Plusz

Czidra László Emlékest 2014

2014.02.11. 00:36
Ajánlom
2014. február 22-én 19 órakor immáron 13. alkalommal rendezik meg a Czidra László Emlékestet Budapesten a Nádor Teremben. A magyar régizenét, s ezen belül a historikus barokk furulyazenét szerető közönség az utóbbi időben egyre gyakrabban hallhat a különböző budapesti koncerttermekben furulyamuzsikát. Nemrégiben járt hazánkban több európai hírű furulyaművész is, kiket a közönség nagy ovációval ünnepelt. A helyszínen kiderült, hogy a közönség egy része nem ismeri a historikus barokk furulyát (idegen nevén blockflötét) mint nyilvános koncertre alkalmas hangszert, illetve a hangszerhez kapcsolódó repertoárdarabokat. Ugyanakkor szerencsére van már a koncertlátogató közönségnek egy olyan rétege, s ők nem is kevesen vannak, akik éppen Czidra László tevékenységének és életművének köszönhetően már nem az abszolút újdonság erejével hallgatják és szeretik ezt a zenét.

Czidra László (1940-2001), Liszt-díjas furulyaművész, szólista, zenetudós és zenepedagógus életének nagy részét arra áldozta, hogy a nyugat-európai kezdeményezésekkel közel egy időben a magyar régizene mozgalmat életre keltse és népszerűsítse a régi korok zenéjét korhű hangszereken előadva. Az ő hangszere a furulya volt, s furulyásként koncerteken, hangfelvételeken ismertette meg a zeneirodalom eme csodálatos gyöngyszemeit a magyar közönséggel. Elméleti tudósként is számos magyar zeneművet felkutatott, feldolgozott és azokat mások számára hozzáférhetővé tette. 1970-ben alapította meg saját világhírűvé vált együttesét, a Camerata Hungaricát, melynek élén sokszor önmaga mint szólista, ill. kamarazenész is fellépett a világ különböző hangversenytermeiben. Barátai és zenésztársai folytatták az általa alapított együttes munkáját, többek közt a 2014. február 22-i emlékkoncerten is fellépnek.

Czidra László tanárként lelkesedését és tudását a fiatalokkal is megosztotta, ma sok tanítványa jár az általa megkezdett úton. Ezek a tanítványok is fellépnek különböző produkcióikkal az emlékére rendezett hangversenyen Czidra László barátaival karöltve, s az általa alapított Camerata Hungaricával együtt. Az emlékkoncerten Pintér Ágnes, Laczó András, Lax Éva énekművészeket és Czidra László özvegyét, Bodza Klárát, Németh László- és Eötvös József-díjas magyar népdalénekest hallhatjuk. Bodza Klára személyes fellépésével is megtiszteli az eseményt. A hangszeres művészek közül fellép a magyarországi furulyaművészek színe-java: Stadler Vilmos, Róbert György, Bali János, Kecskeméti László, Bánfi Balázs és Lachegyi Imre, ill. Várallyay Ágnes csembalóművésznő. Aki eljön az estre, ízelítőt kaphat a zenetörténet népszerűbb és méltatlanul elfeledett darabjaiból a reneszánsztól kezdve a barokk korszakig. Sőt a furulyairodalom kortárs vonulata is képviseltetni fogja magát, bizonyítva, hogy a furulya alkalmas modern, komoly szakmai tudást igénylő, kortárs darabok előadására is.

A műsort Kállay Gábor furulyaművész, a Camerata Hungarica együttes vezetője, az emlékkoncert főszervezője  konferálja.

A koncert után a szervezők szerény vendéglátással várják a tisztelt nagyérdeműt egy kis eszmecserére, beszélgetésre, hogy ily módon is személyes emlékekkel idézhessék fel a magyar régizene mozgalom meghatározó alakját, Czidra Lászlót.

Vucskovics Erzsébet

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A kortárs művészetről szól az augusztus Lovason

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal nyílt meg Lovason a Garten Balaton kortárs művészeti hetek, melynek célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészet és szobrászat legjelentősebb hazai alkotóit.
Vizuál

Négy díjat nyert Los Angelesben Szajki Péter filmje

New York után Los Angelesben is díjazták Szajki Péter Most van most című alkotását. A film a Los Angeles Film Awardson a legjobb elbeszélő nagyjátékfilm és a legjobb romantikus vígjáték kategóriájában nyert, míg Tompos Kátya a legjobb színésznő, Mohai Tamás pedig a legjobb férfi főszereplő különdíját díját vehette át.
Plusz

Állami gondozott fiatalokon segít a Magyar Művészeti Akadémia egyik legsikeresebb ösztöndíjas projektje

2021 szeptemberétől intézményesített formában működik tovább az a kezdeményezés, melyet Czikora István László a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként kezdett el 2018-ban. A projekt idén egy háromnapos táborral zárul, ám a munka ezzel nem ér véget: a művészeti foglalkozás ezután is a gyerekek mindennapjainak része lesz.
Színház

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.
Könyv

Világrekordra készül Nemere István 758. könyvével

Augusztus 7-én, szombaton az író több új könyvét is bemutatja, ezzel pedig többször is megdönti az élő szerző legtöbb megjelent könyvének világrekordját – szúrta ki a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Ingyenesen lesz látogatható a Mesterségek Ünnepe

Az ország legnagyobb népművészeti fesztiválja augusztus 20-tól 22-ig várja a látogatókat a Budai Várban új helyszínen, a Kapisztrán tértől a Szentháromság térig.
Plusz ajánló

Katlanfal – közösségi alkotás, amíg hely van!

Mindenki otthagyhatja a kéznyomát a napokban zajló Ördögkatlan fesztiválon a látogatók számára kialakított közösségi falon.
Plusz magazin

Állami gondozott fiatalokon segít a Magyar Művészeti Akadémia egyik legsikeresebb ösztöndíjas projektje

2021 szeptemberétől intézményesített formában működik tovább az a kezdeményezés, melyet Czikora István László a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként kezdett el 2018-ban. A projekt idén egy háromnapos táborral zárul, ám a munka ezzel nem ér véget: a művészeti foglalkozás ezután is a gyerekek mindennapjainak része lesz.
Plusz ajánló

Sokszínű közösségi programok a Ars Sacra Fesztivál műsorában

Elvezethet a művészet a hithez? Képes megszólítani és átalakítani minket a művészet? A hit beszűkít, vagy új perspektívát kínál kulturális kincseink átéléséhez, értelmezéséhez?
Plusz ajánló

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.