Plusz

Czidra László Emlékest 2014

2014.02.11. 00:36
Ajánlom
2014. február 22-én 19 órakor immáron 13. alkalommal rendezik meg a Czidra László Emlékestet Budapesten a Nádor Teremben. A magyar régizenét, s ezen belül a historikus barokk furulyazenét szerető közönség az utóbbi időben egyre gyakrabban hallhat a különböző budapesti koncerttermekben furulyamuzsikát. Nemrégiben járt hazánkban több európai hírű furulyaművész is, kiket a közönség nagy ovációval ünnepelt. A helyszínen kiderült, hogy a közönség egy része nem ismeri a historikus barokk furulyát (idegen nevén blockflötét) mint nyilvános koncertre alkalmas hangszert, illetve a hangszerhez kapcsolódó repertoárdarabokat. Ugyanakkor szerencsére van már a koncertlátogató közönségnek egy olyan rétege, s ők nem is kevesen vannak, akik éppen Czidra László tevékenységének és életművének köszönhetően már nem az abszolút újdonság erejével hallgatják és szeretik ezt a zenét.

Czidra László (1940-2001), Liszt-díjas furulyaművész, szólista, zenetudós és zenepedagógus életének nagy részét arra áldozta, hogy a nyugat-európai kezdeményezésekkel közel egy időben a magyar régizene mozgalmat életre keltse és népszerűsítse a régi korok zenéjét korhű hangszereken előadva. Az ő hangszere a furulya volt, s furulyásként koncerteken, hangfelvételeken ismertette meg a zeneirodalom eme csodálatos gyöngyszemeit a magyar közönséggel. Elméleti tudósként is számos magyar zeneművet felkutatott, feldolgozott és azokat mások számára hozzáférhetővé tette. 1970-ben alapította meg saját világhírűvé vált együttesét, a Camerata Hungaricát, melynek élén sokszor önmaga mint szólista, ill. kamarazenész is fellépett a világ különböző hangversenytermeiben. Barátai és zenésztársai folytatták az általa alapított együttes munkáját, többek közt a 2014. február 22-i emlékkoncerten is fellépnek.

Czidra László tanárként lelkesedését és tudását a fiatalokkal is megosztotta, ma sok tanítványa jár az általa megkezdett úton. Ezek a tanítványok is fellépnek különböző produkcióikkal az emlékére rendezett hangversenyen Czidra László barátaival karöltve, s az általa alapított Camerata Hungaricával együtt. Az emlékkoncerten Pintér Ágnes, Laczó András, Lax Éva énekművészeket és Czidra László özvegyét, Bodza Klárát, Németh László- és Eötvös József-díjas magyar népdalénekest hallhatjuk. Bodza Klára személyes fellépésével is megtiszteli az eseményt. A hangszeres művészek közül fellép a magyarországi furulyaművészek színe-java: Stadler Vilmos, Róbert György, Bali János, Kecskeméti László, Bánfi Balázs és Lachegyi Imre, ill. Várallyay Ágnes csembalóművésznő. Aki eljön az estre, ízelítőt kaphat a zenetörténet népszerűbb és méltatlanul elfeledett darabjaiból a reneszánsztól kezdve a barokk korszakig. Sőt a furulyairodalom kortárs vonulata is képviseltetni fogja magát, bizonyítva, hogy a furulya alkalmas modern, komoly szakmai tudást igénylő, kortárs darabok előadására is.

A műsort Kállay Gábor furulyaművész, a Camerata Hungarica együttes vezetője, az emlékkoncert főszervezője  konferálja.

A koncert után a szervezők szerény vendéglátással várják a tisztelt nagyérdeműt egy kis eszmecserére, beszélgetésre, hogy ily módon is személyes emlékekkel idézhessék fel a magyar régizene mozgalom meghatározó alakját, Czidra Lászlót.

Vucskovics Erzsébet

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Meztelenre vetkőzni még az orvos előtt sem!

