Plusz

Elfogadás és nyitottság – április 20-án kezdődik a 43. Budapesti Tavaszi Fesztivál

2023.03.02. 13:30
Ajánlom
Idén az elfogadás és a nyitottság élményét ígéri a főváros egyik legnagyobb múltú kulturális rendezvénysorozata. Április 20. és május 2. között harminc helyszínen, több mint ötven, műfajokon átívelő összművészeti programmal vár mindenkit a 150 éves fővárost ünneplő fesztivál.

Zene, színház, irodalom, kiállítás, családi és közösségi események: a Budapesti Tavaszi Fesztivál már 43 éve mutatja meg a város aktuálisan jellemző arcát. Budapest egyesítésének 150. évfordulóján közel hozza az itt lakók és ide látogatók számára a nyitott, befogadó és megújulni képes város élményét – vallják a szervezők. A fesztivál több eseményének is a jubileum áll a középpontjában.

Együtt a város – 150 éve

A Budapesti Tavaszi Fesztivál programjai a megszokottnál is erősebben reflektálnak arra, hogy milyenek az itt élők, mi köti össze a budapestieket, miért és hogyan szeretik, élik meg városukat.

A kerek fővárosi születésnap kapcsán olyan évfordulós üzeneteket és kiemelt jellegzetességeket is bemutatnak, mint például a Budapest makett, mely most a modern kor technológiai eszközeivel megjelenített tartalommal egészül ki. A Flying Data Kollektíva részvételi színházi előadása egy utópikus Budapestre invitálja nézőit 2073-ba (a 200 éves Budapestre!), hogy közösen éljük át a fenntarthatóságot, egyenlőséget és társadalmi igazságosságot. A BINÁLÉ - QUEERING DEMOCRACY című kiállítás pedig nemzetközi és hazai művészek, szupersztárok és pionírok alkotásait mutatja be egy immerzív digitális vásznon.

Budapest-hatás – Fővárosi kötődések és identitások címmel a Budapesti Történeti Múzeum kiállításán látványos, érzékszervekre ható installációk villantják fel az elmúlt másfél évszázad és a jelenkor fényeit és hangjait. Interaktív eszközök segítségével, elmúlt korok városképébe vagy régi térképekre helyezkedve járhatjuk be a régi fővárost.

A Budapest Nagyregény közösségi, összművészeti események sorozatával dolgozza fel civilek és huszonhárom kortárs író bevonásával a főváros másfél évszázados történetét. A program nyitórendezvénye helytörténeti elemekkel, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár együttműködésével valósul meg a Tavaszi Fesztiválon.

Tabuk feszegetése és elfogadás – barangolás a programok között

Élnek közöttünk olyanok is, akik a többségi figyelemtől távol, saját identitásuk, értékrendjük megéléséért és elismertetéséért kénytelenek küzdeni napról napra. A Trojka Színházi Társulás színészei a másság, a szexualitás, a tabuk és önmagunk felvállalásának témáit járják körül őszinteséggel és humorral fűszerezve. A SZX_MCHN (Szexmasín), avagy vágyaink meghurcoltatása című zenés színpadi show-műsort Gryllus Dorka rendezte, az előadásban ismert popslágerek hangzanak el, zavarba ejtő, személyes, olykor drámai, máskor humoros monológokból áll össze, és bátor, egyedi jelmezek határozzák meg a látványvilágát.

Trojka_Szinhazi_Tarsulas-133503.jpg

A Trojka Színházi Társulás (Fotó/Forrás: Trojka Színházi Társulás)

Nem vagy egyedül címmel Kiss Tibi képzőművész, a Quimby és az Aranyakkord zenész-dalszövegírójának régi és új alkotásait sorakoztatja fel a Főfotó Galériában nyíló kiállítás.

A megnyitón kerekasztal-beszélgetést rendeznek a zenészek és a szakmabeliek mentális egészségéről, a mentálhigiéné fontosságáról.

