Plusz

Eladó Verlaine pisztolya, amellyel rálőtt Rimbaud-ra

2016.10.23. 12:01
Ajánlom
A fegyver 1873. július 10-én 14 órakor tett szert irodalomtörténeti jelentőségre. Ekkor adott le vele két lövést Paul Verlaine 11 évvel fiatalabb szeretőjére, Arthur Rimbaud-ra.

A brüsszeli rue des Brasseurs (Serfőzők utcája) egyik szállodai szobájában bonyolódott vitába a két, viharos viszonyt folytató költő. Verlaine, aki 1870-ben megnősült ismét fel akarta venni a kapcsolatot nejével, a 18 éves fiúval pedig meg akarta szakítani. Már Londonból is Rimbaud elől menekülve érkezett Brüsszelbe.

A részeg hajó szerzőjét azonban nem lehetett ilyen könnyen lerázni, követte Verlaine-t. Ismét heves viták törtek ki közöttük. Verlaine öngyilkos akart lenni, Rimbaud pedig katonának akart állni, ittak, sírtak, majd a veszekedés odáig fajult, hogy az idősebb férfi fegyvert ragadott. 

Az egyik lövés a csuklóján sebesítette meg a fiatalembert, a másik golyó gellert kapott a kandallónál, és a falba fúródott.

Rimbaud ennek hatására, amint ellátták a sebét, máris el akart utazni Brüsszelből. Verlaine azonban a nyílt utcán ismét megfenyegette a pisztolyával. Rimbaud rendőrt hívott, aki mindkettőjüket őrizetbe vette. A Szaturnuszi költemények szerzőjét bíróság elé állítottak és 1873 augusztusában kétévi börtönre ítéltek. A börtönben Verlaine 555 nap alatt megírta a Cellulairement (Fogságban) 32 költeményét. Ennek darabjai később a Sagesse (Jóság), a Jadis et naguere (Hajdan és minap), a Paralellement (Párhuzamosan) és az Invectives (Bosszantásul) című köteteiben jelentek meg.

A hétmilliméteres hatlövetű revolvert és hozzá 50 töltényt Verlaine aznap reggel vásárolta a brüsszeli Montigny fegyverkereskedőnél. A rendőrség lefoglalta az akkoriban igen divatos fegyvert, és átadta a fegyverkereskedésnek, ahonnan származott. Innen 1981-ben, az üzlet bezárásakor került jelenlegi tulajdonosához, aki úgy döntött, hogy áruba bocsátja. 

A Christie's aukciósház november 30-án Párizsban tartja az árverést. A fegyver leütési ára a várakozások szerint 50 ezer és 60 ezer euró (15-18 millió forint) között lesz.

Verlaine és Rimbaud még egyszer találkozott egymással 1875-ben, Verlaine szabadulása után Stuttgartban. A viszontlátás nem volt felhőtlen. Rimbaud átadta barátjának Illuminations (Színváltozások) című prózaverssorozatának kéziratát. Verlaine, aki közben katolizált megpróbálta rávenni barátját is a bűnbánatra, kevés sikerrel. Verekedés tört ki köztük, amiben Verlaine alul maradt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Apukák, korhelyek, Alberich, gonosz vagy borvirágos pasik

Nem is igazi basszus, inkább bariton, mondja magáról. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a legjelentősebb operajátszó helyekre hívják. Pünkösdkor például Salzburgba, de az alábbi beszélgetéshez is Párizsba telefonáltunk. Márciusban A Mester és Margarita premierjén láthatjuk színpadon.
Zenés színház

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.
Klasszikus

Richter, Ojsztrah és Rosztropovics közös Beethoven-felvétele, ami borzalmasan sikerült

Maga Richter is azt mondta rá, nem hajlandó vállalni, de nem volt mit tenni, az EMI klasszikus zenei supergroup-ot álmodott magának.
Zenés színház

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Magyar performanszművész a tranzitzónából

London feltörekvő kreatív művésznegyedében adott teltházas költői estet Ladik Katalin avantgárd performanszművész.
Plusz ajánló

Ottlik sem hiába szerette – bridzs a Szalonban

Péntek délutánonként jó hangulatú haladó bridzspartinak ad helyet a Rózsavölgyi Szalon, ahová most lelkes csatlakozók jelentkezését várják.
Plusz hír

Először találtak virágporral együtt borostyánkőbe ragadt primitív méhet

A kutatók egy 100 millió éves mianmari borostyánkőben bukkantak a leletre, amely segíthet kideríteni, mikor tértek át a rovarok a húsevésről a pollenfogyasztásra.
Plusz magazin

A dicsérettől jobban tanulnak a gyerekek, mint a büntetéstől

Az Educational Psychology folyóiratban publikált tanulmány szerint a gyerekek 20-30 százalékkal jobban figyeltek az órán, ha a tanárok többször dicsérték, mint szidták őket.
Plusz artisjus

9,3 milliárd forintot kaptak tavaly a zeneszerzők

2019-ben több mint 17 ezer új dal született és közel 14 ezer magyar szerző részesült jogdíjból. Minden korábbinál több jutott a hazai alkotóknak, mint a külföldieknek: közel 5 milliárd Ft jogdíjat kaptak egy év alatt. Az Artisjus szerzői egyesület közzétette 2019-es zenepiaci statisztikáit.