Plusz

Doromboló december a legfrissebb Fidelióban

2022.11.23. 13:30
Ajánlom
Megjelent a Fidelio legújabb száma, a címlapon a Madách Színház Macskák című előadásának plakátjával, amely produkció 2023. március 25-én ünnepli 40 éves jubileumát.

A decemberi számban megtalálható a fővárosi és számos vidéki színház és játszóhely műsora, továbbá koncerteket, kiállításokat, filmeket és könyveket is ajánlunk olvasóink figyelmébe.

Foglalkozunk többek között a Rózsavölgyi Szalon legújabb, Válásguru című előadásával, amelyet december 15-től láthat a közönség, a Katona József Színház három decemberi premierjeivel, a Médeiával (rendező: Bagossy Júlia, bemutató: december 15.), a Magányos emberekkel (rendező: Tarnóczi Jakab, bemutató: december 16.), valamint a Tíz eszkimóval (rendező: Máté Gábor, bemutató: december 17.), Csalog Gábor új dalciklusával, amelyet az UMZE mutat be december 10-én a BMC-ben, Lovasi András december 29-i estjével a MOMkultban, Bukta Imre november 27-én nyíló, új kiállításával a Godot Kortárs Művészeti Intézetben, Bernáth Szabolcs Larry című új filmjével, a főszerepben Vilmányi Benettel (bemutató: december 1.), valamint a Kalligram Kiadónál megjelent Karaffa című kötettel, amelyben tíz kortárs magyar szerző gondolja tovább a történelmi dráma műfaji lehetőségeit Petőfi nyomán.

Lovasi András: A rock and roll lassan el fog tűnni

Kapcsolódó

Lovasi András: A rock and roll lassan el fog tűnni

Lovasi András harmadik szólóalbuma, a Grand Hotel Halmahera könyv formájában jelent meg. Halmahera, a csendes-óceáni sziget valóban létezik, az elvágyódás motívuma sem új a magyar folklórban, az mégis kérdéses, hogy van-e olyan hely a világon, ahol még minden szép és jó.

A decemberi számban külön oldalpáron kapott helyet adventi gyermekprogram-ajánlónk.

Az alábbi személyekkel olvashat interjút a kiadványban:

Dr. Máté Gábor orvos – már online is olvasható

Osztrosits Éva hegedűművész – már online is olvasható

Móricz-Sabján Simon fotográfus – már online is olvasható

Rubovszky Éva, Jankovics Marcell özvegye – már online is olvasható

Fáy Miklós kritikus ezúttal Nina Stemme áriaestjét, a Concerto Budapest hangversenyét, Barbra Streisand Live at the Bon Soir című albumát, valamint Irene Vallejo Papirusz című, ismeretterjesztő könyvét ajánlja olvasóink figyelmébe.

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes olvasni.

Ezúttal Kun Árpád Takarító férfi című regényét ajánlja (Magvető Kiadó, 2022), amely kapcsán megjegyzi: „Az egyes szám első személyű mesélőmód abból a szempontból remekül működik, hogy beránt minket az események centrumába.” Gondolataira a szerző reagál.

A Líra Könyv Beleolvasójában Francis Duncan Gyilkosság karácsonyra című könyvéből olvasható részlet (General Press Kiadó, megjelenés: 2022. október 20.).

Az aktuális szám ide kattintva tölthető le!

 

A 2022. decemberi szám megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, valamint a Líra Könyv bolthálózatában.

A magazin borítóján a Madách Színház plakátja, a hátsó borítón pedig a Várkert Bazár hirdetése.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Klasszikus

Meglett a Győri Filharmonikus Zenekar vadászkürtje

A rendőrség megtalálta azt a nagy értékű hangszert, amelyet januárban tulajdonított el valaki az együttestől. A kürt így visszakerülhetett jogos tulajdonosához.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Strukturális változások miatt bezár a magyarországi Észt Intézet

A Magyarországi Észt Intézet tagja volt az európai kulturális intézetek magyarországi hálózatának is. Február végén fejezik be magyarországi tevékenységüket a tallini anyaintézmény döntése alapján.
Plusz magazin

KÉP-regény: Hóesésben

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal szomorkás emlékeket oszt meg velünk, hóesésben.
Plusz gyász

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.
Plusz ajánló

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.
Plusz interjú

Ez nem egy egyszemélyes történet – interjú Nagy Judit Évával

Nagy Judit Éva újságíró, kommunikációs és interkulturális tanácsadó hat év alelnökség után lett a Magyar–Kínai Baráti Társaság elnöke tavaly decemberben.