Plusz

Dalí és James Bond találkozása egy kártyapakliban

2017.05.01. 12:46
Ajánlom
Eredetileg talán Roger Moore James Bondjának jósoltak volna belőle, végül szerelemprojektté változott. Salvador Dalí nem hazudtolta meg önmagát akkor sem, mikor egy tarot kártyapakli figuráit tervezte meg - önmagát is művébe foglalta.

Salvador Dalí elfolyó időt ábrázoló szürrealista festményét, híres rinocéroszát, vagy épp a Luis Bunuellel közöse készített Andalúziai kutya című rövidfilmjét sokan ismerik - azt viszont már kevesebben tudják, hogy Dalí kártyalapokat is tervezett. Pontosabban egy pakli tarot kártya dizájnját álmodta meg a maga stílusában.

A tarot-ban sokáig a sarlatánság eszközét látták, vagy látják az emberek a mai napig. Archetipikus szimbólumaival, képei különös hangulatával mégis sokakat rabul ejt, különösen azokat, akik szeretnek a konvencionális kereteken kívül gondolkodni, akik keresik a szokatlan, egyedi megoldásokat. William Butler Yeats Nobel-díjas író-költő, vagy a látnoki chilei rendező, Alejandro Jodorowski is a tarot rajongói közé tartoznak - utóbbi youtube-os videósorozatot is készített arról, hogyan segítheti a Tarot a kreatív gondolkodást. Persze ahogy az rá jellemző, Jodorowski nem a hagyományos felhasználási lehetőségeket látta a kártyában.

Nem szabadna a jövőről beszélni. A jövő átverés. A tarot egy nyelv, ami a jelenről beszél.

- magyarázta a rendező.

Azt valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, mit gondolt volna Dalí Jodorowski értelmezéséről. Az viszont könnyen észrevehető, hogy a két művész gondolkodása hasonló volt. Dalít is foglalkoztatták a különleges kártyalapok, ezért is tervezte meg a saját pakliját a 70-es években.

A munkát Dalí megrendelésre készítette. Albert Broccoli, az 1973-as Élni és halni hagyni című James Bond film producere fordult hozzá az ötlettel. A film számára kellett volna megtervezni a kártyákat.  A producerben érdeklődését valószínűleg Gala nevű felesége keltette fel a misztikus kártyák iránt.

Dalí mohón vetette bele magát a munkába, és a saját szakállára is folytatta a projektet, amikor a megrendelés kútba esett

- írják a beszámolók.

A tarot iránti épp akkoriban vált egyre népszerűbbé. Az okkult iránti érdeklődés a 60-as évek ellenkultúráinak köszönhetően megnövekedett, a 70-es években pedig már a mainstream-be is átszivárgott - többek között a tarot-ról szóló könyveknek köszönhetően. Eközben míg Dalí az Alice Csodaországban 1969-es kiadása számára tervezett illusztrációk készítése során teljesen elengedte a fantáziáját, és a kor egész őrült pszichedelikáját belevitte a rajzokban, úgy tűnt, mintha a tarot-design során visszafogta volna magát.

A rajzok fenntartást mutatnak. Mintha a tarot alázatossá tette volna őt

- írták a művéről.

Persze nem hazudtolta meg önmagát, saját maga és a pakli promóciója kedvéért a Mágus alakját önmagáról mintázta. Összességében a kártyákon az okkult praktikák eklektikus eredete keveredett Dalí semmi mással össze nem téveszthető stílusával.

Salvador Dalí

Salvador Dalí (Fotó/Forrás: Terry Fincher / Getty Images Hungary)

A régi világ művészete, szürrealizmus, giccs, keresztény ikonográfia, az ókori görög és római építészet elemei mind felfedezhetőek a lapokon.

A pakli végül limitált kiadásban 1984- ben jelent meg először, később pedig a TASCHEN adta ki többször, sőt, még könyvformátumban is napvilágra került.

Tarot

tarot egy 78 lapból -  22 Nagy Arkánumból és 56 Kis Arkánumból - álló kártyacsomag, melyet kártyajátékra és jóslásra használnak. A kártyák egyik oldalán szimbolikus képek találhatók, a másik oldaluk egyforma színű és mintázatú.

Már régóta a jövendölés egyik legnépszerűbb formája. A kártyalapok jelentése és értelmezése azonban nagyon is függ az egyes kártyajósoktól.

A tarot kártya eredete ismeretlen. Vélhetően Keletről származik, cigány jövendőmondók, egyiptomi mamelukok és mór hódítók terjeszthették el Európában. Az első írásos feljegyzés a kártya létezéséről 1442-ből vagy 1390-ből származik.  (Wikipedia)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.
Klasszikus

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz kutatás

A zene, amitől kevésbé csípnek a szúnyogok

A zene hatásáról különféle helyzetekben már számtalan kutatást végeztek, tudjuk, hogy a muzsika a bűnözőktől a kutyákig mindenkire jó hatással van. A szúnyogokról nem is beszélve.
Plusz hír

Kulka János, Péterfy Bori és Reisz Gábor az idei Ördögkatlanon

Félezernél is több színházi, könnyű-, világ- és klasszikus zenei, táncszínházi, filmes, irodalmi és egyéb programmal várja a látogatókat július 30. és augusztus 3. között a 12. Ördögkatlan Fesztivál, ahol idén a Fidelio Színpad is a helyszínek között szerepel.
Plusz Partitúra

Zala megyében kalandozik a Partitúra

Néprajz, olaj, történelem és zene. A Partitúra kulturális időutazása ezúttal a pannon dombok alatt folytatódik szerdán este a Duna televízióban. A műsor ősi dallamok nyomába ered, méghozzá különleges nők főszereplésével. 
Plusz Partitúra

Így készült a Partitúra szentendrei adása

Werkvideó-sorozatunkban a Partitúra kulisszái mögé pillantunk be, ezúttal Szentendrére, Kisorosziba és a Pilisbe kísértük el Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorát.
Plusz hír

Negyven év elteltével bizonyították, hogy meggyilkolták az ukrán zeneszerzőt

Pletyka szinten évek óta vitatták az öngyilkosságot, bizonyítani azonban csak most sikerült a Kijevi Törvényszéki Tudományos Kutatóintézet munkatársainak, hogy Volodimir Ivaszjuk nem önkezével vetett véget az életének, hanem megölték, majd öngyilkosságnak állították be halálát.