Plusz

Czidra László Emlékest 2014

2014.02.11. 00:36
Ajánlom
2014. február 22-én 19 órakor immáron 13. alkalommal rendezik meg a Czidra László Emlékestet Budapesten a Nádor Teremben. A magyar régizenét, s ezen belül a historikus barokk furulyazenét szerető közönség az utóbbi időben egyre gyakrabban hallhat a különböző budapesti koncerttermekben furulyamuzsikát. Nemrégiben járt hazánkban több európai hírű furulyaművész is, kiket a közönség nagy ovációval ünnepelt. A helyszínen kiderült, hogy a közönség egy része nem ismeri a historikus barokk furulyát (idegen nevén blockflötét) mint nyilvános koncertre alkalmas hangszert, illetve a hangszerhez kapcsolódó repertoárdarabokat. Ugyanakkor szerencsére van már a koncertlátogató közönségnek egy olyan rétege, s ők nem is kevesen vannak, akik éppen Czidra László tevékenységének és életművének köszönhetően már nem az abszolút újdonság erejével hallgatják és szeretik ezt a zenét.

Czidra László (1940-2001), Liszt-díjas furulyaművész, szólista, zenetudós és zenepedagógus életének nagy részét arra áldozta, hogy a nyugat-európai kezdeményezésekkel közel egy időben a magyar régizene mozgalmat életre keltse és népszerűsítse a régi korok zenéjét korhű hangszereken előadva. Az ő hangszere a furulya volt, s furulyásként koncerteken, hangfelvételeken ismertette meg a zeneirodalom eme csodálatos gyöngyszemeit a magyar közönséggel. Elméleti tudósként is számos magyar zeneművet felkutatott, feldolgozott és azokat mások számára hozzáférhetővé tette. 1970-ben alapította meg saját világhírűvé vált együttesét, a Camerata Hungaricát, melynek élén sokszor önmaga mint szólista, ill. kamarazenész is fellépett a világ különböző hangversenytermeiben. Barátai és zenésztársai folytatták az általa alapított együttes munkáját, többek közt a 2014. február 22-i emlékkoncerten is fellépnek.

Czidra László tanárként lelkesedését és tudását a fiatalokkal is megosztotta, ma sok tanítványa jár az általa megkezdett úton. Ezek a tanítványok is fellépnek különböző produkcióikkal az emlékére rendezett hangversenyen Czidra László barátaival karöltve, s az általa alapított Camerata Hungaricával együtt. Az emlékkoncerten Pintér Ágnes, Laczó András, Lax Éva énekművészeket és Czidra László özvegyét, Bodza Klárát, Németh László- és Eötvös József-díjas magyar népdalénekest hallhatjuk. Bodza Klára személyes fellépésével is megtiszteli az eseményt. A hangszeres művészek közül fellép a magyarországi furulyaművészek színe-java: Stadler Vilmos, Róbert György, Bali János, Kecskeméti László, Bánfi Balázs és Lachegyi Imre, ill. Várallyay Ágnes csembalóművésznő. Aki eljön az estre, ízelítőt kaphat a zenetörténet népszerűbb és méltatlanul elfeledett darabjaiból a reneszánsztól kezdve a barokk korszakig. Sőt a furulyairodalom kortárs vonulata is képviseltetni fogja magát, bizonyítva, hogy a furulya alkalmas modern, komoly szakmai tudást igénylő, kortárs darabok előadására is.

A műsort Kállay Gábor furulyaművész, a Camerata Hungarica együttes vezetője, az emlékkoncert főszervezője  konferálja.

A koncert után a szervezők szerény vendéglátással várják a tisztelt nagyérdeműt egy kis eszmecserére, beszélgetésre, hogy ily módon is személyes emlékekkel idézhessék fel a magyar régizene mozgalom meghatározó alakját, Czidra Lászlót.

Vucskovics Erzsébet

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Klasszikus

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Vizuál

Online térképen böngészhetőek híres emberek egykori otthonai

Mindig is érdekelt egy utadba eső épület története? Esetleg az izgatott, hogy hol éltek a magyar kultúra ismert alakjai? A Lechner Tudásközpont két online térképével órákra le fogod foglalni magad.
Színház

Mácsai Pál: „Az egypercesek nem csak intellektuális sziporkák”

Egy nemrégiben tartott irodalmi beszélgetés egyik vendége Örkény István „magyar hangjának” nevezte Mácsai Pált. Az Azt meséld el, Pista! című monológot huszonhárom éve adja elő a legkülönbözőbb helyszíneken. A Zsidó Művészeti Napokra is Örkény-esttel készül.
Jazz/World

Zenészlegendák ünneplik a 75 éves Joni Mitchellt

Március 23-án egyetlen alkalommal az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatjuk a legendás énekes-dalszerző hetvenötödik születésnapjára rendezett Los Angeles-i koncert felvételét, Joni 75 – Sztárok köszöntik Joni Mitchellt címmel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Egy egész évadon át jelen lesz Izraelben a magyar kultúra

Az első alkalommal megrendezésre kerülő Izraeli Magyar Kulturális Évad március 15. és október 23. között több mint 50 programmal kínál ízelítőt a magyar kultúra sokszínűségéből.
Plusz hír

Száz művész pályázhat 200 ezer forintra az MMA-nál

A Magyar Művészeti Akadémia ismét három évre szóló, havi bruttó 200 ezer forint összegű művészeti ösztöndíj elnyerésére hirdet pályázatot száz fő részére, a 2019-2022 közötti időszakra.
Plusz ajánló

Bolondítsd az áprilist az új Fidelióval!

Az ingyenes programmagazin áprilisi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálod Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, valamint számos interjút, többek között Mohácsi Jánossal, Béres Attilával és Dobozy Borbálával. Lapozz bele online!
Plusz kotta

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.
Plusz hiphop

Erre a zenére érik a legfinomabb sajt

Bársonyosabb és nagyobb lyukú az az ementali sajt, amelyet folyamatosan zenén érlelnek, svájci kutatók szerint a hiphop ebből a szempontból hatékonyabb, mint Mozart zenéje.