Plusz

Egy tucat FBI-ügynök lett rosszul egy szobortól

2016.12.07. 10:23
Ajánlom
Az FBI-ügynökök miami irodájukban egy új, cédrusból készült installációtól betegedtek meg - adta hírül a news.artnet.com.

A több mint 5 méter magas szobrot még 2015-ben rendelte meg a General Services Administration (GSA) nevű amerikai kormányzati ügynökség, amely irodákat ad bérbe állami ügynökségek részére. A GSA 750.000 dollárt (majdnem 220 millió forint) fizetett a művésznek, Ursula von Rydingsvardnak a szobor elkészítéséért, aki szerint az alkotás sokkal többet ér, mint amennyit az iroda fizetett érte.

A megrendelésre von Rydingsvard elkészítette a Cedrus című szobrot, melynek alakja a tornádót idézi. Az alapanyag természetesen a cédrus volt, melyet a művész Vancouverből szerzett be. Az installációt egy lépcső mellé állították az FBI épületében, és hamarosan a közelében lévő irodák dolgozói megbetegedtek – számolt be az esetről az iroda egészségügyi dolgozója. Az ügynökök rosszullétének jellege az allergiához hasonlított. Kiderült, hogy a cédrusfából származó fűrészpor okozta az allergiás reakciókat.

Az egészségügyi is biztonsági intézkedések a szobor esetében indokoltak voltak

– nyilatkozta Richard Haley, az FBI egyik embere.

Egy beosztott 11 napos kórházi ellátásban részesült, és egyik ügynök sem tudott visszatérni dolgozni az irodába. A szobor most egy marylandi raktárhelyiségben várja, hogy sorsa beteljesedjék, a GSA nagyjából 412.000 dollárt költ az installáció elszállítására, és az irodák alapos takarítására. A végösszeg így elérheti a 1.2 millió dollárt (több mint 350 millió forint) is, ami jóval több, mint az a 750.000 dolláros, „jutányos” ár, amiért szert tettek a szoborra. Egyelőre senki nem tudja, mi lesz a sorsa az installációnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A végzet asszonya élete végéig díva maradt

A magyar femme fatale emigráns éveiben ritkán mutatkozott, nem járt társaságba - saját, régi filmjei viszont hipnotikus erővel hatottak rá.
Klasszikus

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Tánc

Elbűvölte a Jacqueline du Pré életéről szóló balett Daniel Barenboim karmestert

Bemutatták a legendás csellista életéről szóló balettelőadást a brit Királyi Operaházban. Özvegye, Daniel Barenboim is pozitívan nyilatkozott a produkcióról.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz bűnügy

Feljelentették a horvát énekesnőt, mert „gúnyosan intonált” a himnusz közben

Egy dühös állampolgár szerint Josipa Lisac saját értelmezése sérti a horvát nemzeti himnuszt.
Plusz brit tudósok

Kilenc perc kell ahhoz, hogy a zene elűzze a szomorúságot

Brit kutatók már megint kutattak, és megállapították, hogy a zene boldogságot okozhat.
Plusz hír

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.
Plusz hír

Fiatal művészek szaxofonkvartettje zengi be a Szentendrei Tavaszi Fesztivált

Idén a Saxy4U szaxofonkvartett tagjai lettek a március 1-től április 7-ig tartó Szentendrei Tavaszi Fesztivál arcai.
Plusz hír

Magyar performanszművész a tranzitzónából

London feltörekvő kreatív művésznegyedében adott teltházas költői estet Ladik Katalin avantgárd performanszművész.