Plusz

Dolgos nap, táncházzal levezetve

2011.07.13. 19:31
Ajánlom
A Szombathelyi Bartók Szemináriumon nemzetközileg elismert külföldi és magyar előadóművész-professzorok foglalkoznak kiemelkedően tehetséges növendékekkel.

Ahhoz, hogy mélyebb betekintést nyerhessünk egy-egy mesterkurzusba, pár perces látogatás biztosan nem elég. Az óráknak olyan az atmoszférája, az intenzitása, hogy ha az ember beül valakihez, akkor legalább egy növendéket biztosan végighallgat. Az persze, hogy ki mennyit foglalkozik naponta egy-egy tanítvánnyal háromnegyedórás és másfélórás intervallumok között változik.

Először Nagy Péter zongoraművész kurzusára ültem be. A professzor eklatáns példákkal, gyakran humoros hasonlatokkal mutatta meg a növendékeknek a helyes technikai vagy zenei megoldáshoz vezető utat. Kodály Zoltán Marosszéki táncok című zongoraművének kivesézésénél hangsúlyozásokra és időkre, lélegzetnyi szünetekre hívta fel a tanár úr az egyik külföldi növendék figyelmét, továbbá rávilágított a megfelelő hangvételre, amely nem a romantikus líraiságra helyezi a hangsúlyt, hanem a magyar népi keserédes, bús karakterre, ami kapcsán viccesen megjegyezte, hogy a New York Times felmérése szerint a magyar az egyik legelégedetlenebb nemzet. Az egyik díszítő futam megformálásánál a csúzli kilövését vette példának, máshol a zenei anyagok párbeszédére mutatott rá, mindezt humorosan, közérthetően, úgy, hogy a növendék utána könnyedén megvalósíthassa az elképzelést. A kurzus szünetében sikerült néhány szót váltanom Juhász Tamással, aki már néhány éve végzett a Zeneakadémia zongora szakán, s jelenleg zeneiskolai tanár. Ő kifejezetten Liszt-műveket hozott, mivel indulni fog a szeptemberben megrendezésre kerülő budapesti Liszt-versenyen, s kiváló alkalomnak tartotta a szemináriumot, hogy további jó tanácsokat kapjon a felkészüléshez. A Vad hajsza transzcendens etűd megvitatása folyamán különösen a ritmika és a zenei kohézió szempontjából kapott hasznos tanácsokat Nagy Pétertől a tehetséges fiatal pianista.

Ezután a kiváló brácsaművész, az örmény származású amerikai Kim Kashkashian kamarazenei órájára látogattam el, ahol éppen a Rondo Quartet (tagjai: Pintér Dávid, Dóczi Áron, Tornyai Péter, Mód Orsolya) játszotta Dohnányi Ernő 3. vonósnégyesét. A kurzust vezető művésznő korábban nem ismerte az elhangzott Dohnányi-darabot, s bár rengeteget kamarazenél, nem kvartett-játékosként ismert elsősorban. Az együttes brácsását, Tornyai Pétert kérdeztem órájuk után, hogy milyenek voltak az első benyomásaik. Bár már elég régóta játszanak együtt, kurzusra még nem mentek ezzel a formációval, ez a továbbképzés nagyszerű lehetőséget jelentett számukra. Péter furcsállotta, hogy ilyen kevesen jelentkeztek, de így legalább sokkal több idő jut rájuk, ami főképp Bartók 2. vonósnégyesének esetében, amit majd a következő órákra visznek, jól is fog jönni.

Este „levezetésként" a 25 éves múltra visszatekintő, szombathelyi Boglya Népzenei Együttes muzsikált a kollégium udvarán. Külön érdekesség volt, hogy erdélyi, ádámosi dallamok mellett helyi, vasi népzenét is hallhattunk. A koncert hamarosan szabadtéri táncházzá változott, ami kifejezetten nagy érdeklődésre tartott számot fiatalok és idősebbek, magyarok és külföldiek körében egyaránt, s az esti hőség dacára mindenki élvezettel tanulta a különösen izzasztó táncokat.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Kulturális sokszínűség a ZsiMü kínálatában

Az eredetileg májusra tervezett Zsidó Művészeti Napok programjai a világjárvány miatt nem tudtak megvalósulni, így rendhagyó módon októbertől decemberig tart a zsidó kultúra ünnepe, melynek kínálatában izgalmas előadások, egyedi felállású zenei formációk, népszerű művészek és egy különleges kiállítás is szerepel a már jól ismert helyszíneken.
Plusz ajánló

Kulturális programok középpontjában a vadászat

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódó kulturális fesztivál utolsó öt napja is izgalmas és tartalmas programokat kínál. Az események között megtalálhatók klasszikus és világzenei koncertek, filmvetítés, színházi előadás, valamint képző- és iparművészeti tárlatok, amelyek részben a világkiállítás időszakán túl is látogathatók lesznek.
Plusz dalszerzők napja

„És jött a doktor...” – Így segít a zene pandémia idején 

Az Artisjusnak a Dalszerzők Napja alkalmából készített felmérése szerint a koronavírus-járvány idején a magyarok 64 százalékának segített a muzsika, különösen a legfiatalabbaknak és a legidősebbeknek.
Plusz hír

Mától Szabó Magda nevét viseli egy pasaréti sétány

Az írónő születésnapján, október 5-én utcanévtáblát avattak a Mammut Bevásárlóközpont és a Széllkapu Park közötti sétányon. A területen elhelyeztek egy könyvszekrényt is, amelybe bárki hozhat, és amelyből bárki vihet olvasnivalót – Szabó Magda köteteit is.
Plusz ajánló

Fáy Miklós: Minden lemez időutazás

Állandó rovatában Fáy Miklós zenekritikus ezúttal a Hungarotonnál megjelent, Georg Philipp Telemann kettős- és hármasversenyeit tartalmazó lemez mellett könyvet, koncertet és kiállítást is ajánl.