Körbejárás címmel pedig rendhagyó előadó-művészeti élménnyel készülnek a Jurányi Ház alkotói: nem mindennapi, határfeszegető, formabontó jeleneteket láthatunk, melyeket a mélyszegénység, fenntarthatóság és a digitalizáció ihlettek. Ötször húszpercben, huszonhárom független alkotó gondolatai és érzései elevenednek meg.

Erős keretet adnak a fesztiválnak a nyitó- és záró programok; az első hétvégén a negyvenéves Katona József Színház több bemutatója is látható: a Sufniban Wolfram Lotz, korunk egyik legjelentősebb német színházi szerzőjének A politikusok című művét Dohy Balázs rendezésében láthatjuk, Zsótér Sándor pedig tizenöt év után tér vissza a Katonába egy abszurd, szürreális drámával, Stanisław Ignacy Witkiewicz Vízityúk című darabjával a Kamrában. Zárásként a Zeneakadémia nagytermébe Haydn/Ligeti/Beethoven címmel érkezik a Budapesti Tavaszi Fesztivál koncertje a Budapest Sound Collective előadásában spanyol és ausztrál szólisták közreműködésével. A Budapesti Fesztiválzenekar pedig a Budapest Kongresszusi Központban ad nagyzenekari koncertet.

KanaFURUKAWACHiroharuTakeda-132232.jpg

Kana Furukawa (Fotó/Forrás: Hiroharu Takeda )

A Jazzfest Budapest idén is szerepel a repertoárban, a Madách tér pedig ebben az évben is szabadtéri tánckavalkáddá alakul, hiszen a tánc világnapján újra kipróbálhatja magát minden amatőr és profi táncos a Tavaszi TáncTéren. A 80-as évek underground kultúráját ismerhetjük meg vagy élhetjük át újra a Lumen Kávézó, a húszéves Gödör Klub és a Toldi mozi alternatív programjain. Szent Szerb Antal legendája, zenés-irodalmi előadás címmel Prieger Zsolt hív közös utazásra minden érdeklődőt Szerb Antal univerzumába a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógába. Akusztikus és vetített képek, városok, történetek és szerelmek peregnek le szemünk előtt. Sapporotól Budapestig címmel pedig Kana Furukawa ad zongorakoncertet az Óbudai Társaskörben. Kana Furukawa zongoraművész Bach, Schumann, Beethoven és Liszt műveit játssza.

A programok teljes listája itt érhető el.

Fejléckép: Kiss Tibi (fotó/forrás: Erdélyi Gábor/Budapesti Tavaszi Fesztivál))

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Plusz

A Balatonnál sem kell nélkülöznünk a kulturális programokat – itt a Kultkikötő idei műsora

Mintegy kétszáz program, többek között színházi előadás, koncert, kiállítás, templomséta és családi program várja az érdeklődőket a Kultkikötőben a Balaton négy településén május végétől augusztus végéig.
Klasszikus

Száz év muzsikája szólal meg a magyar klasszikus zene napján

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emléke, valamint a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

A Balatonnál sem kell nélkülöznünk a kulturális programokat – itt a Kultkikötő idei műsora

Mintegy kétszáz program, többek között színházi előadás, koncert, kiállítás, templomséta és családi program várja az érdeklődőket a Kultkikötőben a Balaton négy településén május végétől augusztus végéig.
Plusz magazin

Látogatás a csokoládé birodalmában – a Lindt svájci múzeumában jártunk

Svájc nem csupán a síelők és a sajtrajongók paradicsoma, kiváló tejtermelési lehetőségei miatt az ország a csokoládé történetébe is beírta magát. A Lindt csokoládé gyártása Zürich mellett zajlik, az üzem mellett azonban 2020 óta egy interaktív múzeum is működik.
Plusz interjú

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.
Plusz ajánló

Épülettörténeti séta naplementével koronázva 

A Pesti Vigadó terei csodálatos történeteket rejtenek a 19-20. századi Budapest életéből, amelyeket május 24-én mi is átélhetünk az intézmény épülettörténeti sétája során. 
Plusz ajánló

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!