Plusz

csókolózni a múzsával

2011.08.08. 00:41
Ajánlom
... avagy bolyongás a rendező agyának termeiben és folyosóin

tisztul a káosz.

ez azért megnyugtató.

a tegnapi és a mai próbáknak a legfontosab hozadéka az volt, hogy kilátunk a fejünkből. bekalandoztuk a vas utca összes termeit, minden zugba elrejtettünk egy-egy meglepetést (itt jelenetekre gondolok), a pincétől (alvilág, mi más?) a lányvécén keresztül (kalüpszó nimfa szigete) a folyosókon át a színháztermekig. igazi vándorút, igazi kaland várja majd a nézőket. persze kaland lesz ez a színésznövendékeknek is, hiszen a jelenetek ilyesfajta rendszere nagyfokú rugalmassásot követel majd tőlük és jó helyzetfelismerő, valamint improvizációs készséget. ez iszonyú nehéz feladat!

tegnap, az énekpróba ideje alatt az előtérbe vonultunk dórival, hogy pontot tegyünk néhány nyitva hagyott mondat végére. órákig csókolóztunk a múzsával és néhány "apró változtatást" eszközöltünk a szövegkönyvben. (ezek szavakká formálásan ügyködik dóri ezekben a percekben is, otthon - szegény...) ha minden jól megy (és miért ne így lenne?), izgalmas előadás lesz ebből!

a dalok egyre jobban éneklődnek, a szövegek egyre jobban mondódnak, a figurák egyre jobban körvonalazódnak.

holnap (már ma!) hétfő.

jön a munka neheze.

gábor (a tervezőnk) magára vállalta a bábkészítés terheit, így többet tudunk bíbelődni a jeletekkel. ez jó. viszont ehhez jó volna kézbe venni odüsszeuszt hamarosan, hiszen sok múlik rajta! (nauszikaá készült el először; roppant bájos figura és jól is mozgatható.)

sokat improvizálunk. ez hasznos, most tapasztalom csak igazán, hogy mennyire! szabadságot ad a színészeknek, nekünk meg ötletet. az ember felkészül otthon, utánanéz dolgoknak, olvas könyveket, olvassa az alapművet, néz filmet és hallgat zenét, hogy inspirálódjon, megpróbálja lemodellezni a jeleneteket (általában tízdarabos zewa zsebkendőkkel, ez esetben bögrék voltak az elszenvedő alanyok), de semmi (értsd: SEMMI!) nem olyan inspiráló, mint ami egy lazán felvázolt helyzet alapján a játszókból kikívánkozik! a szabadság szárnyakat tud adni.

persze aztán ki kell gubancolni az összebogozódott szálakat, de ha megszületnek a figurák, már sokkal könnyebb instruálni, és mi lehet jobb annál, mint amikor a játszókból, az ő személyes ötleteikből építkezel?

ma reggelre (vagy legkésőb délutánra) minden szereplő megírta az önéletrajzát. persze nem a sajátját, hanem a szerepéét. izgalmas, jó dolgok születtek, épp azon gondolkodunk dórival, hogy hogyan használjuk fel a szövegeket a későbbiekben.

amikor ma hazajöttem, árész figuráján töprengtem. a legelején is voltak persze gondolataim már, de nem volt az igazi. ma figyeltem, mit csinál dani a próbákon, aztán dórival beszéltem eről telefonon és most rájöttem, hogyan működik a srác! (dani azt hiszem, már rég rájött amúgy, inkább csak én voltam lemaradva...)

héphaisztosz csupa meglepetés. amikor azt hiszem, már nem lehet nála szomorúbb srác az osztályban, akkor kari felolvassa az önéletrajzát és könnyes lesz a szemem...

hádészhoz is tomi adta meg ma a kulcsot. az írása, ha egész pontos akarok lenni. az ő szerepét ma elég jelentősen kibontottuk, egyelőre fejben, de hamarosan papírra vetül ez is!

termékeny napok vannak mögöttünk - most itt az ideje, hogy elkezdjünk még többet dolgozni! (bár a mai 12 és fél óra sem volt kevés...)

utálom a hétfőket, de ezt most nagyon várom!

bejegyezte: tg

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.
Plusz balaton

Nyár, kultúra, Balaton

Magyarország és a Balaton-part leghosszabb összművészeti fesztiválja 2018. június 22-én kezdődik, és egészen augusztus 26-ig tart.