Plusz

Divatos pékségek – avagy úgy szeresd a kenyeret, mint a gyerekedet

2019.03.06. 09:00
Ajánlom
Ha ezekben a pékségekben vásárolsz, valóban ünnep lesz a kenyérfogyasztás, legyen szó olívás, aszalt paradicsomos, adalékanyag-mentes vagy rozskovászos kenyércsodáról.

Jacques Liszt

1052 Budapest, Apáczai Csere János utca 7.

A belvárosi Jacques Liszt egy magyar–olasz fúziós, gourmet pékség, ahol a korábban nagybanki jogász Misi pék keze alatt készül a kovászos kenyér és a sajtos pogácsa, míg Matteo süti a ciabattát és a pane al lattét. Ezek egy részét aztán olyan éttermekbe szállítják, mint a Trattoria Pomo D’Oro vagy a Larus. De persze nem kell étterembe menni ahhoz, hogy megkóstoljuk az illatozó harapnivalókat: a pékség üzlethelyiségében könnyedén beszerezhetünk olívás és aszalt paradicsomos kenyeret, lekváros linzert vagy épp csokis tarte-szeletet. Természetesen minden pékáru adalékanyag-mentes.

jacques1-113353.jpg

Jacques Liszt

Pipacs pékség

1037 Budapest, Bécsi út 267.

Kenyereiket hazai minőségi, ökológiai gazdálkodásból származó (vegyszermentes) lisztből, adalékanyagok hozzáadása nélkül, természetes kovásszal készítik. Élesztőt nem használnak. Hagyományos, kézműves eljárásokat alkalmaznak. A természetes kovász és a hosszú érési idők egyedülálló karakteres ízeket és különleges eltarthatóságot biztosítanak. 2011 őszén Belgiumban Marc Dewalque belga pékmester műhelyében indították el saját kovászukat. Azóta is ezzel a kovásszal dolgoznak, ami liszten és vízen kívül mást nem tartalmaz. Sem a legelső pillanatban, sem azóta nem került bele élesztő. Lisztjeiket három hazai malomból szerzik be, két hengermalmi eljárással dolgozó és egy köves malomból. A különböző liszteket az egyes kenyerekben a megfelelő karakter, az íz és állag szempontjából egyaránt optimális végeredmény érdekében meghatározott arányban keverve használják.

pipacs-113353.jpg

Pipacs Pékség

Artizán Budapest

1054 Budapest, Hold utca 3.

Az Artizánban kizárólag helyben sült, kiváló minőségű pékárut készítenek, friss hazai alapanyagokból. Fontosnak tartják, hogy termékeik minősége és összetétele megfelelő legyen, ezáltal biztosítva a magas tápanyagtartalmat. A hazai piacon szinte hiánycikk az egészséges, kizárólag természetes alapanyagból előállított, adalékanyag-mentes, natúr pékáru. Az Artizánban nem használnak semmilyen adalékanyagot, lisztjavítót vagy tartósítószereket a pékáruk elkészítésekor. 

artizan-113353.jpg

Artizán Budapest

Panificio il Basilico

1122 Budapest, Városmajor utca 34.

A magyar–olasz kézműves pékségnek a kovász az alapja. Alapelvük, hogy a jó kenyérhez semmi más nem kell, mint liszt, víz, só és szeretet. Nem használnak semmilyen adalékanyagot, mesterséges hozzávalót. Érlelt kovászokkal dolgoznak, büszkék a 102 éve indított és azóta nevelgetett olasz, Nápoly mellől származó kovászukra, de nagyon szeretnek az osztrák, 53 éve érlelt, Innsbruckból származó rozskovászukkal is kenyeret sütni. 

bazsalikom2-113353.jpg

Panificio il Basilico

à table!

