Plusz

Dumas, Dumas! Mit titkoltál?

2010.10.10. 17:22
Ajánlom
Alexandre Dumas-ról egészen mostanáig csak kevesen tudták, hogy nem egyedül álmodta meg a francia irodalom számos alkotását.

Auguste Maquet volt az, aki évtizedeken keresztül dolgozott együtt a híres szerzővel, anélkül, hogy létét bármikor felfedte volna, vagy neve felbukkant volna valamely mű borítóján.

Dumas szerepét Gérard Depardieu játssza, akit akárcsak Dumas-t, nem kell bemutatnunk. Remekül alakítja ezt a bohókás, extrém, a művészek minden „furcsaságával" megáldott, olykor már közerkölcsöt sértő figurát. Társa Maquet (Benoit Poelvoorde - Coco Chanel, Asterix az Olimpián) épp az ellenkezője, akinek higgadtsága, realitásérzéke, s legfőképp nagy munkabírása összetartja ezt a fura kapcsolatot, amelynek egyensúlyát épp a se veled-se nélküled játszma adja.

E két különös ember valami elképesztő alkotóközösséget alkot, s legfőképp ők az elszakíthatatlan barátság mintaképei. Amikor a történetbe belép Charlotte Desrives, a gyönyörű fiatal lány, hogy Dumas segítségét kértje börtönben sínylődő apja kiszabadításához, apró félreértés történik. A lány Maquet-t hiszi a már akkor is ünnepelt szerzőnek, s a férfit annyira elbűvöli a lány, hogy királypárti meggyőződését feladva úgy dönt, segít az egykori forradalmárnak megmenekülni.
Maquet megpróbál belehelyezkedni Dumas szerepébe, ám hamar fény derül a cserére, s a konfliktus nem csak a szerzőpáros barátságát teszi próbára, de a királyi palota küszöbére tol egy újabb forradalmat is. Nem is beszélve arról a harcról, melyet Maquet önmagával vív, s amely ráébreszti, hogy háborgó lelke az alkotásra, elismerésre vágyik, de nem feltétlen a nagybetűs hírnévre.
A film visszakalauzol minket a XIX. századi Franciaországba, megmutatva az irodalmi és a politikai élet néhány szeletét. Mindenkinek érdemes megnéznie a filmet, aki kíváncsi a történelem és az irodalom e különös összefonódására, szereti a francia nyelvet (a film feliratos), rajong Dumas munkáiért, netán mindig is gyanította, hogy ezeknek a regényeknek a születése valami rejtélyeset hordozhat magában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kórházba került Rost Andrea

„Szeretettel és együttérzéssel gondolok minden embertársamra, aki a fertőzéssel küzd!” – írta Facebook oldalán Rost Andrea, akit a bejegyzés tanúsága szerint néhány napja a Szent László Kórházban kezelnek koronavírussal.
Vizuál

Beintett a teknős a fotósnak, díjat ért

Átadták az idei Comedy Wildlife Photography díjakat, ami immár hat éve díjazza az év legviccesebb természetfotóit. A rangos megmérettetésre ebben az évben 44 döntős kép közül választották ki a legjobbakat.
Klasszikus

Korán megkapta Kocsis áldását – Berecz Mihály a Kult50-ben

„Születésem óta a zene állandó része életemnek”, írja az 1997-es születésű Berecz Mihály rövid önéletrajzában. Valóban így van. De a zene kezdetben nem a klasszikus műfaj köntösében volt jelen az életében, hanem a népművészet révén.
Színház

Újabb házassági leckék középhaladók

Ősbemutatóra készül a Centrál Színház, ugyanis október 30-án mutatják be az évek óta nagy sikerrel futó Házassági leckék középhaladóknak folytatását. Florian Zeller francia író gondolta újra az eredeti előadás alaphelyzetét és még egy estére összehozta a szereplőket.
Klasszikus

Egmont-nyitány tízezer tüntető előtt – interjú Juhász Bence karmesterrel

Október 23-án hatalmas tömeg állt ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett. A Független Zeneakadémisták Szimfonikus Zenekara pedig egy olyan zeneművet vitt utcára, amellyel történelmi időket idézett: Beethoven forradalmi Egmont-nyitányát. Juhász Bence karmester beszélgetésünkben felelevenítette a különleges előadást.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz koronavírus

Minden kulturális intézményt bezárnak Németországban a járvány rohamos terjedése miatt

November 2-tól szinte minden kulturális intézmény bezár egy hónapra Németországban. A részletekről Angela Merkel kancellár tájékoztatja a lakosságot. A bevételkiesés 75%-át megtérítik.
Plusz magazin

„Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát” – Feldmár András 80 éves

Úgy véli, szabadságra vagyunk ítélve, és ez nehéz dolog. Hiszen ez nem a saját szabadságunkat jelenti, hanem elsősorban az élet szabadságát. És ha bántanak, akkor szabad arrébb menni. Sőt, kell. Születésnapját ünnepli a Kanadában élő pszichoterapeuta és gondolkodó, Feldmár András.
Plusz hír

Állami kitüntetéseket kaptak művészeink október 23. alkalmából

Állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára hétfőn Budapesten.
Plusz kult50

Petőfi menedzsere – Takács Ákos a Kult50-ben

Ezreket mozgat meg, százezreket ér el. A Red Bull Pilvaker ötletes performance-ként indult, mára viszont komoly misszióvá vált, amely kreatív módon népszerűsíti a magyar irodalmat a fiatalok körében. Ötletgazdája, Takács Ákos talán maga sem gondolta az elején, hova jut majd el a kezdeményezésük.
Plusz felhívás

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.