Plusz

„Elférünk midannyian a placcon” – Tokay Péter a KultCast15 vendége

2023.02.28. 10:45
Ajánlom
A Keresztapát szokta emlegetni, mint az első meghatározó filmes élményét. Ott valami megtörtént. Majd néhány év Ausztrália, egy ottani mester, a fantasztikus filmes látásmód, invenció, a makacs, mindent megtanulni vágyás, a zene, a szabadságvágy – ezek lehettek a gyökerek. Ma az egyik legkeresettebb a szakmájában. Reklámfilmekből és videoklipekből már több száz van a háta mögött. Tokay Péter filmrendező-producerrel Marton Éva beszélgetett a XV. kerületi KultCast15 podcastsorozat első részében.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A Tankcsapda, Depresszió, a Paddy and the Rats – csak néhány név azon közül az ikonikus együttesek közül, akiknek Tokay Péter „szívből” készített videoklipeket. A kétezres évek elején a videóklipezéssel induló fiatal srác valami olyat tudott adni – a látványnak és a zenének valami egészen különleges együttesét –, ami nemcsak itthon, hanem külföldön is keresetté tette.

A digitális technika, a nyugati zenés filmes világ felrobbantotta a szakmát, s ő élt vele:

Kiadók és pénz is álltak a sikeres és ismert együttesek mögött, igény volt a stylingra, a kreatív ötletekre, a promócióra.

– mesélte.

Bár sosem zenélt, a munka és a haverok mindig a zenéhez kötötték. „Voltak kemény helyzetek, de mindig élveztem” – nyilatkozta Tokay Péter. A vágy azonban mindig ott volt, hogy más filmeket is készítsen. Az emberi sorstörténetekre érzékeny filmes

első dokumentumfilmje, a Panelparaszt, a lakótelepek közt élő, gördeszkás fiatalok szubkultúráját mutatja be.

Hosszú ideje készül arra, hogy elkészítse első igazi játékfilmjét.

Bár mára rengeteget változott a filmek világa és a tizenévesek akár mobiltelefonnal is fantasztikus anyagokat készítenek, nem tart attól, hogy elsöprik mindazt, amit ők tudnak. Sőt, oktatófilmekkel segíti a kezdőket: „Elférünk mindannyian a placcon” – mondja. A negyvenes éveiben járó családapát egy jó rockkoncert még mindig lázba hozza: „Ilyenkor a kisfiú még mindig ki tud törni belőlem” – mondta.

A beszélgetés itt hallgatható meg:

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Tokay Péter (Forrás: Csokonai Nonprofit Kft.)

Csokonai Nonprofit Kft.

Ha szigorúan a jogszabályokból következő tényeknél maradunk, akkor a Csokonai Nonprofit Kft. a XV. kerület közművelődési, kulturális és kommunikációs gazdasági társasága. Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán ellátja a kötelező, valamint az önként vállalt közművelődési, kulturális és tájékoztatási feladatokat.

Szabadabban fogalmazva: a Csokonai Nonprofit Kft. az a cég, amely igyekszik a közművelődési, kulturális és kommunikációs területek integrációjával a 21. század kihívásaira közösségteremtő válaszokat találni. Úgy, hogy ezek körül minőségi, kortárs rendezvények jöjjenek létre.

A Csokonai Nonprofit Kft. tudja, hogy a társadalmi és gazdasági környezet körülöttünk olyan mértékben változik, amelyhez az elmúlt évtizedekben kialakult módszerek már nem képesek alkalmazkodni. Ezért új utakat keres annak érdekében, hogy egy jó múltú intézmény közép és hosszú távon ne csak megőrizhesse értékeit, megóvhassa kis közösségeit, hanem méltó helyet foglaljon el a Főváros kulturális térképén.

Jegyvásárlás

Legolvasottabb

Zenés színház

Regény, film, opera? – Krasznahorkai-feldolgozást mutattak be Berlinben

Nemrég mutatták be a Berlini Állami Opera legújabb kortárs operaprojektjét, Marc-André Dalbavie Az ellenállás melankóliája című műve Krasznahorkai László azonos című regényéből készült. Július 4-én, a sorozat második előadásán jártunk.
Jazz/World

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.
Zenés színház

Színházi előadás készült egy Kurtág-műből

Július elején mutatta be az Aix-en-Provence-i Fesztivál a Dalok és töredékek című produkciót, amely Kurtág György Kafka-Fragmente Peter Maxwell Davies Eight Songs for a Mad King című művére épül.
Vizuál

Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmje is versenyez a palicsi filmfesztivál fődíjáért

A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak ítélt alkotásra.
Plusz

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.
Plusz ajánló

Utcabállal ünneplik a francia nemzeti ünnepet

Július 13-án hat órától, a francia nemzeti ünnep előestéje alkalmából ingyenes koncertekkel és műhelyfoglalkozásokkal várja az érdeklődőket a Francia Intézet.
Plusz ajánló

Udvari mulatság a kismartoni Esterházy-kastélyban

Július 20-án egész napos programokkal várják az érdeklődőket Kismartonba, az esemény idei mottója Vivaldihoz kapcsolódóan a négy évszak. A kastélyfesztivál során bárki betekinthet az Esterházyak egykori udvartartásába, a gyerekprogramok mellett pedig természetesen hangversenyekkel is készülnek a szervezők. 
Plusz hír

Kurtág György és Roska Botond is Wolf-díjban részesül

A rangos, pénzjutalommal is járó izraeli elismerést néhány hónap múlva vehetik át az idei díjazottak. Kurtág Györgyöt zeneművészeti, Roska Botondot pedig orvostudományi kategóriában tüntetik ki. A Wolf-díjasok több mint egyharmada a későbbiek során elnyerte a Nobel-díjat is.
Plusz hír

A debreceni BMW gyár mellett épülhet fel a Közlekedési Múzeum

A város központjától mintegy tíz kilométerre, egy szántóföldön húzhatják fel azt az épületkomplexumot, amely otthont adna a Közlekedési Múzeumnak is. A Népszava információi szerint az erről szóló pályázatot augusztus elején hirdetheti meg a minisztérium.