Plusz

Divatos pékségek – avagy úgy szeresd a kenyeret, mint a gyerekedet

2019.03.06. 09:00
Ajánlom
Ha ezekben a pékségekben vásárolsz, valóban ünnep lesz a kenyérfogyasztás, legyen szó olívás, aszalt paradicsomos, adalékanyag-mentes vagy rozskovászos kenyércsodáról.

Jacques Liszt

1052 Budapest, Apáczai Csere János utca 7.

A belvárosi Jacques Liszt egy magyar–olasz fúziós, gourmet pékség, ahol a korábban nagybanki jogász Misi pék keze alatt készül a kovászos kenyér és a sajtos pogácsa, míg Matteo süti a ciabattát és a pane al lattét. Ezek egy részét aztán olyan éttermekbe szállítják, mint a Trattoria Pomo D’Oro vagy a Larus. De persze nem kell étterembe menni ahhoz, hogy megkóstoljuk az illatozó harapnivalókat: a pékség üzlethelyiségében könnyedén beszerezhetünk olívás és aszalt paradicsomos kenyeret, lekváros linzert vagy épp csokis tarte-szeletet. Természetesen minden pékáru adalékanyag-mentes.

jacques1-113353.jpg

Jacques Liszt

Pipacs pékség

1037 Budapest, Bécsi út 267.

Kenyereiket hazai minőségi, ökológiai gazdálkodásból származó (vegyszermentes) lisztből, adalékanyagok hozzáadása nélkül, természetes kovásszal készítik. Élesztőt nem használnak. Hagyományos, kézműves eljárásokat alkalmaznak. A természetes kovász és a hosszú érési idők egyedülálló karakteres ízeket és különleges eltarthatóságot biztosítanak. 2011 őszén Belgiumban Marc Dewalque belga pékmester műhelyében indították el saját kovászukat. Azóta is ezzel a kovásszal dolgoznak, ami liszten és vízen kívül mást nem tartalmaz. Sem a legelső pillanatban, sem azóta nem került bele élesztő. Lisztjeiket három hazai malomból szerzik be, két hengermalmi eljárással dolgozó és egy köves malomból. A különböző liszteket az egyes kenyerekben a megfelelő karakter, az íz és állag szempontjából egyaránt optimális végeredmény érdekében meghatározott arányban keverve használják.

pipacs-113353.jpg

Pipacs Pékség

Artizán Budapest

1054 Budapest, Hold utca 3.

Az Artizánban kizárólag helyben sült, kiváló minőségű pékárut készítenek, friss hazai alapanyagokból. Fontosnak tartják, hogy termékeik minősége és összetétele megfelelő legyen, ezáltal biztosítva a magas tápanyagtartalmat. A hazai piacon szinte hiánycikk az egészséges, kizárólag természetes alapanyagból előállított, adalékanyag-mentes, natúr pékáru. Az Artizánban nem használnak semmilyen adalékanyagot, lisztjavítót vagy tartósítószereket a pékáruk elkészítésekor. 

artizan-113353.jpg

Artizán Budapest

Panificio il Basilico

1122 Budapest, Városmajor utca 34.

A magyar–olasz kézműves pékségnek a kovász az alapja. Alapelvük, hogy a jó kenyérhez semmi más nem kell, mint liszt, víz, só és szeretet. Nem használnak semmilyen adalékanyagot, mesterséges hozzávalót. Érlelt kovászokkal dolgoznak, büszkék a 102 éve indított és azóta nevelgetett olasz, Nápoly mellől származó kovászukra, de nagyon szeretnek az osztrák, 53 éve érlelt, Innsbruckból származó rozskovászukkal is kenyeret sütni. 

bazsalikom2-113353.jpg

Panificio il Basilico

à table!

1024 Budapest, Retek utca 6.

Az à table! francia pékség nemcsak helyben készült finomságokat (croissant, baguette, éclaire au chocolat, mille feuille), hanem életigenlést és spontaneitást is csempész a hétköznapokba. Az egész pékséget a francia vidék autentikus légköre lengi be, a polcokon a bagettek mellett házi lekvárok és mustárok sorakoznak, természetesen Franciaországból. Az étkezésekhez finom kávét (ristretto, espresso, cappuccino és latte), illetve francia limonádét kínálnak. Azoknak sem kell azonban csalódniuk, akik francia vidéki gazdák boraira szomjaznak, az à table! azzal is szolgálhat.

atable-113353.jpg

á table!

 

Fejléckép: Flo Maderebner / Pexels

 

Mi a jó kenyér titka? – Vajda Józseffel, a Pékműhely alapítójával beszélgettünk

Kapcsolódó

Mi a jó kenyér titka? – Vajda Józseffel, a Pékműhely alapítójával beszélgettünk

Tényleg nem túl egészséges kenyeret enni a szénhidrát és a glutén miatt? Vajda József, a Pékműhely alapítója szerint ez koránt sincs így, csak nagyon nem mindegy, hogyan készül a kenyér.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Így lehet ingyen Sziget bérleted: önkénteseket keres a fesztivál

Idén is várják azok jelentkezését, akik szeretnének egy világszínvonalú esemény kulisszái mögé látni.
Plusz hír

Az élet magja – IV. Béla koronázási szertartása Székesfehérváron

A hetedik „felvonásához” érkezett az Árpád-ház nagy királyainak emléket állító koronázási szertartássorozat: 2019-ben IV. Béla koronázását viszi színre Szikora János rendező, címszerepben Lábodi Ádám látható.
Plusz ajánló

Idén sem kell nagyítóval keresned a kultúrát a Szigeten!

Összeszedtük, melyek azok a helyszínek és programok, ahol művészeti élménnyel gazdagodhatsz, akár résztvevőként, akár befogadóként az idei Sziget Fesztiválon augusztus 7. és 13. között.
Plusz interjú

A paprikás liszt mindent visz

Nyár, Balaton, strand, strandkaja. Hagyjuk most az ilyen-olyan hamburgereket meg hotdogokat meg pallereket, álljunk meg egy igazi klasszikusnál: a sült halnál. Rántott vagy paprikás lisztes, friss vagy fagyasztott, olajban vagy zsírban? Kánya Zoltán, az északi part egyik ikonikus halsütője avat be minket a tradicionális balatoni halsütés fortélyaiba.
Plusz rubik ernő

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező.