iparművészeti tárlatok, amelyek részben a világkiállítás időszakán túl is látogathatók lesznek.
Plusz dalszerzők napja

„És jött a doktor...” – Így segít a zene pandémia idején 

Az Artisjusnak a Dalszerzők Napja alkalmából készített felmérése szerint a koronavírus-járvány idején a magyarok 64 százalékának segített a muzsika, különösen a legfiatalabbaknak és a legidősebbeknek.
Plusz hír

Mától Szabó Magda nevét viseli egy pasaréti sétány

Az írónő születésnapján, október 5-én utcanévtáblát avattak a Mammut Bevásárlóközpont és a Széllkapu Park közötti sétányon. A területen elhelyeztek egy könyvszekrényt is, amelybe bárki hozhat, és amelyből bárki vihet olvasnivalót – Szabó Magda köteteit is.
Plusz ajánló

Fáy Miklós: Minden lemez időutazás

Állandó rovatában Fáy Miklós zenekritikus ezúttal a Hungarotonnál megjelent, Georg Philipp Telemann kettős- és hármasversenyeit tartalmazó lemez mellett könyvet, koncertet és kiállítást is ajánl.