Plusz

Dalí és James Bond találkozása egy kártyapakliban

2017.05.01. 12:46
Ajánlom
Eredetileg talán Roger Moore James Bondjának jósoltak volna belőle, végül szerelemprojektté változott. Salvador Dalí nem hazudtolta meg önmagát akkor sem, mikor egy tarot kártyapakli figuráit tervezte meg - önmagát is művébe foglalta.

Salvador Dalí elfolyó időt ábrázoló szürrealista festményét, híres rinocéroszát, vagy épp a Luis Bunuellel közöse készített Andalúziai kutya című rövidfilmjét sokan ismerik - azt viszont már kevesebben tudják, hogy Dalí kártyalapokat is tervezett. Pontosabban egy pakli tarot kártya dizájnját álmodta meg a maga stílusában.

A tarot-ban sokáig a sarlatánság eszközét látták, vagy látják az emberek a mai napig. Archetipikus szimbólumaival, képei különös hangulatával mégis sokakat rabul ejt, különösen azokat, akik szeretnek a konvencionális kereteken kívül gondolkodni, akik keresik a szokatlan, egyedi megoldásokat. William Butler Yeats Nobel-díjas író-költő, vagy a látnoki chilei rendező, Alejandro Jodorowski is a tarot rajongói közé tartoznak - utóbbi youtube-os videósorozatot is készített arról, hogyan segítheti a Tarot a kreatív gondolkodást. Persze ahogy az rá jellemző, Jodorowski nem a hagyományos felhasználási lehetőségeket látta a kártyában.

Nem szabadna a jövőről beszélni. A jövő átverés. A tarot egy nyelv, ami a jelenről beszél.

- magyarázta a rendező.

Azt valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, mit gondolt volna Dalí Jodorowski értelmezéséről. Az viszont könnyen észrevehető, hogy a két művész gondolkodása hasonló volt. Dalít is foglalkoztatták a különleges kártyalapok, ezért is tervezte meg a saját pakliját a 70-es években.

A munkát Dalí megrendelésre készítette. Albert Broccoli, az 1973-as Élni és halni hagyni című James Bond film producere fordult hozzá az ötlettel. A film számára kellett volna megtervezni a kártyákat.  A producerben érdeklődését valószínűleg Gala nevű felesége keltette fel a misztikus kártyák iránt.

Dalí mohón vetette bele magát a munkába, és a saját szakállára is folytatta a projektet, amikor a megrendelés kútba esett

- írják a beszámolók.

A tarot iránti épp akkoriban vált egyre népszerűbbé. Az okkult iránti érdeklődés a 60-as évek ellenkultúráinak köszönhetően megnövekedett, a 70-es években pedig már a mainstream-be is átszivárgott - többek között a tarot-ról szóló könyveknek köszönhetően. Eközben míg Dalí az Alice Csodaországban 1969-es kiadása számára tervezett illusztrációk készítése során teljesen elengedte a fantáziáját, és a kor egész őrült pszichedelikáját belevitte a rajzokban, úgy tűnt, mintha a tarot-design során visszafogta volna magát.

A rajzok fenntartást mutatnak. Mintha a tarot alázatossá tette volna őt

- írták a művéről.

Persze nem hazudtolta meg önmagát, saját maga és a pakli promóciója kedvéért a Mágus alakját önmagáról mintázta. Összességében a kártyákon az okkult praktikák eklektikus eredete keveredett Dalí semmi mással össze nem téveszthető stílusával.

Salvador Dalí

Salvador Dalí (Fotó/Forrás: Terry Fincher / Getty Images Hungary)

A régi világ művészete, szürrealizmus, giccs, keresztény ikonográfia, az ókori görög és római építészet elemei mind felfedezhetőek a lapokon.

A pakli végül limitált kiadásban 1984- ben jelent meg először, később pedig a TASCHEN adta ki többször, sőt, még könyvformátumban is napvilágra került.

Tarot

tarot egy 78 lapból -  22 Nagy Arkánumból és 56 Kis Arkánumból - álló kártyacsomag, melyet kártyajátékra és jóslásra használnak. A kártyák egyik oldalán szimbolikus képek találhatók, a másik oldaluk egyforma színű és mintázatú.

Már régóta a jövendölés egyik legnépszerűbb formája. A kártyalapok jelentése és értelmezése azonban nagyon is függ az egyes kártyajósoktól.

A tarot kártya eredete ismeretlen. Vélhetően Keletről származik, cigány jövendőmondók, egyiptomi mamelukok és mór hódítók terjeszthették el Európában. Az első írásos feljegyzés a kártya létezéséről 1442-ből vagy 1390-ből származik.  (Wikipedia)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Plusz

Új remény – Művészek a rákkal küzdő magyar kajakosért

A Fidelio kezdeményezésére művészek is segítik Tóth Róbert ifjúsági Európa- és többszörös magyar bajnok kajakos gyógykezelését. Már felajánlotta segítségét Miklósa Erika, Polyák Lilla, Náray Erika és Józan László. A Fidelio örömmel fogadja a további művész támogatókat!
Klasszikus

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Zenés színház

Egy piszok erős nő az arab világban – A víg özvegy Dubajban

Állva tapsolta a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban, ahol három alkalommal látható Szabó Máté rendezése ezekben a napokban. Az alkotókat még az első előadás előtt sikerült utolérnünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz felhívás

Új remény – Művészek a rákkal küzdő magyar kajakosért

A Fidelio kezdeményezésére művészek is segítik Tóth Róbert ifjúsági Európa- és többszörös magyar bajnok kajakos gyógykezelését. Már felajánlotta segítségét Miklósa Erika, Polyák Lilla, Náray Erika és Józan László. A Fidelio örömmel fogadja a további művész támogatókat!
Plusz ajánló

Megjelent az „UJJ” Fidelio

Az ingyenes programmagazin márciusi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, valamint számos interjút, többek között Stohl Andrással, Szabó Rékával és Bősze Ádámmal. Lapozzon bele online!
Plusz ajánló

David Bowie-koncert lesz az A38 hajón

Negyedszer rendeznek magyar zenészek estet David Bowie emlékére. A három éve elhunyt legendás brit zenész dalai február 20-án szerdán hangzanak el az újbudai A38 hajón.
Plusz évforduló

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Plusz interjú

Belekóstolnánk egymás emlékeibe? - Egy food designer a jövő ételeiről

Van-e ízük az emlékeknek? Vagy fordítva, milyen emlékek kapcsolódnak egy „egyszerű” vasárnapi ebédhez? Hívhat-e időutazásra egy desszert, egy süti? Góg Angéla food designer nem egyszerűen ételeket tervez, hanem a hozzájuk kapcsolható/kapcsolódó szociális attitűdöket is vizsgálja projektjeiben. Most éppen a jövő ételeit kutatja.