Plusz

Életképek a Völgyből

2011.07.25. 00:00
Ajánlom
Derűre ború, majd borúra derű: a félnapos esőszitálást követően nemcsak a völgylakók, hanem végre a nap is előbújt. A kora délutántól pedig egymást érték a jobbnál jobb programok: a kavalkádból jutott nekem Kaláka-daloktól Haydn szonátákig, Balázs Gergely hegedű loop-produkciójától Esterházy Péter és Dés László nem mindennapi zenés felolvasóestjéig. - Útikalauz 2. rész

Itt a Völgyben megannyi hétköznapi aktus új élményekkel teli jelentést kap. Így van ez például az ébredéssel is. Egy jól sikerült nap után a nyugovóra tért sátorlakó szokás szerint hajnal négy órakor, a mulatozásból visszatérő fiatalok duhajkodására ébred fel először. Alig egy óra elteltével, virradatkor a kakas kukorékol, majd az alvókat a kutyák ugatása veri fel. Reggel nyolckor völgymunkások sündörögnek, így kilenc órára már kávé nélkül is teljesen kipihentnek érzi magát az ember és üdén vág neki a fesztivál következő napjának. Szombat reggel sajnálatos módon csak az esőcseppek sűrű kopogása ébresztett. Ezért miután sátramból kikecmeregtem, utam egy presszókávé erejéig Cili néni kocsmájába vezetett. Útközben a Palya-udvar mellett elhaladva egy nem mindennapi jelenségre lettem figyelmes: néhány tucatnyi ember - élükön a Művészetek Hölgyével - a felhőszakadással mit sem törődve a házudvar közepén járt ébresztő-napindító, esőűző táncot. Fohászuk pár órán belül meghallgatásra talált, így és kora délutánra nemcsak a felhők tűntek el, de még a nap is kisütött. Egy kiadós helyi tarhonyás marhapörkölt elfogyasztása után hát nekivágtam a délutánnak, amikor is sorra érték egymást a jobbnál jobb programok.

Elsőként a Kaláka Versudvart látogattam meg, ahol a Gryllus-testvérek Szalóki Ágival kiegészülve a Volt egyszer, volt egy kis zsidó c. koncertjüket adták elő, egyszerűen és magával ragadóan. Kaláka-dalok a kezdetektől fogva számos alkalommal csendülnek fel a Völgyben, idén azonban első alkalommal mind a tíz napra lelátogat az együttes és saját udvarában költőket, előadókat, színészeket és zenészeket lát vendégül. A szombati nap alkalmával a 72 éves Kossuth-díjas költő, Kányádi Sándor volt a versudvar vendége. Kaláka együttessel közösen adott zenés versimprovizációkból felépülő koncertjüket hosszú tapsvihar követte, de még egy közel 30 méteres sor is alakult ki a kötetét dedikáló író előtt.

Ezt követően a Kapolcsi Katolikus Templomba mentem, ahol egy igazi régi zenei különlegesség, a Genzinger Fortepiano Trió Haydn-hangversenye várt. Az idei soproni Régi Zenei Napok alkalmával már megbizonyosodtam, a bécsi klasszika régi zenei előadásban amennyire szokatlan, annyira izgalmas vállalkozás és ezt Haydn-triók színes és kifinomult tolmácsolása csak tovább erősítette bennem. A változatosan karaktereket bemutató kamarakoncert egészét pallérozott stílusérzék és mélyreható muzikalitás jellemezte, egyetlen kritikai megjegyzésem így csak a hangszín egyhangú szépsége volt. A koncert a G-dúr trió Rondo all' Ongarese tételével zárult, melynek magyaros lüktetése és pörgős futamai nagy lendületet adtak a nap következő ígéretes vonós attrakciójához, Balázs Gergely, a Boss Loop Station Világbajnokság dobogósának produkciójához. A pécsi születésű hegedűművész-zeneszerző improvizációinak a strukturális építkezés a legfőbb erénye: a hegedű testben rejlő lehetőségek teljes kiaknázásával a legkülönfélébb vonótechnikákat alkalmazó zenei egységekből jut el a komplex zenei megoldásokig. A zenei folyamatokat pár számban ugyanakkor hol monotonnak, hol parttalannak éreztem. Olykor a pszichedelikus rockot idéző elborulásaival és elektronikus kilengéseivel sokkal inkább el tudtam volna képzelni ezt a produkciót a Fúzió kert későesti, mint a Palya-udvar délutáni koncertje között.

Napom azonban még korántsem ért véget, sőt további két egyedülálló koncertélményt is tartogatott számomra: a Palya-udvarban Esterházy Péter és Dés László tartott teltházas közönség előtt zenés felolvasóestet, az Alexandra színpadon pedig Szirtes Edina Mókus lépett fel zenekarával, a Fabula Rasával. A két Kossuth-díjas művész nem mindennapi zenei-irodalmi estje nemhiába kapta a Szó és Szaxofon címet: Eszterházy Semmi művészet és a Harmonia cælest című műveit meghitt átéléssel adta elő, Dés szaxofonszólói pedig hűen adták vissza a szövegrészletek hangulatát, legyen szó a gyermek anyához való bizarr viszonyáról, a rendszer elnyomó struktúráiról, eget verő családi sztorikról, fájni tudó szarkazmusról vagy egyszerűen az élet szeretetéről. Az estét Szirtes Edina világzenei koncertjével zártam. A sokoldalú hegedűs-énekes és zenekarát első alkalommal volt szerencsém élőben meghallgatni, de ezek után már minden alkalmat megragadok, hogy viszont halljam őket. A koncert utolsó számaként Szirtes Edina egy ős-soul dalt énekelt az aznap 27 évesen elhunyt Amy Winehouse emlékére.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz interjú

Kultúra, három pilléren – beszélgetés Czigány Balázzsal

Képzőművészet, oktatás, zene: ebben a három pilléres kulturális jelenlétben gondolkodik az Esterházy Magánalapítvány. Eddigi magyarországi tevékenységükről, közeli és távlati terveikről, valamint a Budapesti Őszi Fesztivál keretein belül október 7-én bemutatott EP33 Haydn – Performansz hegedűre, csellóra és koponyára című produkciójukról beszélt Czigány Balázs, az Esterházy Magánalapítvány igazgatóhelyettese.
Plusz gyász

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Plusz hír

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Plusz ajánló

Félénél jár az első Liszt Ünnep – ezek a programok várnak még ránk!

Már most felejthetetlen pillanatokkal gazdagodhattunk, pedig még számos izgalmas programot tartogat a Müpa október 24-ig zajló őszi kulturális eseménysorozata.
Plusz ajánló

Halk lombok alatt – Megjelent a novemberi Fidelio

Ingyenes programmagazinunk legfrissebb számában az időrendi bontások és ajánlók mellett számos interjút és magazinos anyagot olvashat. A novemberi számot keresse országszerte, az ismert terjesztési pontokon vagy lapozzon bele online!