Plusz

Dalí és James Bond találkozása egy kártyapakliban

2017.05.01. 12:46
Ajánlom
Eredetileg talán Roger Moore James Bondjának jósoltak volna belőle, végül szerelemprojektté változott. Salvador Dalí nem hazudtolta meg önmagát akkor sem, mikor egy tarot kártyapakli figuráit tervezte meg - önmagát is művébe foglalta.

Salvador Dalí elfolyó időt ábrázoló szürrealista festményét, híres rinocéroszát, vagy épp a Luis Bunuellel közöse készített Andalúziai kutya című rövidfilmjét sokan ismerik - azt viszont már kevesebben tudják, hogy Dalí kártyalapokat is tervezett. Pontosabban egy pakli tarot kártya dizájnját álmodta meg a maga stílusában.

A tarot-ban sokáig a sarlatánság eszközét látták, vagy látják az emberek a mai napig. Archetipikus szimbólumaival, képei különös hangulatával mégis sokakat rabul ejt, különösen azokat, akik szeretnek a konvencionális kereteken kívül gondolkodni, akik keresik a szokatlan, egyedi megoldásokat. William Butler Yeats Nobel-díjas író-költő, vagy a látnoki chilei rendező, Alejandro Jodorowski is a tarot rajongói közé tartoznak - utóbbi youtube-os videósorozatot is készített arról, hogyan segítheti a Tarot a kreatív gondolkodást. Persze ahogy az rá jellemző, Jodorowski nem a hagyományos felhasználási lehetőségeket látta a kártyában.

Nem szabadna a jövőről beszélni. A jövő átverés. A tarot egy nyelv, ami a jelenről beszél.

- magyarázta a rendező.

Azt valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, mit gondolt volna Dalí Jodorowski értelmezéséről. Az viszont könnyen észrevehető, hogy a két művész gondolkodása hasonló volt. Dalít is foglalkoztatták a különleges kártyalapok, ezért is tervezte meg a saját pakliját a 70-es években.

A munkát Dalí megrendelésre készítette. Albert Broccoli, az 1973-as Élni és halni hagyni című James Bond film producere fordult hozzá az ötlettel. A film számára kellett volna megtervezni a kártyákat.  A producerben érdeklődését valószínűleg Gala nevű felesége keltette fel a misztikus kártyák iránt.

Dalí mohón vetette bele magát a munkába, és a saját szakállára is folytatta a projektet, amikor a megrendelés kútba esett

- írják a beszámolók.

A tarot iránti épp akkoriban vált egyre népszerűbbé. Az okkult iránti érdeklődés a 60-as évek ellenkultúráinak köszönhetően megnövekedett, a 70-es években pedig már a mainstream-be is átszivárgott - többek között a tarot-ról szóló könyveknek köszönhetően. Eközben míg Dalí az Alice Csodaországban 1969-es kiadása számára tervezett illusztrációk készítése során teljesen elengedte a fantáziáját, és a kor egész őrült pszichedelikáját belevitte a rajzokban, úgy tűnt, mintha a tarot-design során visszafogta volna magát.

A rajzok fenntartást mutatnak. Mintha a tarot alázatossá tette volna őt

- írták a művéről.

Persze nem hazudtolta meg önmagát, saját maga és a pakli promóciója kedvéért a Mágus alakját önmagáról mintázta. Összességében a kártyákon az okkult praktikák eklektikus eredete keveredett Dalí semmi mással össze nem téveszthető stílusával.

Salvador Dalí

Salvador Dalí (Fotó/Forrás: Terry Fincher / Getty Images Hungary)

A régi világ művészete, szürrealizmus, giccs, keresztény ikonográfia, az ókori görög és római építészet elemei mind felfedezhetőek a lapokon.

A pakli végül limitált kiadásban 1984- ben jelent meg először, később pedig a TASCHEN adta ki többször, sőt, még könyvformátumban is napvilágra került.

Tarot

tarot egy 78 lapból -  22 Nagy Arkánumból és 56 Kis Arkánumból - álló kártyacsomag, melyet kártyajátékra és jóslásra használnak. A kártyák egyik oldalán szimbolikus képek találhatók, a másik oldaluk egyforma színű és mintázatú.

