Plusz

Egy tucat FBI-ügynök lett rosszul egy szobortól

2016.12.07. 10:23
Ajánlom
Az FBI-ügynökök miami irodájukban egy új, cédrusból készült installációtól betegedtek meg - adta hírül a news.artnet.com.

A több mint 5 méter magas szobrot még 2015-ben rendelte meg a General Services Administration (GSA) nevű amerikai kormányzati ügynökség, amely irodákat ad bérbe állami ügynökségek részére. A GSA 750.000 dollárt (majdnem 220 millió forint) fizetett a művésznek, Ursula von Rydingsvardnak a szobor elkészítéséért, aki szerint az alkotás sokkal többet ér, mint amennyit az iroda fizetett érte.

A megrendelésre von Rydingsvard elkészítette a Cedrus című szobrot, melynek alakja a tornádót idézi. Az alapanyag természetesen a cédrus volt, melyet a művész Vancouverből szerzett be. Az installációt egy lépcső mellé állították az FBI épületében, és hamarosan a közelében lévő irodák dolgozói megbetegedtek – számolt be az esetről az iroda egészségügyi dolgozója. Az ügynökök rosszullétének jellege az allergiához hasonlított. Kiderült, hogy a cédrusfából származó fűrészpor okozta az allergiás reakciókat.

Az egészségügyi is biztonsági intézkedések a szobor esetében indokoltak voltak

– nyilatkozta Richard Haley, az FBI egyik embere.

Egy beosztott 11 napos kórházi ellátásban részesült, és egyik ügynök sem tudott visszatérni dolgozni az irodába. A szobor most egy marylandi raktárhelyiségben várja, hogy sorsa beteljesedjék, a GSA nagyjából 412.000 dollárt költ az installáció elszállítására, és az irodák alapos takarítására. A végösszeg így elérheti a 1.2 millió dollárt (több mint 350 millió forint) is, ami jóval több, mint az a 750.000 dolláros, „jutányos” ár, amiért szert tettek a szoborra. Egyelőre senki nem tudja, mi lesz a sorsa az installációnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Űzze el a telet a Fidelióval! – A februári szám megtalálható országszerte

Az ingyenes programmagazin februári számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, valamint számos interjút, többek között Ertl Péterrel, Kukorelly Endrével, Kútvölgyi Erzsébettel és Závada Péterrel. Lapozzon bele online!
Plusz magazin

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Plusz magazin

John Cage csendzenéjét pop- és rockegyüttesek dolgozták föl

A 20. századi kortárs zene kiemelkedő szerzője 4'33" című műve előtt tiszteleg a londoni Mute kiadó. A legendás csendzenét a Depeche Mode, a New Order, a Laibach, Moby és mások adják elő.
Plusz ajánló

A boldogtalan családok írója - Ámosz Oz-ra emlékezünk a Fidelio Klasszikban

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának január 19-i adásában a Retikül Irodalmi Szalon munkatársával, Takács Andreával a közelmúltban elhunyt íróról, Ámosz Ozról is beszélgetünk.
Plusz magazin

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?