Plusz

Czidra László emlékkoncert

2012.02.06. 00:53
Ajánlom
Budapest egyik leghangulatosabb, patinás koncerthelyszínén, a Nádor Teremben tartják meg 2012. február 12-én vasárnap 19 órai kezdettel a Czidra László emlékére szervezett emlékkoncertet. Czidra László, a magyar régizene mozgalom egyik úttörője, kiváló európai hírű szólista, zenepedagógus és zenetudós, a magyar furulyamuzsika jelentős egyénisége 2001. január 21-én hunyt el Budapesten.

 2001. áprilisában az Óbudai Társaskörben Mester és tanítványai sorozat keretein belül került volna sor egy koncertre, ami a mester halála miatt már emlékkoncertként lett megtartva. Ekkor Göllesz Zoltán, a Nádor Programiroda vezetője felajánlotta a Vakok Intézetében található koncerttermet abból a célból, hogy minden évben megrendezésre kerülhessen ez az esemény. Immáron jubileumi, 10. alkalommal nyílik rá lehetőség, hogy a régizene szerelmesei a reneszánsztól a barokkon át a kortárs zenéig a Nádor Teremben a magyar régizene legjelesebb és legkiválóbb képviselőit hallhassanak egy koncerten. A koncerten elsősorban Czidra László volt barátai és tanítványai lépnek fel a Mesterre emlékezve. Az első koncerttől fogva a historikus régizene együttesek is képviseltetik magukat, hiszen hosszú évtizedeken át Czidra László a Camerata Hungarica együttes művészeti vezetője is volt. A február 12-i koncerten fellépnek a Camerata Hungarica együttes (Kállay Gábor vezetésével) és a Musica Historica (Csörsz Rumen István művészeti vezető) is. Rajtuk kívül még a koncert résztvevői lesznek Stadler Vilmos, Paragi Jenő, Virágh László, Bali János, Róbert György, Bánfi Balázs, Kecskeméti László, Széplaki Zoltán furulyaművészek és Lax Éva énekesnő. Az est vendégfellépője lesz még dr. Hacki Tamás füttyművész is, aki jelenleg Németországban él és orvos-professzorként dolgozik. A koncert után a szervezők meghívják a közönséget egy kis kötetlen beszélgetésre szerény vendéglátás keretein belül (bor és pogácsa) , hogy ily módon együtt emlékezzenek a 11 éve elhunyt Mesterre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Vizuál

Spilák Klára rövidfilmes alakítását díjazták New Yorkban

A magyar színésznőt az SZFE hallgatójának, Rosanics Patrik diplomamunkájában nyújtott alakításáért díjazták.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz videó

Maradona énekel

Elhunyt „az isteni Diego”, aki iránt egyenesen vallásos rajongással viseltetnek Argentínában. Híres-hírhedt góljával, legendájának eredetével és egy róla szóló dallal emlékezünk rá, amelyet maga is elénekelt rajongói előtt.
Plusz magazin

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Plusz videó

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.
Plusz fidelio magazin

Legyen a kultúra most is a hétköznapok része! – Megjelent a Fidelio decemberi száma

Az utolsó pillanatban hívtuk vissza a decemberi lapszámot, de – ha egy hét csúszással is – megjelent a Fidelio Magazin, amelynek hasábjain online közvetítéseket, lemezeket, könyveket ajánlunk és érdekes írásainkat osztjuk meg Olvasóinkkal.
Plusz hír

Hiába van rendezvénytilalom, az előadóművészeknek most is fizetniük kell a KATA-t

A Music Hungary Szövetség a pénzügyminiszterhez fordult, kérve, hogy a rendezvénytilalom idején a KATA-s előadóművészek is mentesüljenek a tételes adófizetési kötelezettség alól.