Láthatóvá válnak a cselédlányok, szegényebb sorból való asszonyok hétköznapjai, a kor egészségügyi, higiéniai, sőt erkölcsi viszonyai. Szécsi Noémi legutóbbi kötetében dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő rendelési naplói alapján enged bepillantást a 19. század végén és a 20. század elején élő nők életébe.
Fidelio Tours

Több mint félszáz program a Zempléni Fesztiválon

Komolyzenei és jazzkoncertek, színházi és irodalmi estek, kiállítások mellett családi és gasztronómiai kínálat várja az érdeklődőket augusztus 14. és 23. között.
Klasszikus

Különleges koncertpárral indítja új évadát a Zeneakadémia

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közös hangversenyén a Kossuth-díjas Balázs János szólójával hallható Rahmanyinov összes zongoraversenye és a virtuóz Paganini-variációk augusztus 18-án és 19-én a Nagyteremben. A vendégkarmester a kanadai Charles Olivieri-Munroe lesz.
Jazz/World

A boglári közönséget táncoltatja meg pénteken a Budapest Bár

Azt már egyértelműen láthatjuk, hogy 2020 nem a nagykoncertek és a többezres fesztiválok éve, de a Budapest Bár legénysége ebben a nehéz helyzetben sem maradt tétlen. Az utóbbi hónapokban tökéletesítették friss lemezük dalait és előkészítettek egy koncertszínházi darabot, amit augusztusban és szeptemberben több ízben is meghallgathatunk. Legközelebb 7-én, pénteken lépnek fel Balatonbogláron, a Kultkikötő 15. születésnapján. A zenekar vezetőjével, Farkas Robival beszélgettünk.
Jazz/World

Tizenhét ember szíve egy akkordban - Beszélgetés Bacsó Kristóffal

Elvégezte a Liszt Ferenc Zeneakadémiát és a Berklee College of Music-ot, bizonyított a francia és az amerikai komolyzenei színtéren, londoni, barcelonai és pescarai jazz fesztiválokon nyűgözte le a szakmát, Orszáczky- és Artisjus-díjban részesült, és különböző formációival eddig négy saját lemezt jelentetett meg. Bacsó Kristóf szaxofonista és zeneszerző jelenleg a Modern Art Orchestra művésze – zenei pályafutásáról, a MAO-val közös munkájáról, jövőbeni terveiről beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Art is Business: díjátadó és konferencia az idei évben

Már lehet nevezni és jelölni az Art is Business Díjra, decemberben pedig megrendezik az első Art is Business Konferenciát a Trafóban.
Plusz ajánló

15 éves az ország leghosszabb összművészeti fesztiválja, a Kultkikötő

Egészen pontosan 2006. július 14-én, Mohácsi János Veszett fejsze című előadásával kezdődött el a Kultkikötő története. A lelkesedésből induló kezdeményezés (egyik) küldetése az volt, hogy életet leheljen a Balaton-parton található kihasználatlan szabadtéri játszóhelyekbe, és ez által elérhetővé tegye a helyiek és a nyaralóközönség számára a minőségi szórakozást.
Plusz galéria

Hangolódj galériánkkal az Ékszerek Éjszakájára!

Idén is lesz Ékszerek Éjszakája a tematika pedig 0- / Zero negative. A nyitásig mutatunk egy kis ízelítőt!
Plusz hír

Augusztus 15. után sem lehet zenés-táncos rendezvényeket tartani

Bármilyen változtatás kockázatos - indokolta a csütörtök reggeli bejelentést Gulyás Gergely.
Plusz ajánló

Éjszakai távcsöves csillagnézés

Az érdeklődők az Agóra hídján végigsétálva “bejárhatják” a Naprendszert, majd távcsövön keresztül csodálhatják meg a Jupitert, a Szaturnuszt, a Holdat és egy távolodó üstököst is.