Plusz

Dalra fakadt a zongorázó kutya

2012.03.09. 15:45
Ajánlom
Már a kottája is megszületett az internetet bejáró zeneműnek, melyben magát kíséri zongorán a líraian ugató foltos kutyus.

Néhány napja az egyik népszerű német hetilap internetes kiadása vette elő a muzsikáló állatok örökzöld témáját, ezúttal a pianínón önmagát kísérő kutya-dalnok videómegosztókat bejáró produkciója kapcsán. Több tízmillióan tekintették meg az egyperces zeneművet, melyet a Runty nevezetű derék négylábú ad elő:

Lelkesedésünkben azonnal felhívást tettünk közzé a Facebookon, hiszen mi sem tűnt kézenfekvőbbnek, mint a kortárs művészet pantheonjában az őt megillető helyen emléket állítani a produkciónak - a darab lekottázására bíztatva követőinket. A kellő mennyiségű mosoly-jellel kísért felhívásra alig egy éjszaka leforgása alatt meg is érkezett Meggyes Ádám pályaműve, melyet az alábbiakban közzéteszünk:Addig is felkérjük olvasóinkat, maguk is vessék össze a két művet, és írják meg észrevételeiket!

A Fidelio egyik zenetudós-diplomával rendelkező kollégájának értékelése szerint „a 9. ütemben tuti nincs kvart (d-g), a 12. elején disz helyett d (is) van - de egyébként csillagos ötös!". A civilben a Zeneakadémián jazztrombitáló arranzsőrt ígéretünkhöz híven természetesen megajándékozzuk (többek között két jeggyel a mozis Leonardo-tárlatvezetésre és a Jim Hall-Pat Metheny lemezzel), és hamarjában meg is interjúvoltuk.

Ádám kérdésünkre elmondta, hogy a zongorája mellett a Capo nevű szoftvert vette igénybe a leíráshoz, a ritmust pedig kizárólag hallás után kottázta le. Jazztrombitásként elég sok transzkripciót csinál (igaz, nem kutyás videókból, hanem kortárs jazz felvételekből), így hozzá van szokva a lejegyzéshez - ezért is lehetett készen ilyen hamar.

"Szeretem a klasszikus zenét és a jazz-t, de persze a könnyűzenét, a szabad zenét és a kísérleti dolgokat is. Trombitásként a Budapest Jazz Orchestrának és az Irie Maffia zenekarnak vagyok a tagja. Áprilisban mutatkozunk be a miskolci jazzfesztiválon legújabb zenekarunkkal, a Magyarország Legjobb Jazz Zenekara (USA) quartettel. Emellett a igen komoly figyelmet szentelek a free jazz-nek és a szabad zenének. Tagja vagyok az "Iszap" zenekarnak, ahol együtt zenélek Sárvári-Kovács Zsolttal, Hock Ernővel, Bede Péterrel, Oli Maynnel és Busa Pistával. A szabadzenét többnyire alklalmi formációkban van módom gyakorolni: legutóbb Mezei Szilárddal, egy kiváló zentai zeneszerzővel zenélhettem együtt, illetve Pozsár Mátéval és barátaival játszottunk a Müpában a Jazz-showcase-en" - mutatkozott be Ádám.

S ha netán azt hinnék, trükkfelvétel volna a videó, elárulhatjuk, hogy az internet bugyraiban található még néhány muzikális négylábú, például Tucker, vagy épp ez a bulldog, nem beszélve a műfaj klasszikusáról, a Nóra nevű cicáról, aki egy teljes versenyművet is ihletett.

Önöknek melyik a kedvenc zenélő állatos videójuk?

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Bretz Gábor és Dragony Tímea kapta idén a Bartók–Pásztory-díjat

A kuratórium 2023-ban Bretz Gábor operaénekesnek és Dragony Tímea zeneszerzőnek ítélte a Bartók–Pásztory-díjat, az átadóünnepséget a hagyománynak megfelelően március 25-én tartották a Zeneakadémián.
Színház

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

Amennyiben végre nem lesznek nehezítő körülmények, a kecskeméti teátrum a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínál új produkciókat a 2023-24-es évadban.
Színház

Színház az egész világ? – néhány elgondolkodtató idézetet gyűjtöttünk össze a színházi világnap alkalmából

Shakespeare maximáját jól ismerjük, de azt már kevesebben tudjuk: milyen bonmot-val reagált erre Paul Beatty, mi baja volt Diderot-nak a színházzal, és hogyan állíthatta Váradi Hédi bármiféle arisztokraticizmus nélkül, hogy a színház a kiválasztottaké.
Színház

Samiha Ayoub üzenete a színházi világnapon

1962 óta ünnepeljük a színházi világnapot március 27-én. Ebből az alkalomból minden évben egy jelentős színházi személyiség fogalmazza meg üzenetét a művészeknek és a közönségnek. Idén az egyiptomi Samiha Ayoub osztotta meg gondolatait.
Klasszikus

Kortárs oratórium három zeneszerző tollából – Jób könyve hangzik el a Magyar Zene Házában

Nagypénteken egy ószövetségi témájú, vadonatúj zeneművet ismerhet meg a közönség a Magyar Zene Házában tartott koncerten. Dargay Marccell, Dinyés Dániel és Futó Balázs a bibliai Jób könyvét dolgozták fel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

A két évtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Plusz ajánló

Fesztiválokkal nyílik a tavasz – itt az áprilisi Fidelio

Számos fesztiválajánlóval, interjúkkal, kritikákkal és részletes programbontásokkal megjelent a 2023. áprilisi Fidelio.
Plusz hír

Mesepályázatot hirdetnek Méhes György emlékére

A Méhes György – Nagy Elek Alapítvány és a Magyar Írószövetség csaknem egymillió forint összdíjazással Méhes György-mesepályázatot hirdet magyar gyermekirodalmi művek születésének ösztönzésére.
Plusz interjú

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Plusz hír

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.