Plusz

Deák Ferenc és a Vigadó - Érdekességek a Pesti Vigadó történetéből

2022.02.17. 14:00
Ajánlom
Deák Ferenc méltán vált a XIX. századi magyar közélet vezéralakjává: a reformkori országgyűléseken elmondott beszédei, a Batthyány-kormányban vállalt igazságügy miniszteri pozíciója, a passzív ellenállás során vállalt irányítószerepe és végül, a 155 éve aláírt kiegyezés létrehozása, örökre kitörölhetetlenné tették nevét Magyarország történelméből. Lesti Árpád írása.

A Zala megyei Söjtör szülötte Győrben és Pesten végezte jogi tanulmányait, majd jogi gyakorlatának megszerzését követően, megyéje szolgálatába állt. Az 1832. évi országgyűlés idején, előbb az országgyűlési követté választott alispán helyettesének nevezték ki, majd mivel testvére 1833 elején betegsége miatt lemondott az országgyűlési követségről, őt pótolta Pozsonyban az országgyűlésen. Követi munkájának köszönhetően széleskörű kapcsolatrendszerre tett szert, számtalan barátja gyermekének keresztapjává is felkérte.

Szekely-deak-135822.jpg

Székely Bertalan: Deák Ferenc portréja, 1869 (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

Batthyány Lajos, az első felelős miniszterelnök 1848-ban igazságügy miniszterré terjesztette elő, amelyet elfogadott, így oroszlánrészt vállalt az áprilisi törvények meghozatalában is.

Az első népképviseleti országgyűlésnek Sümeg képviselőjeként lett tagja, így rendszeresen megfordult a tanácskozásoknak helyet adó Redoute-ban, vagyis a Pesti Vigadó elődjének számító épületben.

A szabadságharc bukása után hadbíróság elé idézték, de büntetés nélkül távozhatott. Örökölt kehidai birtokait eladta gróf Széchenyi István családjának, az értékesítés következtében megszabadult a gazdálkodás nyűgjétől, így a földjeiért felajánlott évi 600 birodalmi forintnyi évjáradék – egyéb bevételeivel – biztos megélhetést garantált számára.

A passzív ellenállást, vagyis a közügyektől való elzárkózás éveit pont abban az időszakban töltötte a Pesti Vigadó szomszédságában, amikor maga az épület nem fogadhatott látogatókat.

Ugyanis Pollach Mihály Redoute-jának 1849-es megsemmisítése és Feszl Frigyes Vigadójának 1865-ös megnyitása közti korszak jelentős részét, az egykori Nagyhíd utca másik oldalán található Angol Királynő Szálló második emeletének, 71-es és 72-es szobájában élte át! A közéleti célkitűzésnek megfelelően ugyan tisztséget nem vállalt – akárcsak az ország jelentős része – de élénk társasági életet élt, sorra látogatták barátai, politikustársai és sűrű levelezéseinek köszönhetően, szállodai szobájából irányította a hazai közgondolkodást és készítette elő a kiegyezést a bécsi udvarral.

Tiszteletére, elfogadottságára mindennél jobban jellemző, hogy még életében, 1866-ban átnevezték az otthonául szolgáló Nagyhíd utcát Deák Ferenc utcára, amelyet a mai napig is visel a Pesti Vigadó szomszédságában álló közterület.

 

Fejléckép: Székely Bertalan: Deák Ferenc portréja, 1869 (részlet) / forrás: Pesti Vigadó

Támogatott tartalom.

 

 

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött.

Otthonául szolgált Strauss, Liszt, Erkel, Wagner, Bartók, Dohnányi koncertjeinek, a Pesti Műegylet által szervezett első hazai kiállításnak, az első népképviseleti országgyűlésnek ugyanúgy, mint Bleriot XI-es repülőgépe bemutatásának vagy az aktuális korszak legnépszerűbb báljainak.

2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

Az elmúlt években megvalósult rendezvények minősége és a látogatottsági adatok azt bizonyítják, hogy sikerült ismét a magyarországi kulturális és turisztikai életben korábban méltán elfoglalt pozíciójába visszahelyezni a Főváros szívében található Pesti Vigadót!

Legolvasottabb

Vizuál

Otthon egy távoli földrészen – A Néprajzi Múzeum Claudia Andujar-kiállításáról

Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása címmel nyílt meg szeptember közepén a Néprajzi Múzeum új időszaki tárlata, amelyen az apai ágon magyar származású fotóművész képei láthatók. A kiállítás két kurátorával, Gellér Judittal és Szabó Magdolnával beszélgettünk.
Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Plusz ajánló

Október 2-tól érkeznek a Német Kulturális Napok

Az ALL-IN Debrecen égisze alatt 2023. október 2-6. között koncert, színházi előadás, mozifilmek, valamint a Német Egység Napja alkalmából szervezett ünnepi ülés és pódiumbeszélgetések várják a látogatókat.
Plusz hír

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Plusz hír

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Plusz ajánló

Őszi Irodalmi Gála a Pesti Vigadóban

Október 11-én a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának estjén neves művészek tolmácsolásában kerülhetünk közelebb nagyszerű írók és költők irodalmi világához.