Plusz

Drakula vára még mindig veszélyes

2017.06.17. 15:59
Ajánlom
A román hatóságok kénytelenek voltak lezárni a Poenari kastélyt a turisták elől. Drakula egykori otthona még most is fenyegetést jelent az odalátogatókra.

A román Poenari kastély megközelítése korábban is elég kalandosnak számított: Bukaresttől 160 kilométerre északnyugatra, az ország vidéki részébe még autóval el lehet jutni, innen azonban pontosan 1480 lépcső vezet a Fogarasi-havasok közelében lévő csúcsra. A megpróbáltatásokkal tűzdelt út a Drakula filmekből is ismerős lehet. 

16803326149 2fc3a227f4 o

16803326149 2fc3a227f4 o (Fotó/Forrás: Rachel Bickley / flickr)

A XIII. században épült várnak most ismét veszélyes lakói vannak: egy anyamedve és három bocsa költözött a környékre. A hatóságok úgy vélik, a turisták széthagyott ételmaradékai csalták oda a medvecsaládot. A kölykeit védő anyamedve többször is összetűzésbe keveredett a látogatókkal az utóbbi időben, így a hatóságok jobbnak látták kitiltani a turistákat a környékről - számolt be a BBC.  A hatóságok megpróbálják áttelepíteni a mackókat egy történelmiéeg (vagy irodalmilag) kevésbé frekventált helyre.

GettyImages-170979010

GettyImages-170979010 (Fotó/Forrás: Phas / Getty Images Hungary)

Azt, hogy a kastély valóban Vlad Tepeshez kötődne, egy 1970-ben publikált könyvsorozat, Radu Florescu munkája állította, a történészek pedig azóta is vitatkoznak a dolgon.

Bram Stoker a közvélekedés szerint a XV. századi román nemesről, III. Vlad Tepesről mintázta 1897-ben megjelent regénye, a Drakula gróf válogatott rémtettei címszereplőjét. (A grófról állítólag Vámbéry Ármin mesélt  1890-ben  az írónak, aki amúgy sosem járt Kelet-Európában. Minden út a magyarokhoz vezet!)

Az 1456-ban elhunyt Vlad félelmetes hadvezér volt, aki vérszomjas hírnevét többek közt annak köszönhette, hogy előszeretettel húzatta karóba ellenfeleit, majd fogyasztotta el a vacsoráját a karók lábánál, de akadt török adószedő, akinek a fejére szegeztette a turbánját. Ezután nem meglepő, hogy a vérszívó gróf kitalált figurájához ő szolgált alapul. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz nka

25 év, 25 nap – Változatos programokkal ünnepli negyedszázados fennállását az NKA

A széles merítésű eseménysorozaton a Nemzeti Kulturális Alap valamennyi kollégiuma önálló programmal jelentkezik szeptember 23. és október 17. között. Mutatjuk a teljes kínálatot!
Plusz hír

Orvosi szöveget találtak egy 2000 éves papiruszon, és végre tudjuk, mi áll rajta

Egy eddig ismeretlen ókori orvosi szöveget tartalmaz a Bázeli Egyetem kétezer éves papirusza, amely a 16. század óta okoz fejtörést a kutatóknak.
Plusz fesztivál

Pénteken nyílik a Művészetek Völgye!

Pénteken kezdődik a Művészetek Völgye, a fesztiválon több mint 1500 program várja az érdeklődőket július 29-ig Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.
Plusz magazin

A Fidelio már augusztusra hangol – megjelent az új szám!

Az ingyenes programmagazin augusztusi számában a nyári eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Szécsi Noémivel, Karinthy Mártonnal, Szemenyei Jánossal. Lapozzon bele online!
Plusz gasztro

Hé, Bubu, mi van a piknikkosaradban?

Maci Laci, a népszerű mesében szereplő medve imádta a kirándulókat, főleg a piknikkosarakban megbúvó finomságok miatt. E havi gasztro-összeállításunk a nyár egyik kedvenc foglalatosságáról szól: mire figyeljünk, mit vigyünk magunkkal, és hogyan élvezzük a piknikezés minden pillanatát.