Plusz

Eggyé válni a koronával – elhunyt II. Erzsébet, az Egyesült Királyság történetének leghosszabban regnáló uralkodója

2022.09.08. 19:35
Ajánlom
Imádott nevetni, kiválóan vezetett, jól bánt a fegyverekkel, corgie-rajongása pedig az ország egyik legnépszerűbb háziállatává tette a kutyafajtát. Uralkodásának 70 éve nem volt feszültségektől mentes, de személye összetartotta a monarchiát. 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet királynő.

A tragikus hírt a Buckingham-palota jelentette be – írta a BBC. A közlemény kitér rá, a királynő szeptember 8-án, délután békésen távozott. 

II. Erzsébet Elizabeth Alexandra Mary néven született 1926. április 21-én Londonban, és május 29-én keresztelték meg a Buckingham-palota magánkápolnájában. Első keresztnevét édesanyja, másodikat apai dédanyja, harmadikat apai nagyanyja után kapta, de közeli családtagjai csak Lilibetnek szólították.

Testvérével, a négy évvel fiatalabb Margaret hercegnővel a családi birtokon nevelkedett anyjuk és nevelőnőjük, Marion Crawford (vagy ahogyan ők hívták: Crawfie) felügyelete alatt. Erzsébet állatszeretete már korán megmutatkozott, a dajka memoárjából kiderül, hogy a kislány szenvedélyesen szerette a lovakat és a kutyákat.

Kezdetben Erzsébet nem számított potenciális trónörökösnek.

Nagyapja 1936-os halála után azonban a második helyre lépett elő az örökösödési rendben, majd az új király, VIII. Eduárd lemondása, és apja megkoronázása után ő lett a trónörökös.

GettyImages-167636488-174501.jpg

Erzsébet (jobbra) édesapjával és testvérével (Fotó/Forrás: Getty Images Hungary)

A korona várományosaként folyamatosan képezte magát, jogot tanult az etoni fiúiskola alelnökétől, és vallástörténetet Canterbury érsekétől. Hogy lánytársaságot biztosítson neki a palota, létrehozták az I. Buckingham Palota lánycserkész csapatot. Aktívan sportolt, 13 évesen a Londoni Fürdőklub bajnoka lett. Vallotta:

„Minden az edzésen múlik: sokkal többre vagy képes, ha jól fel vagy készítve”

Amikor 1939 szeptemberében Anglia belépett a II. világháborúba, az akkor 13 éves Erzsébetet Kanadába akarták menekíteni, azonban ő aggódott a gyerektársai iránt. „A gyerekek nem mennek nélkülem. Én nem megyek a király nélkül. A király pedig soha nem fog elmenni” – jelentette ki és az Egyesült Királyságban maradt. A következő fél évben a család négyszer költözött, előbb a Balmorali kastélyba, majd a norfolki Sandringham House-ba, 1940 februárjában pedig a Royal Lodge-ba, végül a Windsori kastélyba.

Windsorban öt évig laktak, karácsonykor pedig pantomimeket adtak elő a helyi lakosoknak, hogy a bevételből a frontra induló katonáknak köthessenek ruhákat.

1940-ben volt Erzsébet első rádiószereplése is, a városokból evakuált gyerekeknek üzent. Első hivatalos szereplésére sem kellett sokat várni, 1943-ban, 16 évesen meglátogatta azt a gránátos gárdaezredet, melynek névlegesen ezredesévé nevezték ki. A következő évtől már rendszeresen mutatkozott a király és királyné oldalán a nyilvános eseményeken.

Nem sokkal 18. születésnapja után a parlament állami tanácsosnak nevezte ki, apja távollétében ő látta el az államfői feladatokat. A háború utolsó évében a brit hadsereg női haderejében szolgált sofőrként és szerelőként, amiért öt hónappal később a kapitányi rang női megfelelőjével tüntették ki.

„Mindannyiuk előtt fogadom, hogy egész életemet, legyen bár rövid vagy hosszú, az önök szolgálatának szentelem”

– mondta 1947-ben egy rádióüzenetben, az első tengerentúli útján. Még ebben az évben férjhez ment harmadunokatestvéréhez, Fülöp edinburgh-i herceghez. Házasságuk 73 évig, a férfi 2021-ben bekövetkezett haláláig tartott, a kapcsolatból négy gyermekük született.

Amikor Erzsébet édesapja 1952 februárjában meghalt, az akkor 25 éves a hercegnő hét nemzetközösségi ország királynője lett. Halála idején a királynő az Egyesült Királyságon túl tizennégy nemzetközösségi állam vezetője volt, valamint az anglikán egyház feje.

Már uralkodásának első éveiben új szokásokat vezetett be, többek között karácsonyi beszédet mondott, azóta hagyományosan karácsony első napján, délután 3 órakor hangzott el az aktuális üzenet.

Regnálása alatt II. Erzsébet igyekezett átláthatóvá tenni a monarchia munkáját, és a szokásoktól eltérően több lehetőséget teremtett a személyes találkozásokra.

1969-ben készült el az első dokumentumfilm a királyi családról, az alkotás közel 30 millióan látták. A királynő azonban egy időben túl tolakodónak tartotta a filmet, ezért 1972 óta hivatalosan nem látható, a királyi levéltár őrzi. 2021-ben a mű mégis kiszivárgott, de a BBC szerzői jogi követelése miatt eltávolították minden oldalról.

