Plusz

Együtt a város, együtt a kerület – XV. kerületi programkínálat a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

2022.05.03. 17:05
Ajánlom
Ezekben a napokban zajlik a Budapesti Tavaszi Fesztivál, amely a kerületek találkozása, Budapest sokszínűségének ünnepe is. Idén a XV. kerületben, Rákospalota-Pestújhely-Újpalota intézményeiben, közterein is változatos kulturális programokban lehet részünk a helyi önkormányzat és a Csokonai Nonprofit Kft. jóvoltából.

Játszik a kerület

Szabadtéri színpad különleges fényjátékkal, látványvilággal és koncert-színházzal Pestújhelyen, színházi előadások az anyaságról és szülőségről, együttműködés független produkciókkal és csoportokkal. Tenki Réka, Vecsei H. Miklós, Szabó T. Anna csak néhány név XV. kerületi fellépői közül.

 

Péterfy-Novák Éva: Egyasszony

  • 2022. május 5. 17:00, Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház

Az előadást 18 éven felülieknek ajánlják.

Anyacsak1 címmel a szülőség témájáról szervez színházi fesztivált a két független produkciós szervezet és a Radnóti Színház. Az egyhetes rendezvénysorozat két előadása a Tavaszi Fesztivál keretében a XV. kerületben is látható lesz. Péterfy-Novák Éva valós történeten alapuló regényéből készült az Egyasszony című előadás. Fókuszában egy forszírozott, rohamos szülés során súlyosan sérült csecsemő megérkezése  és az anya küzdelmei állnak ezzel a feloldhatatlan helyzettel.

Tenki Réka érzékeny és mély alakítása különleges színházi élménnyé formálja az írónő megrázó szövegét, melyből minden nehézség ellenére rendíthetetlen életöröm sugárzik. 

TenkiReka-125112.jpg

Tenki Réka az Egyasszonyban (Fotó/Forrás: Jurányi Ház)

 

Szabó T. Anna: Anyajegy

  • 2022. május 6. 17:00, Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház

Az előadást 16 éven felülieknek ajánlják.

Szabó T. Anna költészete sokak számára ismert, az Anyajegy című előadás az ő szövegeiből áll össze. Markó-Valentyik Anna Junior Prima-díjas bábművész produkciója érzéklteti, hogy a szülés, az anyaság korántsem mindig boldog és békés. Monológjában vall a szüléstől való rettegésről, eljátssza a nyűgös gyerek fektetésének és ébresztésének idegtépő pillanatait, fitneszvideóra tornázik, hogy visszanyerje régi alakját, majd kimerülten dől az ágyba a nap végén.

Egy anya hétköznapjait és szerephalmozását kísérhetjük figyelemmel napjainkban, s joggal merülhet fel a kérdés, hogy hol találjuk ebben vajon a szabadságot?

szabo-t-anna-anyajegy-original-184850-163847.jpg

Markó-Valentyik Anna az Anyajegy című előadásban (Fotó/Forrás: Budapesti Tavaszi Fesztivál)

 

Csoóri Sándor: Párbeszéd, sötétben

  • 2022. május 8. 20:00, Pestújhelyi tér, szabadtéri színpad

Ingyenes program.

Vecsei H. Miklós és csapata Csoóri Sándor munkássága előtt tisztelegve hozott létre egy koncert-színházi előadást, amely a mai eltávolodás és uniformizálódás ellen keres szenvedélyes és egymásra figyeléssel teli válaszokat. A koncertszínház különleges látványvilággal várja a Pestújhelyi térre érkező közönséget.

parbeszed-sotetben-original-173369-164159.jpg

A Párbeszéd, sötétben című előadás csapata (Fotó/Forrás: Budapesti Tavaszi Fesztivál)

 

Zenél a kerület

Koncertekből és zenei programokból sem lesz hiány a tavaszi fesztiválon, egy új szabadtéri színpadon a hegedű és a beatbox izgalmas találkozásának lehetünk tanúi, a Kozák téren DJ Birdy várja a közösségi programra érkezőket, a Nemzedékek Parkjában pedig a Hubay Zeneiskola diákjai szolgáltatják a zenét a légtáncos performanszhoz. Mindenki találhat kedvére való muzsikát!

 

Úgy szeretnék élniSzirtes  Edina Mókus szerzői estje

  • 2022. május 7. 20:00, Epres sor, szabadtéri színpad

Ingyenes program.

A világot úgysem értjük meg, de ha szeretünk és megérezzük a másik szívét, legalább arra a pillanatra boldogok lehetünk.

