Plusz

Czidra László emlékest a Nádor Teremben

2013.01.27. 16:14
Ajánlom
2013. február 10-n 19 órai kezdettel a magyar szecessziós építészet egyik remeke, a Nádor Terem ad helyet újra a hagyományosan már évek óta megrendezett Czidra László emlékestnek. Immáron 11. alkalommal emlékeznek Czidra Lászlóra barátai, volt növendékei és tisztelői egy színvonalas, sokszínű koncert keretein belül. Czidra László Liszt-díjas furulyaművész, kiváló európai hírű szólista, zenetudós, zenepedagógus, a magyar régizene mozgalom egyik első úttörője 1943-ban született Budapesten.
 

1970-ben alapította meg a Camerata Hungarica együttest, a régizene előadási gyakorlat meghívott előadója volt a budapesti zeneakadémián. A magyar zenei élet sok kiválósága emlékszik ezekre az órákra nagy nosztalgiával, milyen sok szakmai tudást, zenei szemléletváltást, emberséget tanulhattak Tőle. Mind emellett számos pedagógia célú kottakiadvány szerzője, készítője, melyekből ma is tanítanak a zeneiskolákban. Az Országos Furulyaverseny, melyet a magyar alapfokú zeneoktatásban résztvevő növendékek számára rendeznek három évente, 2007-ben az ő nevét vette fel. Munkásságát 2001. január 21-n bekövetkezett hirtelen halála szakította meg, akkor a magyar zenei élet az Óbudai Társaskörben emlékkoncerttel emlékezett meg rá első alkalommal. Göllesz Zoltán, a Nádor Programiroda vezetője felajánlotta helyszínként a Nádor Termet, hogy ez az esemény minden évben megrendezésre kerülhessen. A 11. alkalommal megrendezett koncerten a magyar régizene mozgalom legkiválóbbjait hallhatja majd a közönség, fellép az általa alapított Camerata Hungarica együttes is. A fellépők között találjuk a Tercina együttest, a Musica Historica együttest, mely idén ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját. A műsorban a reneszánsztól kezdve a barokk zenéig a hallgatóság számos színvonalas, izgalmas produkciónak lehet majd részese. Többek között ír furulyamuzsika is szerepel a műsorban. A fellépők között Stadler Vilmos, Bali János, Kecskeméti László, Bánfi Balázs, Lachegyi Imre, Róbert György, Lax Éva. A rendezvényt jelenlétével megtiszteli Czidra László özvegye, Bodza Klára énekesnő, aki énekelni is fog. A koncert után a rendezők szerény vendéglátás keretein belül várják a közönséget egy kis kötetlen beszélgetésre, emlékezésre.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Veszélyben van a szimfonikus zenekar intézménye?

Számos veszély fenyegeti a szimfonikus zenekarokat, de ha túlélik, az biztos, hogy a jövő zenekara nem olyan lesz, mint a mai. Fischer Iván szerint ideje megreformálni a zenekarok működését, hogy megfeleljen a következő generációk korszakának.
Klasszikus

Rácz Ödön nagybőgős rekordot döntött A dongóval

Rimszkij-Korszakov eredetileg hegedűre és zongorára írt darabját már majd' minden hangszercsoport képviselői eljátszották, most egy extra gyors nagybőgő verziót mutatunk. Videó!
Színház

Kállai Ferenc, az egyik legsokoldalúbb magyar színész

Tíz éve, 2010. július 11-én halt meg Kállai Ferenc Kossuth-díjas színész, a nemzet színésze. 
Színház

Idén is vár kicsiket és nagyokat a balatonszárszói Csukás Színház

Sorban érkeznek a szárszói teátrumba az elismert művészek és a minőségi gyerekprogramok.
Jazz/World

Kiütötték a Fonó falát!

A kényszerű koncertszünetben elkészült a Fonó új, szabadtéri színpada!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Eredeti formájában állítják helyre a Notre-Dame-székesegyházat

A tavalyi áprilisi tűzvész nyomán leomlott huszártornyot a francia elnök szerette volna kortárs építészeti tervek szerint újjáépíteni, hogy magán hordozza a 21. század többé-kevésbé merész lenyomatát.
Plusz cirkuszok éjszakája

Pénteken és szombaton Zamárdiban a Richter Flórián Cirkusz várja a közönséget

A Drónok a porondon című előadás kibővített változatával, extra fellépőkkel várja a közönséget a Richter Flórián Cirkusz Zamárdiban az idén kétnapos Cirkuszok éjszakáján pénteken és szombaton.
Plusz magazin

Kőbányára kell utaznunk a legújabb Kolodkóért

A gerillaszobrász két új alkotásával gazdagodott Budapest: ezúttal a Dreher Sörgyárak története ihlette meg Kolodko Mihályt.
Plusz hír

Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke

A neurobiológus a hat év után leköszönő Lovász Lászlót váltja a Magyar Tudományos Akadémia élén.
Plusz magazin

A nagyorrú Beatle – Ringo Starr 80 éves

A Beatles egykori dobosa virtuális jótékonysági koncerttel ünnepli a kerek évfordulót.