Plusz

Czidra László emlékest a Nádor Teremben

2013.01.27. 16:14
Ajánlom
2013. február 10-n 19 órai kezdettel a magyar szecessziós építészet egyik remeke, a Nádor Terem ad helyet újra a hagyományosan már évek óta megrendezett Czidra László emlékestnek. Immáron 11. alkalommal emlékeznek Czidra Lászlóra barátai, volt növendékei és tisztelői egy színvonalas, sokszínű koncert keretein belül. Czidra László Liszt-díjas furulyaművész, kiváló európai hírű szólista, zenetudós, zenepedagógus, a magyar régizene mozgalom egyik első úttörője 1943-ban született Budapesten.
 

1970-ben alapította meg a Camerata Hungarica együttest, a régizene előadási gyakorlat meghívott előadója volt a budapesti zeneakadémián. A magyar zenei élet sok kiválósága emlékszik ezekre az órákra nagy nosztalgiával, milyen sok szakmai tudást, zenei szemléletváltást, emberséget tanulhattak Tőle. Mind emellett számos pedagógia célú kottakiadvány szerzője, készítője, melyekből ma is tanítanak a zeneiskolákban. Az Országos Furulyaverseny, melyet a magyar alapfokú zeneoktatásban résztvevő növendékek számára rendeznek három évente, 2007-ben az ő nevét vette fel. Munkásságát 2001. január 21-n bekövetkezett hirtelen halála szakította meg, akkor a magyar zenei élet az Óbudai Társaskörben emlékkoncerttel emlékezett meg rá első alkalommal. Göllesz Zoltán, a Nádor Programiroda vezetője felajánlotta helyszínként a Nádor Termet, hogy ez az esemény minden évben megrendezésre kerülhessen. A 11. alkalommal megrendezett koncerten a magyar régizene mozgalom legkiválóbbjait hallhatja majd a közönség, fellép az általa alapított Camerata Hungarica együttes is. A fellépők között találjuk a Tercina együttest, a Musica Historica együttest, mely idén ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját. A műsorban a reneszánsztól kezdve a barokk zenéig a hallgatóság számos színvonalas, izgalmas produkciónak lehet majd részese. Többek között ír furulyamuzsika is szerepel a műsorban. A fellépők között Stadler Vilmos, Bali János, Kecskeméti László, Bánfi Balázs, Lachegyi Imre, Róbert György, Lax Éva. A rendezvényt jelenlétével megtiszteli Czidra László özvegye, Bodza Klára énekesnő, aki énekelni is fog. A koncert után a rendezők szerény vendéglátás keretein belül várják a közönséget egy kis kötetlen beszélgetésre, emlékezésre.

 

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Plusz magazin

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Plusz Kőfeszt

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Plusz ajánló

Ami a nyárból még hátra van: megjelent a Fidelio augusztusi száma!

Augusztusra is segítünk változatos programokkal megtölteni a nyarat. Ingyenes programmagazinunk legújabb számát megtalálod az ismert terjesztési pontokon!
Plusz hír

Jankovics Marcell ihlette grafikával készült számítógépes játék a magyar népmesékből

A Behind the Beyond nevű videójáték a magyar népmesékből inspirálódva kínál izgalmas kikapcsolódást a játékosoknak, miközben megismertet a magyar folklór jellemző elemeivel.