Plusz

csókolózni a múzsával

2011.08.08. 00:41
Ajánlom
... avagy bolyongás a rendező agyának termeiben és folyosóin

tisztul a káosz.

ez azért megnyugtató.

a tegnapi és a mai próbáknak a legfontosab hozadéka az volt, hogy kilátunk a fejünkből. bekalandoztuk a vas utca összes termeit, minden zugba elrejtettünk egy-egy meglepetést (itt jelenetekre gondolok), a pincétől (alvilág, mi más?) a lányvécén keresztül (kalüpszó nimfa szigete) a folyosókon át a színháztermekig. igazi vándorút, igazi kaland várja majd a nézőket. persze kaland lesz ez a színésznövendékeknek is, hiszen a jelenetek ilyesfajta rendszere nagyfokú rugalmassásot követel majd tőlük és jó helyzetfelismerő, valamint improvizációs készséget. ez iszonyú nehéz feladat!

tegnap, az énekpróba ideje alatt az előtérbe vonultunk dórival, hogy pontot tegyünk néhány nyitva hagyott mondat végére. órákig csókolóztunk a múzsával és néhány "apró változtatást" eszközöltünk a szövegkönyvben. (ezek szavakká formálásan ügyködik dóri ezekben a percekben is, otthon - szegény...) ha minden jól megy (és miért ne így lenne?), izgalmas előadás lesz ebből!

a dalok egyre jobban éneklődnek, a szövegek egyre jobban mondódnak, a figurák egyre jobban körvonalazódnak.

holnap (már ma!) hétfő.

jön a munka neheze.

gábor (a tervezőnk) magára vállalta a bábkészítés terheit, így többet tudunk bíbelődni a jeletekkel. ez jó. viszont ehhez jó volna kézbe venni odüsszeuszt hamarosan, hiszen sok múlik rajta! (nauszikaá készült el először; roppant bájos figura és jól is mozgatható.)

sokat improvizálunk. ez hasznos, most tapasztalom csak igazán, hogy mennyire! szabadságot ad a színészeknek, nekünk meg ötletet. az ember felkészül otthon, utánanéz dolgoknak, olvas könyveket, olvassa az alapművet, néz filmet és hallgat zenét, hogy inspirálódjon, megpróbálja lemodellezni a jeleneteket (általában tízdarabos zewa zsebkendőkkel, ez esetben bögrék voltak az elszenvedő alanyok), de semmi (értsd: SEMMI!) nem olyan inspiráló, mint ami egy lazán felvázolt helyzet alapján a játszókból kikívánkozik! a szabadság szárnyakat tud adni.

persze aztán ki kell gubancolni az összebogozódott szálakat, de ha megszületnek a figurák, már sokkal könnyebb instruálni, és mi lehet jobb annál, mint amikor a játszókból, az ő személyes ötleteikből építkezel?

ma reggelre (vagy legkésőb délutánra) minden szereplő megírta az önéletrajzát. persze nem a sajátját, hanem a szerepéét. izgalmas, jó dolgok születtek, épp azon gondolkodunk dórival, hogy hogyan használjuk fel a szövegeket a későbbiekben.

amikor ma hazajöttem, árész figuráján töprengtem. a legelején is voltak persze gondolataim már, de nem volt az igazi. ma figyeltem, mit csinál dani a próbákon, aztán dórival beszéltem eről telefonon és most rájöttem, hogyan működik a srác! (dani azt hiszem, már rég rájött amúgy, inkább csak én voltam lemaradva...)

héphaisztosz csupa meglepetés. amikor azt hiszem, már nem lehet nála szomorúbb srác az osztályban, akkor kari felolvassa az önéletrajzát és könnyes lesz a szemem...

hádészhoz is tomi adta meg ma a kulcsot. az írása, ha egész pontos akarok lenni. az ő szerepét ma elég jelentősen kibontottuk, egyelőre fejben, de hamarosan papírra vetül ez is!

termékeny napok vannak mögöttünk - most itt az ideje, hogy elkezdjünk még többet dolgozni! (bár a mai 12 és fél óra sem volt kevés...)

utálom a hétfőket, de ezt most nagyon várom!

bejegyezte: tg

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.
Klasszikus

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Színház

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Plusz hír

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Plusz ajánló

Félénél jár az első Liszt Ünnep – ezek a programok várnak még ránk!

Már most felejthetetlen pillanatokkal gazdagodhattunk, pedig még számos izgalmas programot tartogat a Müpa október 24-ig zajló őszi kulturális eseménysorozata.
Plusz ajánló

Halk lombok alatt – Megjelent a novemberi Fidelio

Ingyenes programmagazinunk legfrissebb számában az időrendi bontások és ajánlók mellett számos interjút és magazinos anyagot olvashat. A novemberi számot keresse országszerte, az ismert terjesztési pontokon vagy lapozzon bele online!
Plusz ajánló

Színészek kalauzolnak végig a Szépművészeti terein

Az elmúlt évben a járványhelyzet miatt félbeszakadt a Szépművészeti Múzeumban nagy sikerrel futó Textúra című sorozat. A tervezett kilenc előadásból csupán kettőt láthatott a nagyközönség, de október 19-től újra folytatódik a különleges összművészeti program, amely változatlan tartalommal és színészi gárdával várja az érdeklődőket.