Plusz

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

2021.10.21. 09:20
Ajánlom
A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.

Csíkszentmihályi Mihály az összpontosított elmeállapot pszichológiai koncepciójának, vagyis a flow-élménynek a kidolgozója volt, azt kutatta, hogy mi a boldogság és az emberek mitől boldogok.

A tudós Fiuméban született magyar nemzetiségű családba, ám a második világháború végén szüleivel Velencébe menekültek. Itt sem maradtak sokáig, hamarosan már Rómában éltek, ahol a fiú alkalmi munkákat vállalt.

A középiskola elvégzése után Csíkszentmihályi az Egyesült Államokban tanult tovább pszichológia szakon, ám nem volt elégedett az oktatással. Tanárai tanácsára átiratkozott az Államok legjobb tíz egyetemének egyikére, a Chicagói Egyetemre.

A Chicagóban töltött idő alatt érdekes felfedezést tett: a festők alkotás közben annyira belemerülnek a festésbe, hogy úgy viselkednek, mintha transzba estek volna.

Ez más területeken – például sakkozás vagy hegymászás közben – is megfigyelhető jelenség volt, akkor jelentkezett, amikor az emberek jól érezték magukat. Amikor Csíkszentmihályi professzori állást kapott az egyetemen, elindította ez irányú kutatásait és interjúk mentén igyekezett feltárni a boldogsághoz vezető folyamatokat. Később ebből született a „flow” fogalma.

Felfedezéseiről könyvet írt, ám a kiadvány nem aratott nagyobb sikert. Kutatásait azonban nem adta fel, az úgynevezett Experience Sampling Method technikájához nyúlt, amivel pontosabb adatokat kapott.

Csíkszentmihályi már csaknem 60 éves volt, amikor jelentkezett egy kiadó, hogy megjelentetne egy tudományos igényű könyvet a flow-ról.

A mű 1990-ben jelent meg, ami meghozta a népszerűséget és az ismertséget a kutatónak.

1999-ben Kaliforniába költözött és ott folytatta tovább tevékenységét. Különös figyelmet fordított a tehetséggondozásra is, alapelve volt, hogy a magas szülői elvárások és a támogató háttér együttesen eredményezik a sikert.

Munkásságáért 2011-ben Széchenyi-díjjal, 2014-ben a Magyar Érdemrend nagykeresztjével, 2015-ben pedig Prima Primissima díjjal tüntették ki. Az MTA külső tagjaként is dolgozott, szakterülete a fejlődés- és neveléslélektan, valamint a kreativitás- és tehetségkutatás volt.

Családja körében, otthonában hunyt el.

Fejléckép forrása: Csíkszentmihályi Mihály / Facebook

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz beszámoló

A roma kultúrát ünnepelték a K11-ben

Harmadik alkalommal rendezték meg a Roma Világnapot a K11 Művészeti és Kulturális Központban, ahol kézműves workshopokkal, zenés meseelőadással, filmvetítéssel és koncerttel várták az érdeklődőket.
Plusz ajánló

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Plusz ajánló

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Plusz ajánló

Nyitott Ház – ismét kitárja kapuit a Pesti Vigadó

Tízéves a Magyar Művészeti Akadémia székháza, ez alkalomból május 11-én ismét megrendezik a Nyitott Ház elnevezésű programjukat, amely során egyebek közt kézműves foglalkozásokkal, kiállításokkal, kulturális előadásokkal vagy épp táncházzal várják az érdeklődőket ingyenesen. 
Plusz ajánló

Az Esterházy Art Award 2023-as díjazottjainak kiállításával nyílik a szezon a kismartoni Esterházy-kastélyban

Április 14-én 11 és 17 óra között megnyitókkal, performanszokkal, terülj-terülj asztalkámmal, a város utcáin felvonuló rézfúvós bandával, valamint koncertekkel várják az érdeklődőket a tartományi főváros, Kismarton kulturális intézményeiben. A belépés az egyes intézményekbe díjtalan.