Plusz

Elhunyt a rockkorszak legendás magyar hangmérnöke, Nemes László

2020.11.13. 13:05
Ajánlom
A Hungária, az LGT, a Skorpió és az Omega legjobb éveinek technikusa, a rockkorszak tanúja és fontos szereplője volt. Tavaly jelent meg életrajzi könyve, amelynek fülszövege "a roadok roadja" címen emlegette őt.

Nemes László a hatvanas években kapcsolódott be a hazai rockéletben. Hangmérnökként dolgozott Fenyő Miklós Syconor neváű zenekarával, mindenes volt a Hungária és a Neoton mellett, majd az LGT-vel az angliai Great Western fesztiválra is eljutott. A Skorpióval Amerikában, az Omegával pedig európai turnén járt. A rendszerváltás után a Republickal és a Beatricével dolgozott.

Kóbor Jánossal együtt építette az első magánstúdiót 1979-ben, több anyaga készült itt az Omega, a Hungária, az LGT a P. Mobil és a KFT együtteseknek is.

Laci bá’-nak vagy egyszerűen „Öreg”-nek becézték a szakmában. A hazai hangosítási ipar megteremtésének műszaki szakembere számos, ma is aktív hangtechnikus és hangmérnök első mestere volt. 2017-ben Fonogram-életműdíjat kapott.

NemesLaszlo2-130636.jpg

Nemes László

„56 éve ismertem, 54 éve barátok is vagyunk. Így, jelen időben, mert ő ma is az nekem” – búcsúzott tőle Fenyő Miklós. „Együtt voltunk fiatalok, együtt lettünk felnőtt férfiak itt, a Szent István parkban.

Sokat beszélgettünk, sokat elmélkedtünk az évtizedek során, és ha nem is sokat, de eleget dolgoztunk is együtt ebben a 'szakmában', amelyet úgy hívunk, hogy rock and roll.”

A Republic együttes ezekkel a szavakkal búcsúzott tőle: „„Elhunyt a 'Roadok Roadja' – számtalan nagy sikerű Republic-koncert hangmérnöke. Köszönjük a sok-sok sikeres együtt töltött évet. Emlékedet megőrizzük 'Fater'!”

Életrajzi könyve A Nemes címmel tavaly jelent meg. A könyvet Bálint Csaba írta.

Nemes László halálát a közösségi médiában, a könyvhöz kötődő Facebook-oldalon jelentették be. „A mai napon elment közülünk Nemes László, a roadok roadja. Gyászolják lányai, Anita és Erika. És gyászolja az egész magyar rockszakma” – írták. (Blikk)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Színház

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.
Plusz ajánló

Utcabállal ünneplik a francia nemzeti ünnepet

Július 13-án hat órától, a francia nemzeti ünnep előestéje alkalmából ingyenes koncertekkel és műhelyfoglalkozásokkal várja az érdeklődőket a Francia Intézet.
Plusz ajánló

Udvari mulatság a kismartoni Esterházy-kastélyban

Július 20-án egész napos programokkal várják az érdeklődőket Kismartonba, az esemény idei mottója Vivaldihoz kapcsolódóan a négy évszak. A kastélyfesztivál során bárki betekinthet az Esterházyak egykori udvartartásába, a gyerekprogramok mellett pedig természetesen hangversenyekkel is készülnek a szervezők. 
Plusz hír

Kurtág György és Roska Botond is Wolf-díjban részesül

A rangos, pénzjutalommal is járó izraeli elismerést néhány hónap múlva vehetik át az idei díjazottak. Kurtág Györgyöt zeneművészeti, Roska Botondot pedig orvostudományi kategóriában tüntetik ki. A Wolf-díjasok több mint egyharmada a későbbiek során elnyerte a Nobel-díjat is.
Plusz hír

A debreceni BMW gyár mellett épülhet fel a Közlekedési Múzeum

A város központjától mintegy tíz kilométerre, egy szántóföldön húzhatják fel azt az épületkomplexumot, amely otthont adna a Közlekedési Múzeumnak is. A Népszava információi szerint az erről szóló pályázatot augusztus elején hirdetheti meg a minisztérium.