Plusz

csókolózni a múzsával

2011.08.08. 00:41
Ajánlom
... avagy bolyongás a rendező agyának termeiben és folyosóin

tisztul a káosz.

ez azért megnyugtató.

a tegnapi és a mai próbáknak a legfontosab hozadéka az volt, hogy kilátunk a fejünkből. bekalandoztuk a vas utca összes termeit, minden zugba elrejtettünk egy-egy meglepetést (itt jelenetekre gondolok), a pincétől (alvilág, mi más?) a lányvécén keresztül (kalüpszó nimfa szigete) a folyosókon át a színháztermekig. igazi vándorút, igazi kaland várja majd a nézőket. persze kaland lesz ez a színésznövendékeknek is, hiszen a jelenetek ilyesfajta rendszere nagyfokú rugalmassásot követel majd tőlük és jó helyzetfelismerő, valamint improvizációs készséget. ez iszonyú nehéz feladat!

tegnap, az énekpróba ideje alatt az előtérbe vonultunk dórival, hogy pontot tegyünk néhány nyitva hagyott mondat végére. órákig csókolóztunk a múzsával és néhány "apró változtatást" eszközöltünk a szövegkönyvben. (ezek szavakká formálásan ügyködik dóri ezekben a percekben is, otthon - szegény...) ha minden jól megy (és miért ne így lenne?), izgalmas előadás lesz ebből!

a dalok egyre jobban éneklődnek, a szövegek egyre jobban mondódnak, a figurák egyre jobban körvonalazódnak.

holnap (már ma!) hétfő.

jön a munka neheze.

gábor (a tervezőnk) magára vállalta a bábkészítés terheit, így többet tudunk bíbelődni a jeletekkel. ez jó. viszont ehhez jó volna kézbe venni odüsszeuszt hamarosan, hiszen sok múlik rajta! (nauszikaá készült el először; roppant bájos figura és jól is mozgatható.)

sokat improvizálunk. ez hasznos, most tapasztalom csak igazán, hogy mennyire! szabadságot ad a színészeknek, nekünk meg ötletet. az ember felkészül otthon, utánanéz dolgoknak, olvas könyveket, olvassa az alapművet, néz filmet és hallgat zenét, hogy inspirálódjon, megpróbálja lemodellezni a jeleneteket (általában tízdarabos zewa zsebkendőkkel, ez esetben bögrék voltak az elszenvedő alanyok), de semmi (értsd: SEMMI!) nem olyan inspiráló, mint ami egy lazán felvázolt helyzet alapján a játszókból kikívánkozik! a szabadság szárnyakat tud adni.

persze aztán ki kell gubancolni az összebogozódott szálakat, de ha megszületnek a figurák, már sokkal könnyebb instruálni, és mi lehet jobb annál, mint amikor a játszókból, az ő személyes ötleteikből építkezel?

ma reggelre (vagy legkésőb délutánra) minden szereplő megírta az önéletrajzát. persze nem a sajátját, hanem a szerepéét. izgalmas, jó dolgok születtek, épp azon gondolkodunk dórival, hogy hogyan használjuk fel a szövegeket a későbbiekben.

amikor ma hazajöttem, árész figuráján töprengtem. a legelején is voltak persze gondolataim már, de nem volt az igazi. ma figyeltem, mit csinál dani a próbákon, aztán dórival beszéltem eről telefonon és most rájöttem, hogyan működik a srác! (dani azt hiszem, már rég rájött amúgy, inkább csak én voltam lemaradva...)

héphaisztosz csupa meglepetés. amikor azt hiszem, már nem lehet nála szomorúbb srác az osztályban, akkor kari felolvassa az önéletrajzát és könnyes lesz a szemem...

hádészhoz is tomi adta meg ma a kulcsot. az írása, ha egész pontos akarok lenni. az ő szerepét ma elég jelentősen kibontottuk, egyelőre fejben, de hamarosan papírra vetül ez is!

termékeny napok vannak mögöttünk - most itt az ideje, hogy elkezdjünk még többet dolgozni! (bár a mai 12 és fél óra sem volt kevés...)

utálom a hétfőket, de ezt most nagyon várom!

bejegyezte: tg

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Könyv

Hallgass egyperceseket Örkény István előadásában!

Színdarabok és interjúk felvételei mellett felolvasások hanganyaga és fotók is elérhetőek az OSZK honlapján, amelyet a ma negyven éve elhunyt író, dramaturg emlékének szenteltek.
Könyv

Térey János irodalmi életműve az internetre kerül

A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) posztumusz tagjává választotta a június 3-án elhunyt Térey János költőt, írót, drámaírót, műfordítót, így hamarosan hozzáférhetővé válik életműve a DIA honlapján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz videó

„Többféle szépség létezik” – Varga Erika és Wiedemann Bernadett a Kult50-ben

Varga Erika ötvösművész, tervező a Romani Designért, Wiedemann Bernadett operaénekes Az álarcosbálban és a Candide-ban nyújtott alakításáért került be a Kult50-be. A két alkotó családról, tradícióról, szépségről és a kedves szigorról beszélget videónkban.
Plusz videó

Így készült a Partitúra Zala-megyei adása

Tévétorony, bivalyfarm, Bezeréd - a zalai dombok alatt kalandozik a Partitúra, werkvideó-sorozatunkban bepillantunk a kulisszák mögé. Ezúttal Zala-megyébe kísértük el Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorát. 
Plusz kutatás

A zene, amitől kevésbé csípnek a szúnyogok

A zene hatásáról különféle helyzetekben már számtalan kutatást végeztek, tudjuk, hogy a muzsika a bűnözőktől a kutyákig mindenkire jó hatással van. A szúnyogokról nem is beszélve.
Plusz hír

Kulka János, Péterfy Bori és Reisz Gábor az idei Ördögkatlanon

Félezernél is több színházi, könnyű-, világ- és klasszikus zenei, táncszínházi, filmes, irodalmi és egyéb programmal várja a látogatókat július 30. és augusztus 3. között a 12. Ördögkatlan Fesztivál, ahol idén a Fidelio Színpad is a helyszínek között szerepel.
Plusz Partitúra

Zala-megyében kalandozik a Partitúra

Néprajz, olaj, történelem és zene. A Partitúra kulturális időutazása ezúttal a pannon dombok alatt folytatódik szerdán este a Duna televízióban. A műsor ősi dallamok nyomába ered, méghozzá különleges nők főszereplésével.