Plusz

Culture Moves Europe – Mobilitási program művészeknek és kulturális intézményeknek

2023.11.15. 11:30
Ajánlom
Újra pályázhatnak egyéni művészek, kulturális szakemberek és fogadóintézmények a Culture Moves Europe program keretében megnyílt felhívásokra.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A Culture Moves Europe (CME) program támogatásokat nyújt a Kreatív Európa programban résztvevő országokban tevékenykedő művészek, kulturális szakemberek és befogadó intézmények számára. A programnak két alterülete van: Egyéni mobilitás művészek és kulturális szakemberek számára és Rezidenciaprogramok fogadó szervezetek számára.

Egyéni mobilitás

Az alterület újdonsága, hogy lehetővé teszi az egyéni vagy csoportos pályázást művészek, kulturális szakemberek és művészcsoportok számára. A pályázaton résztvevő művészek alapvetően háromféle támogatást kapnak: napidíjat, a távolság függvényében utazási támogatást, valamint kiegészítő támogatásokat (családi támogatás, fogyatékkal élők támogatása, zöld utazási lehetőségek igénybevétele esetén és tengerentúli területekről érkező művészek támogatása).

A pályázat benyújtási határideje: 2024. május 31-ig minden hónap utolsó napján éjfélig.

A pályázati felhívás, valamint a pályázáshoz szükséges dokumentumok elérhetők az Európai Bizottság oldalán. A Kreatív Európa Iroda honlapján magyar nyelvű összefoglaló olvasható a pályázati feltételekről, valamint a pályázás menetéről.

 

Rezidenciaprogramok

Az alterületre olyan szervezetek és művészek pályázatait várják, akik képesek megszervezni, hogy külföldi művészeket és kulturális szakembereket fogadjanak egy rezidenciaprogram keretében. Fontos, hogy a támogatásra jogi személyiséggel rendelkező, a Kreatív Európa programban résztvevő ország területén működő és bejegyezett szervezetek jogosultak, amik rendelkeznek kapacitással arra, hogy művészek csoportjait fogadják (pl. személyzet, létesítmények, mentorálás).

A Rezidenciaprogramok keretében a következő támogatások érhetőek el: vendéglátási díj, napidíj, a távolság függvényében utazási támogatás, valamint kiegészítő támogatások (családi támogatás, fogyatékkal élők támogatása, zöld utazási lehetőségek igénybevétele után, tengerentúli területekről érkező művészek).

A pályázatok benyújtási határideje: 2024. január 16. 23:59 (CET)

A pályázati felhívás, valamint a pályázáshoz szükséges dokumentumok elérhetők az Európai Bizottság oldalán. A Kreatív Európa Iroda honlapján magyar nyelvű összefoglaló olvasható a pályázati feltételekről, valamint a pályázás menetéről.

CMEcikkenbelulFidelio640x360keppontnarancs-112935.png

Culture Moves Europe (Fotó/Forrás: Kreatív Európa)

A Culture Moves Europe programra a következő ágazatokból lehet projekteket beadni: építészet, kulturális örökség, dizájn, divat, zene, előadóművészet, vizuális művészet és irodalom.

Az irodalmi szektort támogatja az Európai Irodalmi művek forgalma elnevezésű pályázat is, mely felhívást várhatóan 2024. január közepén teszik közzé. A felhívás kiemelten támogatja a könyvkiadókat fikciós művek fordításában, kiadásában és népszerűsítésében. A kiírás megjelenéséig a Kreatív Európa Iroda honlapján elolvasható a 2023. évi pályázat magyar nyelvű összefoglalója a pályázati feltételekről, valamint a pályázás menetéről.

Támogatott tartalom.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.
Vizuál

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Adventi feltöltődés a Várkert Bazárban

Érdemes végig böngészni a Várkert Bazár decemberi programkínálatát: számos neves zenekar ad karácsonyi koncertet, ingyenes családi programok lesznek, de reflektorfénybe kerül az irodalom is, az iparművészeti vásáron pedig gyönyörű ajándékokra lelhetünk.
Plusz ajánló

Készüljön a karácsonyra a Hagyományok Háza Ünnepváró forgatagával!

December 8. és 10. között kézműves vásárral, gyermek- és családi programokkal, meghitt koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal és egyéb programokkal vár mindenkit az idei Ünnepváró forgatag.
Plusz ajánló

A mesés Debreceni Advent első hétvégéjének programkínálata

A Kossuth téren már talapzatban díszeleg a hatalmas, gyönyörű ezüstfenyő, és javában folynak a vásár, a jégpálya és az adventi kuckó építési munkálatai. E héten szombaton megnyit a mesés Debreceni Advent.
Plusz ajánló

Év végi lekerekítés a decemberi Fidelióval

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2023. decemberi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz ajánló

Művészettel, élményekkel a gyermekek felépüléséért – A MOL – Új Európa Alapítvány szociális pályázata

A MOL – Új Európa Alapítvány Gyermekgyógyító pályázata 80 millió forinttal támogatta idén a civil és egyházi szervezetek munkáját.