Plusz

Dumas, Dumas! Mit titkoltál?

2010.10.10. 17:22
Ajánlom
Alexandre Dumas-ról egészen mostanáig csak kevesen tudták, hogy nem egyedül álmodta meg a francia irodalom számos alkotását.

Auguste Maquet volt az, aki évtizedeken keresztül dolgozott együtt a híres szerzővel, anélkül, hogy létét bármikor felfedte volna, vagy neve felbukkant volna valamely mű borítóján.

Dumas szerepét Gérard Depardieu játssza, akit akárcsak Dumas-t, nem kell bemutatnunk. Remekül alakítja ezt a bohókás, extrém, a művészek minden „furcsaságával" megáldott, olykor már közerkölcsöt sértő figurát. Társa Maquet (Benoit Poelvoorde - Coco Chanel, Asterix az Olimpián) épp az ellenkezője, akinek higgadtsága, realitásérzéke, s legfőképp nagy munkabírása összetartja ezt a fura kapcsolatot, amelynek egyensúlyát épp a se veled-se nélküled játszma adja.

E két különös ember valami elképesztő alkotóközösséget alkot, s legfőképp ők az elszakíthatatlan barátság mintaképei. Amikor a történetbe belép Charlotte Desrives, a gyönyörű fiatal lány, hogy Dumas segítségét kértje börtönben sínylődő apja kiszabadításához, apró félreértés történik. A lány Maquet-t hiszi a már akkor is ünnepelt szerzőnek, s a férfit annyira elbűvöli a lány, hogy királypárti meggyőződését feladva úgy dönt, segít az egykori forradalmárnak megmenekülni.
Maquet megpróbál belehelyezkedni Dumas szerepébe, ám hamar fény derül a cserére, s a konfliktus nem csak a szerzőpáros barátságát teszi próbára, de a királyi palota küszöbére tol egy újabb forradalmat is. Nem is beszélve arról a harcról, melyet Maquet önmagával vív, s amely ráébreszti, hogy háborgó lelke az alkotásra, elismerésre vágyik, de nem feltétlen a nagybetűs hírnévre.
A film visszakalauzol minket a XIX. századi Franciaországba, megmutatva az irodalmi és a politikai élet néhány szeletét. Mindenkinek érdemes megnéznie a filmet, aki kíváncsi a történelem és az irodalom e különös összefonódására, szereti a francia nyelvet (a film feliratos), rajong Dumas munkáiért, netán mindig is gyanította, hogy ezeknek a regényeknek a születése valami rejtélyeset hordozhat magában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz művészet

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Plusz nyár

A júliusi Fidelio már a polcokon van

Az ingyenes programmagazinban a júliusi eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Dragomán György íróval és Szabó Balázs zenésszel. Lapozzon bele online!
Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.