1024 Budapest, Retek utca 6.

Az à table! francia pékség nemcsak helyben készült finomságokat (croissant, baguette, éclaire au chocolat, mille feuille), hanem életigenlést és spontaneitást is csempész a hétköznapokba. Az egész pékséget a francia vidék autentikus légköre lengi be, a polcokon a bagettek mellett házi lekvárok és mustárok sorakoznak, természetesen Franciaországból. Az étkezésekhez finom kávét (ristretto, espresso, cappuccino és latte), illetve francia limonádét kínálnak. Azoknak sem kell azonban csalódniuk, akik francia vidéki gazdák boraira szomjaznak, az à table! azzal is szolgálhat.

atable-113353.jpg

á table!

 

Fejléckép: Flo Maderebner / Pexels

 

Mi a jó kenyér titka? – Vajda Józseffel, a Pékműhely alapítójával beszélgettünk

Kapcsolódó

Mi a jó kenyér titka? – Vajda Józseffel, a Pékműhely alapítójával beszélgettünk

Tényleg nem túl egészséges kenyeret enni a szénhidrát és a glutén miatt? Vajda József, a Pékműhely alapítója szerint ez koránt sincs így, csak nagyon nem mindegy, hogyan készül a kenyér.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kicsoda Hildur Guðnadóttir, a Joker zeneszerzője?

Egy nő a férfidominálta zeneszerzőszakmában, aki a Chernobyl után a Joker eredeti filmzenéjével új színt hoz a film világába.
Vizuál

A kikiáltási ár kétszereséért kelt el Czóbel Béla remekműve

Czóbel Béla Kertben című remekműve érte el a legmagasabb leütési árat, de jól szerepelt Hantai Simon és Vörös Géza egy-egy alkotása is a Kieselbach Galéria péntek esti árverésén a Budapest Marriott Hotelben.
Színház

Hitte volna? Rudolf Péter 60 éves!

Hobbija a sakk, a horgászat és a foci, szerepálmai nincsenek. Ma ünnepli 60. születésnapját Rudolf Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész, a legsokoldalúbb magyar színészek egyike. PORTRÉ
Klasszikus

Balázs János a Steinway nagykövete lett

A zongoraművész október 14-én, Hamburgban vehette át a Young Steinway Artist nemzetközi elismerést.
Vizuál

Jeremy Irons a Pradóban bolyong

A művészet templomai sorozat októberi premierfilmjében a fennállásának 200. évfordulóját ünneplő Prado Múzeum hív különleges utazásra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz játék

Színház és balettcsoport is csatlakozott a Tetris kihíváshoz

Eddig csak mentő- és rendőrautók, vadászgépek és hasonló eszközök felszerelése és személyzete mutatta meg magát kiterítve a jármű mellett. Itthon azonban színesebb felhozatalt mutatunk a fotókból.
Plusz Partitúra

Bálint gazda: „Semmi sem tesz szabadabbá, mint a gazdálkodás”

Országjáró kulturális TV-sorozatunk, a Partitúra, Gyöngyösön járt, éppen ott, ahol az ország kertésze, Bálint gazda született – több, mint egy évszázaddal ezelőtt. Dr. Bálint György kertészmérnökkel beszélgettünk gyerekkori és ifjúkori emlékeiről, de elsősorban a gazdálkodásról.
Plusz hír

Letartóztatták a 81 éves Jane Fondát, amikor a klímaválság ellen tüntetett

A békésen tiltakozó színésznőt Washingtonban, az amerikai törvényhozásnak otthont adó Capitolium lépcsőjén vették őrizetbe.
Plusz ajánló

Tánc, zene, alkotóművészet - a Velencei-tó partján kalandozik a Partitúra

A Partitúra kulturális időutazása ezúttal a harmadik legnagyobb természetes tavunkhoz, a Velencei-tó környékére látogat el. A Duna Televízióban október 12-én 13:30-tól folytatódik Miklósa Erika és Batta András országjáró műsora.
Plusz hír

Újrahasznosítja építőkockáit a Lego

Keresi műanyag építőkockái újrahasznosításának lehetőségeit a Lego, a dán játékkészítő cég az Egyesült Államokban teszteli azt, hogy vásárlói visszaküldhessék neki a feleslegessé vált kockákat, amelyeket később tovább adnak más gyermekeknek.