Plusz

Eladó Verlaine pisztolya, amellyel rálőtt Rimbaud-ra

2016.10.23. 12:01
Ajánlom
A fegyver 1873. július 10-én 14 órakor tett szert irodalomtörténeti jelentőségre. Ekkor adott le vele két lövést Paul Verlaine 11 évvel fiatalabb szeretőjére, Arthur Rimbaud-ra.

A brüsszeli rue des Brasseurs (Serfőzők utcája) egyik szállodai szobájában bonyolódott vitába a két, viharos viszonyt folytató költő. Verlaine, aki 1870-ben megnősült ismét fel akarta venni a kapcsolatot nejével, a 18 éves fiúval pedig meg akarta szakítani. Már Londonból is Rimbaud elől menekülve érkezett Brüsszelbe.

A részeg hajó szerzőjét azonban nem lehetett ilyen könnyen lerázni, követte Verlaine-t. Ismét heves viták törtek ki közöttük. Verlaine öngyilkos akart lenni, Rimbaud pedig katonának akart állni, ittak, sírtak, majd a veszekedés odáig fajult, hogy az idősebb férfi fegyvert ragadott. 

Az egyik lövés a csuklóján sebesítette meg a fiatalembert, a másik golyó gellert kapott a kandallónál, és a falba fúródott.

Rimbaud ennek hatására, amint ellátták a sebét, máris el akart utazni Brüsszelből. Verlaine azonban a nyílt utcán ismét megfenyegette a pisztolyával. Rimbaud rendőrt hívott, aki mindkettőjüket őrizetbe vette. A Szaturnuszi költemények szerzőjét bíróság elé állítottak és 1873 augusztusában kétévi börtönre ítéltek. A börtönben Verlaine 555 nap alatt megírta a Cellulairement (Fogságban) 32 költeményét. Ennek darabjai később a Sagesse (Jóság), a Jadis et naguere (Hajdan és minap), a Paralellement (Párhuzamosan) és az Invectives (Bosszantásul) című köteteiben jelentek meg.

A hétmilliméteres hatlövetű revolvert és hozzá 50 töltényt Verlaine aznap reggel vásárolta a brüsszeli Montigny fegyverkereskedőnél. A rendőrség lefoglalta az akkoriban igen divatos fegyvert, és átadta a fegyverkereskedésnek, ahonnan származott. Innen 1981-ben, az üzlet bezárásakor került jelenlegi tulajdonosához, aki úgy döntött, hogy áruba bocsátja. 

A Christie's aukciósház november 30-án Párizsban tartja az árverést. A fegyver leütési ára a várakozások szerint 50 ezer és 60 ezer euró (15-18 millió forint) között lesz.

Verlaine és Rimbaud még egyszer találkozott egymással 1875-ben, Verlaine szabadulása után Stuttgartban. A viszontlátás nem volt felhőtlen. Rimbaud átadta barátjának Illuminations (Színváltozások) című prózaverssorozatának kéziratát. Verlaine, aki közben katolizált megpróbálta rávenni barátját is a bűnbánatra, kevés sikerrel. Verekedés tört ki köztük, amiben Verlaine alul maradt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz nyár

A júliusi Fidelio már a polcokon van

Az ingyenes programmagazinban a júliusi eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Dragomán György íróval és Szabó Balázs zenésszel. Lapozzon bele online!
Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.