Plusz

Életmű-beszélgetés és koncert a hetvenéves Márta Istvánnal

2022.09.16. 11:45
Ajánlom
Októberben két programon is ünnepelheti a közönség az idén hetvenedik életévét betöltő Márta Istvánt, a Magyar Zene Házában tartott beszélgetés és koncert komplexen mutatja be a sokoldalú alkotó életművét.

Az idén 70 esztendős Márta István Erkel-díjas fesztiválalapító-szervezőt, színházigazgatót, közösségteremtő komponistát aligha kell bemutatni bárkinek, a Művészetek Völgye alapítója, a Mandel Quartet csembalistája, színházak zenei vezetője, számos zenemű, köztük több mint háromszáz színházi és filmzene alkotója idén kerek évfordulóhoz érkezik, ebből az alkalomból életmű-beszélgetésre és koncertre kerül sor a Magyar Zene Házában.

Kaleidoszkóp – beszélgetés

A zeneszerző és muzsikus pályája meglepetésekkel teli utazás a zene világának különböző műfajaiba. A „tanult mesterségétől” el-elkalandozó, örökké kísérletező Erkel Ferenc-díjas művész tevékenysége –

a valahai 180-as csoporton át a beat és punk zenén keresztül a Mandel Quartetig, az István, a király szimfonikus részeinek hangszereléséig,

a színházigazgatástól a kapolcsi fesztiválalapításig – sok meseszerű történetet tartalmaz.

Batta András zenetörténész, a Magyar Zene Háza igazgatójának beszélgetése a szerzővel maga is egy kísérlet, hisz szinte lehetetlen a gazdag életutat ilyen röviden bemutatni. Talán segítenek ebben a filmbejátszások, azok a kordokumentumok, amelyeken megjelennek a társak, a kollégák, a barátok is, akik végigkísérték a szerző 70 esztendejét. 

Kaleidoszkóp – koncert

Márta István nem szokványos koncertperformanszt tart a Magyar Zene Háza koncerttermében. Nem lesz virágcsokor, ünnepi beszéd és könnyes visszaemlékezés, de lesz egy furcsa – az életmű különböző állomásainak töredékeit felelevenítő – kaleidoszkóp.

Elektroakusztikus és multimédiás zenei szösszenetek, barokk stílusban íródott diplomamunka, keserédes kánon, tananyaggá és világlátottakká „nemesedett” kompozíciók;

egy sajátos és öntörvényű, „részleges” komponista életművének részletei.

Az előadók között szerepel Boros Misi (egy neki ajánlott postludiummal), újra színpadra áll a Mandel Quartet. Fellép Szirtes Edina Mókus vonóskvintettje, az Amadinda Együttes játssza a Babaházi történetet, a Free Style Chamber Orchestra (Dés Lászlóval, Gőz Lászlóval) a Karácsony Napja – 24. lecke című kompozíciót. Zenélnek még a Zeneakadémia fiataljai és a Magyar Harsona Együttes. Talán egy új szerzemény is elkészül az estre; a szerző Trip(p)tichon-Bosch címmel komponál egy új darabot.

Márta István 70! KALEIDOSZKÓP
életmű-beszélgetés + koncert

Egy „hetvenkedő” zeneszerző a Magyar Zene Házában

Életmű-beszélgetés – október 3., hétfő, 18:00, Kisterem  (ingyenes, de regisztráció kell)

Életműkoncert – október 11. kedd, 19:00, Nagyterem (Jegyvásárlás itt)

Fejléckép forrása: Márta István

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Plusz

Korniss Péter és Nyáry Krisztián is az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége lesz

Július 30. és augusztus 3. között rendezik meg a 17. Ördögkatlan Fesztivált, ahol több száz programmal és neves fellépőkkel várják a kultúra szerelmeseit. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Korniss Péter és Nyáry Krisztián is az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége lesz

Július 30. és augusztus 3. között rendezik meg a 17. Ördögkatlan Fesztivált, ahol több száz programmal és neves fellépőkkel várják a kultúra szerelmeseit. 
Plusz ajánló

Kapcsoljon nyári fokozatra a Fidelio legújabb számával!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a Fidelio 2024. július-augusztusi száma. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz ajánló

Fedezze fel a napforduló varázslatát a Pesti Vigadóban!

Felejthetetlen kalandra invitálja az érdeklődőket június 21-én 20 órától a Pesti Vigadó, ahol egy különleges épülettörténeti séta keretei közt élvezhetjük a város és az épület éjszakai hangulatát.
Plusz ajánló

20 éve az Európai Unióban, 10 éve a Kreatív Európa programban

A Kreatív Európa Iroda 2024. június 25-én az Európa Pontban tartja a 2021-2023-as időszak nyertes magyar pályázatait bemutató eseményét.
Plusz hír

Színházi és filmes képzés indul Pécsett a fővárosi SZFI-vel együttműködésben

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.