Plusz

Dallam és ecsetvonások egy megelevenedő gyerekdalhoz

2022.10.28. 13:05
Ajánlom
Kardos-Horváth János a Kaukázus és a Hahó együttes frontembere együtt alkotott a gyerekekkel, október 22-én a XV. kerületi Tehetségfejlesztő Központ épületében. Filmkockák készültek animációs technikákkal, rajzolással, festéssel a Hahó zenekar új klipjéhez, melynek premierje november 20-án lesz a Fidelión.

A hosszú asztalon rajzlapok, színes ceruzák, festékek, ecsetek, az asztal mellett egyre élénkülő gyerekzsivaj, ötletelés, felcsendülő dallam, majd lázas munka, kipirult gyerekarcok.

Mi születhet abból, ha egy zenész, dalszövegíró leül az alkotó gyerekek közé?

Ahogy a ceruza nyomot hagy a papíron, abból életre kelhet egy dalszöveg, egy dallamtöredék, de kirajzolódhat az ihlet nyomán egy mosolyra húzódó száj, három űrhajó vagy tizenegy kerek fej, mert egy focicsapat ennyi gyerekből áll.

cikkbe02-120121.jpg

Kissné Breczek Margit és Gergely Barbara (Fotó/Forrás: Nagy Botond / Csokonai Nonprofit Kft.)

Hogy hogyan jöhetett létre a program?

Kellett hozzá egy ötlet és egy rendkívüli összefogás. Az ötletgazda Gergely Barbara, az Újpalotai Közösségi Ház vezetője volt, az apropó pedig az Animáció Világnapja, emlékezve arra, hogy 1892. október 28-án vetítettek először rajzolt mozgóképet egy párizsi moziban.

A program mozgatóereje pedig az az összefogás,

mely Kardos-Horváth János énekes, zenész, dalszövegíró, Kissné Breczek Margit festőművész, művésztanár, a XV. kerületben kultúrmissziót ellátó intézmény a Csokonai Nonprofit Kft., és a Palota Tehetségfejlesztő Egyesület között jött létre. Utóbbi ad helyet azon szombati, tehetségfejlesztő programoknak, melyeken a gyerekek saját érdeklődésüknek és kíváncsiságuknak megfelelően választhatnak az általuk kínált tevékenységek közül – így bepillanthatnak a természettudomány, a zene, a képzőművészet és a filmkészítés világába is.

cikkbe03-120230.jpg

Kardos-Horváth János és a gyerekek alkotás közben (Fotó/Forrás: Nagy Botond / Csokonai Nonprofit Kft.)

Szükség volt mindenekelőtt egy dalra

A zeneszám kiválasztásánál a művésztanár figyelembe vette a zenei anyagok világát, amelyre egyszerű, ám hatásos képi megvalósítással tudnak a gyerekek reflektálni. Fontos volt, hogy jól érthető szimbólumok legyenek a dalban, melyeket gyerekek és felnőttek egyaránt képesek befogadni. Így választották ki Kardos-Horváth János gyermekzenekarának, a Hahó együttesnek legújabb alkotását, A számolós dalt, mely

az élővilággal kapcsolatos tudnivalókra és a számolásra tanítja a gyerekeket.

Dr. Duró Zsuzsa, a Tehetségfoglalkozások szakmai vezetője fogadta az ismert zenészt és az ötletgazdát, Gergely Barbarát az animációs-filmes foglalkozásra berendezett teremben, ahol már várták őket a gyerekek és a művésztanár. Rövid ismerkedést követően a zeneszám többszöri meghallgatása után a résztvevő szülők és gyermekek azonnal nekiláttak az alkotásnak. Kissné Breczek Margit művésztanár vezetésével megszülettek a figurák és a háttér, valamint megelevenedni látszott egy-egy mozdulat. Kockáról kockára mosolyra húzódott a száj, elindult három űrhajó, felbukkant tizenegy kerek fej – azaz egy focicsapatnyi gyerek.

Klippremier 2022. november 20-án, vasárnap a Fidelio oldalán.

Fejléckép: Kardos-Horváth János, a Kaukázus és a Hahó együttes frontembere (Fotó/Forrás: Nagy Botond / Csokonai Nonprofit Kft.)

Csokonai Nonprofit Kft.

Ha szigorúan a jogszabályokból következő tényeknél maradunk, akkor a Csokonai Nonprofit Kft. a XV. kerület közművelődési, kulturális és kommunikációs gazdasági társasága. Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán ellátja a kötelező, valamint az önként vállalt közművelődési, kulturális és tájékoztatási feladatokat.

Szabadabban fogalmazva: a Csokonai Nonprofit Kft. az a cég, amely igyekszik a közművelődési, kulturális és kommunikációs területek integrációjával a 21. század kihívásaira közösségteremtő válaszokat találni. Úgy, hogy ezek körül minőségi, kortárs rendezvények jöjjenek létre.

A Csokonai Nonprofit Kft. tudja, hogy a társadalmi és gazdasági környezet körülöttünk olyan mértékben változik, amelyhez az elmúlt évtizedekben kialakult módszerek már nem képesek alkalmazkodni. Ezért új utakat keres annak érdekében, hogy egy jó múltú intézmény közép és hosszú távon ne csak megőrizhesse értékeit, megóvhassa kis közösségeit, hanem méltó helyet foglaljon el a Főváros kulturális térképén.

Jegyvásárlás

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.
Plusz

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Könyv

Borsik Miklós veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat

A költő, író, kritikus április 30-án a Nyitott Műhelyben veheti át a fiatalon elhunyt művészről elnevezett elismerést, amellyel a Hazai Attilához hasonlóan újító, kísérletező szerzőket ismerik el. 
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Plusz ajánló

Nyitott Ház – ismét kitárja kapuit a Pesti Vigadó

Tízéves a Magyar Művészeti Akadémia székháza, ez alkalomból május 11-én ismét megrendezik a Nyitott Ház elnevezésű programjukat, amely során egyebek közt kézműves foglalkozásokkal, kiállításokkal, kulturális előadásokkal vagy épp táncházzal várják az érdeklődőket ingyenesen. 
Plusz ajánló

Az Esterházy Art Award 2023-as díjazottjainak kiállításával nyílik a szezon a kismartoni Esterházy-kastélyban

Április 14-én 11 és 17 óra között megnyitókkal, performanszokkal, terülj-terülj asztalkámmal, a város utcáin felvonuló rézfúvós bandával, valamint koncertekkel várják az érdeklődőket a tartományi főváros, Kismarton kulturális intézményeiben. A belépés az egyes intézményekbe díjtalan.
Plusz ajánló

Idén is labdarúgó tornával emlékezik Esterházy Péterre a FISZ

A Fiatal Írók Szövetsége immáron ötödik alkalommal szervezi meg a Futball-EP elnevezésű tornáját, amelynek mérkőzései között Esterházy Péternek ajánlott felolvasásokat hallgathat meg a közönség. A rendezvényre április 13-án a Bikás parkban kerül sor.
Plusz ajánló

Pódiumprogramok a MOMkult kupolájában

A műfaji sokszínűség jegyében szervezett estek nem csupán interaktivitásra csábítják a nézőket, de kötetlen információszerzést is jelenthetnek.