Plusz

Divatos pékségek – avagy úgy szeresd a kenyeret, mint a gyerekedet

2019.03.06. 09:00
Ajánlom
Ha ezekben a pékségekben vásárolsz, valóban ünnep lesz a kenyérfogyasztás, legyen szó olívás, aszalt paradicsomos, adalékanyag-mentes vagy rozskovászos kenyércsodáról.

Jacques Liszt

1052 Budapest, Apáczai Csere János utca 7.

A belvárosi Jacques Liszt egy magyar–olasz fúziós, gourmet pékség, ahol a korábban nagybanki jogász Misi pék keze alatt készül a kovászos kenyér és a sajtos pogácsa, míg Matteo süti a ciabattát és a pane al lattét. Ezek egy részét aztán olyan éttermekbe szállítják, mint a Trattoria Pomo D’Oro vagy a Larus. De persze nem kell étterembe menni ahhoz, hogy megkóstoljuk az illatozó harapnivalókat: a pékség üzlethelyiségében könnyedén beszerezhetünk olívás és aszalt paradicsomos kenyeret, lekváros linzert vagy épp csokis tarte-szeletet. Természetesen minden pékáru adalékanyag-mentes.

jacques1-113353.jpg

Jacques Liszt

Pipacs pékség

1037 Budapest, Bécsi út 267.

Kenyereiket hazai minőségi, ökológiai gazdálkodásból származó (vegyszermentes) lisztből, adalékanyagok hozzáadása nélkül, természetes kovásszal készítik. Élesztőt nem használnak. Hagyományos, kézműves eljárásokat alkalmaznak. A természetes kovász és a hosszú érési idők egyedülálló karakteres ízeket és különleges eltarthatóságot biztosítanak. 2011 őszén Belgiumban Marc Dewalque belga pékmester műhelyében indították el saját kovászukat. Azóta is ezzel a kovásszal dolgoznak, ami liszten és vízen kívül mást nem tartalmaz. Sem a legelső pillanatban, sem azóta nem került bele élesztő. Lisztjeiket három hazai malomból szerzik be, két hengermalmi eljárással dolgozó és egy köves malomból. A különböző liszteket az egyes kenyerekben a megfelelő karakter, az íz és állag szempontjából egyaránt optimális végeredmény érdekében meghatározott arányban keverve használják.

pipacs-113353.jpg

Pipacs Pékség

Artizán Budapest

1054 Budapest, Hold utca 3.

Az Artizánban kizárólag helyben sült, kiváló minőségű pékárut készítenek, friss hazai alapanyagokból. Fontosnak tartják, hogy termékeik minősége és összetétele megfelelő legyen, ezáltal biztosítva a magas tápanyagtartalmat. A hazai piacon szinte hiánycikk az egészséges, kizárólag természetes alapanyagból előállított, adalékanyag-mentes, natúr pékáru. Az Artizánban nem használnak semmilyen adalékanyagot, lisztjavítót vagy tartósítószereket a pékáruk elkészítésekor. 

artizan-113353.jpg

Artizán Budapest

Panificio il Basilico

1122 Budapest, Városmajor utca 34.

A magyar–olasz kézműves pékségnek a kovász az alapja. Alapelvük, hogy a jó kenyérhez semmi más nem kell, mint liszt, víz, só és szeretet. Nem használnak semmilyen adalékanyagot, mesterséges hozzávalót. Érlelt kovászokkal dolgoznak, büszkék a 102 éve indított és azóta nevelgetett olasz, Nápoly mellől származó kovászukra, de nagyon szeretnek az osztrák, 53 éve érlelt, Innsbruckból származó rozskovászukkal is kenyeret sütni. 

bazsalikom2-113353.jpg

Panificio il Basilico

à table!

1024 Budapest, Retek utca 6.

Az à table! francia pékség nemcsak helyben készült finomságokat (croissant, baguette, éclaire au chocolat, mille feuille), hanem életigenlést és spontaneitást is csempész a hétköznapokba. Az egész pékséget a francia vidék autentikus légköre lengi be, a polcokon a bagettek mellett házi lekvárok és mustárok sorakoznak, természetesen Franciaországból. Az étkezésekhez finom kávét (ristretto, espresso, cappuccino és latte), illetve francia limonádét kínálnak. Azoknak sem kell azonban csalódniuk, akik francia vidéki gazdák boraira szomjaznak, az à table! azzal is szolgálhat.

atable-113353.jpg

á table!

 

Fejléckép: Flo Maderebner / Pexels

 

Mi a jó kenyér titka? – Vajda Józseffel, a Pékműhely alapítójával beszélgettünk

Kapcsolódó

Mi a jó kenyér titka? – Vajda Józseffel, a Pékműhely alapítójával beszélgettünk

Tényleg nem túl egészséges kenyeret enni a szénhidrát és a glutén miatt? Vajda József, a Pékműhely alapítója szerint ez koránt sincs így, csak nagyon nem mindegy, hogyan készül a kenyér.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kerekes Vica: „Olyan, mintha több száz éve lennék itt a Földön” 

Bemutatták Szász Attila új, romantikus történelmi thrillerét, az Apró meséket. A II. világháború utáni zűrzavaros időkben játszódó szerelmi háromszög női főszereplőjével, Kerekes Vicával beszélgettünk szerepekről, visszatérésről és az erőszakos jelenetek megéléséről is. 
Színház

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Klasszikus

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.
Plusz

Kiderült, hogy a hanghullámoknak is van tömegük

Eddig a fizika egyik alapvetése volt, hogy a hangnak nincs tömege, de kiderült, hogy van, és hat rá a gravitáció is.
Plusz

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz kotta

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.
Plusz hiphop

Erre a zenére érik a legfinomabb sajt

Bársonyosabb és nagyobb lyukú az az ementali sajt, amelyet folyamatosan zenén érlelnek, svájci kutatók szerint a hiphop ebből a szempontból hatékonyabb, mint Mozart zenéje.
Plusz hang

Kiderült, hogy a hanghullámoknak is van tömegük

Eddig a fizika egyik alapvetése volt, hogy a hangnak nincs tömege, de kiderült, hogy van, és hat rá a gravitáció is.
Plusz kossuth-díj

Törőcsik Mari Kossuth Nagydíjat kapott

Március 15. alkalmából Áder János kiosztotta a Kossuth-díjakat. Íme a lista.
Plusz hír

Művészeket díjaztak március 15-e alkalmából – Itt a teljes lista!

A március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár társaságában művészeti elismeréseket adott át, köztük a Jászai Mari-, Liszt Ferenc- és Balázs Béla-díjat.