Plusz

Czidra László Emlékest 2014

2014.02.11. 00:36
Ajánlom
2014. február 22-én 19 órakor immáron 13. alkalommal rendezik meg a Czidra László Emlékestet Budapesten a Nádor Teremben. A magyar régizenét, s ezen belül a historikus barokk furulyazenét szerető közönség az utóbbi időben egyre gyakrabban hallhat a különböző budapesti koncerttermekben furulyamuzsikát. Nemrégiben járt hazánkban több európai hírű furulyaművész is, kiket a közönség nagy ovációval ünnepelt. A helyszínen kiderült, hogy a közönség egy része nem ismeri a historikus barokk furulyát (idegen nevén blockflötét) mint nyilvános koncertre alkalmas hangszert, illetve a hangszerhez kapcsolódó repertoárdarabokat. Ugyanakkor szerencsére van már a koncertlátogató közönségnek egy olyan rétege, s ők nem is kevesen vannak, akik éppen Czidra László tevékenységének és életművének köszönhetően már nem az abszolút újdonság erejével hallgatják és szeretik ezt a zenét.

Czidra László (1940-2001), Liszt-díjas furulyaművész, szólista, zenetudós és zenepedagógus életének nagy részét arra áldozta, hogy a nyugat-európai kezdeményezésekkel közel egy időben a magyar régizene mozgalmat életre keltse és népszerűsítse a régi korok zenéjét korhű hangszereken előadva. Az ő hangszere a furulya volt, s furulyásként koncerteken, hangfelvételeken ismertette meg a zeneirodalom eme csodálatos gyöngyszemeit a magyar közönséggel. Elméleti tudósként is számos magyar zeneművet felkutatott, feldolgozott és azokat mások számára hozzáférhetővé tette. 1970-ben alapította meg saját világhírűvé vált együttesét, a Camerata Hungaricát, melynek élén sokszor önmaga mint szólista, ill. kamarazenész is fellépett a világ különböző hangversenytermeiben. Barátai és zenésztársai folytatták az általa alapított együttes munkáját, többek közt a 2014. február 22-i emlékkoncerten is fellépnek.

Czidra László tanárként lelkesedését és tudását a fiatalokkal is megosztotta, ma sok tanítványa jár az általa megkezdett úton. Ezek a tanítványok is fellépnek különböző produkcióikkal az emlékére rendezett hangversenyen Czidra László barátaival karöltve, s az általa alapított Camerata Hungaricával együtt. Az emlékkoncerten Pintér Ágnes, Laczó András, Lax Éva énekművészeket és Czidra László özvegyét, Bodza Klárát, Németh László- és Eötvös József-díjas magyar népdalénekest hallhatjuk. Bodza Klára személyes fellépésével is megtiszteli az eseményt. A hangszeres művészek közül fellép a magyarországi furulyaművészek színe-java: Stadler Vilmos, Róbert György, Bali János, Kecskeméti László, Bánfi Balázs és Lachegyi Imre, ill. Várallyay Ágnes csembalóművésznő. Aki eljön az estre, ízelítőt kaphat a zenetörténet népszerűbb és méltatlanul elfeledett darabjaiból a reneszánsztól kezdve a barokk korszakig. Sőt a furulyairodalom kortárs vonulata is képviseltetni fogja magát, bizonyítva, hogy a furulya alkalmas modern, komoly szakmai tudást igénylő, kortárs darabok előadására is.

A műsort Kállay Gábor furulyaművész, a Camerata Hungarica együttes vezetője, az emlékkoncert főszervezője  konferálja.

A koncert után a szervezők szerény vendéglátással várják a tisztelt nagyérdeműt egy kis eszmecserére, beszélgetésre, hogy ily módon is személyes emlékekkel idézhessék fel a magyar régizene mozgalom meghatározó alakját, Czidra Lászlót.

Vucskovics Erzsébet

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Az író, akinek első kisregénye miatt sajtóper indult

Dolgozott textilkereskedésben, volt bélyegkereskedő és nyelvtanár is.1894. október 18-án született Déry Tibor, a 20. századi magyar próza egyik jelentős képviselője. 
Színház

Izgalmas utazás nézőnek és alkotónak egyaránt – Bűn és bűnhődés premier

Závada Pál a székesfehérvári Vörösmarty színház felkérésére írt új színpadi adaptációt Dosztojevszkij világhírű regényéből, a Bűn és bűnhődésből, amelynek bemutatója október 16-án volt a Kozák András Stúdióban. Hargitai Iván rendezésének köszönhetően a különleges előadás tapintás-közelbe hozza egy „társadalomellenes” tett természetrajzát.
Színház

To be, or not to be - Benedict Cumberbatch Hamletként tér vissza az Urániába

Decemberben újra látható az Uránia történetének egyik legnépszerűbb színházi közvetítése, a londoni Barbican Színház Hamlet előadása, főszerepben Benedict Cumberbatch-al. 
Vizuál

A tavalyi év eseményei a világ legjobb képein

Nézd meg, mi történt a világban tavaly! Október 23-ig megtekinthető a tárlat a Magyar Nemzeti Múzeumban.
Plusz

Őze Áron dadogással élő sorstársaival beszélget

A dadogás elfogadásának világnapján, október 22-én konferenciát szerveznek, amelyre a beszédhibában érintetteket és a témával foglalkozó pszichológusokat is várnak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Dupla táncbemutató, a világ egyik legjobb énekkara és Kassák a CAFe Budapest zárónapján

Az október 20-i zárónapon a kortárs tánc, könnyű- és komolyzene, valamint a színház szerelmesei is megtalálják a kedvükre való programot.
Plusz ajánló

Őze Áron dadogással élő sorstársaival beszélget

A dadogás elfogadásának világnapján, október 22-én konferenciát szerveznek, amelyre a beszédhibában érintetteket és a témával foglalkozó pszichológusokat is várnak.
Plusz ajánló

Mi a vásárhelyi hímzés titka? - Hódmezővásárhelyen kalandozik a Partitúra

Partitúra kulturális időutazása ezúttal az Alföld egyik kulturális központjában, Hódmezővásárhelyen és környékén folytatódik. Miklósa Erika és Batta András Makóra, Mártélyba és Kakasszegre is benézett, az adás október 19-én 13.30-kor látható a Duna Televízióban.
Plusz videó

Így készült a Partitúra velencei-tavi adása

Werkvideó-sorozatunkban a Partitúra kulisszái mögé pillantunk be, ezúttal a harmadik legnagyobb természetes tavunk, a Velencei-tó környékére kísértük el Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorát.
Plusz hír

A katolikus egyház beleszólást akar a Notre Dame felújításába és újjáépítésébe

A párizsi katolikus egyházmegye illetékese kedden arra figyelmeztetett, hogy az egyház semmi olyan változtatást nem akar a tűzvész után újjáépülő Notre Dame-székesegyházon, amely nem a beleegyezésével készül.