Plusz

Dylan a Nobel Bizottságnak sem válaszol

2016.10.18. 13:31
Ajánlom
Sem telefonon, sem emailben nem sikerült elérniük a svédeknek Bob Dylant. Csak reménykedhetnek, hogy a decemberi átadón megjelenik.

Bob Dylannek ítélte a Svéd Királyi Akadémia az irodalmi Nobel-díjat múlt csütörtökön. A bejelentés hírét rengetegen kommentálták: Dylan zenésztársai, korábbi Nobel-díjasok és közéleti személyiségek, egyedül az érintett nem szólalt meg az ügyben.

Bob Dylan kapja az irodalmi Nobel-díjat

Kapcsolódó

Bob Dylan kapja az irodalmi Nobel-díjat

Az amerikai dalszerző, énekes a testület indoklása szerint új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset.

Az információstop pedig nem csak a közvéleménynek szól: a zenész a svéd akadémia tagjainak a megkeresésére sem felel. A testület egyelőre fel is adta a próbálkozást, hogy kapcsolatba lépjen vele. „Egyelőre nem teszünk semmit."

GettyImages-88445655

GettyImages-88445655 (Fotó/Forrás: Kevin Winter / Getty Images Hungary)

Többször hívtam és emaileket küldtem a legközelebbi munkatársainak, akik mind nagyon barátságos válaszokat küldtek.

"Egyelőre ennyi elég is” - nyilatkozta Sara Danius, az akadémia tagja.

A díjazottak hagyományosan december 10-én veszik át a kitüntetést XVI. Károly Gusztáv svéd királytól Stockholmban egy bankett keretében, ahol beszédet tartanak. „Ha nem kíván részt venni az ünnepségen, akkor nem vesz részt rajta. Bármi történjék is, hatalmas ünnepség lesz és a kitüntetés akkor is az övé” - jelentette ki Danius.

Bob Dylan csütörtök óta hallgatásba burkolózott. Los Angeles-i koncertjén sem utalt a történtekre és a közönség bekiabálására sem reagált.

A zenész díjazása meglepetésként érte a közvéleményt. Többen támadták az akadémiát a döntés miatt. Salman Rushdie angol író azonban -, akit saját bevallása szerint mindig inspiráltak a dalai -lelkesen üdvözölte: „Az irodalom határai egyre tágulnak és nagyon izgalmas, hogy ezt a Nobel-díj formájában is elismerik. Most egész nap a Mr Tambourine Mant, a Love Minus Zero/No Limitet, a Like a Rolling Stone-t, az Idiot Windet, a Jokermant, a Tangled Up in Blue-t és az It's a Hard Rain's Gonna Fallt fogom hallgatni.”

Bár Dylant zenészként és nem íróként tartják számon, Danius szerint ezek a kategóriák nem különülnek el olyan határozottan. „Még mindig olvassuk a 2500 évvel ezelőtt írt görög alkotásokat, Homérosz és Szapphó költeményeit. Ezeknek a jelentős részét eredetileg hangszerrel kísért előadásra szánták, maguk a szövegek azonban könyv formájában túlélték az évszázadokat. Bob Dylan megérdemli, hogy a műveit költészetnek ismerjük el.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz nka

25 év, 25 nap – Változatos programokkal ünnepli negyedszázados fennállását az NKA

A széles merítésű eseménysorozaton a Nemzeti Kulturális Alap valamennyi kollégiuma önálló programmal jelentkezik szeptember 23. és október 17. között. Mutatjuk a teljes kínálatot!
Plusz hír

Orvosi szöveget találtak egy 2000 éves papiruszon, és végre tudjuk, mi áll rajta

Egy eddig ismeretlen ókori orvosi szöveget tartalmaz a Bázeli Egyetem kétezer éves papirusza, amely a 16. század óta okoz fejtörést a kutatóknak.
Plusz fesztivál

Pénteken nyílik a Művészetek Völgye!

Pénteken kezdődik a Művészetek Völgye, a fesztiválon több mint 1500 program várja az érdeklődőket július 29-ig Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.
Plusz magazin

A Fidelio már augusztusra hangol – megjelent az új szám!

Az ingyenes programmagazin augusztusi számában a nyári eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Szécsi Noémivel, Karinthy Mártonnal, Szemenyei Jánossal. Lapozzon bele online!
Plusz gasztro

Hé, Bubu, mi van a piknikkosaradban?

Maci Laci, a népszerű mesében szereplő medve imádta a kirándulókat, főleg a piknikkosarakban megbúvó finomságok miatt. E havi gasztro-összeállításunk a nyár egyik kedvenc foglalatosságáról szól: mire figyeljünk, mit vigyünk magunkkal, és hogyan élvezzük a piknikezés minden pillanatát.