Plusz

Doromboló december a legfrissebb Fidelióban

2022.11.23. 13:30
Ajánlom
Megjelent a Fidelio legújabb száma, a címlapon a Madách Színház Macskák című előadásának plakátjával, amely produkció 2023. március 25-én ünnepli 40 éves jubileumát.

A decemberi számban megtalálható a fővárosi és számos vidéki színház és játszóhely műsora, továbbá koncerteket, kiállításokat, filmeket és könyveket is ajánlunk olvasóink figyelmébe.

Foglalkozunk többek között a Rózsavölgyi Szalon legújabb, Válásguru című előadásával, amelyet december 15-től láthat a közönség, a Katona József Színház három decemberi premierjeivel, a Médeiával (rendező: Bagossy Júlia, bemutató: december 15.), a Magányos emberekkel (rendező: Tarnóczi Jakab, bemutató: december 16.), valamint a Tíz eszkimóval (rendező: Máté Gábor, bemutató: december 17.), Csalog Gábor új dalciklusával, amelyet az UMZE mutat be december 10-én a BMC-ben, Lovasi András december 29-i estjével a MOMkultban, Bukta Imre november 27-én nyíló, új kiállításával a Godot Kortárs Művészeti Intézetben, Bernáth Szabolcs Larry című új filmjével, a főszerepben Vilmányi Benettel (bemutató: december 1.), valamint a Kalligram Kiadónál megjelent Karaffa című kötettel, amelyben tíz kortárs magyar szerző gondolja tovább a történelmi dráma műfaji lehetőségeit Petőfi nyomán.

Lovasi András: A rock and roll lassan el fog tűnni

Kapcsolódó

Lovasi András: A rock and roll lassan el fog tűnni

Lovasi András harmadik szólóalbuma, a Grand Hotel Halmahera könyv formájában jelent meg. Halmahera, a csendes-óceáni sziget valóban létezik, az elvágyódás motívuma sem új a magyar folklórban, az mégis kérdéses, hogy van-e olyan hely a világon, ahol még minden szép és jó.

A decemberi számban külön oldalpáron kapott helyet adventi gyermekprogram-ajánlónk.

Az alábbi személyekkel olvashat interjút a kiadványban:

Dr. Máté Gábor orvos – már online is olvasható

Osztrosits Éva hegedűművész – már online is olvasható

Móricz-Sabján Simon fotográfus – már online is olvasható

Rubovszky Éva, Jankovics Marcell özvegye – már online is olvasható

Fáy Miklós kritikus ezúttal Nina Stemme áriaestjét, a Concerto Budapest hangversenyét, Barbra Streisand Live at the Bon Soir című albumát, valamint Irene Vallejo Papirusz című, ismeretterjesztő könyvét ajánlja olvasóink figyelmébe.

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes olvasni.

Ezúttal Kun Árpád Takarító férfi című regényét ajánlja (Magvető Kiadó, 2022), amely kapcsán megjegyzi: „Az egyes szám első személyű mesélőmód abból a szempontból remekül működik, hogy beránt minket az események centrumába.” Gondolataira a szerző reagál.

A Líra Könyv Beleolvasójában Francis Duncan Gyilkosság karácsonyra című könyvéből olvasható részlet (General Press Kiadó, megjelenés: 2022. október 20.).

Az aktuális szám ide kattintva tölthető le!

 

A 2022. decemberi szám megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, valamint a Líra Könyv bolthálózatában.

A magazin borítóján a Madách Színház plakátja, a hátsó borítón pedig a Várkert Bazár hirdetése.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.
Vizuál

A metronóm kérlelhetetlensége – megnéztük az Ennio Morricone-filmet

Egy monumentális életműhöz monumentális portré illik: Giuseppe Tornatore dokumentumfilmje a maga két és fél órájával töményen, sűrítve mutatja meg, miért is lehet kizárólag szuperlatívuszokban beszélni Ennio Morriconéról.
Színház

Szakítópróba három hangra – Őze Áron rendezésében jön a Válásguru a Rózsavölgyi Szalonban

A francia Tristan Petitgirard által jegyzett darabot december 15-én mutatja be a Rózsavölgyi Szalon. Őze Áron rendezésében színpadra lép Ullmann Mónika, Brasch Bence és Józan László.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Polgári engedetlenségbe kezdtek a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanárai is

„Felháborít az a megalázás, elhallgattatás és megfélemlítés, amit azoktól a politikai vezetőktől kell elviselnem, akik helyettem, felettem, nélkülem döntenek” – jelentették ki a gimnázium oktatói, akik úgy fogalmaztak, diákjaik iránt érzett szeretetük miatt álltak bele ebbe a küzdelembe.
Plusz magazin

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz hír

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz hír

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Plusz ajánló

Irányt mutat és befogad – 50 éves a Marczi

1972 decemberében nyitotta meg kapuját a Marczibányi téren felépített Ifjúsági és Úttörőház. A „Marczi” azóta fogalommá vált – köszönhetően annak a megszámlálhatatlan, sokszor újszerű, progresszív vagy éppen érzékenyítő kulturális programnak, amellyel már nemcsak a fiatalokat, hanem minden korosztályt megszólítanak.