Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

2022.08.05. 11:00
Ajánlom
Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.

Huszonnegyedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Kulturális Fesztivált szeptember 4. és 12. között. A fesztivál idén hét budapesti helyszínen várja a közönséget: a Dohány utcai, a Frankel Leó úti, a Hegedűs Gyula utcai és a Rumbach utcai zsinagógában, a Bálint Házban, s idén először lesznek fesztiválprogramok a Madách Színház Tolnay Szalonjában és a Magyar Zene Házában is.

A szervezők azt közölték, mivel a pandémia miatt nehéz évek állnak mögöttünk, az idei fesztivál jelmondata: Életörömre hangolunk! A közönség a bő egy hét alatt hazai és nemzetközi művészek előadásában könnyű- és komolyzenei koncerteken vehet részt, valamint irodalmi és gyermekprogramokból is választhatnak.

A rendezvényen fellép mások mellett

Falusi Mariann, Koncz Zsuzsa, Rost Andrea, Malek Andrea, Müller Péter Sziámi, Oláh Ibolya, László Boldizsár, Gájer Bálint, Veres Mónika Nika, Szulák Andrea vagy Bauer Andrea.

FalusiMariann-110017.jpg

Falusi Mariann (Fotó/Forrás: Zsidó Kulturális Fesztivál)

A színházak világában nem csak a prózai alakításaikkal, de az énektudásukkal is kiemelkedő színművészek közül fellép például Kern András, Hegyi Barbara, Hernádi Judit, Fesztbaum Béla, Gubik Petra, Gergely Róbert és a Monarchia Operett sztárjai.

A hazai zenésztársadalomból is jelentős művészek képviseltetik magukat: velünk lesz többek között

Havasi Balázs, Gerendás Péter, Födő Sándor, Heilig Gábor, Jáger Bandi, Korcsolán Orsolya, Szakcsi Lakatos Béla, Bolya Mátyás, Szokolay Dongó Balázs és Banda Pál.

Koncertet ad többek közt a Jávori Fegya által vezetett Budapest Klezmer Band, Masa Tamás által vezetett Sabbathsong Klezmer Band és a Klezmerész zenekar koncertje, akik idén Janicsák Vecával egészülnek ki.

Sabbathsong_KlezmerBand-110017.jpg

Sabbathsong Klezmer Band (Fotó/Forrás: Zsidó Kulturális Fesztivál)

A nemzetközi hírű sztárok közül sikerült Budapestre csábítani az izraeli popzene új keleti díváját, a gyönyörűséges hangú és különleges kisugárzású LALA Tamart, a szintén izraeli Nigun Kvartettet, valamint a szefárd dalok sztárját, Mara Arandát Spanyolországból.

De az érdeklődők megnézhetik Szép Ernő Emberszag című regényének új, a Madách Színház által készített filmadaptációját. A Bálint Házban pedig könyvbemutatókkal, gyerekprogramokkal, beszélgetésekkel várják az érdeklődőket, valamint a Szentély a viharban – a budapesti zsidók megmentése című szabadtéri kiállítást is megtekinthetik a „Cipők a Duna-parton” holokauszt emlékműnél.

24. Zsidó Kulturális Fesztivál

Szeptember 4-12. 
További részletek az esemény honlapján.

Fejléckép: Koncz Zsuzsa (Fotó/Forrás: Nerpel Nikoletta)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Plusz ajánló

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Plusz ajánló

Nyitott Ház – ismét kitárja kapuit a Pesti Vigadó

Tízéves a Magyar Művészeti Akadémia székháza, ez alkalomból május 11-én ismét megrendezik a Nyitott Ház elnevezésű programjukat, amely során egyebek közt kézműves foglalkozásokkal, kiállításokkal, kulturális előadásokkal vagy épp táncházzal várják az érdeklődőket ingyenesen. 
Plusz ajánló

Az Esterházy Art Award 2023-as díjazottjainak kiállításával nyílik a szezon a kismartoni Esterházy-kastélyban

Április 14-én 11 és 17 óra között megnyitókkal, performanszokkal, terülj-terülj asztalkámmal, a város utcáin felvonuló rézfúvós bandával, valamint koncertekkel várják az érdeklődőket a tartományi főváros, Kismarton kulturális intézményeiben. A belépés az egyes intézményekbe díjtalan.
Plusz ajánló

Idén is labdarúgó tornával emlékezik Esterházy Péterre a FISZ

A Fiatal Írók Szövetsége immáron ötödik alkalommal szervezi meg a Futball-EP elnevezésű tornáját, amelynek mérkőzései között Esterházy Péternek ajánlott felolvasásokat hallgathat meg a közönség. A rendezvényre április 13-án a Bikás parkban kerül sor.