Plusz

Elfogadás és nyitottság – április 20-án kezdődik a 43. Budapesti Tavaszi Fesztivál

2023.03.02. 13:30
Ajánlom
Idén az elfogadás és a nyitottság élményét ígéri a főváros egyik legnagyobb múltú kulturális rendezvénysorozata. Április 20. és május 2. között harminc helyszínen, több mint ötven, műfajokon átívelő összművészeti programmal vár mindenkit a 150 éves fővárost ünneplő fesztivál.

Zene, színház, irodalom, kiállítás, családi és közösségi események: a Budapesti Tavaszi Fesztivál már 43 éve mutatja meg a város aktuálisan jellemző arcát. Budapest egyesítésének 150. évfordulóján közel hozza az itt lakók és ide látogatók számára a nyitott, befogadó és megújulni képes város élményét – vallják a szervezők. A fesztivál több eseményének is a jubileum áll a középpontjában.

Együtt a város – 150 éve

A Budapesti Tavaszi Fesztivál programjai a megszokottnál is erősebben reflektálnak arra, hogy milyenek az itt élők, mi köti össze a budapestieket, miért és hogyan szeretik, élik meg városukat.

A kerek fővárosi születésnap kapcsán olyan évfordulós üzeneteket és kiemelt jellegzetességeket is bemutatnak, mint például a Budapest makett, mely most a modern kor technológiai eszközeivel megjelenített tartalommal egészül ki. A Flying Data Kollektíva részvételi színházi előadása egy utópikus Budapestre invitálja nézőit 2073-ba (a 200 éves Budapestre!), hogy közösen éljük át a fenntarthatóságot, egyenlőséget és társadalmi igazságosságot. A BINÁLÉ - QUEERING DEMOCRACY című kiállítás pedig nemzetközi és hazai művészek, szupersztárok és pionírok alkotásait mutatja be egy immerzív digitális vásznon.

Budapest-hatás – Fővárosi kötődések és identitások címmel a Budapesti Történeti Múzeum kiállításán látványos, érzékszervekre ható installációk villantják fel az elmúlt másfél évszázad és a jelenkor fényeit és hangjait. Interaktív eszközök segítségével, elmúlt korok városképébe vagy régi térképekre helyezkedve járhatjuk be a régi fővárost.

A Budapest Nagyregény közösségi, összművészeti események sorozatával dolgozza fel civilek és huszonhárom kortárs író bevonásával a főváros másfél évszázados történetét. A program nyitórendezvénye helytörténeti elemekkel, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár együttműködésével valósul meg a Tavaszi Fesztiválon.

Tabuk feszegetése és elfogadás – barangolás a programok között

Élnek közöttünk olyanok is, akik a többségi figyelemtől távol, saját identitásuk, értékrendjük megéléséért és elismertetéséért kénytelenek küzdeni napról napra. A Trojka Színházi Társulás színészei a másság, a szexualitás, a tabuk és önmagunk felvállalásának témáit járják körül őszinteséggel és humorral fűszerezve. A SZX_MCHN (Szexmasín), avagy vágyaink meghurcoltatása című zenés színpadi show-műsort Gryllus Dorka rendezte, az előadásban ismert popslágerek hangzanak el, zavarba ejtő, személyes, olykor drámai, máskor humoros monológokból áll össze, és bátor, egyedi jelmezek határozzák meg a látványvilágát.

Trojka_Szinhazi_Tarsulas-133503.jpg

A Trojka Színházi Társulás (Fotó/Forrás: Trojka Színházi Társulás)

Nem vagy egyedül címmel Kiss Tibi képzőművész, a Quimby és az Aranyakkord zenész-dalszövegírójának régi és új alkotásait sorakoztatja fel a Főfotó Galériában nyíló kiállítás.

A megnyitón kerekasztal-beszélgetést rendeznek a zenészek és a szakmabeliek mentális egészségéről, a mentálhigiéné fontosságáról.

Körbejárás címmel pedig rendhagyó előadó-művészeti élménnyel készülnek a Jurányi Ház alkotói: nem mindennapi, határfeszegető, formabontó jeleneteket láthatunk, melyeket a mélyszegénység, fenntarthatóság és a digitalizáció ihlettek. Ötször húszpercben, huszonhárom független alkotó gondolatai és érzései elevenednek meg.

Erős keretet adnak a fesztiválnak a nyitó- és záró programok; az első hétvégén a negyvenéves Katona József Színház több bemutatója is látható: a Sufniban Wolfram Lotz, korunk egyik legjelentősebb német színházi szerzőjének A politikusok című művét Dohy Balázs rendezésében láthatjuk, Zsótér Sándor pedig tizenöt év után tér vissza a Katonába egy abszurd, szürreális drámával, Stanisław Ignacy Witkiewicz Vízityúk című darabjával a Kamrában. Zárásként a Zeneakadémia nagytermébe Haydn/Ligeti/Beethoven címmel érkezik a Budapesti Tavaszi Fesztivál koncertje a Budapest Sound Collective előadásában spanyol és ausztrál szólisták közreműködésével. A Budapesti Fesztiválzenekar pedig a Budapest Kongresszusi Központban ad nagyzenekari koncertet.

KanaFURUKAWACHiroharuTakeda-132232.jpg

Kana Furukawa (Fotó/Forrás: Hiroharu Takeda )

A Jazzfest Budapest idén is szerepel a repertoárban, a Madách tér pedig ebben az évben is szabadtéri tánckavalkáddá alakul, hiszen a tánc világnapján újra kipróbálhatja magát minden amatőr és profi táncos a Tavaszi TáncTéren. A 80-as évek underground kultúráját ismerhetjük meg vagy élhetjük át újra a Lumen Kávézó, a húszéves Gödör Klub és a Toldi mozi alternatív programjain. Szent Szerb Antal legendája, zenés-irodalmi előadás címmel Prieger Zsolt hív közös utazásra minden érdeklődőt Szerb Antal univerzumába a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógába. Akusztikus és vetített képek, városok, történetek és szerelmek peregnek le szemünk előtt. Sapporotól Budapestig címmel pedig Kana Furukawa ad zongorakoncertet az Óbudai Társaskörben. Kana Furukawa zongoraművész Bach, Schumann, Beethoven és Liszt műveit játssza.

A programok teljes listája itt érhető el.

Fejléckép: Kiss Tibi (fotó/forrás: Erdélyi Gábor/Budapesti Tavaszi Fesztivál))

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

A két évtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Plusz ajánló

Fesztiválokkal nyílik a tavasz – itt az áprilisi Fidelio

Számos fesztiválajánlóval, interjúkkal, kritikákkal és részletes programbontásokkal megjelent a 2023. áprilisi Fidelio.
Plusz hír

Mesepályázatot hirdetnek Méhes György emlékére

A Méhes György – Nagy Elek Alapítvány és a Magyar Írószövetség csaknem egymillió forint összdíjazással Méhes György-mesepályázatot hirdet magyar gyermekirodalmi művek születésének ösztönzésére.
Plusz interjú

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Plusz hír

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.