Plusz

Dinyés Dániel kapja az Art is Business Fidelio-díját

2022.11.25. 14:45
Ajánlom
Idén negyedik alkalommal adják át az Art is Business Díjakat azon vállalati és kulturális szereplőknek, akik az elmúlt időszakban jó példával jártak elől: olyan együttműködéseket hoztak létre, amelyek során értéket teremtettek. A 2022-es nyerteseket kategóriákban díjazzák. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körben beszédtémává válhasson a művészet támogatása, a Fidelio – Kulturális mecénás elismerést a többi díjnál korábban kihirdetik. Az elismerés idei nyertese: Dinyés Dániel karmester, zeneszerző, a Szegedi Nemzeti Színház zenei vezetője.

Az Art is Business Fidelio – Kulturális mecénás díjat olyan művészek kaphatják, akik évről évre saját erő-és anyagi forrásaik felajánlásával támogatják a művészeti szektort. A korábbi években Radnóti Zsuzsa Kossuth-díjas dramaturg, Horgas Eszter fuvolaművész és Gergye Krisztián táncművész, koreográfus, képzőművész érdemelték ki az elismerést.

Dinyés Dániel egész életében különösen figyelt arra, hogy művésztársait lehetőségeihez képest segítse. Ennek hitelességét erősíti, hogy ő maga nem is szívesen beszél róla. Nemes gesztusairól kizárólag szűk környezete és az érintettek tudnak.

Fellépésein mindig a zenészeket és az énekeseket helyezi előtérbe, ha kell, inkább lemond saját gázsijáról, hogy kollégái több pénzt kapjanak. A vidéken egyedülálló szegedi operatagozaton – ahol zenei vezetőként dolgozik – a volt zeneigazgatói szobát pár kollégájával összefogva, társadalmi munkában rendbe hozták. A helyiségben egy emlékfalat is állított, amelyen a nagy elődök portréja látható egyfajta mementóként, hogy a fiatalok szeme előtt a legnagyobb példák lebeghessenek.

314605473_gordoneszter_1352_n-132608.jpg

Dinyés Dániel (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Delta Produkció)

Önkéntes missziója egész életét áthatja. A kezdetektől fogva ingyen tanít mindenkit, mert számára a tudásátadás mindig fontosabb volt a megszerezhető anyagi javaknál.

Meggyőződésünk, hogy jó példája megérdemli a megbecsülést és a minél nagyobb nyilvánosságot, ezért kapja idén Dinyés Dániel a Fidelio – Kulturális mecénás díjat.

Az idén 20 esztendős, online felülettel és nyomtatott kiadvánnyal is rendelkező összművészeti magazin, a Fidelio, az elsők között csatlakozott az Art is Business-hez, hogy a nevével fémjelzett díj segítségével fejezze ki elismerését a művészeti életet, illetve a művészek boldogulását segítő kezdeményezések iránt.

Értéket teremteni, felmutatni és védeni mindig kiemelten fontos küldetés, különösen ebben a háborúval, koronavírussal és gazdasági válsággal terhelt időszakban.

Az Art is Business idei díjait 2022. december 14-én, ünnepi gála keretében adják át a MOME-n.

Fejléckép: Dinyés Dániel (fotó: Gordon Eszter / Delta Produkció)

„Csak egy közös ügy létezik” – Beszélgetés Dinyés Dániellel

Kapcsolódó

„Csak egy közös ügy létezik” – Beszélgetés Dinyés Dániellel

Dinyés Dániel egész életében különösen figyelt arra, hogy művésztársait lehetőségeihez képest segítse. Ennek hitelességét erősíti, hogy ő maga nem is szívesen beszél róla. Nemes gesztusairól kizárólag szűk környezete és az érintettek tudnak. 2022-ben a zeneszerző-karmester veheti át az Art is Business Fidelio-díját, amellyel azokat az alkotókat ismerik el, akik saját erejükből, ellenszolgáltatás nélkül támogatják a művészeti szektort.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Zenés színház

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival érkezik a Pinokkió a Vígszínházba

A padlás óta először dolgozott együtt zenés előadáson a két alkotó. A Keresztes Tamás rendezésében készült produkciót december 9-én és 10-én mutatják be. Az alkotók az eredeti Collodi-regényre támaszkodtak.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Visszakerült a kereszt a Notre-Dame csúcsára

A 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépített huszártornyára december 6-án került vissza a kereszt.
Plusz hír

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Plusz magazin

Mit keresett James Bond zsebében a Müpa egykori igazgatója?

A legnagyobb szakmai elismerésnél is többet érnek azok a történetek, amelyek túlélnek minket, és amelyek olykor-olykor akár több száz kilométert is beutaznak. A Müpa egykori igazgatójára, a november 25-én tizenegy éve elhunyt Kiss Imrére emlékezünk. 
Plusz ajánló

Összművészeti divatbemutatót tart a XV. kerületben a Romani Design

A világ első roma divatstúdiója a 27. Anno Művészeti Hónap keretei közt mutatja be egyedi tervezésű ruháit, ékszereit és kiegészítőit. A programot a Varga Helena Band élőzenével kíséri. 
Plusz ajánló

Adventi feltöltődés a Várkert Bazárban

Érdemes végig böngészni a Várkert Bazár decemberi programkínálatát: számos neves zenekar ad karácsonyi koncertet, ingyenes családi programok lesznek, de reflektorfénybe kerül az irodalom is, az iparművészeti vásáron pedig gyönyörű ajándékokra lelhetünk.