Plusz

Egy egész évadon át jelen lesz Izraelben a magyar kultúra

2019.03.21. 16:05
Ajánlom
Az első alkalommal megrendezésre kerülő Izraeli Magyar Kulturális Évad március 15. és október 23. között több mint 50 programmal kínál ízelítőt a magyar kultúra sokszínűségéből.

A programsorozatot  Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be tavalyi, izraeli látogatása alkalmával, hangsúlyozva, a fesztivál Magyarország ajándéka az izraeli–magyar diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 30. évfordulója tiszteletére.

Gazdag hagyományok és innovatív modernitás

E kettős szerkesztési elv jegyében kívánja bemutatni a programsorozat kultúránkat  és egyidejűleg megszólítani a Magyarországot már ismerő, illetve országunkkal először a fesztivál kapcsán találkozó izraelieket, fiatalokat és idősebbeket egyaránt.

A rendezvénysorozat érdekessége és sikerének záloga, hogy a programsorozat elemei egyfelől nagy hagyományú, magas presztízsű fesztiválok programjában kaptak helyet, másfelől olyan helyi intézmények és művészeti producerek kapcsolódtak társszervezőként és -finanszírozóként, akik közreműködése biztosítja, hogy minden érdeklődő részt vehessen kulturális értékeink felvonultatásán.

Saba_Gal_2-155147.jpg

A Sába királynője korábbi előadása Gál Erikával a főszerepben (Fotó/Forrás: Vermes Tibor)

Nemzeti intézményeink közül a Magyar Állami Operaház Káel Csaba rendezésében Goldmark Sába királynője c. operájával, a Budapesti Operettszínház pedig a Budapest Klezmer Band által kísért, Menyasszonytánc c. klezmermusicallel  (rendező: Béres Attila), valamint egy gálaműsorral érkezik a Tel Aviv-i Operaházba. A Nemzeti Színház pedig ifj. Vidnyánszky Attila Woyzeck rendezésével vendégszerepel a Yafo-i Nemzetközi Színházi Fesztiválon.

A tánc kedvelői sem maradnak program nélkül: a közönség a Győri Balett társulatától Ravel Boleróját és Velekei László Liszt és Wagner műveire készített Piano Plays című darabját láthatja Balázs János zongorajátékával, míg az Állami Népi Együttes a Karmiel Dance Festivalt nyitja majd júliusban.

balazs-janos-zongoraestje--105342.jpg

Balázs János

Kifejezetten a fiatal közönséget kívánja megszólítani júniusban a YOUNGARIAN elnevezésű irodalmi-zenés romkocsma program, amely 35 év alatti művészeket (írókat, zenészeket, képzőművészeket) mutat be a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében az Előretolt Helyőrség Íróakadémia és az NKA Hangfoglaló Program támogatásával.

Családoknak szól a Recirquel Társulat Meztelen bohóc című újcirkusz produkciója, a társulat egyre nagyobb szakmai- és közönségsikernek örvend világszerte.

A fesztivál programjából nem maradhatnak ki az elmúlt évek filmsikerei sem; az NMHH támogatásával magyar filmhetet szervez Tel Aviv legnagyobb művész mozija, a Cinematheque, ahol többek között a Curtiz című film premierjét és A berni követet is láthatja a közönség; a Jeruzsálemi Filmfesztivál pedig fókuszba helyezi a magyar filmeket. Emellett Izrael legnagyobb kortárs képzőművészeti vására, a Fresh Paint is kiemelten foglalkozik ez évben a magyar művészekkel és alkotásaikkal. Az idén Tel-Avivban zajló Eurovíziós Dalfesztivál margóján sor kerül az első, magyar eurovíziós bulira is, ahol többek között Pápai Joci is fellép majd. A magyar konyha kedvelői is örülhetnek, hiszen áprilisban több izraeli nagyváros éttermében magyar sztárséfek főznek egy a Magyar Turisztikai Ügynökség által segített gasztrofesztivál keretében.

