Plusz

Czidra László emlékkoncert

2012.02.06. 00:53
Ajánlom
Budapest egyik leghangulatosabb, patinás koncerthelyszínén, a Nádor Teremben tartják meg 2012. február 12-én vasárnap 19 órai kezdettel a Czidra László emlékére szervezett emlékkoncertet. Czidra László, a magyar régizene mozgalom egyik úttörője, kiváló európai hírű szólista, zenepedagógus és zenetudós, a magyar furulyamuzsika jelentős egyénisége 2001. január 21-én hunyt el Budapesten.

 2001. áprilisában az Óbudai Társaskörben Mester és tanítványai sorozat keretein belül került volna sor egy koncertre, ami a mester halála miatt már emlékkoncertként lett megtartva. Ekkor Göllesz Zoltán, a Nádor Programiroda vezetője felajánlotta a Vakok Intézetében található koncerttermet abból a célból, hogy minden évben megrendezésre kerülhessen ez az esemény. Immáron jubileumi, 10. alkalommal nyílik rá lehetőség, hogy a régizene szerelmesei a reneszánsztól a barokkon át a kortárs zenéig a Nádor Teremben a magyar régizene legjelesebb és legkiválóbb képviselőit hallhassanak egy koncerten. A koncerten elsősorban Czidra László volt barátai és tanítványai lépnek fel a Mesterre emlékezve. Az első koncerttől fogva a historikus régizene együttesek is képviseltetik magukat, hiszen hosszú évtizedeken át Czidra László a Camerata Hungarica együttes művészeti vezetője is volt. A február 12-i koncerten fellépnek a Camerata Hungarica együttes (Kállay Gábor vezetésével) és a Musica Historica (Csörsz Rumen István művészeti vezető) is. Rajtuk kívül még a koncert résztvevői lesznek Stadler Vilmos, Paragi Jenő, Virágh László, Bali János, Róbert György, Bánfi Balázs, Kecskeméti László, Széplaki Zoltán furulyaművészek és Lax Éva énekesnő. Az est vendégfellépője lesz még dr. Hacki Tamás füttyművész is, aki jelenleg Németországban él és orvos-professzorként dolgozik. A koncert után a szervezők meghívják a közönséget egy kis kötetlen beszélgetésre szerény vendéglátás keretein belül (bor és pogácsa) , hogy ily módon együtt emlékezzenek a 11 éve elhunyt Mesterre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz nyár

A júliusi Fidelio már a polcokon van

Az ingyenes programmagazinban a júliusi eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Dragomán György íróval és Szabó Balázs zenésszel. Lapozzon bele online!
Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.