Plusz

Csíkszeredai Régizenei Fesztivál 2011. július 11-17. - Régizenei Nyári Egyetem 2011. július 11-16.

2011.05.27. 21:10
Ajánlom
1979. szeptember 20-án a Barozda együttes fellépett a Kájoni János születésének 350. évfordulója alkalmából szervezett, In Memoriam Joannes Kajoni című emlékműsoron a Mikó-vár udvarán. Itt vetették föl a későbbiekben évente megrendezett Régizene Fesztivál ötletét. 1980. június 7–9. között tartották az első Régizene Fesztivált, amelyen a Barozda-tagokból alakult és további közreműködőkkel bővített Kájoni együttes magyar vonatkozású, XVI–XVII. századi európai tánczenével mutatkozott be. A sikeren fölbuzdulva, a rendezők fölvetették a továbbfejlesztés lehetőségeit: „Föltétlenül a helyi adottságok – a Kájoni-örökség, na meg annak ápolója, a Mikó-vár, a 2600 síppal rendelkező somlyói orgona – igénylik, hogy a Csíkszeredai Régizene Fesztivál olyan országos rendezvénnyé váljék, amelynek nemzetközi kitekintése legyen.”

1980-tól néhány esztendeig minden nyáron színvonalas koncertek színhelye volt a Mikó-vár udvara. A fesztivál bemutatkozási, fellépési lehetőséget teremtett a régi zene szerelmeseinek, ugyanakkor szakmai fórum szerepét is betöltötte. Csíkszereda a régi zene fővárosává vált - s így még keservesebb volt a csalódás: a VII. Régizene Fesztivált (1986) két nappal a rendezvény kezdete előtt egy Bukarestből érkezett rendelet állítja le. Történelmi fordulatra volt szükség, hogy 1990-ben újra meg lehessen szervezni a zene meghitt ünnepnapjait.

Az elmúlt esztendőkben a megyei és városi önkormányzat vállalta magára a Régizene Fesztivál szervezését és finanszírozását, s valójában ez a szándék példázza a legkiválóbban közintézményeink együttműködését régiónkban. A fesztivál közös munka, közös megvalósítás és felelősségvállalás jelentőségére figyelmeztet. (Részletek a 2004. évi Régizene Fesztivál műsorfüzetének előszavából).

Csíkszeredai Régizene Fesztivál

2011. július 11-17.

Régizenei Nyári Egyetem 2011. július 11-16.

Mesterkurzusok

•barokk hegedű - Ulrike Titze (Németország)
•barokk oboa - Guido Titze (Németország)
•viola da gamba és basso continuo - Ilse L. Herbert (Románia)
•ének - Kiss Noémi (Magyarország)
•furulya és fuvola - Széplaki Zoltán (Magyarország)
•lant és gitár - Kónya István (Magyarország)
•reneszánsz és barokk táncok - Kovács Gábor (Magyarország)
•ütőhangszerek a régizenében, ütőhangszeres kamarakurzus: zenei játékok, rögtönzés, szólamszerkesztés - Kasza Roland (Magyarország). Közreműködik: Sudár Balázs (Magyarország).
•reneszánsz együttes mesterkurzus - Csörsz Rumen István (Magyarország)
Csembalón kísér:

Paul Cristian, Amalia Goje, Kostyák Zsuzsa (Románia)

A kurzushallgatók részt vehetnek a Régizene Fesztivál ingyenes koncertjein.

Tudnivalók

A kurzus ára: 65 euró. Beiratkozás és információk:

Hargita Megyei Kulturális Központ, 530102 Csíkszereda, Temesvári sugárút 4. szám, tel.: 0266-372044, kultura@ccenter.ro.

Szálláslehetőség 2-3 ágyas szobákban, 45 lej/éjszaka reggelivel.

A Nyári Egyetem helyszíne a Nagy István Művészeti Líceum.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz szfinx

Új szfinx-szobrot találhattak Egyiptomban

Keveset tudni a frissen felfedezett szoborról, de a jelek szerint a gízai piramisok mellett álló világhírű látványosság mellett ez lehet a második egyiptomi szfinx.
Plusz ajánló

A színpad mint rituális tér – a Fidelio programjai a Sziget 7. napján

Vannak az életben olyan találkozások, amelyek egy csapásra megváltoztatják a világnézeted, amelyektől új emberré válsz. A Fidelio Színház- és Táncsátorban kedvedre válogathatsz a magyar és nemzetközi produkciók közül, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak. Íme a 7. nap kínálata.
Plusz hírek

Parazita élt a szemében - képet festett róla

Sok művész merít ihletet az saját élményeiből, akár szenvedéseiből - Ben Taylor viszont ennél is tovább ment: azt állítja, képének csak részben ő az alkotója.
Plusz ajánló

„A folyamatos mozgás tesz minket teljessé” – a Fidelio programjai a Sziget 6. napján

A Fidelio Színház- és Táncsátor hétfői kínálatában Cserepes Gyula lehámozza a nézők szégyenlősségét, miszerint a hangszer és a színpad érinthetetlen, a dél-koreai Silentium című produkció pedig bemutatja, hogyan töltődik fel a testünk és a lelkünk. Nézz be hozzánk!
Plusz ajánló

Egy férfi fantáziálásának megvalósulása – a Fidelio programjai a Sziget 5. napján

Repkednek a csókok, szétnyílnak a lábak, ringanak a csípők és magasba emelkednek a fenekek – mindez Roy Assaf Lányok című előadásában, amely után lehetőségünk van megnézni a fiúkról szóló verziót is ugyancsak ezen a napon. Vár a Fidelio Színház- és Táncsátor a Szigeten!