Plusz

Egy egész évadon át jelen lesz Izraelben a magyar kultúra

2019.03.21. 16:05
Ajánlom
Az első alkalommal megrendezésre kerülő Izraeli Magyar Kulturális Évad március 15. és október 23. között több mint 50 programmal kínál ízelítőt a magyar kultúra sokszínűségéből.

A programsorozatot  Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be tavalyi, izraeli látogatása alkalmával, hangsúlyozva, a fesztivál Magyarország ajándéka az izraeli–magyar diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 30. évfordulója tiszteletére.

Gazdag hagyományok és innovatív modernitás

E kettős szerkesztési elv jegyében kívánja bemutatni a programsorozat kultúránkat  és egyidejűleg megszólítani a Magyarországot már ismerő, illetve országunkkal először a fesztivál kapcsán találkozó izraelieket, fiatalokat és idősebbeket egyaránt.

A rendezvénysorozat érdekessége és sikerének záloga, hogy a programsorozat elemei egyfelől nagy hagyományú, magas presztízsű fesztiválok programjában kaptak helyet, másfelől olyan helyi intézmények és művészeti producerek kapcsolódtak társszervezőként és -finanszírozóként, akik közreműködése biztosítja, hogy minden érdeklődő részt vehessen kulturális értékeink felvonultatásán.

Saba_Gal_2-155147.jpg

A Sába királynője korábbi előadása Gál Erikával a főszerepben (Fotó/Forrás: Vermes Tibor)

Nemzeti intézményeink közül a Magyar Állami Operaház Káel Csaba rendezésében Goldmark Sába királynője c. operájával, a Budapesti Operettszínház pedig a Budapest Klezmer Band által kísért, Menyasszonytánc c. klezmermusicallel  (rendező: Béres Attila), valamint egy gálaműsorral érkezik a Tel Aviv-i Operaházba. A Nemzeti Színház pedig ifj. Vidnyánszky Attila Woyzeck rendezésével vendégszerepel a Yafo-i Nemzetközi Színházi Fesztiválon.

A tánc kedvelői sem maradnak program nélkül: a közönség a Győri Balett társulatától Ravel Boleróját és Velekei László Liszt és Wagner műveire készített Piano Plays című darabját láthatja Balázs János zongorajátékával, míg az Állami Népi Együttes a Karmiel Dance Festivalt nyitja majd júliusban.

balazs-janos-zongoraestje--105342.jpg

Balázs János

Kifejezetten a fiatal közönséget kívánja megszólítani júniusban a YOUNGARIAN elnevezésű irodalmi-zenés romkocsma program, amely 35 év alatti művészeket (írókat, zenészeket, képzőművészeket) mutat be a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében az Előretolt Helyőrség Íróakadémia és az NKA Hangfoglaló Program támogatásával.

Családoknak szól a Recirquel Társulat Meztelen bohóc című újcirkusz produkciója, a társulat egyre nagyobb szakmai- és közönségsikernek örvend világszerte.

A fesztivál programjából nem maradhatnak ki az elmúlt évek filmsikerei sem; az NMHH támogatásával magyar filmhetet szervez Tel Aviv legnagyobb művész mozija, a Cinematheque, ahol többek között a Curtiz című film premierjét és A berni követet is láthatja a közönség; a Jeruzsálemi Filmfesztivál pedig fókuszba helyezi a magyar filmeket. Emellett Izrael legnagyobb kortárs képzőművészeti vására, a Fresh Paint is kiemelten foglalkozik ez évben a magyar művészekkel és alkotásaikkal. Az idén Tel-Avivban zajló Eurovíziós Dalfesztivál margóján sor kerül az első, magyar eurovíziós bulira is, ahol többek között Pápai Joci is fellép majd. A magyar konyha kedvelői is örülhetnek, hiszen áprilisban több izraeli nagyváros éttermében magyar sztárséfek főznek egy a Magyar Turisztikai Ügynökség által segített gasztrofesztivál keretében.

Októberben nemzeti ünnepünkhöz kötődően szabadtéri Magyar Napokat szervez a „30 éve szabadon” szlogen jegyében a nagykövetség a Port Namal területén, ahol többek közt fellép Szalonna és bandája, a Fricska Táncformáció, de DJ-k és épületvetítés is színesíti a programot, melynek keretében az érdeklődők  megismerkedhetnek a magyarországi zsidó szervezetek programjával és képviselőivel is. A Magyar Napok keretében lesz látható Robert Capa rendkívüli fotókiállítása Tel Aviv alapításának kezdeti időszakáról, illetve a Magyar Művészeti Akadémia design kiállítása, a Magyar Szalon is.

A komolyzene többek közt a nyitó- és záróesemény keretében kap hangsúlyt az évad programjában. Rost Andrea és vendégeinek koncertje zárja majd az évadot, míg a nyitó koncerten a fiatal New-Yorkban élő zongoraművész, György Ádám lépett fel 2019. március 19-én. Az évadot hivatalosan Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyitotta meg.

Benkő Levente, Magyarország tel-avivi nagykövete így fogalmazott: „Magyarországot az ide kivándorolt magyarajkú közösség révén sokan ismerik, de

túlzás nélkül állíthatom, hogy ez az első átfogó kultúrdiplomáciai kísérlet arra, hogy Izraelben bemutassuk hazánkat.

Az évadunk fő célkitűzése, hogy az itteni magyarajkúak természetes közönségén túl a legkülönbözőbb hátterű izraelieket is megszólítsuk – olyanokat, akiknek nincsen semmilyen családi kötődésük a Kárpát-medencéhez. Az üzenet lényege, hogy van egy baráti ország Közép-Európában, ahol hasonlóan gondolkodnak bizonyos értékekről, mint Izraelben és amely szintén teljesen egyedi kulturális háttérrel bír. Fontos része a mondandónknak, hogy Magyarország büszke a saját zsidó örökségére és kiáll Izrael mellett a nemzetközi politikában. Meggyőződésem, hogy érdekesek vagyunk az izraeliek számára és az a kulturális tartalom, amelyet idén itt be fogunk mutatni, új polcra helyezi hazánkat idekint”.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Klasszikus

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Zéró hulladékkal rendezik meg a Gyüttment Fesztivált Szekszárd mellett

Augusztus 22-25. között rendezik meg ötödik alkalommal a Gyüttment Fesztivált a Szekszárd melletti Sötétvölgyben.
Plusz interjú

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Plusz Partitúra

Miskolcon, a nyitott kapuk városában kalandozik a Partitúra

Nyáron sem áll le a Partitúra, vasárnap délutánonként Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorának első évadát ismétli a Duna Televízió. Ezúttal a miskolci adást tekinthetjük meg újra.
Plusz ajánló

Borges verseiből készült szabadtéri színházi est

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 17-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Adonyi Adriennel, Bodor Böbével, Dejcsics Konráddal és Valcz Péterrel.
Plusz budapest

Magyar olimpikonok arcképei díszítik a Városháza park tűzfalát

A Színes Város Csoport hat híres magyar sportoló arcmását örökítette meg az V. kerület, Városháza park homlokzati tűzfalán a Fővárosi Önkormányzat felkérésére és támogatásával.