Plusz

Egy egész évadon át jelen lesz Izraelben a magyar kultúra

2019.03.21. 16:05
Ajánlom
Az első alkalommal megrendezésre kerülő Izraeli Magyar Kulturális Évad március 15. és október 23. között több mint 50 programmal kínál ízelítőt a magyar kultúra sokszínűségéből.

A programsorozatot  Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be tavalyi, izraeli látogatása alkalmával, hangsúlyozva, a fesztivál Magyarország ajándéka az izraeli–magyar diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 30. évfordulója tiszteletére.

Gazdag hagyományok és innovatív modernitás

E kettős szerkesztési elv jegyében kívánja bemutatni a programsorozat kultúránkat  és egyidejűleg megszólítani a Magyarországot már ismerő, illetve országunkkal először a fesztivál kapcsán találkozó izraelieket, fiatalokat és idősebbeket egyaránt.

A rendezvénysorozat érdekessége és sikerének záloga, hogy a programsorozat elemei egyfelől nagy hagyományú, magas presztízsű fesztiválok programjában kaptak helyet, másfelől olyan helyi intézmények és művészeti producerek kapcsolódtak társszervezőként és -finanszírozóként, akik közreműködése biztosítja, hogy minden érdeklődő részt vehessen kulturális értékeink felvonultatásán.

Saba_Gal_2-155147.jpg

A Sába királynője korábbi előadása Gál Erikával a főszerepben (Fotó/Forrás: Vermes Tibor)

Nemzeti intézményeink közül a Magyar Állami Operaház Káel Csaba rendezésében Goldmark Sába királynője c. operájával, a Budapesti Operettszínház pedig a Budapest Klezmer Band által kísért, Menyasszonytánc c. klezmermusicallel  (rendező: Béres Attila), valamint egy gálaműsorral érkezik a Tel Aviv-i Operaházba. A Nemzeti Színház pedig ifj. Vidnyánszky Attila Woyzeck rendezésével vendégszerepel a Yafo-i Nemzetközi Színházi Fesztiválon.

A tánc kedvelői sem maradnak program nélkül: a közönség a Győri Balett társulatától Ravel Boleróját és Velekei László Liszt és Wagner műveire készített Piano Plays című darabját láthatja Balázs János zongorajátékával, míg az Állami Népi Együttes a Karmiel Dance Festivalt nyitja majd júliusban.

balazs-janos-zongoraestje--105342.jpg

Balázs János

Kifejezetten a fiatal közönséget kívánja megszólítani júniusban a YOUNGARIAN elnevezésű irodalmi-zenés romkocsma program, amely 35 év alatti művészeket (írókat, zenészeket, képzőművészeket) mutat be a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében az Előretolt Helyőrség Íróakadémia és az NKA Hangfoglaló Program támogatásával.

Családoknak szól a Recirquel Társulat Meztelen bohóc című újcirkusz produkciója, a társulat egyre nagyobb szakmai- és közönségsikernek örvend világszerte.

A fesztivál programjából nem maradhatnak ki az elmúlt évek filmsikerei sem; az NMHH támogatásával magyar filmhetet szervez Tel Aviv legnagyobb művész mozija, a Cinematheque, ahol többek között a Curtiz című film premierjét és A berni követet is láthatja a közönség; a Jeruzsálemi Filmfesztivál pedig fókuszba helyezi a magyar filmeket. Emellett Izrael legnagyobb kortárs képzőművészeti vására, a Fresh Paint is kiemelten foglalkozik ez évben a magyar művészekkel és alkotásaikkal. Az idén Tel-Avivban zajló Eurovíziós Dalfesztivál margóján sor kerül az első, magyar eurovíziós bulira is, ahol többek között Pápai Joci is fellép majd. A magyar konyha kedvelői is örülhetnek, hiszen áprilisban több izraeli nagyváros éttermében magyar sztárséfek főznek egy a Magyar Turisztikai Ügynökség által segített gasztrofesztivál keretében.

Októberben nemzeti ünnepünkhöz kötődően szabadtéri Magyar Napokat szervez a „30 éve szabadon” szlogen jegyében a nagykövetség a Port Namal területén, ahol többek közt fellép Szalonna és bandája, a Fricska Táncformáció, de DJ-k és épületvetítés is színesíti a programot, melynek keretében az érdeklődők  megismerkedhetnek a magyarországi zsidó szervezetek programjával és képviselőivel is. A Magyar Napok keretében lesz látható Robert Capa rendkívüli fotókiállítása Tel Aviv alapításának kezdeti időszakáról, illetve a Magyar Művészeti Akadémia design kiállítása, a Magyar Szalon is.

A komolyzene többek közt a nyitó- és záróesemény keretében kap hangsúlyt az évad programjában. Rost Andrea és vendégeinek koncertje zárja majd az évadot, míg a nyitó koncerten a fiatal New-Yorkban élő zongoraművész, György Ádám lépett fel 2019. március 19-én. Az évadot hivatalosan Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyitotta meg.

Benkő Levente, Magyarország tel-avivi nagykövete így fogalmazott: „Magyarországot az ide kivándorolt magyarajkú közösség révén sokan ismerik, de

túlzás nélkül állíthatom, hogy ez az első átfogó kultúrdiplomáciai kísérlet arra, hogy Izraelben bemutassuk hazánkat.

Az évadunk fő célkitűzése, hogy az itteni magyarajkúak természetes közönségén túl a legkülönbözőbb hátterű izraelieket is megszólítsuk – olyanokat, akiknek nincsen semmilyen családi kötődésük a Kárpát-medencéhez. Az üzenet lényege, hogy van egy baráti ország Közép-Európában, ahol hasonlóan gondolkodnak bizonyos értékekről, mint Izraelben és amely szintén teljesen egyedi kulturális háttérrel bír. Fontos része a mondandónknak, hogy Magyarország büszke a saját zsidó örökségére és kiáll Izrael mellett a nemzetközi politikában. Meggyőződésem, hogy érdekesek vagyunk az izraeliek számára és az a kulturális tartalom, amelyet idén itt be fogunk mutatni, új polcra helyezi hazánkat idekint”.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

SZFE: Gothár Péter ügyét ürügyként használják fel az egyetem lejáratására

Közleményben tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai az egyetem lejáratása, ellehetetlenítése, a színházvezetői kinevezések befolyásolása és a független színházi szféra sarokba szorítása ellen.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz kult50

Van véleményed a kultúráról?  – Elstartolt a Kult50 jelölőkampánya!

Kik azok a művészek, kulturális szereplők, akik 2019-ben a legnagyobb hatással voltak rád? Jelöld őket a kultúra ötven arca közé!
Plusz hír

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Plusz magazin

Tom Waits, a sötét sikátorok dalnoka

Hetven éves a recsegő hangú énekes, aki állandó és sikeres kitérőket tesz a film világába, és valódi trubadúrja az utóbbi évtizedeknek.
Plusz hír

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Plusz tokió

Magyar kulturális intézet nyílt Tokióban

Kodály Zoltán fontos összekötő kapocs a két ország zeneművészete között és más művészeti ágak is rendszeresen bemutatkoznak Japánban - emeltek ki a megnyitón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.