Plusz

Elhunyt a rockkorszak legendás magyar hangmérnöke, Nemes László

2020.11.13. 13:05
Ajánlom
A Hungária, az LGT, a Skorpió és az Omega legjobb éveinek technikusa, a rockkorszak tanúja és fontos szereplője volt. Tavaly jelent meg életrajzi könyve, amelynek fülszövege "a roadok roadja" címen emlegette őt.

Nemes László a hatvanas években kapcsolódott be a hazai rockéletben. Hangmérnökként dolgozott Fenyő Miklós Syconor neváű zenekarával, mindenes volt a Hungária és a Neoton mellett, majd az LGT-vel az angliai Great Western fesztiválra is eljutott. A Skorpióval Amerikában, az Omegával pedig európai turnén járt. A rendszerváltás után a Republickal és a Beatricével dolgozott.

Kóbor Jánossal együtt építette az első magánstúdiót 1979-ben, több anyaga készült itt az Omega, a Hungária, az LGT a P. Mobil és a KFT együtteseknek is.

Laci bá’-nak vagy egyszerűen „Öreg”-nek becézték a szakmában. A hazai hangosítási ipar megteremtésének műszaki szakembere számos, ma is aktív hangtechnikus és hangmérnök első mestere volt. 2017-ben Fonogram-életműdíjat kapott.

NemesLaszlo2-130636.jpg

Nemes László

„56 éve ismertem, 54 éve barátok is vagyunk. Így, jelen időben, mert ő ma is az nekem” – búcsúzott tőle Fenyő Miklós. „Együtt voltunk fiatalok, együtt lettünk felnőtt férfiak itt, a Szent István parkban.

Sokat beszélgettünk, sokat elmélkedtünk az évtizedek során, és ha nem is sokat, de eleget dolgoztunk is együtt ebben a 'szakmában', amelyet úgy hívunk, hogy rock and roll.”

A Republic együttes ezekkel a szavakkal búcsúzott tőle: „„Elhunyt a 'Roadok Roadja' – számtalan nagy sikerű Republic-koncert hangmérnöke. Köszönjük a sok-sok sikeres együtt töltött évet. Emlékedet megőrizzük 'Fater'!”

Életrajzi könyve A Nemes címmel tavaly jelent meg. A könyvet Bálint Csaba írta.

Nemes László halálát a közösségi médiában, a könyvhöz kötődő Facebook-oldalon jelentették be. „A mai napon elment közülünk Nemes László, a roadok roadja. Gyászolják lányai, Anita és Erika. És gyászolja az egész magyar rockszakma” – írták. (Blikk)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.
Plusz hír

Meghirdették a Magyar Zene Háza első félévi programjait

A legkülönbözőbb műfajokkal, hazai és külföldi előadókkal várja a közönséget a januárban megnyíló Magyar Zene Háza, amely a tervek szerint a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek kínál programokat.
Plusz hír

Elhalasztják a Grammy-díjak 2022-es átadóját

A szervezők közleménye szerint az omikron variáns növekvő esetszámai miatt nem tartják biztonságosnak a díjátadó január 31-i időpontját.
Plusz ajánló

Illúzió és inspiráció? – Barabás Márton és Barabás Lőrinc a Műcsarnokban beszélgetnek

Juhász Anna irodalmár Barabás Mártont, a Műcsarnok Prima Primissima díjas kiállítóját, és fiát, Barabás Lőrincet kérdezi a saját hang kialakulásáról és a generációs párbeszéd lehetőségeiről. A beszélgetést a Barabás Lőrinc Quartet koncertje kíséri a Műcsarnok Apszisában január 8-án.
Plusz hír

Egy angliai múzeum megépítette legóból a Nagy-korallzátonyt

A különleges alkotás június 5-ig látható a chichesteri The Novium Museumban.