Egy nagyobb, feszültségmentes időszak után, II. Erzsébet uralkodásának negyedik évtizedében két komoly konfliktus során kellett helytállnia a királynőnek. Először az 1982-es harcot koordinálta, amikor brit csapatokat irányítottak a Falkland-szigetekhez, hogy visszafoglalják azt Argentínától. 1991-ben pedig a Perzsa-öbölhöz vonultak, hogy kiűzzék az iraki hadsereget Kuvaitból.

Fontos vallási eseményeknek is tanúja volt az uralkodó: 450 éve II. János Pál pápa volt az első katolikus egyházfő, aki a szigetországba látogatott.

Egy évvel később a BBC tévé-dokumentumfilmet mutatott be a királynőről Elizabeth R címmel, melyet több mint 25 országban sugároztak.

II. Erzsébet 2002-ben ünnepelte trónra lépésének 50. évfordulóját, az ünnepségek keretében látogatásokat tett Jamaicára, Új-Zélandra, Ausztráliába és Kanadába, valamint körutazást Angliában, 70 város érintésével.

GettyImages-57046100-172833.jpg

II. Erzsébet és Fülöp herceg a királynő uralkodásának 50. jubileumán (Fotó/Forrás: Anwar Hussein / Getty Images Hungary)

Több évtizedes uralkodása ellenére továbbra is aktívan részt vett közösségi eseményeken, az 1976-os olimpia után a 2012-es londoni játékokat is ő nyitotta meg, sőt

még a koronavírus-járvány idején is azon dolgozott, hogy reményt adjon az embereknek.

Halála utolsó évében a 96 éves uralkodó komoly egészségügyi gondokkal küzdött, sorra mondta le a hivatalos eseményeket, a fontosabb ceremóniákon is mások helyettesítették. 2022 elején elkapta a koronavírust, és a mozgásával is egyre több probléma adódott. Hogy megkönnyítsék a közlekedését, kerekesszékes liftet építettek a Windsor-kastélyhoz – ezt azonban a királynő nem fogadta el könnyen, ugyanis édesanyjához hasonlóan irtózott a kerekesszék gondolatától.

II. Erzsébet utolsó nyilvános szereplése szeptember 6-án volt, amikor hivatalosan is Liz Trusst nevezte ki az Egyesült Királyság miniszterelnökének. Ezután arról szóltak a hírek, hogy a ceremónia rendkívül kimerítette.

GettyImages-1242981890-173538.jpg

II. Erzsébet királynő fogadja Liz Trusst, az új miniszterelnököt 2022. szeptember 6-án (Fotó/Forrás: Jane Barlow - WPA Pool / Getty Images Hungary)

Szeptember 8-án délután érkeztek az első hírek arról, hogy II. Erzsébetet orvosi felügyelet alatt tartják a Balmoral kastélyban, állapota aggodalomra ad okot. A helyszíni tudósítások arról számoltak be, hogy a királynő mellett vannak gyerekei, illetve Kamilla hercegné és Anna hercegnő, de a helyszínre tart Vilmos herceg. Katalin hercegné a Windsor-kastélyban maradt a gyerekeivel.

Még aznap egy táblát helyeztek ki a Buckingham palota elé, amin annyi áll: „Nincs őrségváltási ceremónia”.

Fejléckép: II. Erzsébet (fotó: Chris Jackson / Getty Images Hungary)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Klasszikus

Időutazás Anna Netrebkóval

Különösen személyes hangvételű estet adott Anna Netrebko szeptember 25-én este a Magyar Állami Operaházban, a mostanában a hírekben politikai állásfoglalása (vagy annak hiánya) miatt szereplő orosz szoprán néhány órára visszarepítette a nézőket a boldog békeidőkbe.
Színház

A Candide és a Szólít a szörny nyerte az eSzínház Fesztivál fődíját

Második alkalommal rendezték meg a virtuális térben az eSzínház Fesztivált, melynek keretében szeptember 16. és 25. között 18 színház 19 produkcióját láthatta a közönség. Az online szemlét négy kontinens 23 országából követték a nézők, a fesztivál végével a zsűri és a közönség döntött a legjobb produkciókról és alkotókról.
Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Ipacs László dobos

A Vágtázó Halottkémek egykori alapítója 65 éves volt, halálának hírét lánya tudatta a Facebookon. A temetésről később intézkednek.
Plusz ajánló

Az ősz mámora az októberi Fidelióban

Már fellelhető országszerte a Fidelio Magazin 2022. októberi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint több vidéki színház kínálatával.
Plusz ajánló

Patti Smith-napot rendeznek a Freeszfe hallgatói

Jóformán minden művészeti ág képviseli magát október 1-jén a hét helyszínen zajló Patti Smith-napon, koncert, színház, kiállítás, tánc, és megannyi program várja azokat, akik szeretik átlépni a megszokott határokat.
Plusz ajánló

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Plusz interjú

„Ha tudom, hogy ekkora felhajtás lesz, nem csinálom” – Interjú Víg Mihállyal

Akkor is leírok egy mondatot, ha nem vagyok benne biztos, hogy fogok érte pénzt kapni – mondja Víg Mihály zeneszerző, író, aki szeptember 21-én ünnepli 65. születésnapját. A Balaton és a Trabant zenekarok alapító tagjával arról is beszélgettünk, miért lepték meg a róla készült portréfilmre kapott visszajelzések, mi szükséges a dalszerzéshez, és miért lehetséges, hogy mindannyian egy nagy, közös álomban vagyunk.