Plusz

Elemi erők örvénye – Programajánló a Sziget 5. napjára

2022.08.14. 08:30
Ajánlom
Futurisztikus, a testet és az életet ünneplő táncrituálé és a világ elnyomása ellen kitartóan küzdő ember performansza – változatos élményekben lehet része annak, aki augusztus 14-én ellátogat a Fidelio támogatásával megvalósuló színház- és táncplaccra. Nézzetek be hozzánk vasárnap is!

Részletes program

 • 12:30 – SLEEPING BEAUTY PROJECT: DREAM EXPERIMENT

A Dream Experiment című alvó installáció egy a Sleeping Beauty Project által létrehozott, egyszerű, hétköznapi tárgyakból álló instrumentum, amely segítségével a közönség egy vezetett altatásban vesz részt. Alkotók: Brückner János, Tóth Márton Emil, Vadas Zsófia Tamara.

 • 14:00 – MÉSZÁROS MÁTÉ: A TÁVOLSÁG MECHANIKÁJA – PERFORMATÍV SÉTA

Közös mozgásra és alkotásra hívja a résztvevőket Mészáros Máté és csapata. A szigetlakók délutánonként A távolság mechanikája című koreográfiát alkothatják újra közösen, így egy órára kipróbálhatják, milyen kortárs táncossá válni. Séta vezetők: Mészáros Máté, Oláh Balázs, Vadas Zsófia Tamara.

 • 15:00 – VIKTOR ČERNICKÝ: PLI (40’)

A PLI a tánc, a cirkusz és a performansz ötvözete. Leibniz filozófiájának fizikai megvalósításában egyetlen művész veti bele magát az Univerzum skizofrén rekonstrukciójába. Koncepció/koreográfia/előadás: Viktor Černický; dramaturgia: Lukáš Karásek.

  • 16:00 – COMMENT J'AI TENTÉ LE CIEL (HOW I TEMPTED THE SKY) (25’)

  A darab egy olyan ember történetét meséli el, akit elnyom a világ zaja. Fásultan, kimerülten, de megbabonázva küzd az őt kidobó örvény ellen, hogy beküzdje magát középre, a rúdhoz, ami körül forog a világ. Koncepció és megvalósítás: Lucas Struna, művészi Asszisztens: Antoine Herniott, koreográfia: Eric Lafos.

  • 17:00 – FLYING BODIES & COLLECTIVE DOPE – YOU ARE THE FLOW

  A You are the flow című részvételi előadás, a kortárstánc, a parkour és az urban dance mozgásnyelveinek fúziójából született. Célja, hogy az előadók és nézők, egy kollektív élményben találkozzanak. Előadók: Oberfrank Réka, Rácz Réka, Pataki Zoltán, Tillinger Alex, Varga Csaba, Takács László, Till Jenewein, Kiss Bálint, Keresztes Patrik, Németh György, Hallósy Levente. Koreográfia: Márton Csuzi, Jenna Jalonen.

  • 18:00 – AHA (30’)

  Munkafolyamatunk során az ütközés, konfrontáció témakörével foglalkozunk. Fizikális és szellemi perspektívákat keresünk ,és variáljuk az ezekből megjelenő asszociációkat. Előadók: Eyassu-Vincze Barbara, Gláser Márton, Kacsó Imola, Kancsó Luca, Oláh Balázs, Piti Vivi.

     • 20:00 – MANNÈS – TURINE – LEMAÎTRE: FORCES (30’)

     A Forces egy futurisztikus, magával ragadó rituálé, amelyben három női alak vezet el minket az elemi erők örvényébe a folyamatosan változó test és a végtelen életenergiát ünneplő előadásában. Koncepció: Leslie Mannès, Thomas Turine, Vincent Lemaître; előadók: Leslie Mannès, Mercedes Dassy, Daniel Barkan.

     • 21:00 – MÁRKUS SÁNDOR: THE VISUAL SENSE OF TOUCH

     Két év korlátozás, félelem és a körülöttünk lévő világgal való fizikai érintkezés elkerülése után az idei Sziget fesztiválon egy interaktív bábinstallációval fejezi ki háláját az alkotó az érintés lehetősége előtt, amelyet ez alatt a két év alatt elvesztettünk. Mi az az interaktív bábinstalláció? Nos, gyere és nézd meg! Koncept és látvány: Márkus Sándor.

     • 23:15 – ANGEL DURAN: PAPILLON (50')

     A Papillon, ami pillangót jelent, és egyúttal egy klasszikus film címét idézi, a menekülésről és a felszabadulásról szól. Ennek a természetes paradoxonnak az eredménye a műalkotás, az eltorzulás és az átváltoztatás, az ember dehumanizálódása. Rendező és előadó: Àngel Duran.

     Töltődj fel a Civil Szigeten!

     Aki a koncertek és előadások dömpingjében pihenésképp a Civil Sziget felé veszi az irányt, idén sem fog csalódni: a fesztiválra kitelepült szervezetek (például Greenpeace, noÁr, Magyar LMBT Szövetség, Jane Goodall Intézet, NANE Egyesület stb.) sátraiban többek között azt is megtanulhatjuk, hogyan lehet használt kávékapszulából menő fülbevalót csinálni, de festhetünk mentális térképet vagy kipróbálhatunk akár alkohol- és drogszimulációs szemüvegeket is. A civil szervezetek részletes listáját itt találod.

     A nagyszínpad fellépői között köszönthetjük 19:30-tól a brit énekes és dalszerző Anne-Marie-t, majd 21:15-től a 2007-ben alakult Tame Impala ausztrál együttest, akik pszichedelikus zenéjükkel gondoskodnak majd a vasárnap esti bulihangulatról.

     Jegyvásárlás ide kattintva! >>> 

     Fejléckép: Sziget Fesztivál (fotó/forrás: Barcza Réka/Fidelio)

      

     hírlevél

     A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

     Legolvasottabb

     Zenés színház

     Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

     A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
     Vizuál

     Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

     Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
     Zenés színház

     Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

     Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.
     Vizuál

     Műkincsrablás Lengyelországban – izgalmas politikai krimi érkezik a mozikba

     Június 27-től érkezik országszerte a mozikba a lengyel-magyar koprodukcióban készült Szent című film, amely Szent Adalbert gnieznói ereklyetartójának 1986-os elrablását dolgozza fel.
     Zenés színház

     „Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

     A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.

     Nyomtatott magazinjaink

     Ezt olvasta már?

     Plusz ajánló

     Korniss Péter és Nyáry Krisztián is az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége lesz

     Július 30. és augusztus 3. között rendezik meg a 17. Ördögkatlan Fesztivált, ahol több száz programmal és neves fellépőkkel várják a kultúra szerelmeseit. 
     Plusz ajánló

     Kapcsoljon nyári fokozatra a Fidelio legújabb számával!

     Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a Fidelio 2024. július-augusztusi száma. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
     Plusz ajánló

     Fedezze fel a napforduló varázslatát a Pesti Vigadóban!

     Felejthetetlen kalandra invitálja az érdeklődőket június 21-én 20 órától a Pesti Vigadó, ahol egy különleges épülettörténeti séta keretei közt élvezhetjük a város és az épület éjszakai hangulatát.
     Plusz ajánló

     20 éve az Európai Unióban, 10 éve a Kreatív Európa programban

     A Kreatív Európa Iroda 2024. június 25-én az Európa Pontban tartja a 2021-2023-as időszak nyertes magyar pályázatait bemutató eseményét.
     Plusz hír

     Színházi és filmes képzés indul Pécsett a fővárosi SZFI-vel együttműködésben

     Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.