Plusz

Egy tucat FBI-ügynök lett rosszul egy szobortól

2016.12.07. 10:23
Ajánlom
Az FBI-ügynökök miami irodájukban egy új, cédrusból készült installációtól betegedtek meg - adta hírül a news.artnet.com.

A több mint 5 méter magas szobrot még 2015-ben rendelte meg a General Services Administration (GSA) nevű amerikai kormányzati ügynökség, amely irodákat ad bérbe állami ügynökségek részére. A GSA 750.000 dollárt (majdnem 220 millió forint) fizetett a művésznek, Ursula von Rydingsvardnak a szobor elkészítéséért, aki szerint az alkotás sokkal többet ér, mint amennyit az iroda fizetett érte.

A megrendelésre von Rydingsvard elkészítette a Cedrus című szobrot, melynek alakja a tornádót idézi. Az alapanyag természetesen a cédrus volt, melyet a művész Vancouverből szerzett be. Az installációt egy lépcső mellé állították az FBI épületében, és hamarosan a közelében lévő irodák dolgozói megbetegedtek – számolt be az esetről az iroda egészségügyi dolgozója. Az ügynökök rosszullétének jellege az allergiához hasonlított. Kiderült, hogy a cédrusfából származó fűrészpor okozta az allergiás reakciókat.

Az egészségügyi is biztonsági intézkedések a szobor esetében indokoltak voltak

– nyilatkozta Richard Haley, az FBI egyik embere.

Egy beosztott 11 napos kórházi ellátásban részesült, és egyik ügynök sem tudott visszatérni dolgozni az irodába. A szobor most egy marylandi raktárhelyiségben várja, hogy sorsa beteljesedjék, a GSA nagyjából 412.000 dollárt költ az installáció elszállítására, és az irodák alapos takarítására. A végösszeg így elérheti a 1.2 millió dollárt (több mint 350 millió forint) is, ami jóval több, mint az a 750.000 dolláros, „jutányos” ár, amiért szert tettek a szoborra. Egyelőre senki nem tudja, mi lesz a sorsa az installációnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Jazz/World

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Klasszikus

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz Partitúra

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Plusz magazin

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Plusz gasztro

Hol szerezheted be a város legjobb sonkáját?

Íme néhány hely, ahol nemcsak a húsvéti menü ékességét szerezhetjük be, de még néhány jó szóban is reménykedhetünk.
Plusz interjú

Van-e élet a főtt sonkán túl?

A húsvéti menü az egyik legmasszívabb gasztronómiai hagyományunk, tízből tizenegy asztalon ugyanazok a tételek sorakoznak. De vajon van-e élet a főtt sonka-főtt tojás-kalács triászon túl? Segal Viktor csúcsséftől azt is megtudjuk, hogyan vásároljunk sonkát húsvétra, ha biztosra akarunk menni.
Plusz ajánló

Fidelio Klasszik: Hogyan jelenik meg a humor a klezmerben?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adásában ez is kiderül. Április 20-án a 92.1-en interjú hallható Csadi Zoltánnal, Kovács Adriennel, Masa Tamással a Sabbathsong Klezmer Band vezetőjével, és Perjés Jánossal.