Plusz

Drakula vára még mindig veszélyes

2017.06.17. 15:59
Ajánlom
A román hatóságok kénytelenek voltak lezárni a Poenari kastélyt a turisták elől. Drakula egykori otthona még most is fenyegetést jelent az odalátogatókra.

A román Poenari kastély megközelítése korábban is elég kalandosnak számított: Bukaresttől 160 kilométerre északnyugatra, az ország vidéki részébe még autóval el lehet jutni, innen azonban pontosan 1480 lépcső vezet a Fogarasi-havasok közelében lévő csúcsra. A megpróbáltatásokkal tűzdelt út a Drakula filmekből is ismerős lehet. 

16803326149 2fc3a227f4 o

16803326149 2fc3a227f4 o (Fotó/Forrás: Rachel Bickley / flickr)

A XIII. században épült várnak most ismét veszélyes lakói vannak: egy anyamedve és három bocsa költözött a környékre. A hatóságok úgy vélik, a turisták széthagyott ételmaradékai csalták oda a medvecsaládot. A kölykeit védő anyamedve többször is összetűzésbe keveredett a látogatókkal az utóbbi időben, így a hatóságok jobbnak látták kitiltani a turistákat a környékről - számolt be a BBC.  A hatóságok megpróbálják áttelepíteni a mackókat egy történelmiéeg (vagy irodalmilag) kevésbé frekventált helyre.

GettyImages-170979010

GettyImages-170979010 (Fotó/Forrás: Phas / Getty Images Hungary)

Azt, hogy a kastély valóban Vlad Tepeshez kötődne, egy 1970-ben publikált könyvsorozat, Radu Florescu munkája állította, a történészek pedig azóta is vitatkoznak a dolgon.

Bram Stoker a közvélekedés szerint a XV. századi román nemesről, III. Vlad Tepesről mintázta 1897-ben megjelent regénye, a Drakula gróf válogatott rémtettei címszereplőjét. (A grófról állítólag Vámbéry Ármin mesélt  1890-ben  az írónak, aki amúgy sosem járt Kelet-Európában. Minden út a magyarokhoz vezet!)

Az 1456-ban elhunyt Vlad félelmetes hadvezér volt, aki vérszomjas hírnevét többek közt annak köszönhette, hogy előszeretettel húzatta karóba ellenfeleit, majd fogyasztotta el a vacsoráját a karók lábánál, de akadt török adószedő, akinek a fejére szegeztette a turbánját. Ezután nem meglepő, hogy a vérszívó gróf kitalált figurájához ő szolgált alapul. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Itthon is vetítik a Maria Callasról szóló dokumentumfilmet. Kiderül, hogy a díva közelebbről is díva, a végzetnél pedig nincs hatalmasabb.
Jazz/World

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.
Vizuál

Világszerte Bucsi Réka szerelmes filmjével kezdődik a Valentin nap

Két évvel ezelőtt a Berlinale versenyprogramjában mutatkozott be Bucsi Réka LOVE című animációs filmje, amelyet a Vimeo szerkesztői Valentin napi meglepetésként mától szabadon hozzáférhetővé tettek.
Könyv

Kötött sapka – Tandori Dezső emlékére

A 80 éves korában elhunyt költőre Fáy Miklós emlékezik.
Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz videó

Flashmob segített a szegedi egyetemistáknak a vizsgaidőszakban

Az egyetemi könyvtárban magoló diákok közé egy teljes rézfúvós zenekar rejtőzött el. A videón megnézhetik, hogy reagáltak a hirtelen kialakult bulira.
Plusz grammy

Nagyot nyert a This Is America a Grammyn

Rendőri brutalitásról és rasszizmusról szól az év dala, de a Grammy bírái felfedeztek nekünk egy kortárs hegedűversenyt is.
Plusz hír

A POKET lett a közönség kedvence a Highlights-on

Hatodik alkalommal díjazták a legizgalmasabb hazai, kreatív projekteket és példaértékű történeteket a Highlights of Hungary-n.
Plusz magazin

Fáy Miklós: Ma a művészet termék

Fáy Miklós kritikus ezúttal a Jurányi Házban látahó Csáó! című előadással, az Alita című filmmel, a Magyar nemzeti galériában látható Korniss Dezső-tárlattal, valamint a Margaret Island közelgő koncertjével foglalkozik rovatában.
Plusz hír

Szellőztetőrendszerrel szerelték fel Tutanhamon fáraó sírját 

Egy csaknem tíz évig tartó korszerűsítés keretében helyreállították és megtisztították a sírhely falfestményeit, valamint változtattak a látogatótér kialakításán is.