Plusz

Egy gördeszkás pucér gondolatai

2011.03.13. 21:26
Ajánlom
Ed Templeton – gördeszkás suhanc, kaliforniai cégalapító, kortárs művész-polihisztor egy személyben. Az Ernst Múzeumot még egy hétig színes felhőként borítja az az installáció, amely erős kézzel nyomja bele az ember arcát a művész intim mikrokozmoszába, valamint a nagy amerikai valóságba.

A kiállítás első pár képe között találunk egy gyermeki pontossággal rajzolt, színes Amerika-térképet, amelyen a deszkás sztár kis nyilakkal jelöli a maga 39 éve alatt megtett útvonalakat. Talán ez lenne az a bizonyos életút? Templeton a kocsija ablakából örökíti meg az elsuhanó tájat. Igazából semmi újat, semmi különlegeset nem mutat, csak azt, ami számunkra beleveszik a mindennapok rohanó monotonitásába: egy vékony lábú lány a zebrán, egy öreg rocker motoros, koldulás az út szélén, szex a kocsiban, és még ezer olyan kép, amellyel paparazzi fotósként les bele idegenek mindennapjaiba.

És ott vagyunk mi, a látogatók, akik szintén egy idegen, Ed Templeton életét kukkoljuk. Bár kukkolás-e az, ha egy ember önként csupaszítja le magát előttünk? Átvitten és szó szerint. Körbevesz minket az élete, a barátok, szerelmek, gördeszkák, halott állatok, nemi szervek, sebek. Valamint Templeton göcsörtös kézírása, a fotókra írt történetek, hozzáfűzések. Mint naplóból kitépett lapok.

A harmadik teremben már ismerősként néz ránk az új-mexikói indián néni, akit el akartak adni a deszkásoknak, a törött farcsonttal pózoló, vigyorgó férfi, vagy Templeton meztelen felesége, 18 évesen egy cowboykalapban. Festményein megjeleníti saját vallásfelfogását, vagy akár a napi sajtó eseményeit (az egyik képen éppen Polanski erőszakoskodik, a másikon egy Mikulás-ruhás gyilkol). De van itt fényképsorozat alvó emberekről, dohányzó tinikről is, illetve egy egész falat szentel a „Dicshimnusz az elveszett nyálért" című sorozatának is.

A Templeton-világot a sok-sok kétdimenziós szoborfej teszi teljessé, amelyek tekergő kígyóként hányják ki magukból a világmegváltó gondolataikat. Kb. 30 fej, kb. tökéletesen ugyanolyanok. Kis skizofrén Templeton-agyak. Igen nagy türelem kell hozzá, hogy az ember a kacskaringós kígyókra írt gondolatfoszlányokat mind végigolvassa (aki angolul nem tud, annak ugye eleve mindegy, mert fordításokat hiába keresnénk).

Ed Templeton nem takargat semmit, szó szerint dobja elénk minden gondolatát, tágasra tárja hálószobájának ajtaját. A kiállítás végére haverok vagyunk.

Ed Templeton: The cemetery of reason

Megtekinthető: Ernst Múzeum, 2011. márc. 20-ig

A kiállítás megtekintése 18 éven felülieknek ajánlott.

 


Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz művészet

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Plusz nyár

A júliusi Fidelio már a polcokon van

Az ingyenes programmagazinban a júliusi eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Dragomán György íróval és Szabó Balázs zenésszel. Lapozzon bele online!
Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.