Szirtes Edina Mókus és zenekarának koncertje mesés utazásra hív, ahol találkozik a vers és a zene, hegedű és ének, összefonódik a folk a looperrel, a klasszikus stílus a jazz csodájával. Mókus a számára legkedvesebb magyar költeményeket bújtatja újfajta köntösbe ezen az estén, kitűnő zenésztársaival és egy beatbox művésszel karöltve.

SzirtesEdinaMokus-133013.jpg

Szirtes Edina Mókus (Fotó/Forrás: Budapesti Tavaszi Fesztivál)

 

Tavaszi dal – a  60 éves Tavasz Nőikar jubileumi koncertje

  • 2022. május 14. 17:00, Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház

Ingyenes program.

Fennállásának 60. évfordulóját ünnepli a Tavasz Nőikar 2022-ben. A Budapest XV. kerületi Rädda Barnen utcai ének-zene tagozatos általános iskola növendékeiből alakult kórus tagjai már hat évtizede ápolják a kóruséneklés hagyományait. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében felhangzó koncertjükön a női kórus vendége a Vásárhelyi Zoltán Férfikar lesz. A koncert első részében klasszikus kórusműveket hallhatunk, a második részben pedig felbukkannak többek között Stevie Wonder, Robbie Williams szerzeményei is.

 

Alkot a kerület

Nemcsak a Helytörténeti Gyűjteménybe lesz érdemes ellátogatni május elején, hanem a Palota Galériába és a Zsókavár Galériába is, mert mindhárom helyszínen nyílnak új kiállítások. Festmények, papírmasé alkotások, kötött installációk, újrahasznosított anyagokból készülő formák és fantázia-ruhák mind-mind láthatóak lesznek a XV. kerület kiállítótereiben és közterein.

 

Nagyi lakószobája – a Gerillakötő munkacsoport installációja

  • 2022. április 30–május 31.

XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjtemény

Gerillakötő munkacsoport kiállítása nagy élmény lehet annak is, aki szeret kötni, és annak is, aki ezt a műveletet még sosem próbálta. A Nagyi lakószobája című kézimunkaművészeti installációval a csoport szokatlan terepre merészkedett, és egy teljes kötött-horgolt szobát alkotott. Korábban főként az utcán láthattuk műveiket, például, amikor az Erzsébet téri fákat télire színes fonalakból kötött ruhákba öltöztették. A Helytörténeti Gyűjtemény termében kiállított kötött-horgolt lakószoba olyan, mintha egy képzeletbeli nagymama otthonába pillantanánk be az ablakon keresztül.

 

Egy kicsit mindenki bogaras – Hornyák Réka papírmasé kiállítása

  • 2022. május 7–28.

Újpalotai Közösségi Ház, Zsókavár Galéria

Ez ám a metamorfózis: újságpapír, tapétaragasztó és kevés drót keverékéből a bogarak világának fantasztikus változatosságát, ezernyi színét és formáját idézik meg  Hornyák Réka Borbála papírmasé művei. A képzőművész kerámia szakon végezte középiskolai tanulmányait, és a papírmasé technika már akkor foglalkoztatta. Mindig is csodálta a bogarak világát, meyben sok-sok ezernyi fajta, forma és szín jelenik meg.

HornyakRekaBorbala-132556.jpg

Egy kicsit mindenki bogaras (Fotó/Forrás: Budapesti Tavaszi Fesztivál)

 

Tűz, te gyönyörű! – tűzzománc kiállítás

  • 2022. május 8–21.

Pestújhelyi Közösségi Ház

A Tűzvirág Tűzzománc Alkotókört a hetvenes évek közepén álmodta meg, majd 1990-től a Pestújhelyi Közösségi Házban vezette 2020. január végéig Szendrei Judit tűzzománcművész. Hitvallása szerint a művészet a világ megismerésének pótolhatatlan eszköze, ezt mutatja meg a Tűz, te gyönyörű című tűzzománc művekből összeállított kiállítás is, mely az Alkotókör húsz művészének közel hetven munkáját mutatja be.

 

Sétál a kerület

A Budapesti Tavaszi Fesztivál a város sokszínűségének ünnepe, mely idén a találkozás élményét adja: egymással, a felfedezésre váró helyszínekkel és az ott ránk váró izgalmas témákkal. A XV. kerületi programok az újra való nyitottságot, az újrahasznosítást és a közterek újra felfedezését helyezik fókuszba, ennek kapcsán élménysétákkal várnak minden korosztályt.

 

Halál Rákospalotán

  • 2022. május 6. 17:00, május 7. és 8. 11:00 órai indulással.

Találkozási pont: 1157 Budapest, Nyírpalota út 51.

