Plusz

Díszpolgárokat avattak a XIII. kerületben

2022.06.02. 10:05
Ajánlom
A kerület születésnapja alkalmából három helyi kötődésű kiválóság, Balla Zsófia költő, Lukács Sándor színművész, valamint Nyáry Krisztián író-irodalmár részesült az elismerésben.

A XIII. kerület születésnapja június 1., mivel 1938-ban ezen a napon vált önálló közigazgatási egységgé. A születésnap egyik ünnepi eseménye minden évben a díszpolgárrá avatás, amelyet a jeles napon rendeztek meg a RaM – Radnóti Miklós Művelődési Központban. Dr. Tóth József polgármester – a képviselő-testület, a lakosság, a civil és a társadalmi szervezetek javaslatai alapján – díszpolgári címet adományozott Balla Zsófia Babérkoszorú-díjas költőnek, írónak, esszéistának, Lukács Sándor Kossuth-díjas és Prima Primissima díjas színművésznek, érdemes és kiváló művésznek, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjának, Nyáry Krisztián írónak, irodalmárnak, könyvkiadónak, kommunikációs szakembernek.

Mindannyian jelentősen kötődnek a XIII. kerülethez, életútjuk során kimagasló munkásságukkal hozzájárultak a kerület fejlődéséhez, tevékenységükkel erősítették annak hírnevét, tekintélyét.

Jelenleg 90 díszpolgára van a XIII. kerületnek.

Balla Zsófia Babérkoszorú-díjas költő, író, esszéista

Szülővárosában, Kolozsvárott érettségizett a Zenelíceumban, majd 1972-ben a kolozsvári zeneakadémia tanári szakán végzett. 1965 óta jelennek meg versei. Dolgozott a Kolozsvári Rádió magyar nyelvű adásánál, vezette a kolozsvári Gaál Gábor Irodalmi Kört. Désen magyar népzenét és zenei írás-olvasást tanított. 1985 után különféle romániai magyar nyelvű lapoknál dolgozott (Előre, Családi Tükör, A hét). 1993-tól él Budapesten, 1998 óta a XIII. kerületben.

Azt vallja: meghatározó egy ember életében az a világ, amelyben fölnőtt, ahol több mint negyven évet élt, de a legfontosabb az a hely, amelyet választ, ahol dolgozni tud.

2010 óta a Kassák Lajos XIII. Kerületi Irodalmi Díj bírálóbizottságának tagja. Rendszeres résztvevője a kerületi művészeti fórumnak. Máig huszonhárom könyve jelent meg – néhány román és német fordításban is –, ebből tizenöt már Magyarországon. Tagja a Digitális Irodalmi Akadémiának, a Szépírók Társaságának, a pécsi Jelenkor szerkesztőbizottságának, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának. Jelentősebb díjai: Déry Tibor-jutalom, József Attila-díj, Magyar Irodalmi díj, Magyarország Babérkoszorúja-díj.

Lukács Sándor Kossuth-díjas és Prima Primissima díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Ötven éve tagja a XIII. kerületi Vígszínháznak: a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzését követően, 1972-ben szerződött oda. Az 1970-es évektől számos magyar filmben is játszott. 1985 óta jelennek meg versei, idén a kilencedik kötete Kikötő címmel. Rendszeresen közreműködik kerületi ünnepségeken, ezzel is emelve a rendezvények színvonalát.

Azt vallja: a hűség – legyen az a magánéletben, a munkában – örök műfaj, kölcsönös bizalmat és szeretetet feltételez. Ezért sem váltott soha színházat.

„Az én generációm még tudja, milyen az a bizonyos vígszínházi polgári stílus. De sosem ragadtunk bele ebbe, Várkonyi Zoltán óta minden direktor törekedett a progresszív színházcsinálásra is. Olyan rendezőkkel dolgozhattam, akik mellett sosem kényelmesedtem el. Egy-egy jó rendező pedig egy-egy új stílus is. Szóval az ötven év alatt számos stílus beáramlott a Vígszínházba, és sokszínűvé tette az itteni színészlétünket”, mondta Lukács Sándor a XIII. kerületi Hírnök című lapnak. Jelentősebb díjai: Jászai Mari-díj, érdemes művész, A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje, Prima Primissima díj, Pro Urbe Budapest-díj, kiváló művész, Kossuth-díj.