Októberben nemzeti ünnepünkhöz kötődően szabadtéri Magyar Napokat szervez a „30 éve szabadon” szlogen jegyében a nagykövetség a Port Namal területén, ahol többek közt fellép Szalonna és bandája, a Fricska Táncformáció, de DJ-k és épületvetítés is színesíti a programot, melynek keretében az érdeklődők  megismerkedhetnek a magyarországi zsidó szervezetek programjával és képviselőivel is. A Magyar Napok keretében lesz látható Robert Capa rendkívüli fotókiállítása Tel Aviv alapításának kezdeti időszakáról, illetve a Magyar Művészeti Akadémia design kiállítása, a Magyar Szalon is.

A komolyzene többek közt a nyitó- és záróesemény keretében kap hangsúlyt az évad programjában. Rost Andrea és vendégeinek koncertje zárja majd az évadot, míg a nyitó koncerten a fiatal New-Yorkban élő zongoraművész, György Ádám lépett fel 2019. március 19-én. Az évadot hivatalosan Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyitotta meg.

Benkő Levente, Magyarország tel-avivi nagykövete így fogalmazott: „Magyarországot az ide kivándorolt magyarajkú közösség révén sokan ismerik, de

túlzás nélkül állíthatom, hogy ez az első átfogó kultúrdiplomáciai kísérlet arra, hogy Izraelben bemutassuk hazánkat.

Az évadunk fő célkitűzése, hogy az itteni magyarajkúak természetes közönségén túl a legkülönbözőbb hátterű izraelieket is megszólítsuk – olyanokat, akiknek nincsen semmilyen családi kötődésük a Kárpát-medencéhez. Az üzenet lényege, hogy van egy baráti ország Közép-Európában, ahol hasonlóan gondolkodnak bizonyos értékekről, mint Izraelben és amely szintén teljesen egyedi kulturális háttérrel bír. Fontos része a mondandónknak, hogy Magyarország büszke a saját zsidó örökségére és kiáll Izrael mellett a nemzetközi politikában. Meggyőződésem, hogy érdekesek vagyunk az izraeliek számára és az a kulturális tartalom, amelyet idén itt be fogunk mutatni, új polcra helyezi hazánkat idekint”.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Elmarad a Budapesti Tavaszi Fesztivál

A szervezők mindent megtesznek azért, hogy az eredetileg 2020. április 3. és 19. közöttre meghirdetett jubileumi fesztivál tervezett programjából minél több produkció eljuthasson majd a közönséghez a későbbiekben.
Plusz interjú

 „Nem koncertet adunk, hanem együtt játsszuk azt a közönséggel” – Interjú Beck Zolival

Az idén húszéves 30Y nem pont úgy képzelte a 2020-as évet, ahogy az eddig alakult, ám ezzel együtt – és ettől függetlenül – azért beszélgettünk egyet Beck Zolival arról, hogy mitől is volt annyira fontos az együttzenéléssel töltött két évtized.
Plusz interjú

„Legyen mindenkinek napirendje!” - Jó tanácsok karantén idejére

Csukott ajtók mögött élünk, bezártak a színházaink, iskoláink, koncerttermeink - de szerencsére nem teljesen. Hogyan segíthetnek a művészetek a közösségi távolságtartás idején? Lehőcz Márta Luca klinikai szakpszichológus, neuropszichológus válaszolt a kérdéseinkre.
Plusz hír

Gyorssegély a jövedelem nélkül maradt művészeknek

Rendkívüli szociális támogatási keret létrehozásáról döntött az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) és az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület a koronavírus miatt nehéz helyzetbe kerülő szerzők és előadók számára. Részletek.
Plusz oktatás

Netre költöző tanárok és diákok

Egy hete a korábban csak tervekben létező digitális oktatás valósággá vált Magyarországon is. A veszélyhelyzet miatt bezáró oktatási intézmények élesben próbálják ki, hogy miképp lehetséges a távolsági házi ellenőrzés, mivel vehetőek rá a gyerekek, hogy otthon is figyeljék az online órát és hogyan taníthatóak olyan tárgyak, mint a foci vagy a tánc.