Plusz

Dalí és James Bond találkozása egy kártyapakliban

2017.05.01. 12:46
Ajánlom
Eredetileg talán Roger Moore James Bondjának jósoltak volna belőle, végül szerelemprojektté változott. Salvador Dalí nem hazudtolta meg önmagát akkor sem, mikor egy tarot kártyapakli figuráit tervezte meg - önmagát is művébe foglalta.

Salvador Dalí elfolyó időt ábrázoló szürrealista festményét, híres rinocéroszát, vagy épp a Luis Bunuellel közöse készített Andalúziai kutya című rövidfilmjét sokan ismerik - azt viszont már kevesebben tudják, hogy Dalí kártyalapokat is tervezett. Pontosabban egy pakli tarot kártya dizájnját álmodta meg a maga stílusában.

A tarot-ban sokáig a sarlatánság eszközét látták, vagy látják az emberek a mai napig. Archetipikus szimbólumaival, képei különös hangulatával mégis sokakat rabul ejt, különösen azokat, akik szeretnek a konvencionális kereteken kívül gondolkodni, akik keresik a szokatlan, egyedi megoldásokat. William Butler Yeats Nobel-díjas író-költő, vagy a látnoki chilei rendező, Alejandro Jodorowski is a tarot rajongói közé tartoznak - utóbbi youtube-os videósorozatot is készített arról, hogyan segítheti a Tarot a kreatív gondolkodást. Persze ahogy az rá jellemző, Jodorowski nem a hagyományos felhasználási lehetőségeket látta a kártyában.

Nem szabadna a jövőről beszélni. A jövő átverés. A tarot egy nyelv, ami a jelenről beszél.

- magyarázta a rendező.

Azt valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, mit gondolt volna Dalí Jodorowski értelmezéséről. Az viszont könnyen észrevehető, hogy a két művész gondolkodása hasonló volt. Dalít is foglalkoztatták a különleges kártyalapok, ezért is tervezte meg a saját pakliját a 70-es években.

A munkát Dalí megrendelésre készítette. Albert Broccoli, az 1973-as Élni és halni hagyni című James Bond film producere fordult hozzá az ötlettel. A film számára kellett volna megtervezni a kártyákat.  A producerben érdeklődését valószínűleg Gala nevű felesége keltette fel a misztikus kártyák iránt.

Dalí mohón vetette bele magát a munkába, és a saját szakállára is folytatta a projektet, amikor a megrendelés kútba esett

- írják a beszámolók.

A tarot iránti épp akkoriban vált egyre népszerűbbé. Az okkult iránti érdeklődés a 60-as évek ellenkultúráinak köszönhetően megnövekedett, a 70-es években pedig már a mainstream-be is átszivárgott - többek között a tarot-ról szóló könyveknek köszönhetően. Eközben míg Dalí az Alice Csodaországban 1969-es kiadása számára tervezett illusztrációk készítése során teljesen elengedte a fantáziáját, és a kor egész őrült pszichedelikáját belevitte a rajzokban, úgy tűnt, mintha a tarot-design során visszafogta volna magát.

A rajzok fenntartást mutatnak. Mintha a tarot alázatossá tette volna őt

- írták a művéről.

Persze nem hazudtolta meg önmagát, saját maga és a pakli promóciója kedvéért a Mágus alakját önmagáról mintázta. Összességében a kártyákon az okkult praktikák eklektikus eredete keveredett Dalí semmi mással össze nem téveszthető stílusával.

Salvador Dalí

Salvador Dalí (Fotó/Forrás: Terry Fincher / Getty Images Hungary)

A régi világ művészete, szürrealizmus, giccs, keresztény ikonográfia, az ókori görög és római építészet elemei mind felfedezhetőek a lapokon.

A pakli végül limitált kiadásban 1984- ben jelent meg először, később pedig a TASCHEN adta ki többször, sőt, még könyvformátumban is napvilágra került.

Tarot

tarot egy 78 lapból -  22 Nagy Arkánumból és 56 Kis Arkánumból - álló kártyacsomag, melyet kártyajátékra és jóslásra használnak. A kártyák egyik oldalán szimbolikus képek találhatók, a másik oldaluk egyforma színű és mintázatú.

Már régóta a jövendölés egyik legnépszerűbb formája. A kártyalapok jelentése és értelmezése azonban nagyon is függ az egyes kártyajósoktól.

A tarot kártya eredete ismeretlen. Vélhetően Keletről származik, cigány jövendőmondók, egyiptomi mamelukok és mór hódítók terjeszthették el Európában. Az első írásos feljegyzés a kártya létezéséről 1442-ből vagy 1390-ből származik.  (Wikipedia)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

A Fidelio már augusztusra hangol – megjelent az új szám!

Az ingyenes programmagazin augusztusi számában a nyári eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Szécsi Noémivel, Karinthy Mártonnal, Szemenyei Jánossal. Lapozzon bele online!
Plusz gasztro

Hé, Bubu, mi van a piknikkosaradban?

Maci Laci, a népszerű mesében szereplő medve imádta a kirándulókat, főleg a piknikkosarakban megbúvó finomságok miatt. E havi gasztro-összeállításunk a nyár egyik kedvenc foglalatosságáról szól: mire figyeljünk, mit vigyünk magunkkal, és hogyan élvezzük a piknikezés minden pillanatát.
Plusz videó

Will Smith sokat tesz a magyar országimázsért

Ezúttal a Lánchíd tetején lejtett örömtáncot lejt, így búcsúzik Magyarországtól.
Plusz hír

Ritka, a zsidó háborúból származó érmére bukkantak

Nemcsak az a történelmi kor különleges, ahonnan az érme származik, hanem maga a lelet is. Egészen más felirat áll rajta, mint a korabeli pénzeken.
Plusz magazin

Egy póknak köszönhetik függetlenségüket a skótok

A skótok mitikus királyának, I. Róbertnek kalandos élete volt - a mesebeli történések pedig a halálával sem szakadtak meg.