Plusz

éjjeli gondolatömlés

2011.08.03. 17:21
Ajánlom
... avagy a rendező megint nem bír aludni és szentimentálisan szaval a blogon :)

OMG!!!

(megint nem alszom, kattognak a kerekeim, pörög az agyam...)

ide jártam négy évig, és most visszajövök. furcsa érzés.

a diplomaosztótól hosszú volt az út, mely most visszakanyarodott ide, a színház. És filmművészeti egyetemre. azóta elkezdtem előadásokat rendezni például. sokáig mondtam mindenkinek, hogy tulajdonképpen hobbirendező vagyok, hiszen színész (sőt, büszkén mondom: BÁBSZÍNÉSZ!) a végzettségem. de állati érdekes volt a másik oldalon állni; izgalmas, új varázslat. 2006-ban mutattuk be első önálló rendezésemet a zalaegerszegi griff bábszínházban, a címe "én, antigoné" volt. (ez is érdekes: a görögökkel kezdtem, és most ismét görögökkel foglalkozunk...) persze elsőre szinte mindent rosszul csináltam. aztán teltek az évek. tanultam az elkövetett hibákból, próbáltam mindig a legjobb tudásom szerint dolgozni. jött siker és bukás egyaránt. észrevétlenül lett ez a szakma a hivatásom. fontos szegmense az életemnek, immár a győri vaskakas bábszínház főrendezőjeként is gyakorlom. (milyen fura ez, mintha lenne olyasmi, hogy alrendező...)

és most visszatértem az alma materbe, hajdani osztályfőnökeim jelenlegi negyedéves osztályának készítek vizsgaelőadást. iskolapad ez valahogy megint, ugyanakkor ajándék a sorstól. csillogó szemű, romlatlan, épp kibomló tehetségekkel találkozni, megosztani velük azt, amit én tanultam eddig a pár éves előnyömmel... és tanulni tőlük hitet, figyelmet, lehetetlent-nem-ismerést...

kísérlet ez most. a szakmánk felé és magam felé. egy életszakaszom lezárásaként vállalt próbatétel és egy új periódus kezdete. de hiszem, hogy jót csinálunk. sok kincset látok a „gyerekekben": a kezükben, a torkukban, az agyukban és (talán ez a legfontosabb) a szívükben. és ez így már félig nyert csata, hiszen rajtuk nem fog múlni.

megyünk előre, dolgozunk ezerrel, az éjt is nappallá tesszük (de tényleg!).

bejegyezte: tg

utóirat: kissé szentimentálsra sikerült az első megszólalás, nézzétek el nekem, éjjel fél három előtt pár perccel...

utóirat2: most már másnap van, este elállítódtak az internetbeállítások, de hála a fidelio óvó kezének, most végre fel tudom tölteni!

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Halk lombok alatt – Megjelent a novemberi Fidelio

Ingyenes programmagazinunk legfrissebb számában az időrendi bontások és ajánlók mellett számos interjút és magazinos anyagot olvashat. A novemberi számot keresse országszerte, az ismert terjesztési pontokon vagy lapozzon bele online!
Plusz ajánló

Színészek kalauzolnak végig a Szépművészeti terein

Az elmúlt évben a járványhelyzet miatt félbeszakadt a Szépművészeti Múzeumban nagy sikerrel futó Textúra című sorozat. A tervezett kilenc előadásból csupán kettőt láthatott a nagyközönség, de október 19-től újra folytatódik a különleges összművészeti program, amely változatlan tartalommal és színészi gárdával várja az érdeklődőket.
Plusz ajánló

Kulturális sokszínűség a ZsiMü kínálatában

Az eredetileg májusra tervezett Zsidó Művészeti Napok programjai a világjárvány miatt nem tudtak megvalósulni, így rendhagyó módon októbertől decemberig tart a zsidó kultúra ünnepe, melynek kínálatában izgalmas előadások, egyedi felállású zenei formációk, népszerű művészek és egy különleges kiállítás is szerepel a már jól ismert helyszíneken.
Plusz ajánló

Kulturális programok középpontjában a vadászat

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódó kulturális fesztivál utolsó öt napja is izgalmas és tartalmas programokat kínál. Az események között megtalálhatók klasszikus és világzenei koncertek, filmvetítés, színházi előadás, valamint képző- és iparművészeti tárlatok, amelyek részben a világkiállítás időszakán túl is látogathatók lesznek.
Plusz dalszerzők napja

„És jött a doktor...” – Így segít a zene pandémia idején 

Az Artisjusnak a Dalszerzők Napja alkalmából készített felmérése szerint a koronavírus-járvány idején a magyarok 64 százalékának segített a muzsika, különösen a legfiatalabbaknak és a legidősebbeknek.