Plusz

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

2021.10.21. 09:20
Ajánlom
A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.

Csíkszentmihályi Mihály az összpontosított elmeállapot pszichológiai koncepciójának, vagyis a flow-élménynek a kidolgozója volt, azt kutatta, hogy mi a boldogság és az emberek mitől boldogok.

A tudós Fiuméban született magyar nemzetiségű családba, ám a második világháború végén szüleivel Velencébe menekültek. Itt sem maradtak sokáig, hamarosan már Rómában éltek, ahol a fiú alkalmi munkákat vállalt.

A középiskola elvégzése után Csíkszentmihályi az Egyesült Államokban tanult tovább pszichológia szakon, ám nem volt elégedett az oktatással. Tanárai tanácsára átiratkozott az Államok legjobb tíz egyetemének egyikére, a Chicagói Egyetemre.

A Chicagóban töltött idő alatt érdekes felfedezést tett: a festők alkotás közben annyira belemerülnek a festésbe, hogy úgy viselkednek, mintha transzba estek volna.

Ez más területeken – például sakkozás vagy hegymászás közben – is megfigyelhető jelenség volt, akkor jelentkezett, amikor az emberek jól érezték magukat. Amikor Csíkszentmihályi professzori állást kapott az egyetemen, elindította ez irányú kutatásait és interjúk mentén igyekezett feltárni a boldogsághoz vezető folyamatokat. Később ebből született a „flow” fogalma.

Felfedezéseiről könyvet írt, ám a kiadvány nem aratott nagyobb sikert. Kutatásait azonban nem adta fel, az úgynevezett Experience Sampling Method technikájához nyúlt, amivel pontosabb adatokat kapott.

Csíkszentmihályi már csaknem 60 éves volt, amikor jelentkezett egy kiadó, hogy megjelentetne egy tudományos igényű könyvet a flow-ról.

A mű 1990-ben jelent meg, ami meghozta a népszerűséget és az ismertséget a kutatónak.

1999-ben Kaliforniába költözött és ott folytatta tovább tevékenységét. Különös figyelmet fordított a tehetséggondozásra is, alapelve volt, hogy a magas szülői elvárások és a támogató háttér együttesen eredményezik a sikert.

Munkásságáért 2011-ben Széchenyi-díjjal, 2014-ben a Magyar Érdemrend nagykeresztjével, 2015-ben pedig Prima Primissima díjjal tüntették ki. Az MTA külső tagjaként is dolgozott, szakterülete a fejlődés- és neveléslélektan, valamint a kreativitás- és tehetségkutatás volt.

Családja körében, otthonában hunyt el.

Fejléckép forrása: Csíkszentmihályi Mihály / Facebook

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Verset küld a NASA a Jupiter második holdjához

Az emberiség évezredek óta ír verseket az égitestekről, az égitesteknek – de egészen idáig olyasmi még nem fordult elő, hogy az adott mű aztán el is jusson oda. Ada Limón versével azonban most ez fog történni. 
Plusz ajánló

Sztárfellépőkkel érkezik a 20 éves VeszprémFest

Az idén huszadik születésnapját ünneplő prémium zenei fesztivál programjában július 12. és 16. között Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea is a fellépők között szerepel.
Plusz hír

Závogyán Magdolna az új kultúráért felelős államtitkár

Február 1-jei hatállyal Závogyán Magdolnát nevezte ki kultúráért felelős államtitkárrá Novák Katalin köztársasági elnök, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter javaslatára.
Plusz gyász

Elhunyt Barrett Strong, a Motown kiadó énekes-dalszerzője

Elhunyt Barrett Strong, a legendás amerikai Motown kiadó egyik első sikeres művésze. Az énekes-dalszerző nevéhez olyan slágerek kapcsolódnak, mint a Money vagy a Papa Was a Rollin' Stone.
Plusz gyász

Elhunyt Tom Verlaine zenész

73 éves korában elhunyt a Television rockzenekar frontembere, Tom Verlaine gitáros. Az együttest a hetvenes évek New York-i punkszínterén az egyik legnagyobb hatású rockzenekarnak számított.