Plusz

Czidra László emlékest a Nádor Teremben

2013.01.27. 16:14
Ajánlom
2013. február 10-n 19 órai kezdettel a magyar szecessziós építészet egyik remeke, a Nádor Terem ad helyet újra a hagyományosan már évek óta megrendezett Czidra László emlékestnek. Immáron 11. alkalommal emlékeznek Czidra Lászlóra barátai, volt növendékei és tisztelői egy színvonalas, sokszínű koncert keretein belül. Czidra László Liszt-díjas furulyaművész, kiváló európai hírű szólista, zenetudós, zenepedagógus, a magyar régizene mozgalom egyik első úttörője 1943-ban született Budapesten.
 

1970-ben alapította meg a Camerata Hungarica együttest, a régizene előadási gyakorlat meghívott előadója volt a budapesti zeneakadémián. A magyar zenei élet sok kiválósága emlékszik ezekre az órákra nagy nosztalgiával, milyen sok szakmai tudást, zenei szemléletváltást, emberséget tanulhattak Tőle. Mind emellett számos pedagógia célú kottakiadvány szerzője, készítője, melyekből ma is tanítanak a zeneiskolákban. Az Országos Furulyaverseny, melyet a magyar alapfokú zeneoktatásban résztvevő növendékek számára rendeznek három évente, 2007-ben az ő nevét vette fel. Munkásságát 2001. január 21-n bekövetkezett hirtelen halála szakította meg, akkor a magyar zenei élet az Óbudai Társaskörben emlékkoncerttel emlékezett meg rá első alkalommal. Göllesz Zoltán, a Nádor Programiroda vezetője felajánlotta helyszínként a Nádor Termet, hogy ez az esemény minden évben megrendezésre kerülhessen. A 11. alkalommal megrendezett koncerten a magyar régizene mozgalom legkiválóbbjait hallhatja majd a közönség, fellép az általa alapított Camerata Hungarica együttes is. A fellépők között találjuk a Tercina együttest, a Musica Historica együttest, mely idén ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját. A műsorban a reneszánsztól kezdve a barokk zenéig a hallgatóság számos színvonalas, izgalmas produkciónak lehet majd részese. Többek között ír furulyamuzsika is szerepel a műsorban. A fellépők között Stadler Vilmos, Bali János, Kecskeméti László, Bánfi Balázs, Lachegyi Imre, Róbert György, Lax Éva. A rendezvényt jelenlétével megtiszteli Czidra László özvegye, Bodza Klára énekesnő, aki énekelni is fog. A koncert után a rendezők szerény vendéglátás keretein belül várják a közönséget egy kis kötetlen beszélgetésre, emlékezésre.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.
Plusz

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező. 
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Az élet magja – IV. Béla koronázási szertartása Székesfehérváron

A hetedik „felvonásához” érkezett az Árpád-ház nagy királyainak emléket állító koronázási szertartássorozat: 2019-ben IV. Béla koronázását viszi színre Szikora János rendező, címszerepben Lábodi Ádám látható.
Plusz ajánló

Idén sem kell nagyítóval keresned a kultúrát a Szigeten!

Összeszedtük, melyek azok a helyszínek és programok, ahol művészeti élménnyel gazdagodhatsz, akár résztvevőként, akár befogadóként az idei Sziget Fesztiválon augusztus 7. és 13. között.
Plusz interjú

A paprikás liszt mindent visz

Nyár, Balaton, strand, strandkaja. Hagyjuk most az ilyen-olyan hamburgereket meg hotdogokat meg pallereket, álljunk meg egy igazi klasszikusnál: a sült halnál. Rántott vagy paprikás lisztes, friss vagy fagyasztott, olajban vagy zsírban? Kánya Zoltán, az északi part egyik ikonikus halsütője avat be minket a tradicionális balatoni halsütés fortélyaiba.
Plusz rubik ernő

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező. 
Plusz videó

A kakaduk is kitalálnak táncmozdulatokat

Újabb tanulmány készült a Snowball (Hógolyó) nevű, zenére táncoló kakaduról. A kutatók szerint a madár mozdulatai a "kreativitást jelezhetik", és azt igazolják, hogy a spontán és változatos táncmozdulatok nem csak az emberre jellemzőek.