Plusz

Deák Ferenc és a Vigadó - Érdekességek a Pesti Vigadó történetéből

2022.02.17. 14:00
Ajánlom
Deák Ferenc méltán vált a XIX. századi magyar közélet vezéralakjává: a reformkori országgyűléseken elmondott beszédei, a Batthyány-kormányban vállalt igazságügy miniszteri pozíciója, a passzív ellenállás során vállalt irányítószerepe és végül, a 155 éve aláírt kiegyezés létrehozása, örökre kitörölhetetlenné tették nevét Magyarország történelméből. Lesti Árpád írása.

A Zala megyei Söjtör szülötte Győrben és Pesten végezte jogi tanulmányait, majd jogi gyakorlatának megszerzését követően, megyéje szolgálatába állt. Az 1832. évi országgyűlés idején, előbb az országgyűlési követté választott alispán helyettesének nevezték ki, majd mivel testvére 1833 elején betegsége miatt lemondott az országgyűlési követségről, őt pótolta Pozsonyban az országgyűlésen. Követi munkájának köszönhetően széleskörű kapcsolatrendszerre tett szert, számtalan barátja gyermekének keresztapjává is felkérte.

Szekely-deak-135822.jpg

Székely Bertalan: Deák Ferenc portréja, 1869 (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

Batthyány Lajos, az első felelős miniszterelnök 1848-ban igazságügy miniszterré terjesztette elő, amelyet elfogadott, így oroszlánrészt vállalt az áprilisi törvények meghozatalában is.

Az első népképviseleti országgyűlésnek Sümeg képviselőjeként lett tagja, így rendszeresen megfordult a tanácskozásoknak helyet adó Redoute-ban, vagyis a Pesti Vigadó elődjének számító épületben.

A szabadságharc bukása után hadbíróság elé idézték, de büntetés nélkül távozhatott. Örökölt kehidai birtokait eladta gróf Széchenyi István családjának, az értékesítés következtében megszabadult a gazdálkodás nyűgjétől, így a földjeiért felajánlott évi 600 birodalmi forintnyi évjáradék – egyéb bevételeivel – biztos megélhetést garantált számára.

A passzív ellenállást, vagyis a közügyektől való elzárkózás éveit pont abban az időszakban töltötte a Pesti Vigadó szomszédságában, amikor maga az épület nem fogadhatott látogatókat.

Ugyanis Pollach Mihály Redoute-jának 1849-es megsemmisítése és Feszl Frigyes Vigadójának 1865-ös megnyitása közti korszak jelentős részét, az egykori Nagyhíd utca másik oldalán található Angol Királynő Szálló második emeletének, 71-es és 72-es szobájában élte át! A közéleti célkitűzésnek megfelelően ugyan tisztséget nem vállalt – akárcsak az ország jelentős része – de élénk társasági életet élt, sorra látogatták barátai, politikustársai és sűrű levelezéseinek köszönhetően, szállodai szobájából irányította a hazai közgondolkodást és készítette elő a kiegyezést a bécsi udvarral.

Tiszteletére, elfogadottságára mindennél jobban jellemző, hogy még életében, 1866-ban átnevezték az otthonául szolgáló Nagyhíd utcát Deák Ferenc utcára, amelyet a mai napig is visel a Pesti Vigadó szomszédságában álló közterület.

 

Fejléckép: Székely Bertalan: Deák Ferenc portréja, 1869 (részlet) / forrás: Pesti Vigadó

Támogatott tartalom.

 

 

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött.

Otthonául szolgált Strauss, Liszt, Erkel, Wagner, Bartók, Dohnányi koncertjeinek, a Pesti Műegylet által szervezett első hazai kiállításnak, az első népképviseleti országgyűlésnek ugyanúgy, mint Bleriot XI-es repülőgépe bemutatásának vagy az aktuális korszak legnépszerűbb báljainak.

2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

Az elmúlt években megvalósult rendezvények minősége és a látogatottsági adatok azt bizonyítják, hogy sikerült ismét a magyarországi kulturális és turisztikai életben korábban méltán elfoglalt pozíciójába visszahelyezni a Főváros szívében található Pesti Vigadót!

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Rosmarie Trapp, akinek családjáról A muzsika hangjának szereplőit mintázták

Georg von Trapp és Maria von Trapp lányát 93 éves korában, egy morrisville-i idősotthonban érte a halál – tájékoztatta a sajtót a család.
Plusz ajánló

A való világ aprócska mása: hétvégi város- és vasútmodell kiállítás Pestújhelyen

Kicsit a legóról, de sokkal inkább a modellezés szerelmeseiről szól az a bemutató, amely három napig, május 20. és 22. között várja az érdeklődőket a Pestújhelyi Közösségi Házban, az 1-es Villamos Klub szervezésében.
Plusz hír

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Plusz hír

Játssz a hangokkal! – Bemutatkozik a Kreatív Hangtér a Magyar Zene Házában

Interaktív játékokkal várja a közönséget a Magyar Zene Háza új egysége, a Kreatív Hangtér. A május 18-án megnyíló új kiállításon mindenki szabadon kísérletezhet hang és tér, zene és látvány kapcsolatával.
Plusz hír

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.