Nyáry Krisztián író, irodalmár, könyvkiadó, kommunikációs szakember

Évek óta a XIII. kerületben él. Miként ő fogalmazott: „A XIII. kerület irodalmi, művészeti gyűjtőhely. Sokakról írtam, akik itt éltek, akik valamiképpen kapcsolódtak a kerülethez.” Jelenleg a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója, emellett a Magvető Café irodalmi kávéház művészeti vezetője. 2012-től kezdte publikálni rendhagyó irodalmi sztorigyűjteményét. Kiléptette a magyar írókat a száraz, tankönyvi világból, és emberközelbe hozta őket privát viszonyaikkal, zavaraikkal, szerelmeikkel, kudarcaikkal, gyarlóságaikkal. A történetek popkulturálisan berobbantak az online közösségi térbe.

Azt gondoltam, nem kell szoborként tekinteni írókra, költőkre, úgyhogy leemeltem őket a piedesztálról. Esendő emberek voltak ők is.

El akartam mesélni a történeteiket, más szempontból. De kétségtelenül lett az egésznek egy olvasásnépszerűsítő hatása is” – említette Nyáry Krisztián a XIII. kerületi Hírnöknek. Először, pont tíz éve, az Így szerettek ők első kötete jelent meg. Egy évtized alatt tizenhárom kötetbe rendezte írásait. Több százezer példányban fogytak ezek. Saját magát így aposztrofálja: „Irodalmár, könyvkiadó, kommunikációs szakember vagyok. Egyszer valaki azt mondta rám: literary gentleman. Ez tetszett és megtisztelő. De amúgy főállású olvasónak tartom magam, hiszen az, hogy írok, annak is köszönhető, hogy sokat olvasok.” Még idén megjelenik az Így szerettek ők harmadik kötete.

Az embert csak emberi mivolta védi – Beszélgetés Balla Zsófiával

Kapcsolódó

Az embert csak emberi mivolta védi – Beszélgetés Balla Zsófiával

Milyen világot élünk? Hol van a költő hazája? S találhat-e otthont az, aki mindenhol kisebbségben van? Balla Zsófia költővel a művészet szerepéről, hanyatló kultúráról, irodalmi csoportokról és a versről, mint idegen nyelvről beszélgettünk.

„Az irodalom úgy működik, mint a vakcina” – Nyáry Krisztián a Lírástudókban

Kapcsolódó

„Az irodalom úgy működik, mint a vakcina” – Nyáry Krisztián a Lírástudókban

A Nem kötelező 2. – Tiltott irodalom című antológia összeállításakor az irodalmi igényesség érdekelte a szerkesztőt, Nyáry Krisztiánt, nem pedig a szerzők szexuális orientációja. Szabó T. Annának arról is mesél a Lírástudók podcastban, hogy miért lehetett az azonos neműek közti szerelem témája fontos például Örkény Istvánnak.

A XIII. kerület születésnapján „Budapest Főváros XIII. Kerületért” díjban részesültek: Döry Miklós (posztumusz), a XIII. Kerületi Önkormányzat egykori képviselője; Grendorf Péter evangélikus lelkész; Kavalecz Angéla, a Zöld Ág Tagóvoda vezetője; Marosits István szobrász; Dr. Rente Judit házi gyermekorvos; Szállási Zsuzsanna, a Vizafogó Általános Iskola intézményvezetője.

Fejléckép: A díjazottak (forrás: XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatal)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Strukturális változások miatt bezár a magyarországi Észt Intézet

A Magyarországi Észt Intézet tagja volt az európai kulturális intézetek magyarországi hálózatának is. Február végén fejezik be magyarországi tevékenységüket a tallini anyaintézmény döntése alapján.
Plusz magazin

KÉP-regény: Hóesésben

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal szomorkás emlékeket oszt meg velünk, hóesésben.
Plusz gyász

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.
Plusz ajánló

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.
Plusz interjú

Ez nem egy egyszemélyes történet – interjú Nagy Judit Évával

Nagy Judit Éva újságíró, kommunikációs és interkulturális tanácsadó hat év alelnökség után lett a Magyar–Kínai Baráti Társaság elnöke tavaly decemberben.