Plusz

Dalra fakadt a zongorázó kutya

2012.03.09. 15:45
Ajánlom
Már a kottája is megszületett az internetet bejáró zeneműnek, melyben magát kíséri zongorán a líraian ugató foltos kutyus.

Néhány napja az egyik népszerű német hetilap internetes kiadása vette elő a muzsikáló állatok örökzöld témáját, ezúttal a pianínón önmagát kísérő kutya-dalnok videómegosztókat bejáró produkciója kapcsán. Több tízmillióan tekintették meg az egyperces zeneművet, melyet a Runty nevezetű derék négylábú ad elő:

Lelkesedésünkben azonnal felhívást tettünk közzé a Facebookon, hiszen mi sem tűnt kézenfekvőbbnek, mint a kortárs művészet pantheonjában az őt megillető helyen emléket állítani a produkciónak - a darab lekottázására bíztatva követőinket. A kellő mennyiségű mosoly-jellel kísért felhívásra alig egy éjszaka leforgása alatt meg is érkezett Meggyes Ádám pályaműve, melyet az alábbiakban közzéteszünk:Addig is felkérjük olvasóinkat, maguk is vessék össze a két művet, és írják meg észrevételeiket!

A Fidelio egyik zenetudós-diplomával rendelkező kollégájának értékelése szerint „a 9. ütemben tuti nincs kvart (d-g), a 12. elején disz helyett d (is) van - de egyébként csillagos ötös!". A civilben a Zeneakadémián jazztrombitáló arranzsőrt ígéretünkhöz híven természetesen megajándékozzuk (többek között két jeggyel a mozis Leonardo-tárlatvezetésre és a Jim Hall-Pat Metheny lemezzel), és hamarjában meg is interjúvoltuk.

Ádám kérdésünkre elmondta, hogy a zongorája mellett a Capo nevű szoftvert vette igénybe a leíráshoz, a ritmust pedig kizárólag hallás után kottázta le. Jazztrombitásként elég sok transzkripciót csinál (igaz, nem kutyás videókból, hanem kortárs jazz felvételekből), így hozzá van szokva a lejegyzéshez - ezért is lehetett készen ilyen hamar.

"Szeretem a klasszikus zenét és a jazz-t, de persze a könnyűzenét, a szabad zenét és a kísérleti dolgokat is. Trombitásként a Budapest Jazz Orchestrának és az Irie Maffia zenekarnak vagyok a tagja. Áprilisban mutatkozunk be a miskolci jazzfesztiválon legújabb zenekarunkkal, a Magyarország Legjobb Jazz Zenekara (USA) quartettel. Emellett a igen komoly figyelmet szentelek a free jazz-nek és a szabad zenének. Tagja vagyok az "Iszap" zenekarnak, ahol együtt zenélek Sárvári-Kovács Zsolttal, Hock Ernővel, Bede Péterrel, Oli Maynnel és Busa Pistával. A szabadzenét többnyire alklalmi formációkban van módom gyakorolni: legutóbb Mezei Szilárddal, egy kiváló zentai zeneszerzővel zenélhettem együtt, illetve Pozsár Mátéval és barátaival játszottunk a Müpában a Jazz-showcase-en" - mutatkozott be Ádám.

S ha netán azt hinnék, trükkfelvétel volna a videó, elárulhatjuk, hogy az internet bugyraiban található még néhány muzikális négylábú, például Tucker, vagy épp ez a bulldog, nem beszélve a műfaj klasszikusáról, a Nóra nevű cicáról, aki egy teljes versenyművet is ihletett.

Önöknek melyik a kedvenc zenélő állatos videójuk?

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Színház

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Színház

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Könyv

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg október 14. és 17. között a 10. Margó Irodalmi Fesztivált, amely a Müpával közös szervezésben valósul meg a Várkert Bazárban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

A világ vezető designerei a budapesti lakástrend kiállításon

Az építkezés vagy lakásfelújítás előtt állók és az enteriőrdesign iránt érdeklődők számára is hasznosnak ígérkezik a S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállítás szeptember 24. és 26. között.
Plusz ajánló

Itt és más: 150 kortárs élmény 15 nap alatt a Budapesti Őszi Fesztiválon

Színpaddá válnak a terek Budapest szerte szeptember 26. és október 10. között. A kortárs kultúra sokszínű világába kaphatnak betekintést a városlakók és az ide látogatók a Budapesti Őszi Fesztiválon. A harminc éve útnak indított fővárosi fesztivál 2021 őszén megújult formában tér vissza és 30 helyszínen 150 élménnyel várja az érdeklődőket.
Plusz interjú

Bőség, teljesség, családi összetartozás – elkezdődött a kínai Őszközép ünnep

Szeptember 21-én kezdetét vette Kína második legfontosabb ünnepe, az Őszközép ünnep, amihez a Budapesti Kínai Kulturális Központ online programsorozatával csatlakozott. Jin Haóval, a Budapesti Kínai Kulturális Intézet igazgatóval beszélgettünk.
Plusz ajánló

Hazai filmekre hangol az októberi Fidelio

A magyar film szerelmeseinek kedvezünk legújabb számunkban: megemlékezünk az idén 100 éves született Jancsó Miklósról, foglalkozunk a 120 éves magyar filmművészet történetével és interjút közlünk Enyedi Ildikóval, frissen bemutatott rendezése kapcsán. Az októberi lap megtalálható az ismert terjesztési pontokon, és online is átlapozható!
Plusz hír

Emlékbélyeggel tisztelegnek a 100 éve született Pilinszky János előtt

Alkalmi bélyeget bocsájtott ki a Magyar Posta szeptember 14-én Pilinszky János születésének 100. és halálának 40. évfordulója alkalmából. A bélyeghez tartozó borítékon az Aranykori töredék című vers részlete olvasható.