Már régóta a jövendölés egyik legnépszerűbb formája. A kártyalapok jelentése és értelmezése azonban nagyon is függ az egyes kártyajósoktól.

A tarot kártya eredete ismeretlen. Vélhetően Keletről származik, cigány jövendőmondók, egyiptomi mamelukok és mór hódítók terjeszthették el Európában. Az első írásos feljegyzés a kártya létezéséről 1442-ből vagy 1390-ből származik.  (Wikipedia)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zöldhullám

Környezettudatosság klímaszorongás nélkül a Gárdonyi téren

A városlakókkal együtt, a hiánypótLÁSS! című köztéri installáció keretében „építette vissza” a Gárdonyi tér hiányzó fáját Kele Juci képzőművész. A kivágott fa helyén borostyánból készült zöld üzenőfalra bárki elhelyezhette a szebb jövő érdekében elgondolt vállalását.
Vizuál

Fődíjat nyert Szajki Péter filmje New Yorkban

Összesen öt díjat, köztük a fődíjat hozhatta el Szajki Péter Most van most című alkotása a New York Film Awards-on.
Színház

Kortárs magyar szerzők a Gyulai Várszínházban

A világirodalmi (Csehov, Donizetti, Ibsen, Shakespeare, Goldoni) és magyar klasszikusok (Madách Imre, Móricz Zsigmond, Örkény István, Wass Albert) mellett a kortárs magyar szerzők művei az idei évadban is hangsúlyos szerepet kapnak Gyulán.
Könyv

Milan Kundera kapta a Franz Kafka-díjat

Június 10-én átadták a tavaly odaítélt Franz Kafka-díjat Prágában. A 20. alkalommal odaítélt kitüntetést Milan Kundera képviselője vette át.
Vizuál

KÉP-regény: Favella, fakanál, fatányér…

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Rocinha favellában megélt tapasztalatairól mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Igazi kulturális koktélt kínál a „kultúrára szomjazóknak” a Várkert Bazár

Frissítő és tartalmas kikapcsolódást ígér az idei nyári szezonban a Várkert Bazár, amely ezúttal is műfaji sokszínűségre törekedett a programok kialakításánál. A Múzeumok Éjszakája mellett a szervezők irodalmi barangolásokkal, koncertekkel, kortárs táncelőadásokkal , kertmozival, sőt szabadtéri jógával is készülnek.
Plusz ajánló

Családi kikapcsolódás a szabad ég alatt

Jenő az élet apró örömeinek ünnepére invitál. Szeláví! néven új kisfesztivál indul Pilisborosjenő határában június 18-20. között a slow turizmus, az ökotudatosság és az összművészetiség jegyében.
Plusz hír

Berkesi Gábor, Grecsó Krisztián és Kalmár Magda a XIII. kerület új díszpolgárai

Június elsején ünnepli születésnapját a XIII. kerület, miután ezen a napon vált 1938-ban önálló közigazgatási egységgé. Minden évben a születésnap egyik ünnepi eseménye a díszpolgárrá avatás, melyet idén az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban rendeztek meg. Dr. Tóth József polgármester díszpolgári címet adományozott Berkesi Gábornak, Grecsó Krisztiánnak és Kalmár Magdának. Mind a hárman kötődnek a XIII. kerülethez és munkásságukkal hozzájárultak a kerület fejlődéséhez, valamint erősítették annak hírnevét.
Plusz ajánló

Fáy Miklós: Mi vagyunk a visszfény. Vagy a visszfény visszfényei.

Júniusi írásában Fáy Miklós kritikus könyvet, kiállítást, albumot és koncertet is ajánl.
Plusz magazin

Lelki sebtapasz pandémia idejére – kulturális immunerősítő a Fidelio ajánlásával

A koronavírus-járvány még mindig tart, de a kulturális újranyitásban végre megcsillant némi fény az alagút végén. Ennek örömére elismert művészeket kértünk fel, hogy ajánljanak a Fidelio olvasóinak egy olyan művészeti alkotást, amely gyógyírt jelenthet a pandémiában megfáradt léleknek, és mindenkor erőt adhat.