Plusz

éjjeli gondolatömlés

2011.08.03. 17:21
Ajánlom
... avagy a rendező megint nem bír aludni és szentimentálisan szaval a blogon :)

OMG!!!

(megint nem alszom, kattognak a kerekeim, pörög az agyam...)

ide jártam négy évig, és most visszajövök. furcsa érzés.

a diplomaosztótól hosszú volt az út, mely most visszakanyarodott ide, a színház. És filmművészeti egyetemre. azóta elkezdtem előadásokat rendezni például. sokáig mondtam mindenkinek, hogy tulajdonképpen hobbirendező vagyok, hiszen színész (sőt, büszkén mondom: BÁBSZÍNÉSZ!) a végzettségem. de állati érdekes volt a másik oldalon állni; izgalmas, új varázslat. 2006-ban mutattuk be első önálló rendezésemet a zalaegerszegi griff bábszínházban, a címe "én, antigoné" volt. (ez is érdekes: a görögökkel kezdtem, és most ismét görögökkel foglalkozunk...) persze elsőre szinte mindent rosszul csináltam. aztán teltek az évek. tanultam az elkövetett hibákból, próbáltam mindig a legjobb tudásom szerint dolgozni. jött siker és bukás egyaránt. észrevétlenül lett ez a szakma a hivatásom. fontos szegmense az életemnek, immár a győri vaskakas bábszínház főrendezőjeként is gyakorlom. (milyen fura ez, mintha lenne olyasmi, hogy alrendező...)

és most visszatértem az alma materbe, hajdani osztályfőnökeim jelenlegi negyedéves osztályának készítek vizsgaelőadást. iskolapad ez valahogy megint, ugyanakkor ajándék a sorstól. csillogó szemű, romlatlan, épp kibomló tehetségekkel találkozni, megosztani velük azt, amit én tanultam eddig a pár éves előnyömmel... és tanulni tőlük hitet, figyelmet, lehetetlent-nem-ismerést...

kísérlet ez most. a szakmánk felé és magam felé. egy életszakaszom lezárásaként vállalt próbatétel és egy új periódus kezdete. de hiszem, hogy jót csinálunk. sok kincset látok a „gyerekekben": a kezükben, a torkukban, az agyukban és (talán ez a legfontosabb) a szívükben. és ez így már félig nyert csata, hiszen rajtuk nem fog múlni.

megyünk előre, dolgozunk ezerrel, az éjt is nappallá tesszük (de tényleg!).

bejegyezte: tg

utóirat: kissé szentimentálsra sikerült az első megszólalás, nézzétek el nekem, éjjel fél három előtt pár perccel...

utóirat2: most már másnap van, este elállítódtak az internetbeállítások, de hála a fidelio óvó kezének, most végre fel tudom tölteni!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

A Fidelio már augusztusra hangol – megjelent az új szám!

Az ingyenes programmagazin augusztusi számában a nyári eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Szécsi Noémivel, Karinthy Mártonnal, Szemenyei Jánossal. Lapozzon bele online!
Plusz gasztro

Hé, Bubu, mi van a piknikkosaradban?

Maci Laci, a népszerű mesében szereplő medve imádta a kirándulókat, főleg a piknikkosarakban megbúvó finomságok miatt. E havi gasztro-összeállításunk a nyár egyik kedvenc foglalatosságáról szól: mire figyeljünk, mit vigyünk magunkkal, és hogyan élvezzük a piknikezés minden pillanatát.
Plusz videó

Will Smith sokat tesz a magyar országimázsért

Ezúttal a Lánchíd tetején lejtett örömtáncot lejt, így búcsúzik Magyarországtól.
Plusz hír

Ritka, a zsidó háborúból származó érmére bukkantak

Nemcsak az a történelmi kor különleges, ahonnan az érme származik, hanem maga a lelet is. Egészen más felirat áll rajta, mint a korabeli pénzeken.
Plusz magazin

Egy póknak köszönhetik függetlenségüket a skótok

A skótok mitikus királyának, I. Róbertnek kalandos élete volt - a mesebeli történések pedig a halálával sem szakadtak meg.