Plusz

„Elférünk midannyian a placcon” – Tokay Péter a KultCast15 vendége

2023.02.28. 10:45
Ajánlom
A Keresztapát szokta emlegetni, mint az első meghatározó filmes élményét. Ott valami megtörtént. Majd néhány év Ausztrália, egy ottani mester, a fantasztikus filmes látásmód, invenció, a makacs, mindent megtanulni vágyás, a zene, a szabadságvágy – ezek lehettek a gyökerek. Ma az egyik legkeresettebb a szakmájában. Reklámfilmekből és videoklipekből már több száz van a háta mögött. Tokay Péter filmrendező-producerrel Marton Éva beszélgetett a XV. kerületi KultCast15 podcastsorozat első részében.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A Tankcsapda, Depresszió, a Paddy and the Rats – csak néhány név azon közül az ikonikus együttesek közül, akiknek Tokay Péter „szívből” készített videoklipeket. A kétezres évek elején a videóklipezéssel induló fiatal srác valami olyat tudott adni – a látványnak és a zenének valami egészen különleges együttesét –, ami nemcsak itthon, hanem külföldön is keresetté tette.

A digitális technika, a nyugati zenés filmes világ felrobbantotta a szakmát, s ő élt vele:

Kiadók és pénz is álltak a sikeres és ismert együttesek mögött, igény volt a stylingra, a kreatív ötletekre, a promócióra.

– mesélte.

Bár sosem zenélt, a munka és a haverok mindig a zenéhez kötötték. „Voltak kemény helyzetek, de mindig élveztem” – nyilatkozta Tokay Péter. A vágy azonban mindig ott volt, hogy más filmeket is készítsen. Az emberi sorstörténetekre érzékeny filmes

első dokumentumfilmje, a Panelparaszt, a lakótelepek közt élő, gördeszkás fiatalok szubkultúráját mutatja be.

Hosszú ideje készül arra, hogy elkészítse első igazi játékfilmjét.

Bár mára rengeteget változott a filmek világa és a tizenévesek akár mobiltelefonnal is fantasztikus anyagokat készítenek, nem tart attól, hogy elsöprik mindazt, amit ők tudnak. Sőt, oktatófilmekkel segíti a kezdőket: „Elférünk mindannyian a placcon” – mondja. A negyvenes éveiben járó családapát egy jó rockkoncert még mindig lázba hozza: „Ilyenkor a kisfiú még mindig ki tud törni belőlem” – mondta.

A beszélgetés itt hallgatható meg:

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Tokay Péter (Forrás: Csokonai Nonprofit Kft.)

Csokonai Nonprofit Kft.

Ha szigorúan a jogszabályokból következő tényeknél maradunk, akkor a Csokonai Nonprofit Kft. a XV. kerület közművelődési, kulturális és kommunikációs gazdasági társasága. Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán ellátja a kötelező, valamint az önként vállalt közművelődési, kulturális és tájékoztatási feladatokat.

Szabadabban fogalmazva: a Csokonai Nonprofit Kft. az a cég, amely igyekszik a közművelődési, kulturális és kommunikációs területek integrációjával a 21. század kihívásaira közösségteremtő válaszokat találni. Úgy, hogy ezek körül minőségi, kortárs rendezvények jöjjenek létre.

A Csokonai Nonprofit Kft. tudja, hogy a társadalmi és gazdasági környezet körülöttünk olyan mértékben változik, amelyhez az elmúlt évtizedekben kialakult módszerek már nem képesek alkalmazkodni. Ezért új utakat keres annak érdekében, hogy egy jó múltú intézmény közép és hosszú távon ne csak megőrizhesse értékeit, megóvhassa kis közösségeit, hanem méltó helyet foglaljon el a Főváros kulturális térképén.

Jegyvásárlás

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

A két évtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Plusz ajánló

Fesztiválokkal nyílik a tavasz – itt az áprilisi Fidelio

Számos fesztiválajánlóval, interjúkkal, kritikákkal és részletes programbontásokkal megjelent a 2023. áprilisi Fidelio.
Plusz hír

Mesepályázatot hirdetnek Méhes György emlékére

A Méhes György – Nagy Elek Alapítvány és a Magyar Írószövetség csaknem egymillió forint összdíjazással Méhes György-mesepályázatot hirdet magyar gyermekirodalmi művek születésének ösztönzésére.
Plusz interjú

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Plusz hír

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.