Plusz

DVD-re vele!

2011.08.09. 13:16
Ajánlom
A 2011-es martonvásári Beethoven-sorozat záróestjén Kovács János vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat, műsorukon a Coriolan-nyitány és az Eroica mellett a Hegedűverseny szerepelt, Baráti Kristóf szólójával. Mivel lenyűgözően tökéletes előadás messze túlnőtt a nyáresti szabadtéri koncertek megszokott színvonalán, csak sajnálkozhatunk, hogy felvétel nem készült a koncertről.

Amióta a Székesfehérvár felé vezető vasútvonal rekonstrukciója zajlik, már a vonatcsattogással sem indok arra, miért nem érdemes rögzíteni a Brunszvik-kastély parkjában rendezett koncerteket. A hagyományos balatoni vonatok többsége ugyanis terelve közlekedik, az újjáépített martonvásári vonalon pedig a zakatoló-dübörgő szerelvények helyett csinos és halk piros motorvonatok járnak. A szigeti színpadon az elektromos áram is adott, maradnak tehát a madarak és a kiszámíthatatlan időjárás mint lehetséges kifogás. Na de kérdem én, ki panaszkodik, ha Beethoven dallamai közé olyakor-olykor csicsergés és esőcsepp-dobolás szűrődik? Az augusztus hatodikai, idei utolsó martonvásári koncert ékesen bizonyította, hogy az Eroicához is jól passzolnak a Pastorale-hoz talán még jobban illő „természetes" hangok.  S hogy miért lett volna érdemes rögzíteni a koncertet? Nos azért, mert az augusztus 6-ihoz fogható Beethoven-élmény újra átélése és megosztása földi halandók számára máskülönben lehetetlen.

Már a rövid, de annál hatásosabb Coriolan-nyitány sejtette, hogy különleges koncert következik, melynek csúcsát az zárószámként felhangzó Eroica jelentette. Kovács János árnyalatgazdag, színes és friss elképzelését „csont nélkül" megvalósították a Nemzeti Filharmonikusok. A napokban hatvanéves dirigens bátor tempóit és bravúros dinamikai szélsőségeit sallangmentes de mégis kifejező és látványos dirigálásával ellentmondást nem tűrően juttatta érvényre, és úgy tűnt, a koncertet megelőző bizonyára nem túl hosszú próbafolyamat alatt szerét ejtette, hogy frazeálási elképzeléseit elfogadtassa a zenekarral. Különösen a szonáta-formát követő tételek ismétlések ill. reprízekben volt tettenérhető az ütemről ütemre végiggondolt, a másodszori elhangzásra is újdonságot tartogató, és kiérleltsége ellenére spontán interpretáció. Pillanatra sem  forgott fent a közhelyesség vagy az elcsépeltség, neadjisten az iskolásság veszélye, amelyeket a túljátszott szimfóniákkal esetében nem is olyan könnyű elkerülni. Kovács János a bukolikus környezettel mit sem törődve úgy vezényelt, mintha legalábbis a világ legrangosabb koncerttermének pódiumán állna. A szimfónia alatt kétszer is a közönségre ijesztő, a Brunszvik-kastélypark nézőterét óvó fák lombjain doboló cseppek hallatán a II. és III. tételek között mindössze egy gyors „Esik?"  kérdést engedett meg magának, hogy aztán a zenészek válaszát meg sem várva beintsen - az esőnek. S láss csodát: az égi zenészek is engedelmeskedtek, és kitartottak a koncert végéig.

A nyitány és a szimfónia előadásának zsenialitása paradox módon a Hegedűverseny makulátlan interpretációjának fényében mutatkozott meg. A legrangosabb versenyeken győzelmet arató, mesterkurzust alapító, néhány hete házas fiatal hegedűvész, Baráti Kristóf hibátlanul abszolválta a kacifántos szólóstimmet. Vonózörejeknek, glisszandóknak, intonálási bizonytalanságoknak nyoma sem volt játékában, mindössze az üveghangokon befejeződő felfutásokkor érezhettünk olykor árnyalatnyi megingást. Baráti előadását éppen ezért legföljebb azért érheti kritika, mert a tökéletes és a steril közötti szűk határmezsgyét időnként áthágni látszott. Magam legalábbis hiányoltam a Baráti-féle Hegedűversenyből a túlzó drámaiságot, a pátoszt, a szenvedést, egyszóval azt az - esztétikai kategóriaként értett - rútságot, ami a Beethoven-zenét a mozarti derűtől és a haydni szellemességtől megkülönbözteti. A közhelyekre ráerősítve azt kéne írnom: még néhány év, és minden adott lesz az igazán autentikus előadáshoz. Ám aki hozzám hasonlóan véletlenül hallotta Szergej Kacsatrian (Sergey Khachatryan) 2007-es beugrását a Müpában, tudhatja: akármilyen fiatalon lehet patetikus és (nem technikai okok miatt) küzdelmes Beethoven-hegedűkoncertet játszani.

Nota bene, a hegedűszólóból hiányolt rút hangzást - menetrend szerint, mondhatnánk stílszerűen  -a Nemzeti Filharmonikusok kürtsora szállította: a Scherzo tétel kvartett-állásainak tolakodó nyersességét még a szabad tér sem volt képes tompítani. Ha másért nem, hát  az ilyesfajta élmények elkerülése végett érdemes ragaszkodni a korhű hangszerekhez és a historikus előadásokhoz. A szólista mindazonáltal inkább a fafúvók szólóállásaival tűnt elégedetlennek, ugyanis többször feléjük fordult és hangszerével mutatta az íveket. Csak nem egy újabb hegedűművész-karmester első szárnypróbálgatásait láthattuk...? Baráti és Kovács János között mindenesetre tökéletesnek látszott az összhang: a karmester az operaénekesek kíséretében szerzett minden rutinját bevetve nagy empátiával és alázattal irányította a zenekari szólamokat.

A fenti sorok is bizonyítják, hogy felvétel híján nem lehet felidézni és megosztani az élményt. De adódik-e valaha lehetősége karmesternek és szólistának, zenekarnak és közönségnek, hogy hasonlóan ihletett és magas színvonalú előadás részese lehessen? Gyanítható, hogy Baráti Kristóf előbb-utóbb lemezre játssza Beethoven hegedűversenyét, s az is, hogy egyre érettebben fogja előadni. De vajon lesz-e lemezcég vagy médium, aki meglátja a lehetőséget egy Kovács János-féle Beethoven szimfónia összkiadásban? Meggyőződésem, hogy legalább akkora siker lehetne, mint bármelyik népszerű sorozat. Persze jó marketing kellene hozzá. De miért is ne lehetne az egyedülálló - és autentikus! - martonvásári atmoszféra, a komor Beethoven-szobor uralta kellemesen lepukkant helyszín kiváló díszlete és világviszonylatban egyedülálló értéke egy élő DVD-felvételnek?

Bárcsak az illetékesek is a Brunszvik-kastélypark hangjaira, s nem holmi nyílt levelekre figyelnének, és Kovács Jánost 60. születésnapja alkalmából az Operaház válságfőigazgatói posztja helyett inkább egy martonvásári sorozatra kérték volna fel ...

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.
Plusz balaton

Nyár, kultúra, Balaton

Magyarország és a Balaton-part leghosszabb összművészeti fesztiválja 2018. június 22-én kezdődik, és egészen augusztus 26-ig tart.