Plusz

Czidra László emlékkoncert

2012.02.06. 00:53
Ajánlom
Budapest egyik leghangulatosabb, patinás koncerthelyszínén, a Nádor Teremben tartják meg 2012. február 12-én vasárnap 19 órai kezdettel a Czidra László emlékére szervezett emlékkoncertet. Czidra László, a magyar régizene mozgalom egyik úttörője, kiváló európai hírű szólista, zenepedagógus és zenetudós, a magyar furulyamuzsika jelentős egyénisége 2001. január 21-én hunyt el Budapesten.

 2001. áprilisában az Óbudai Társaskörben Mester és tanítványai sorozat keretein belül került volna sor egy koncertre, ami a mester halála miatt már emlékkoncertként lett megtartva. Ekkor Göllesz Zoltán, a Nádor Programiroda vezetője felajánlotta a Vakok Intézetében található koncerttermet abból a célból, hogy minden évben megrendezésre kerülhessen ez az esemény. Immáron jubileumi, 10. alkalommal nyílik rá lehetőség, hogy a régizene szerelmesei a reneszánsztól a barokkon át a kortárs zenéig a Nádor Teremben a magyar régizene legjelesebb és legkiválóbb képviselőit hallhassanak egy koncerten. A koncerten elsősorban Czidra László volt barátai és tanítványai lépnek fel a Mesterre emlékezve. Az első koncerttől fogva a historikus régizene együttesek is képviseltetik magukat, hiszen hosszú évtizedeken át Czidra László a Camerata Hungarica együttes művészeti vezetője is volt. A február 12-i koncerten fellépnek a Camerata Hungarica együttes (Kállay Gábor vezetésével) és a Musica Historica (Csörsz Rumen István művészeti vezető) is. Rajtuk kívül még a koncert résztvevői lesznek Stadler Vilmos, Paragi Jenő, Virágh László, Bali János, Róbert György, Bánfi Balázs, Kecskeméti László, Széplaki Zoltán furulyaművészek és Lax Éva énekesnő. Az est vendégfellépője lesz még dr. Hacki Tamás füttyművész is, aki jelenleg Németországban él és orvos-professzorként dolgozik. A koncert után a szervezők meghívják a közönséget egy kis kötetlen beszélgetésre szerény vendéglátás keretein belül (bor és pogácsa) , hogy ily módon együtt emlékezzenek a 11 éve elhunyt Mesterre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Az új évben is folytatódik a Fidelio.hu-n Vámos Miklós sorozata, amelyben a népszerű író megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bakos Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című első kötetét ajánlja. Gondolataira a könyv szerzője reagál.
Zenés színház

Bellini-operát énekelnek az erdő állatai egy cuki videoklipben

Az olasz bel canto-stílus egyik alapművének részletéből, Vincenzo Bellini Norma című operájának egyik számából készült bájos animációs film.
Színház

Rangos nemzetközi fesztiválon látható Székely Kriszta Nóra-rendezése

A Katona József Színház előadása a Lessingtage Digital online fesztiválon szerepel. A közvetítés – az eseményre meghívott többi produkcióhoz hasonlóan – bárki számára ingyenesen követhető lesz.
Színház

Fullajtár Andrea felmondott az SZFE-n

A színésznő eddig a diákokért maradt. A jelenlegi vezetéssel nem tud osztályfőnökként részt venni a tanításban.
Zenés színház

Online premierrel jön Vecsei H. Miklós operarendezése

A Szöktetés a szerájból az Opera Otthonra első online premierje lesz január 23-án 19:00 órától.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Online rendezik meg az éves szinkronszemlét

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Szinkron Alapszervezete (SziA) ősszel rendezte volna meg a hagyományos Szinkronünnepet és a Szinkronikum Díjátadó gálát, viszont a járványhelyzet miatt az esemény elmaradt. A szervezet azonban fontosnak tartja, hogy – habár most nincs lehetőség a személyes találkozásra – díjazza a tavalyi év legjobb szinkronos alkotásait és a legkiemelkedőbb művészeket.
Plusz hír

Gyönyörű, zöld kertté alakul Párizs legendás sugárútja, a Champs-Élysées

Átalakul a francia főváros leghíresebb sugárútja, miután Anne Hidalgo polgármester zöldutat adott a zöld elképzelésnek. 2030-ra már teljesen új fényben tündökölhet a ma még brutális autóforgalommal terhelt Champs-Élysées.
Plusz hír

A franciák már tesztkoncerteket szerveznek a hangversenyélet újraindulásáért

Jóllehet a kulturális intézmények januárban még nem nyithatnak ki Franciaországban, a zenei világ képviselői tesztkoncertek szervezését tervezik annak felmérésére, hogy mekkora a vírus terjedésének kockázata a kulturális rendezvényeken. A kísérlet legfőbb célja a nyári fesztiválszezon megmentése.
Plusz képzés

A művészet értéke a vállalati világ számára

Idén tavasszal először, olyan vállalati szakemberek és magánszemélyek számára nyílik képzési lehetőség, akik keresik az egyedi, kreatív megoldásokat és ehhez nyitottan állnak a művészvilággal való együttműködésre. A 7M – a művészet értéke szponzorációs képzés során a résztvevők megismerkedhetnek hét művészeti ág világával és a bennük található lehetőségekkel. A 12 hetes kurzuson a szcéna kiváló szakemberei nemcsak betekintést nyújtanak a kulturális területekre, hanem valós kooperációs lehetőségekre is rámutatnak.
Plusz hír

Lego-musical készült a West End leghíresebb darabjából

A Broadway-színpadok után a West Endet vette célba egy amerikai előadóművész, Henry Lee, hogy megalkossa a legismertebb előadások színpadképeit. Idei első londoni kötődésű makettje pedig mi más lenne, mint a Wicked.