Plusz

Divatos pékségek – avagy úgy szeresd a kenyeret, mint a gyerekedet

2019.03.06. 09:00
Ajánlom
Ha ezekben a pékségekben vásárolsz, valóban ünnep lesz a kenyérfogyasztás, legyen szó olívás, aszalt paradicsomos, adalékanyag-mentes vagy rozskovászos kenyércsodáról.

Jacques Liszt

1052 Budapest, Apáczai Csere János utca 7.

A belvárosi Jacques Liszt egy magyar–olasz fúziós, gourmet pékség, ahol a korábban nagybanki jogász Misi pék keze alatt készül a kovászos kenyér és a sajtos pogácsa, míg Matteo süti a ciabattát és a pane al lattét. Ezek egy részét aztán olyan éttermekbe szállítják, mint a Trattoria Pomo D’Oro vagy a Larus. De persze nem kell étterembe menni ahhoz, hogy megkóstoljuk az illatozó harapnivalókat: a pékség üzlethelyiségében könnyedén beszerezhetünk olívás és aszalt paradicsomos kenyeret, lekváros linzert vagy épp csokis tarte-szeletet. Természetesen minden pékáru adalékanyag-mentes.

jacques1-113353.jpg

Jacques Liszt

Pipacs pékség

1037 Budapest, Bécsi út 267.

Kenyereiket hazai minőségi, ökológiai gazdálkodásból származó (vegyszermentes) lisztből, adalékanyagok hozzáadása nélkül, természetes kovásszal készítik. Élesztőt nem használnak. Hagyományos, kézműves eljárásokat alkalmaznak. A természetes kovász és a hosszú érési idők egyedülálló karakteres ízeket és különleges eltarthatóságot biztosítanak. 2011 őszén Belgiumban Marc Dewalque belga pékmester műhelyében indították el saját kovászukat. Azóta is ezzel a kovásszal dolgoznak, ami liszten és vízen kívül mást nem tartalmaz. Sem a legelső pillanatban, sem azóta nem került bele élesztő. Lisztjeiket három hazai malomból szerzik be, két hengermalmi eljárással dolgozó és egy köves malomból. A különböző liszteket az egyes kenyerekben a megfelelő karakter, az íz és állag szempontjából egyaránt optimális végeredmény érdekében meghatározott arányban keverve használják.

pipacs-113353.jpg

Pipacs Pékség

Artizán Budapest

1054 Budapest, Hold utca 3.

Az Artizánban kizárólag helyben sült, kiváló minőségű pékárut készítenek, friss hazai alapanyagokból. Fontosnak tartják, hogy termékeik minősége és összetétele megfelelő legyen, ezáltal biztosítva a magas tápanyagtartalmat. A hazai piacon szinte hiánycikk az egészséges, kizárólag természetes alapanyagból előállított, adalékanyag-mentes, natúr pékáru. Az Artizánban nem használnak semmilyen adalékanyagot, lisztjavítót vagy tartósítószereket a pékáruk elkészítésekor. 

artizan-113353.jpg

Artizán Budapest

Panificio il Basilico

1122 Budapest, Városmajor utca 34.

A magyar–olasz kézműves pékségnek a kovász az alapja. Alapelvük, hogy a jó kenyérhez semmi más nem kell, mint liszt, víz, só és szeretet. Nem használnak semmilyen adalékanyagot, mesterséges hozzávalót. Érlelt kovászokkal dolgoznak, büszkék a 102 éve indított és azóta nevelgetett olasz, Nápoly mellől származó kovászukra, de nagyon szeretnek az osztrák, 53 éve érlelt, Innsbruckból származó rozskovászukkal is kenyeret sütni. 

bazsalikom2-113353.jpg

Panificio il Basilico

à table!

1024 Budapest, Retek utca 6.

Az à table! francia pékség nemcsak helyben készült finomságokat (croissant, baguette, éclaire au chocolat, mille feuille), hanem életigenlést és spontaneitást is csempész a hétköznapokba. Az egész pékséget a francia vidék autentikus légköre lengi be, a polcokon a bagettek mellett házi lekvárok és mustárok sorakoznak, természetesen Franciaországból. Az étkezésekhez finom kávét (ristretto, espresso, cappuccino és latte), illetve francia limonádét kínálnak. Azoknak sem kell azonban csalódniuk, akik francia vidéki gazdák boraira szomjaznak, az à table! azzal is szolgálhat.

atable-113353.jpg

á table!

 

Fejléckép: Flo Maderebner / Pexels

 

Mi a jó kenyér titka? – Vajda Józseffel, a Pékműhely alapítójával beszélgettünk

Kapcsolódó

Mi a jó kenyér titka? – Vajda Józseffel, a Pékműhely alapítójával beszélgettünk

Tényleg nem túl egészséges kenyeret enni a szénhidrát és a glutén miatt? Vajda József, a Pékműhely alapítója szerint ez koránt sincs így, csak nagyon nem mindegy, hogyan készül a kenyér.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Vizuál

A macsó, aki nőként aratta első sikerét

Jack Lemmon oldalán tipegett be a világhírnévbe, de később is olyan partnerekkel dolgozott, mint Roger Moore. Magyar gyökerei mindig fontosak voltak számára. 2010. szeptember 29-én halt meg  Tony Curtis.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Új, bővített kiadásban jelent meg Prince egyik legjobb albuma

Az 1987-es Sign o’ The Times nyolc lemezen, kiadatlan dalokkal jelent meg újra. Ez volt Prince első albuma, miután kilépett a Revolutionből.
Plusz david attenborough

Málta magának követeli az őscápafogat, amelyet György brit herceg kapott ajándékba

Katalin és Vilmos kisfia, a hétéves brit herceg a hétvégén kapott egy különleges ajándékot Sir David Attenborough-tól a világhírű természetfilmes új filmjének bemutatása alkalmából. A műkincsek és a kulturális örökség részét képező tárgyak kérdése amúgy is sok vita tárgya, de abban talán megegyezhetünk, hogy a máltai reakció marketing szempontból meglehetősen elhibázott.
Plusz hír

Art is Business: keresik a művészetek kiemelkedő támogatóit

Az Art is Business Díjra most forprofit mecénás kategóriában ajánlhat magánembereket a kulturális szcéna bármely tagja szeptember 30-ig.
Plusz magazin

KÉP-regény: A tenisz nyomában

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különös, „megtervezett” eltévedés történetét meséli el.
Plusz hír

A riói karneválnak is betett a koronavírus

Meghatározatlan időre elhalasztják a riói karnevált, ami az elmúlt évszázadban még sosem fordult elő.