Plusz

Elhunyt Deák István történészprofesszor

2023.01.10. 15:10
Ajánlom
Az Egyesült Államokba emigrált történész 96 éves volt, halálhíréről Csunderlik Péter, az ELTE Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszékének adjunktusa számolt be a Facebook-oldalán.

Deák István 1926-ban született Székesfehérváron. Tanulmányait Budapesten kezdte meg, de 1948-as emigrálását követően a Sorbonne hallgatója lett. 1956-ban az Egyesült Államokba távozott, ahol a New York-i Columbia Egyetemen szerzett doktori címet 1964-ben. Az intézményben először tanársegéd, docens, majd rendes tanár lett,

1967 és 1978 között a Kelet-Közép-Európai Intézet igazgatója volt.

 

Csunderlik Péter bejegyzésében azt írta, Deák az amerikai magyar történészek doyenje volt. Történészi pályáját a weimari Németország Weltbühne-körének feldolgozásával kezdte, majd két évtizeden át elsősorban a Habsburg Birodalom történetével foglalkozott. A The Lawful Revolution – Louis Kossuth and the Hungarians, 1848–1849 című 1979-es könyve 1983-ban a Kádár-rendszerben is megjelent a Gondolat Kiadónál, de csak Kossuth Lajos és a magyarok 1848–1849-ben címmel. Ez azért fontos, mert

Deák István könyve volt az első Magyarországon kiadott történettudományi kiadvány emigráns, nem marxista szerzőtől

– hívta fel a figyelmet Csunderlik Péter.

Deák István figyelme később a második világháború története felé fordult, The New York Review of Books és a New Republic folyóirat szerkesztőinek kérésére az 1980-as évektől rendszeresen közölt recenziókat a második világháború újabb irodalmáról. Bírálatai magyarul a Hitler Európája című kötetben jelentek meg 2000-ben. Az Európa próbatétele – Együttműködés, ellenállás és megtorlás a második világháború alatt című könyvét 2015-ben vehették kézbe a magyar olvasók.

Fejléckép: Deák István (Fotó/Forrás: Wikipedia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Zenés színház

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.
Klasszikus

A világhírű Chamber Orchestra of Europe koncertjével indul április 29-én a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Magyarország EU-s csatlakozásának 20. évfordulóját ünnepli az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje, amit a világhírű Chamber Orchestra of Europe ad Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Nyitott Ház – ismét kitárja kapuit a Pesti Vigadó

Tízéves a Magyar Művészeti Akadémia székháza, ez alkalomból május 11-én ismét megrendezik a Nyitott Ház elnevezésű programjukat, amely során egyebek közt kézműves foglalkozásokkal, kiállításokkal, kulturális előadásokkal vagy épp táncházzal várják az érdeklődőket ingyenesen. 
Plusz ajánló

Az Esterházy Art Award 2023-as díjazottjainak kiállításával nyílik a szezon a kismartoni Esterházy-kastélyban

Április 14-én 11 és 17 óra között megnyitókkal, performanszokkal, terülj-terülj asztalkámmal, a város utcáin felvonuló rézfúvós bandával, valamint koncertekkel várják az érdeklődőket a tartományi főváros, Kismarton kulturális intézményeiben. A belépés az egyes intézményekbe díjtalan.
Plusz ajánló

Idén is labdarúgó tornával emlékezik Esterházy Péterre a FISZ

A Fiatal Írók Szövetsége immáron ötödik alkalommal szervezi meg a Futball-EP elnevezésű tornáját, amelynek mérkőzései között Esterházy Péternek ajánlott felolvasásokat hallgathat meg a közönség. A rendezvényre április 13-án a Bikás parkban kerül sor.
Plusz ajánló

Pódiumprogramok a MOMkult kupolájában

A műfaji sokszínűség jegyében szervezett estek nem csupán interaktivitásra csábítják a nézőket, de kötetlen információszerzést is jelenthetnek.
Plusz ajánló

„Tedd magad szabaddá” – hirdeti idén is a Mézesvölgyi Nyár

Három nagykoncerttel és hét színház sikerdarabjaival készül az idei szezonra a Mézesvölgyi Nyár. Pest megye legnagyobb szabadtéri, összművészeti fesztiválja huszonhárom estén át, húsznál több különböző programot kínál idén is Veresegyházon.