A séta regisztrációval látogatható.

Az újpalotai lakótelep egyes házainak ajtajában kasírozott festmények jelentek meg a közelmúltban. Aki kíváncsi rá, hogy miért kerültek oda, annak érdemes jelentkeznie a Helytörténeti Gyűjtemény által hirdetett sétákra. A Nyírpalota utcából induló képzőművészeti és művészettörténeti kirándulás fókuszában a kerületben őrzött Madarász Viktor-hagyaték áll, illetve ennek kapcsán a halál tematikája, és a 19. századi ember viszonyulása az elmúláshoz.

Május 6-ától három napon át ingyenesen lehet csatlakozni a sétához, sőt aki részt vesz a túrán, az tárlatvezetéssel tekintheti meg Madarász Viktor a Helytörténeti Gyűjtemény termeiben kiállított festményeit.

HalalRakospalotan-130454.jpg

Halál Rákospalotán (Fotó/Forrás: Budapesti Tavaszi Fesztivál)

 

A csökönyös kiselefánt – mesetúra Marica Bábszínházával

  • 2022. május 8. 10:00 

Találkozási pont: Újpalotai kiserdő – a Parkerdő melletti tisztáson (a parkoló, illetve a Szentmihályi utat átszelő zebra mögött)

Ingyenes program.

Családokat várnak az újpalotai parkerdőnél, hogy egy közös túrát tegyenek a zöldben, és a csapat együtt ismerkedjen meg a történet szereplőivel. A Marica Bábszínháza messze földön híres környezettudatosságáról.

Jelszavuk a „bábmiből lehet bábmi bábhogyan” épp azt példázza, hogy a legegyszerűbb tárgy is válhat a kezünk között békává, királyfivá vagy akár kiselefánttá.

 A csökönyös kiselefánt mesés túra igazi családi program: séta és mese az erdőben, miközben közösen meg kell tisztítani az odavezető utat, sőt, próbatételeket kell kiállni, hogy majd az utolsó állomáson rácsodálkozhassunk arra, hogy akár egy teljes bábelőadás is kikerekedhet egy-két eldobott palackból.

Acsokonyoskiselefant-125842.jpg

A csökönyös kiselefánt (Fotó/Forrás: Budapesti Tavaszi Fesztivál)

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Szabadtéri programok is várják a közönséget a XV. kerületben (forrás: Budapesti Tavaszi Fesztivál)

Csokonai Nonprofit Kft.

Ha szigorúan a jogszabályokból következő tényeknél maradunk, akkor a Csokonai Nonprofit Kft. a XV. kerület közművelődési, kulturális és kommunikációs gazdasági társasága. Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán ellátja a kötelező, valamint az önként vállalt közművelődési, kulturális és tájékoztatási feladatokat.

Szabadabban fogalmazva: a Csokonai Nonprofit Kft. az a cég, amely igyekszik a közművelődési, kulturális és kommunikációs területek integrációjával a 21. század kihívásaira közösségteremtő válaszokat találni. Úgy, hogy ezek körül minőségi, kortárs rendezvények jöjjenek létre.

A Csokonai Nonprofit Kft. tudja, hogy a társadalmi és gazdasági környezet körülöttünk olyan mértékben változik, amelyhez az elmúlt évtizedekben kialakult módszerek már nem képesek alkalmazkodni. Ezért új utakat keres annak érdekében, hogy egy jó múltú intézmény közép és hosszú távon ne csak megőrizhesse értékeit, megóvhassa kis közösségeit, hanem méltó helyet foglaljon el a Főváros kulturális térképén.

Jegyvásárlás

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Rosmarie Trapp, akinek családjáról A muzsika hangjának szereplőit mintázták

Georg von Trapp és Maria von Trapp lányát 93 éves korában, egy morrisville-i idősotthonban érte a halál – tájékoztatta a sajtót a család.
Plusz ajánló

A való világ aprócska mása: hétvégi város- és vasútmodell kiállítás Pestújhelyen

Kicsit a legóról, de sokkal inkább a modellezés szerelmeseiről szól az a bemutató, amely három napig, május 20. és 22. között várja az érdeklődőket a Pestújhelyi Közösségi Házban, az 1-es Villamos Klub szervezésében.
Plusz hír

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Plusz hír

Játssz a hangokkal! – Bemutatkozik a Kreatív Hangtér a Magyar Zene Házában

Interaktív játékokkal várja a közönséget a Magyar Zene Háza új egysége, a Kreatív Hangtér. A május 18-án megnyíló új kiállításon mindenki szabadon kísérletezhet hang és tér, zene és látvány kapcsolatával.
Plusz hír

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.